Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Belçika'daki saldırıların ardından, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı bulunmayan kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, geri göndermeleri düzenleyen direktifin 2008 tarihli olduğunu ve kısa süre içinde revize edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti. Johansson, Brüksel'deki saldırının bir uyanma çağrısı olduğunu belirtti.
20 Ekim 2023

UEFA, silahlı saldırı sonucu yarıda kalan Belçika-İsveç maçının sonucunu 1-1 olarak tescil etti ve iki takıma da birer puan verdi. Ayrıca, İsrail'deki güvenlik durumunun değerlendirilmesinin ardından, bir sonraki duyuruya kadar İsrail'de UEFA maçlarının oynanmamasına karar verildi. İsrail Futbol Federasyonu ve Maccabi Haifa ile Maccabi Tel-Aviv'e, iç saha maçlarını oynayabilecekleri alternatif statlar önermeleri talep edildi.
19 Ekim 2023

UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Belçika ile İsveç arasındaki maç, Brüksel'de iki İsveç taraftarının silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle askıya alındı. UEFA, kararın iki takımın onayı ve güvenlik güçleriyle yapılan görüşme sonucu alındığını belirtti. Saldırganın henüz yakalanamaması nedeniyle, taraftarlara tribünlerde kalmaları yönünde çağrı yapıldı.
17 Ekim 2023

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen silahlı saldırıda en az iki kişi hayatını kaybetti. Saldırganın neden ateş açtığı konusunda henüz bir bilgi verilmedi. Belçika medyası, kurbanların İsveçli olduğunu belirtiyor. Saldırının, yerel saatle 19:00 civarında, kent merkezindeki D'Ypres bulvarında gerçekleştiği ve saldırganın otomatik bir tüfek kullandığı ve kaçtığı bildirildi.
16 Ekim 2023

Belçika'nın başkenti Brüksel'den yola çıkan ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerini taşıyan hızlı tren, Fransa'nın Strazburg kenti yerine yanlışlıkla Disneyland Paris'e ulaştı. Tren, Fransa'da Roissy-Charles-de-Gaulle Garı noktasına vardığında yanlış bir hatta yönlendirildi. Fransız demir yolu şirketi SNCF'ten yapılan açıklamaya göre, trenin 45 dakika gecikmeyle Strazburg istikametine gittiği belirtildi.
16 Ekim 2023

A Milli Takım, Letonya'yı 4-0 yenen maç sonucunda 2024 Avrupa Şampiyonası'na (Euro 2024) katılmayı garantiledi. Konya'da oynanan maçta A Millilerin gollerini Yunus Akgün, Kerem Aktürkoğlu ve sonradan oyuna giren Cenk Tosun attı. Bu, Türkiye'nin 1960'tan beri Avrupa Şampiyonası'na katılacağı altıncı kez olacak.
15 Ekim 2023

Kan ve Ötesi Projesi Türkiye Girişimi Raporu'na göre, 2021'de Türkiye'nin kan ve kan ürünlerinin maliyeti yaklaşık 1,1 milyar TL oldu ve milli ekonomi içindeki payı yüzde 1 oldu. Kan tedariki, tedavi süreci ve bağışların maliyeti 405,9 milyon dolara ulaştı. Rapor, kan nakli sürecinin sebep olduğu maddi kayıplar ve sorunları da değerlendiriyor. Kanın sadece insandan sağlanabilen ve muadili olmayan hayati önemde bir ürün olduğu belirtiliyor. Yetersiz kan arzı ölümcül sonuçlara, ihtiyaç fazlasıysa kamu kaynaklarının israfına yol açıyor.
15 Ekim 2023

UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) Elemeleri'nin 7'nci haftasında Fransa, Belçika ve Portekiz, gruplarından çıkmayı garantiledi. B Grubu'nda Fransa, Hollanda'yı 2-1 yendi. F Grubu'nda Belçika, Avusturya'yı 3-2'lik skorla geçti. J Grubu'nda ise Portekiz, Slovakya'yı 3-2 yendi ve EURO 2024'e katılmayı garantiledi.
14 Ekim 2023

Bu hafta sinemalarda beşi yerli olmak üzere toplamda dokuz film vizyona giriyor. Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de oyuncu kadrosunda yer aldığı komedi filmi 'Sur’da Devran' beyazperdede. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Zübeyde, Analar ve Oğullar', 'Güven Bana', 'Bir Tutam Karanfil', 'Durdurulamaz', 'Keriz Parası', 'Tehlikeli Sular', 'Zuhur: Cinn-i Ayin' ve 'Bak Şu Leyleğe 2: Zümrüt Taşının Peşinde' bulunuyor. Ayrıca, Harry Potter serisinin devam filmleri 'Ateş Kadehi', 'Melez Prens' ve 'Zümrüdüanka Yoldaşlığı' da yeniden sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
13 Ekim 2023

