Belçika'nın Flanders bölgesinde yapılan bir araştırma, yeşil alanlara yakın yaşayan 300'den fazla dört ila altı yaş arasındaki çocuğun kemiklerinin daha güçlü olduğunu gösterdi. Araştırma sonuçlarına göre, bu çocuklar düşük kemik yoğunluğuna sahip olma riskini yaklaşık yüzde 65 oranında azaltıyor. Ekran süresi, vitamin takviyeleri ve süt ürünleri tüketimi gibi diğer faktörlerin kemik sağlığı üzerinde önemli bir etkisi bulunamadı. Araştırmacılar, yeşil alanların çocuklar için erişilebilirliğinin artırılmasının yaşlılıkta kırık ve kemik erimesi riskini azaltabileceğini belirtiyor.
14 Ocak 2024

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı şirketi Henley & Partners, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre dünyanın en güçlü pasaportlarını sıraladı. 2024 yılı sıralamasında Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Singapur pasaportları 194 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer aldı. Türkiye ise 52'nci sırada kalarak pozisyonunu korudu. Listenin sonunda ise Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Afganistan gibi 35 ve daha az destinasyona vizesiz seyahat edebilen ülkeler bulunuyor.
11 Ocak 2024

Eski Hollanda milli takım futbolcusu ve Ajax futbol şube sorumlusu Marc Overmars, kulüpteki kadın çalışanlara cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle FIFA tarafından dünya çapında cezalandırılacak. Overmars, Ajax'tan 2022 Şubat'ında kovulmuş ve Hollanda Spor Hukuku Enstitüsü tarafından iki yıl futboldan men cezası almıştı. Ancak bu ceza Belçika'da geçerli olmadığı için Royal Antwerp takımında görevine devam ediyordu. Hollanda Futbol Federasyonu'nun devreye girmesiyle dosya FIFA'ya taşındı ve FIFA'nın kararıyla Overmars'ın cezası global olarak uygulanacak.
10 Ocak 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Ukrayna'ya 18 F-16 savaş uçağı gönderileceğini duyurdu. Rutte, bu kararın Hollanda'nın Ukrayna'ya askeri destek konusundaki kararlılığını gösterdiğini belirtti ve jetlerin teslimatı için gerekli ihracat izni ve altyapı kriterlerinin tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Şubat 2022'den bu yana Rusya ile savaşan Ukrayna, Batılı ülkelerden savaş uçakları talep ediyordu ve ABD, F-16'ların Ukrayna'ya gönderilmesi için Hollanda ve Danimarka'ya onay vermişti.
24 Aralık 2023

Konyalı beden eğitimi öğretmeni Ömer Aslan, Hollywood yıldızı Keanu Reeves'in canlandırdığı John Wick karakterine olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. İki yıl önce İstanbul'da bu benzerliği fark eden Aslan, zamanla stilini ve imajını John Wick'e dönüştürmüş. Konya ve Karaman'ın yanı sıra seyahat ettiği diğer kentlerin kültürünü, lezzetlerini ve değerlerini yöresel şivesiyle anlatan videolar çekiyor ve bu içerikler sosyal medyada ilgi görüyor. Aslan, insanların kendisini 'yerli John Wick' olarak tanıdığını ve yabancı turistlerin de gerçek John Wick sandığını belirtiyor.
20 Aralık 2023

Portekiz'de haziran ayında başlatılan ve 41 şirketi kapsayan haftada dört gün çalışma pilot uygulaması, çalışanların stres ve yorgunluk seviyelerini düşürdü. Ankete göre, ev ile iş arasındaki dengeyi sağlamanın zorluğu yüzde 46'dan yüzde 8'e düştü. Çalışanlar aileleriyle ve hobileriyle daha fazla vakit geçirebildiklerini belirtti. Şirketler, çalışma saatlerini yüzde 12 azaltırken maaşlarda bir değişiklik yapmadı. Araştırma Nisan 2024'te tamamlanacak ve şu ana kadar şirketlerin yüzde 95'i sistemi faydalı bulduğunu ifade etti.
18 Aralık 2023

Diyarbakırlı çiğköfte ustası Bilal Yakut, İsviçre gezisinde nar ekşisi bulamayınca çiğköfteye çikolata ekleyerek yeni bir lezzet yaratmış. Türkiye'ye dönüşünde çeşitli denemeler sonucu istediği tadı yakalayan Yakut, bu tarifi 'Çiğkoftelatta' adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirmiş. Çikolatalı çiğköfteyi Türkiye'nin yanı sıra Hollanda, İsveç, Suriye ve Irak'a da gönderen Yakut, ürününü dünya çapında tanıtmayı hedefliyor.
15 Aralık 2023

Belçika'da marihuana örgütü lideri olarak bilinen İngiltere uyruklu Mohammed Zakir Miah ve Vietnam'da ağır yaralama suçundan aranan Çin uyruklu Chen Xuefeng, İstanbul'da gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu gelişmeyi Twitter hesabından duyurdu. Yakalanan şahısların İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde olduğu belirtildi.
15 Aralık 2023

Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Avrupa'da kış tatili döneminde yüksek terör saldırısı riski olduğunu belirtti. Johansson, AB ülkelerinin içişleri bakanlarının yıl sonu toplantısından sonra bu açıklamayı yaptı. Son zamanlarda Fransa ve Belçika'da gerçekleşen terör saldırılarına işaret eden Johansson, Ortadoğu'daki gelişmelerin Avrupa'daki tatil dönemini riskli hale getirdiğini ve İslamofobi ile anti-semitizmin artışının endişe verici olduğunu ifade etti. Ayrıca birçok ülkenin terör alarm seviyesini yükselttiğini söyledi.
5 Aralık 2023

Türkiye'nin EURO 2024 Futbol Şampiyonası'ndaki rakipleri, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen grup kura çekimiyle belirlendi. A Milli Takım, F Grubu'nda Portekiz, C yolu play-off galibi (Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg) ve Çekya ile eşleşti. Turnuva, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek ve şampiyon, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belirlenecek.
2 Aralık 2023

Belçika'da geçen yıl yürürlüğe giren ve çalışanların haftalık mesaisini dört günde tamamlamalarına olanak tanıyan uygulama, Securex istihdam danışmanlık şirketinin araştırmasına göre çok az ilgi gördü. Çalışanların sadece 200'de 1'i bu imkandan yararlanmayı tercih etti. Uygulamanın rağbet görmemesinin nedenleri arasında şirketlerin iş akışının bozulacağı endişesi ve çalışanların bilgi eksikliği veya reddedilme korkusu yer alıyor. Uygulama, çalışan ve işverenin anlaşmasıyla altı ay süreyle devam edebilecek şekilde tasarlanmıştır.
20 Kasım 2023

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

UEFA Avrupa Konferans Ligi D Grubu'nda 4. hafta maçları sonucunda Beşiktaş, gruptan çıkma şansını matematiksel olarak yitirdi. Beşiktaş, sahasında Norveç'in Bodo/Glimt takımına 2-1 yenildi ve grubun diğer maçında Club Brugge, Lugano'yu 2-0 mağlup etti. Bu sonuçlarla Club Brugge 10 puanla gruptan çıkmayı garantilerken, Bodo/Glimt 7 puana ulaştı ve Beşiktaş 1 puanda kalarak üst tura çıkma şansını kaybetti. Beşiktaş, kalan iki maçını kazansa bile Bodo/Glimt ile olan ikili averajda geride olduğu için üst tura çıkamayacak.
10 Kasım 2023

Belçikalı araştırmacılar, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin reddedilme duyarlılığını inceledi. Araştırmada, alkol kullanım bozukluğu teşhisi konmuş ve en az 10 gündür içmemiş 105 hasta ile 73 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu 'reddedilme duyarlılığı anketi'ni yanıtladı. Anket sonuçları, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin sosyal etkileşimlerde reddedilme duyarlılığının ortalamanın üstünde olduğunu gösterdi. Araştırmanın sonuçları 'Journal of Psychiatric Research' dergisinde yayınlandı.
30 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Hamas savaşı için ateşkeste anlaşamadı. İspanya'nın devreye girme önerisine Almanya'dan itiraz geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ateşkesin 'İsrail'in kendini savunma hakkını elinden alacağını' savundu. Ancak AB liderleri 'çatışmalara insani yardım molası' tanımında anlaştı. AB, sivil halkı korumak, yardım sağlamak ve gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa erişimi kolaylaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
27 Ekim 2023

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

3-16 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali (BOTİF), 23 farklı prodüksiyona ev sahipliği yapacak. Festival, Bodrum’a farklı sanat disiplinlerinin buluştuğu yeni bir paylaşma ve tartışma platformu kazandırmayı hedefliyor. Festival, çağdaş danstan performatif sunuma, dans tiyatrosundan konserlere ve müzikli edebiyat okumalarına uzanan geniş bir programı kapsamında Türkiye, Almanya, Belçika, Fransa ve Yunanistan’dan yedisi yabancı toplam 23 prodüksiyonu seyirciyle buluşturacak. Festivalin en sıradışı etkinliği ise, cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’da gerçekleşecek okuma tiyatrosu olacak.
23 Ekim 2023

Yargıtay başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı davada, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı'ya verilen hapis cezalarıyla ilgili temyizin reddine karar verilmesini talep etti. Ayrıca, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik'in temyiz talebinin de reddedilmesini istedi. Bu dava, 2013'te başlamış ve 2022'de 20 avukata toplamda 146 yıl yedi ay hapis cezası verilmiştir.
20 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Belçika'daki saldırıların ardından, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı bulunmayan kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, geri göndermeleri düzenleyen direktifin 2008 tarihli olduğunu ve kısa süre içinde revize edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti. Johansson, Brüksel'deki saldırının bir uyanma çağrısı olduğunu belirtti.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim