Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'de tören düzenledi. İstanbul Valiliği tarafından Vatan Caddesi'nde düzenlenen törene Vali Davut Gül, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Yunanistan'ın Selanik kentindeki Atatürk Evi'nin bahçesinde düzenlenen törende, başta Atatürk olmak üzere tüm şehitler ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
29 Ekim 2023

400'den fazla Hollywood yıldızı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için mektup yazdı. Mektupta, salıverilen İsrailli rehinelerden dolayı mutluluk duyulduğu, ancak geride kalan 220 İsrailli rehine için endişelerin devam ettiği belirtildi. Mektupta, Biden'a 'sarsılmaz ahlaki tutumu', 'liderliği' ve 'Hamas tarafından terörize edilen Yahudi toplumu ve Hamas'ın Gazze'yi yönettiği son 17 yıldır terörize edilen, baskı gören ve mağdur edilen Filistinliler' için teşekkür edildi.
25 Ekim 2023

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ bölgesindeki Hankendi şehrinde feshedilen de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne ait devlet başkanlığı binasına Dağlık Karabağ Cumhuriyeti bayrağına basarak girdi. Bu, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a karşı başlattığı 'antiterör' operasyonun ve Ermeni güçlerin ateşkes kabul etmesinin ardından gerçekleşti. Aliyev, Hankendi ve Hocalı'yı ziyaret ederek Azerbaycan bayrağını göndere çekti ve konuşma yaptı. Azerbaycan, bölgedeki Ermenilere 'eşit yurttaş muamelesi' yapılacağını belirtti.
16 Ekim 2023

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ekim sonunda Brüksel'de bir araya gelecek. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bu görüşmeyi düzenleyeceklerini duyurdu. Bu görüşme, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine destek olacak. Liderler, sınır belirleme çalışmalarının ilerletilmesi, alıkoyulanların karşılıklı iadesi ve mayın temizleme dosyalarında ilerleme sağlanması konularını ele alacak.
6 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu (AP), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'daki Ermenilere 'etnik temizlik' yapmakla suçladı ve Bakü'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Dağlık Karabağ'daki saldırılar ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle 'Azerbaycan hükümet üyelerini hedef alan yaptırımlar' uygulanması çağrısı yaptı. Ancak, AP'nin kabul ettiği metnin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ve AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, AB ülkeler arasında Azerbaycan’a yaptırım gündemde değil.
5 Ekim 2023

Azerbaycan, Karabağ'ın eski cumhurbaşkanlarından Arayik Harutyunyan'ı gözaltına aldı. Bu durumla birlikte, Azerbaycan tarafından gözaltına alınan ya da tutuklanan Karabağlı Ermeni bakan ve yöneticilerin sayısı sekize çıktı. Azerbaycan Başsavcısı Kamran Aliyev, 300'den fazla Karabağlı Ermeni'yi 'en çok arananlar' listesine aldıklarını açıklamıştı. Harutyunyan'ın 3 Ekim'de Hankendi şehrinde yakalanarak Bakü'ye getirildiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesini gerekçe göstererek İspanya'da yapılacak olan Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya ile görüşmeye katılmama kararı verdi. Azerbaycanlı yetkililer, Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karşıtı bir atmosferin oluşturulduğunu iddia etti. Azerbaycan'ın bu formattaki müzakerelere katılma ihtiyacı hissetmediğini savundu. Ayrıca, Azerbaycan'ın Fransa'nın katıldığı hiçbir formatta yer almayacağını belirtti.
4 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ’a giden bir heyetin, Ermeni sivillere yönelik şiddet uygulandığına ya da sivil altyapının hedef alındığına dair bir tespitte bulunmadığını bildirdi. Heyet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) temsilcilerden oluşuyordu. Heyetin insani durum ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştığı, bölgedeki Ermeni toplumun temsilcileriyle de bir araya geldiği belirtildi.
2 Ekim 2023

Ermenistan hükümet sözcüsü Nazeli Baghdasaryan, Dağlık Karabağ'dan göç eden Ermeni sayısının 100 bin 417'ye yükseldiğini duyurdu. Azerbaycan'ın 17 Eylül'de başlattığı 'antiterör' operasyonu sonrası Ermeni güçlerin teslim olması ve 'yasadışı rejim'e son verilmesi istenmişti. Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin neredeyse tamamı Ermenistan'a göç etti ve bölgede yaklaşık 120 bin Ermeni'nin yaşadığı tahmin ediliyor.
30 Eylül 2023