Belçikalı yıldız futbolcu Eden Hazard, 32 yaşında futbolu bıraktığını duyurdu. Hazard, kariyerine Fransa'nın Lille ve İngiltere'nin Chelsea takımlarında başlamış ve 2019'da Real Madrid'e transfer olmuştu. Ancak, sakatlıklar ve teknik ekiple yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Haziran 2023'te Real Madrid ile kontratını karşılıklı olarak feshetmişti. Hazard, üç ay boyunca yeni bir takım aramış ancak bulamamıştı.
10 Ekim 2023

Kuzey ve batı Avrupa'da 15 bin yıl önce yaşayan Magdaleniyen kültüründe yamyamlık, yaygın bir cenaze ritüeliymiş. İnsanlar ölülerini zorunluluktan değil, kültürlerinin bir parçası olarak yiyordu. Araştırmada, çeşitli Avrupa ülkelerindeki 59 Magdaleniyen bölgesi incelendi ve 25'indeki mezar kültürü yorumlandı. Araştırmacılar, 15 bölgede çiğneme izleri olan insan kalıntıları, kesik izleri olan kafatası kemikleri ve iliğini çıkarmak için kasıtlı olarak kırılmış kemiklere rastladı. Bu bulgular, yamyamlığın Magdaleniyen kültüründe yaygın olduğunu ve beslenme amaçlı değil, bir gömme ritüeli olarak benimsendiğini gösteriyor.
6 Ekim 2023

Belçika'nın Anvers kentinden Antalya'ya tatile giden Kim ve Warre adlı çift, havaalanında bavullarında bulunan üç adet taş nedeniyle gözaltına alındı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemede, bu taşların tarihi değere sahip olduğu belirlendi. Çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak.
25 Eylül 2023

2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde oynadığı yedi maçı da kazanan A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Son maçında Belçika'yı 3-0 mağlup eden Filenin Sultanları, tüm maçlarını kazanan tek takım oldu. Ayrıca, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde etti ve 2023 sezonunu üç kupayla noktaladı.
24 Eylül 2023

Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri'nde B Grubu'ndaki beşinci maçında Brezilya'yı 3-0 mağlup etti. Milliler ilk seti 25-21, ikinci seti 29-27 ve üçüncü seti 25-19 kazandı. Gruplarında ilk iki sırada yer alan ülkeler, Paris Olimpiyat Oyunları'na kota kazanacak. Elemeler, Çin, Japonya ve Polonya'da oynanıyor.
22 Eylül 2023

Beşiktaş, UEFA Avrupa Konferans Ligi D Grubu'nun ilk maçında Belçika'nın Club Brugge takımıyla deplasmanda 1-1 berabere kaldı. Maçın sonucu, grup aşamasında Beşiktaş'ın konumunu belirleyecek önemli bir faktördür.
22 Eylül 2023

Antalya'da tatil yapan Belçikalı Kim ve Warre adlı çift, topladıkları üç taş parçası nedeniyle yurt dışına çıkış yasağına tabi tutuldu. Çiftin valizinde bulunan taşlar, tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle polise bildirildi. Taşların Antalya Müzesi uzmanları tarafından incelenmesi bekleniyor. Çift, taşların tarihi eser niteliği taşımadığını ve evlerindeki akvaryuma koymak için topladıklarını belirtti.
18 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları elemeleri B Grubu’ndaki ilk maçında Porto Riko’yu 3-0 yendi. İlk seti 25-19, ikinci seti 25-16 ve final setini 25-14 alarak galibiyeti elde ettiler. Ebrar Karakurt 16, Vargas da 15 sayıyla galibiyete katkıda bulundu. Ay yıldızlılar, grup maçlarında Japonya, Brezilya, Belçika, Bulgaristan, Porto Riko, Arjantin ve Peru ile mücadele edecek.
16 Eylül 2023

ABD'li yatırım şirketi 777 Partners LLC'nin, Premier Lig takımlarından Everton'u satın almak için görüşmelerde son aşamaya geldiği bildirildi. Satışın gerçekleşmesi durumunda Premier Lig'deki ABD'li sahipli takım sayısı 10'a çıkacak. Ancak anlaşmanın hala başarısızlıkla sonuçlanabileceği belirtiliyor. 777 Partners LLC, son 21 ayda Brezilya'dan Belçika'ya kadar birçok tarihi futbol takımını portföyüne ekledi.
13 Eylül 2023

Belçika'da Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim yasasını oy birliğiyle kabul etti. Karar, çoğunluğu Müslüman kişiler tarafından protesto edildi ve aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine aykırı olduğu öne sürüldü. 2012'den beri Belçika'da tüm sınıflar için cinsellik eğitimi düzenlemesi bulunuyor ancak uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, ilkokul 6 ve ortaokul 4'üncü sınıf öğrencilerinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor.
8 Eylül 2023
İşaretlediklerim