Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Molenbeek semtindeki Beekant metro istasyonunda doğum yapan bir kadının bebeğine ömür boyu ücretsiz toplu taşıma hakkı verildi. Kadın, doğum sancıları başlayınca metro çalışanlarından yardım istedi ve güvenlik personeli doğuma yardımcı oldu. Anne ve bebek sağlıklı bir şekilde doğumdan sonra hastaneye götürüldü. Brüksel Toplu Taşıma İşletmesi, bu olayı ölümsüzleştirmek için bebeğe ömür boyu ücretsiz toplu taşıma hakkı tanıdı.
18 Eylül 2024

Audi'nin Brüksel fabrikasındaki işçiler, üretimin Meksika'ya kaydırılacağı ve işten çıkarmaların olabileceği gerekçesiyle el koydukları 300 otomobilin anahtarlarını yönetime geri verdi. İşçiler, yönetimle yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayınca bu eylemi gerçekleştirmişti. Audi, anahtarların iade edilmemesi durumunda yasal işlem başlatacağını duyurmuştu. İşçiler tehdit sonrası anahtarları iade etti ve yönetim de hukuki süreç başlatmama kararı aldı.
11 Eylül 2024

Audi, Brüksel'deki fabrikasında talebin düşmesi nedeniyle üretimi Meksika'ya kaydıracağını duyurmuştu. Bu durum, fabrikada çalışan yaklaşık 3 bin işçiyi ve sendikayı rahatsız etti. İşçiler, yönetimle yapılan görüşmelerden sonuç alamayınca üretimi tamamlanmış 300 otomobilin anahtarlarına el koydu ve lastikleri ateşe verdi. Audi, sendikalara mektup göndererek anahtarların iade edilmemesi halinde yasal işlem başlatacağını bildirdi.
9 Eylül 2024

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Audi fabrikasında işçiler, üretim için model gönderilmemesi nedeniyle işbaşı yapmadı ve tamamlanmış araçların anahtarlarına el koydu. Audi, talebin düşmesi nedeniyle Brüksel fabrikasında yeniden yapılanmaya gideceğini ve üretimi Meksika'ya kaydıracağını duyurmuştu. Bu durum, fabrika çalışanları ve sendikalar arasında rahatsızlık yarattı. İşçiler, 16 Eylül'de de protesto düzenleyecek.
6 Eylül 2024

Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgeleri ve Brüksel'deki ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Valonya-Brüksel Eğitim Ağı'nın aldığı karara göre, 373 okulda 132 bin 600 öğrenci bu yasaktan etkilenecek. Kararın, öğrencilerin akıllı telefonlarla birbirlerinin görsellerini çekip sosyal medyada paylaşarak taciz suçlarına neden olmaları sebebiyle alındığı belirtildi. Ülkenin Flamanca konuşulan bölgelerinde de benzer bir yasağın uygulanması bekleniyor.
22 Ağustos 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesiyle birlikte 'barış misyonu' adını verdiği görüşmeler kapsamında ABD başkan adayı Donald Trump ile bir araya geldi. NATO Zirvesi için Washington'da bulunan Orban, Trump ile yaptığı görüşmeyi 'barış misyonu 5.0' olarak nitelendirdi ve barışı sağlamanın yollarını görüştüklerini belirtti. Orban, bu misyon kapsamında daha önce Ukrayna, Rusya, Çin ve Türkiye liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
12 Temmuz 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Brüksel'de vize sıkıntılarının aşılması ve nakliye sektöründe kota yetersizliğinin giderilmesi konularını görüşecek. Toplantıda ayrıca karşılıklı ticaretin artırılması, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin başlatılması ve yeşil dönüşüme uyum çalışmaları ele alınacak. Toplantının ardından Bolat ve Dombrovskis’in ortak basın açıklaması yapması planlanıyor.
8 Temmuz 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini ve bu talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla ileteceklerini açıkladı. Açıklanan fiyatların, piyasa fiyatlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma olduğunu ve buğday üretiminden kaçışın arttığını ifade etti.
7 Haziran 2024

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde toplanan süt üreticileri, ürünlerine adil fiyat talebiyle protesto düzenledi. Çiftçiler, iklim dönüşümünde önemli bir rol oynadıklarını ve adil bir ücret ödenmeden varlıklarını sürdüremeyeceklerini belirtti. Kent genelinde 250'den fazla traktörle yapılan protesto, otobüs seferlerinin aksamasına neden oldu. Brüksel Taşımacılık Şirketi, vatandaşların mağdur olmaması için metro ve trenlerin kullanılmasını tavsiye etti.
27 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

Zeynep Gürcanlı'nın yazısında, yerel seçim sonuçlarının sadece Türkiye'nin iç politikasını değil, aynı zamanda uluslararası alandaki kritik konuları da etkileyebileceği vurgulanıyor. Özellikle Kıbrıs meselesi üzerinde duruluyor. KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan iç siyasi gelişmeler, yolsuzluk skandalları ve uluslararası baskılar, adanın geleceği üzerinde önemli etkilere sahip. Ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın pasaport' politikası ve Batı ile ilişkileri, adanın uluslararası politikadaki konumunu şekillendiriyor. Kıbrıs'ın çözümsüzlüğünün adayı büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda bir 'oyuncağa' dönüştürdüğü belirtiliyor.
30 Mart 2024

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının yarısından fazlası Türkiye'nin AB'ye katılmasına karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin üyeliğine karşıyken, yüzde 20'si destekliyor ve yüzde 29'u kararsız. Ukrayna'nın üyeliğine olumlu bakılırken, Gürcistan ve Balkan ülkelerine karşı çekimserlik var. Diğer aday ülkelerin üyeliğine destek ise yüzde 30'un altında. AB liderleri, Ukrayna ve Moldova'nın üyelik müzakerelerine başlaması önerisini bu hafta Brüksel'de tartışacak.
12 Aralık 2023

Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Avrupa'da kış tatili döneminde yüksek terör saldırısı riski olduğunu belirtti. Johansson, AB ülkelerinin içişleri bakanlarının yıl sonu toplantısından sonra bu açıklamayı yaptı. Son zamanlarda Fransa ve Belçika'da gerçekleşen terör saldırılarına işaret eden Johansson, Ortadoğu'daki gelişmelerin Avrupa'daki tatil dönemini riskli hale getirdiğini ve İslamofobi ile anti-semitizmin artışının endişe verici olduğunu ifade etti. Ayrıca birçok ülkenin terör alarm seviyesini yükselttiğini söyledi.
5 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda Brüksel'den gelen bir yolcunun valizinde 3 milyon 590 bin lira değerinde kaçak lüks marka eşyalar ele geçirdi. Yabancı uyruklu şüphelinin valizleri x-ray cihazında tarandı ve içerisinde ticari miktar ve nitelikte 195 eşya ile 29 kilogram ambalaj bulundu. Olayla ilgili soruşturma Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor.
5 Aralık 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Hamas savaşı için ateşkeste anlaşamadı. İspanya'nın devreye girme önerisine Almanya'dan itiraz geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ateşkesin 'İsrail'in kendini savunma hakkını elinden alacağını' savundu. Ancak AB liderleri 'çatışmalara insani yardım molası' tanımında anlaştı. AB, sivil halkı korumak, yardım sağlamak ve gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa erişimi kolaylaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
27 Ekim 2023
İşaretlediklerim