Avusturya'da yapılan genel seçimlerde, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 28,8'ini alarak birinci parti oldu. Bu, aşırı sağın ülke tarihinde ilk kez birinci olduğu bir seçim olarak kaydedildi. Meclise giren diğer partiler FPÖ ile koalisyon kurmak istemediklerini belirtirken, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen'in hükümeti kurma yetkisini FPÖ lideri Herbert Kickl'e verip vermeyeceği merak konusu. Seçim sonuçları, Avusturya'da siyasi dengeleri değiştirebilir.
30 Eylül 2024

Anketler, Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) yarınki parlamento seçimlerinde yüzde 28'in üzerinde oy alarak birinci parti olacağını gösteriyor. FPÖ, göç karşıtlığı ve 'siyasal İslam' uygulamalarının yasaklanması gibi vaatlerle dikkat çekiyor. Mevcut Şansölye Karl Nehammer'in partisi Avusturya Halk Partisi ise yüzde 24 oyla ikinci sırada yer alıyor. FPÖ'nün zafer kazanması durumunda koalisyon ortağı bulması zor görünüyor.
28 Eylül 2024

Bilim insanları, insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliğinin Orta Avrupa’daki sel felaketlerinin yeniden yaşanma ihtimalini iki katına çıkardığını ve yağış yoğunluğunu yüzde yedi arttırdığını tespit etti. Geçen hafta başlayan rekor yağışlar nedeniyle Avusturya, Çekya, Romanya ve Polonya’da 23 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, bu sellerin ve Portekiz’deki orman yangınlarının iklim çöküşünün ortak kanıtı olduğunu belirtti. Analizler, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi halinde benzer yağış olaylarının daha sık ve yoğun yaşanacağını öngörüyor.
25 Eylül 2024

VisaGuide.World'ün dünya çapında 199 ülke ve bölgeyi değerlendirerek yaptığı çalışmaya göre, Singapur dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında birinci sıraya yükseldi. İspanya ikinci sıraya gerilerken, ilk beşte dört Avrupa ülkesi bulunuyor. Türkiye, Moldova, Tuvalu ve Kribati'nin ardından 93'üncü sırada yer aldı. Sıralama, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebilecekleri rota sayısına ve diğer giriş politikalarına göre yapılıyor.
20 Eylül 2024

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Dokuz Avrupa Birliği ülkesi, Elon Musk'ın sahibi olduğu X'i, kullanıcıların kişisel verilerini rızaları olmadan topladığı iddiasıyla şikayet etti. Viyana merkezli bir sivil veri güvenliği kuruluşu, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve Polonya'nın X'i şikayet ettiğini duyurdu. Şirket, X'in yapay zeka şirketi xAl'un Avrupa'da 60 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini yasa dışı bir şekilde kullandığını belirtti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun geçen hafta X'e karşı yasal süreç başlattığı ve GDPR'yi tam olarak uygulama konusunda yetersiz kaldığı ifade edildi.
12 Ağustos 2024

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek Taylor Swift konserine saldırı planlayan iki IŞİD mensubu, Avusturya polisi tarafından yakalandı. Yakalanan şüphelilerden biri 19 yaşında ve Avusturya vatandaşı olup, temmuz ayında İslami terör örgütüne bağlılık yemini etmiş. Polis, şüphelilerin evlerinde çeşitli kimyasal maddeler buldu ve el koydu. Konserlerde güvenlik önlemleri artırıldı ve diğer suç ortakları için soruşturma devam ediyor.
7 Ağustos 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda İsrail milli futbol takımının sahaya çıkmasıyla 'Özgür Filistin' sloganları yükseldi. Bu yıl olimpiyattan men edilen iki ülke Rusya ve Belarus oldu. Tarihte de çeşitli siyasi sebeplerle ülkeler olimpiyatlardan men edilmiştir; örneğin, 1920'de Birinci Dünya Savaşı'ndaki rolleri nedeniyle Türkiye, Almanya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan men edilmişti. 2024'te ise Rusya ve Belarus, Ukrayna Savaşı'ndaki faaliyetleri nedeniyle men edildi, ancak bazı sporcular 'Bireysel Tarafsız Sporcu' statüsüyle katılabiliyor.
26 Temmuz 2024

Mustafa Yalçıner, MHP'nin kendisini Türk milletinin temsilcisi olarak ilan etmesini ve saldırgan tutumunu eleştiriyor. Yalçıner, MHP'nin geçmişte işlediği suçlar ve Sinan Ateş cinayetiyle doğrudan ilişkili olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, MHP'nin güçlü konumunu kullanarak yargı sürecini etkilediğini ve davanın bir tiyatroya dönüştüğünü belirtiyor.
23 Temmuz 2024