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin lideri Samvel Şahramanyan, yeni yılda Ermeni yönetiminin varlığının sona ereceğini duyurdu. Azerbaycan'ın Eylül ayında başlattığı 'antiterör' operasyonun ardından Ermeni güçler teslim olmuş ve 'yasadışı rejim' sona ermişti. Şahramanyan, 1 Ocak'tan itibaren tüm devlet kurumlarını fesheden bir kararname imzaladığını açıkladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da önümüzdeki günlerde Dağlık Karabağ'da hiç Ermeni kalmayacağını belirtti.
28 Eylül 2023

Azerbaycan, Dağlık Karabağ bölgesini Ermenilerden hızlı bir şekilde aldı. Bu durum, Ermeni nüfusunun evlerini terk edip toplu göçe katılmasına ve etnik temizlik korkusuna yol açtı. Rusya'nın dikkatinin Ukrayna'daki savaşa çevrilmesi ve Azerbaycan ile Türkiye'yle daha yakın ekonomik ve siyasi bağlar kurma isteği, Azerbaycan'ın bu hareketine seyirci kalmasına neden oldu. Azerbaycan'ın bu hamlesi, Dağlık Karabağ sorununun silah zoruyla 'çözüldüğü' ve Ermenilerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in insafına terk edildiği bir durum yarattı.
27 Eylül 2023

Samsun Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru C.G, Atakum ilçesinde bir bağ evinde bir kadının silahla vurulduğu ihbarında bulundu. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Azerbaycan uyruklu Zhala Baghırova'nın hayatını kaybettiğini belirledi. Yürütülen soruşturma kapsamında jandarma ekiplerince gözaltına alınan C.G, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
27 Eylül 2023

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da 17 Eylül'de başlattığı 'antiterör' operasyonu sonrasında bölgeden Ermenistan'a göç eden Ermenilerin sayısı 47 bin 115'e ulaştı. Operasyon öncesi bölgedeki Ermeni nüfusun 120 bin olduğu belirtiliyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgede 'Ermenilere karşı etnik temizliğin yolda olduğunu' iddia etmiş, Azerbaycan ise bölgedeki Ermenilere 'eşit yurttaş' muamelesi yapacağına dair söz vermişti.
27 Eylül 2023

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde başlattığı operasyon sonrası, bölgede yaşayan binlerce Ermeni, Ermenistan'a göç etmeye başladı. Ermenistan Başbakanlığı Sözcüsü Bagdasaryan, üç gündür barınma merkezlerinin faaliyet gösterdiğini ve kayıttan geçen kişi sayısının 20 bin 270 olduğunu belirtti. Dağlık Karabağ, uluslararası arenada Azerbaycan'ın toprağı olarak tanınsa da 30 yıldır bölgedeki Ermeniler tarafından yönetiliyordu.
27 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye ziyaretinin ekim-kasım gibi gerçekleşebileceğini belirtti. Netanyahu'nun Türkiye ziyareti, kalp pili takılması nedeniyle ertelenmişti. Erdoğan ve Netanyahu, geçmişte birbirlerini sık sık ağır sözlerle eleştirmişlerdi.
26 Eylül 2023

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde başlattığı operasyon sonrasında, bölgede yaşayan binlerce Ermeni, Ermenistan'a göç etmeye başladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgede Ermenilere karşı etnik temizliğin yolda olduğunu iddia etti. Azerbaycan ise bölgedeki Ermenilere eşit yurttaş muamelesi yapacağına dair söz verdi. Ermenistan hükümeti, sığınmacılara devlet tarafından finanse edilen konutlar sağladığını bildirdi.
26 Eylül 2023

Karabağ'da, Hankendi-Askeran yolu yakınlarında bir benzin depolama alanında patlama oldu. Çıkan yangında çok sayıda kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı. Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress, patlamanın akşam saatlerinde meydana geldiğini duyurdu. Patlamanın nedeni henüz belirlenemedi ve yaralıların durumunun ağır olduğu bildirildi.
26 Eylül 2023

Adana'da 'Şirinler Çetesi' adıyla bilinen silahlı suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden sekizi tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çetenin tehdit, silahlı yağma, silahla yaralama, tefecilik ve maddi menfaat sağlamak için kentteki altı iş yerine baskı uyguladığı belirlendi. Operasyon kapsamında ruhsatsız silahlar ve uyuşturucu haplar ele geçirildi.
23 Eylül 2023

Karabağ'daki Ermeni güçlerinin silah ve mühimmatlarını Rus Barış Gücü'ne teslim etmeye başladığı açıklandı. Bugüne kadar 800'den fazla silah, el bombası, havan topu, tanksavar ve uçaksavar füzesi teslim edildiği belirtildi. Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de Karabağ'da 'anayasal düzeni tesis etmek' amacıyla askeri operasyon başlatmış, ancak Ermeni grupların silah bırakmayı kabul etmesiyle harekat 24 saat sonra sona ermişti.
23 Eylül 2023
İşaretlediklerim