Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında 338 bin 161 yabancı öğrenci sayısıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 7 milyon 109 bin 270 öğrenci öğrenim görüyor ve bu öğrencilerin 338 bin 161'i yabancı uyruklu. Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin oranı %4,76 iken, bu oran diğer ülkelerde farklılık gösteriyor.
16 Mart 2024

UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turu rövanş maçları sonucunda Bayer Leverkusen, Liverpool, Roma ve Atalanta çeyrek finale yükseldi. Azerbaycan temsilcisi Karabağ, Bayer Leverkusen'e 3-2 yenilerek elendi. Liverpool, Sparta Prag'ı 6-1 mağlup ederken, Muhammed Salah Liverpool tarihine geçti. Roma, ilk maçtaki avantajıyla Brighton'a 1-0 yenilse de çeyrek finale adını yazdırdı.
15 Mart 2024

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, milli sporcu Selçuk Can grekoromen stil 72 kilo kategorisinde altın madalya kazandı. Finalde Azerbaycanlı Ulvi Ganizade'yi 2-0 mağlup eden 28 yaşındaki Can, şampiyon oldu. Aynı kiloda gümüş madalyayı Ganizade, bronz madalyaları ise Narek Oganian ve Parviz Nasibov kazandı. Ayrıca, 67 kiloda Murat Fırat, Ermeni rakibi Slavik Galstyan'ı yenerek bronz madalya elde etti.
14 Şubat 2024

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda Türkiye'den Selçuk Can ve Alperen Berber altın madalya kazandı. Selçuk Can, grekoromen stil 72 kiloda Azerbaycanlı Ulvi Ganizade'yi 2-0, Alperen Berber ise grekoromen stil 82 kiloda Islam Ismailovich Aliev'i 4-3 mağlup ederek altın madalyaların sahibi oldu. Bu başarılar, Türkiye'nin güreş alanındaki uluslararası prestijini pekiştirdi.
14 Şubat 2024

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda milli güreşçi Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kilo kategorisinde gümüş madalya kazandı. Finalde Rus Sergei Semenov'a tuşla yenilen Kayaalp, böylece kariyerindeki 12. Avrupa şampiyonluğunu elde etti ve Rus güreşçi Aleksandr Karelin'le aynı sayıda Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Aynı kiloda bronz madalyaları Azerbaycanlı Beka Kandelaki ve İtalyan Danila Sotnikov kazandı.
13 Şubat 2024

ABD'li özel sermaye şirketi Apollo Global Management Inc., Starbucks'ın Kuveytli AlShaya Group'a ait Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki hisselerinin yüzde 30'unu satın almayı planlıyor. Kuveytli şirket, azınlık hisselerinin yüzde 30'unu satışa çıkardı ve aralarında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu Kamu Yatırım Fonu'nun da bulunduğu birkaç alıcı adayı kısa listeye alındı. Starbucks, İsrail-Hamas savaşının bölgedeki işlerine zarar verdiğini ve satışlarının önemli ölçüde etkilendiğini açıklamıştı. AlShaya Group, 13 ülkede yaklaşık 2 bin Starbucks mağazası işletiyor.
8 Şubat 2024

Azerbaycan'da gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimlerinin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yüzde 92,1 gibi büyük bir oy oranıyla seçimi kazandı. Bu sonuç, Aliyev'in ülkede güçlü bir liderlik pozisyonunu sürdürdüğünü gösteriyor. Seçim sonuçlarının detayları ve seçimin Azerbaycan siyasetine etkileri hakkında daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Şubat 2024

Azerbaycan'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde, ana muhalefetin boykot ettiği bir ortamda, mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev kesin olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 92,1 oy oranıyla yeniden seçildi. Ülkenin en büyük iki muhalefet partisi olan Azerbaycan Halk Cephesi Partisi ve Musavat Partisi, seçimleri boykot etme kararı almıştı. Seçimde 4 milyon 971 bin seçmen oy kullanırken, katılım oranı yüzde 76,73 olarak belirlendi. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Aliyev'i seçim zaferi nedeniyle kutladı.
7 Şubat 2024

Kanada hükümeti, 2020 yılında Türkiye'nin ürettiği insansız hava araçlarının (İHA) Dağlık Karabağ çatışmasında Azerbaycan tarafından kullanılmasını gerekçe göstererek uygulamaya başladığı silah ambargosunu kaldırdı. Bu karar, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecinin tamamlanmasının ardından geldi. Kanada hükümeti, ihracat ve komisyonculuk izni başvurularının artık vaka bazında değerlendirileceğini ve uluslararası standartlara uygun olarak üçüncü ülkelere satış durumunda güvence isteneceğini belirtti.
30 Ocak 2024

Kanada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi sonrasında, 2020 yılında Türkiye'de üretilen İHA'ların Azerbaycan tarafından kullanılmasını gerekçe göstererek uygulamaya başladığı ihracat ambargosunu kaldıracağını açıkladı. Ambargo, Baykar'ın ürettiği İHA'larda kullanılan kamera parçaları gibi kritik bileşenleri kapsıyordu. Türkiye'nin, Kanada'dan ithal edilen İHA parçalarının kullanımı konusunda daha fazla şeffaflık sağlayacağı belirtildi.
26 Ocak 2024

Antalya'da, çeşitli suçlardan dolayı Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan 18 yabancı uyruklu kişi, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Bu kişiler arasında Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Moldova, İran ve Kanada vatandaşları bulunuyor. Yakalanan şahıslar, emniyetteki işlemlerinin ardından Antalya İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilecek.
3 Ocak 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Ermenistan Başbakanlığı, iki ülke arasında barışa ulaşmak için tarihi bir fırsatın oluştuğu konusunda ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, güvenin güçlendirilmesi için önemli adımların atılması konusunda anlaşmaya varıldığı ve her iki devletin de egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı temelinde ilişkileri düzenleme ve bir barış anlaşması imzalama niyetini teyit ettiği belirtildi. Ayrıca, Azerbaycan 32 Ermeni askerini, Ermenistan ise iki Azerbaycan askerini serbest bırakma kararı aldı.
7 Aralık 2023

Azerbaycan Sismolojik Hizmet Merkezi, yerel saatle 08:16'da Hazar Denizi merkezli 5,6 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Depremin 68 kilometre derinlikte gerçekleştiği ve başkent Bakü'de de hissedildiği bildirildi. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, deprem sonucunda herhangi bir hasar veya can kaybının olmadığını açıkladı.
7 Aralık 2023

İran'da artan hava kirliliği nedeniyle Tahran ve İsfahan eyaletlerinde yüz yüze eğitime verilen ara iki gün daha uzatıldı. Okul öncesi eğitim düzeyindeki okullar tatil edilirken, diğer eğitim kurumlarında çevrim içi eğitime devam edilecek. Hava Kirliliği Acil Durum Komitesi tarafından alınan yeni kararlar arasında dizel yakıtlı ağır vasıtaların gece şehir merkezine girişinin yasaklanması, tek ve çift plaka uygulaması ve dizel tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, bazı eyaletlerde sağlık sorunları olan devlet kurumu çalışanlarına uzaktan çalışma izni verildi.
4 Aralık 2023

Türkiye'de görev yapan Azerbaycanlı diplomatlar, yüksek getiri vaadiyle yaklaşık 350 bin dolar dolandırıldı. Kripto para platformu çalışanı Murat Şirinov, Azerbaycanlı bir banka müdürü aracılığıyla diplomatlarla iletişime geçti ve kendisini kamu görevlisi olarak tanıttı. Diplomat Hasanov ve tanıdıkları, Şirinov'a güvenerek para yatırdılar ancak vaat edilen ödemeler yapılmadı ve hesaplar sıfırlandı. Diplomatlar, Gökalp İçer ve Murat Şirinov hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu ve dolandırıcılık suçundan dava açıldı.
28 Kasım 2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile yapılan barış anlaşması müzakerelerinde temel ilkeler konusunda uzlaşı sağlandığını duyurdu. Bu gelişme, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuğu ile gerçekleşti. Paşinyan ayrıca Azerbaycan'a savaş esirlerinin takasını teklif ettiğini belirtti. 2020 yılında 44 gün süren savaşın ardından Azerbaycan, Ermenistan işgali altındaki topraklarının bir kısmını geri almış ve Dağlık Karabağ bölgesinin bir kısmı Azerbaycan kontrolüne geçmişti.
18 Kasım 2023
İşaretlediklerim