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Hatipoğlu, milli futbolcu Barış Alper Yılmaz'a gelen transfer tekliflerini düşünmeden reddettiklerini açıkladı. Hatipoğlu, EURO 2024'te gösterdiği performansla dikkat çeken Barış'ın satılık olmadığını belirtti. Ayrıca, Kerem Aktürkoğlu'na da teklifler geldiğini ve onu da bırakmak istemediklerini ifade etti. Hatipoğlu, transfer çalışmalarının devam ettiğini ve sağ bek ile orta saha pozisyonları için alternatifli oyuncularla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
14 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bazı doktorların ameliyat sırasında bozkurt işareti yaparak fotoğraf paylaşması üzerine yansızlık hatırlatmasında bulundu. TTB, hekimlerin sağlık hizmeti sunarken politik kimliklerini bir yana bırakmaları gerektiğini vurguladı. Bu olay, EURO 2024'te Türkiye'nin Avusturya karşısında iki gol atan Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapması ve iki maç men cezası alması sonrası sosyal medyada başlayan tartışmaların bir parçası olarak ortaya çıktı.
9 Temmuz 2024

Fenerbahçe, savunma oyuncusu Serdar Aziz’in transfer görüşmeleri için kamptan ayrıldığını duyurdu. Avusturya’nın Bad Waltersdorf kasabasında yeni sezon öncesi kamp çalışmalarını sürdüren Fenerbahçe, Serdar Aziz’e teknik direktör Jose Mourinho ile görüşerek izin verdi. 33 yaşındaki savunma oyuncusunun yeni sezon planlamasında yer almayacağı belirtildi.
8 Temmuz 2024

UEFA Disiplin Kurulu, EURO 2024’ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçında yaptığı bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral’a iki maç ceza verdi. Bu ceza, Demiral'ın turnuvanın kalan maçlarında forma giyemeyeceği anlamına geliyor. UEFA'nın bu kararı, sporcuların saha içi ve dışındaki davranışlarına dikkat çekiyor.
5 Temmuz 2024

Milli futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya galibiyetinden sonra yaptığı 'bozkurt' işaretinin diplomatik yansımaları devam ediyor. Türkiye’nin Almanya’nın Ankara büyükelçisini dışişlerine çağırması üzerine Almanya da Türkiye’nin Berlin büyükelçisini dışişlerine çağırdı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 'Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok' dedi. Türkiye ise bu işaretin Almanya'da yasaklı bir simge olmadığını belirtti.
4 Temmuz 2024

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek EURO 2024 çeyrek finaline yükselmesinin ardından, Merih Demiral'ın gol sevincinde yaptığı 'bozkurt' işareti tartışmalara yol açtı. UEFA, Demiral hakkında 'uygunsuz davranış' gerekçesiyle soruşturma başlattı. Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu işareti eleştirerek UEFA'dan yaptırım beklediklerini belirtti. Bu gelişmeler üzerine Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
3 Temmuz 2024

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, milli futbolcu Merih Demiral'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda attığı gol sonrası yaptığı bozkurt işaretini ırkçılık olarak nitelendirdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Faeser'in bu açıklamasını kabul edilemez bulduğunu belirtti. UEFA, Demiral hakkında uygunsuz davranış iddiasıyla soruşturma başlattı. MHP lideri Devlet Bahçeli de UEFA'yı kınayarak bu durumu zincirleme provokasyonların bir ara istasyonu olarak nitelendirdi.
3 Temmuz 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milli takım oyuncusu Merih Demiral'ın Avusturya karşısında attığı gol sonrası yaptığı bozkurt işareti nedeniyle UEFA tarafından soruşturma başlatılmasını kınadı. Bahçeli, UEFA'nın bu adımını 'zincirleme provokasyonların bir ara istasyonu' olarak nitelendirdi ve Türk milletinin mesajının engellenmeye çalışıldığını belirtti. Bahçeli, sağduyulu ve soğukkanlı davranmanın milli bir zaruret olduğunu vurguladı.
3 Temmuz 2024

UEFA, Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yendiği maçta bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı. Demiral, maçta Türkiye'nin iki golünü de kaydetmişti. UEFA, Demiral'ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla disiplin yönetmeliği uyarınca soruşturma açıldığını duyurdu. Soruşturma, Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında gerçekleşen olay üzerine başlatıldı.
3 Temmuz 2024

Türkiye, Avusturya'yı 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Orkun'un iyi yönetimi ve Arda'nın etkili oyunuyla takım, genç ve oluşum sürecinde olmasına rağmen kendine güvenini artırdı. Maçın son dakikalarında Mert'in müthiş kurtarışıyla Türkiye galibiyeti korudu. Montella ve 'Bizim Çocuklar' inanılmaz bir başarıya imza attı.
3 Temmuz 2024

Türkiye, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Avusturya'yı 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Maçta yaptığı asistle dikkat çeken Arda Güler, 20 yaşına girmeden bir Avrupa Şampiyonası'nda hem gol hem asist yapan üçüncü futbolcu oldu. Güler, maç sonrası yaptığı açıklamada, rakibi analiz ederek belirledikleri stratejiyi sahada başarıyla uyguladıklarını belirtti. Türkiye'nin çeyrek finaldeki rakibi Hollanda olacak.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim