Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Çin'de boşanma oranları artarken, genç kadınlar evliliklerinin sonunu kutlamak için partiler düzenliyor. 2000 yılında %0,96 olan boşanma oranı, 2020'de %3,10'a yükseldi. Aynı dönemde evlilik oranı ise %6,7'den %5,8'e düştü. Boşanma davalarının %73'ünden fazlası kadınlar tarafından açılırken, boşanma nedenlerinin %77,5'i duygusal anlaşmazlık, %14,9'u ise aile içi şiddet olarak belirlendi. Bu durum, Çin'deki toplumsal tutumların değiştiğini ve boşanmanın daha kabul edilebilir hale geldiğini gösteriyor. Ancak, demografik bir kriz ve yaşlanan nüfusla karşı karşıya olan Çin hükümeti, evlilikleri teşvik etmeye ve boşanma oranını azaltmaya çalışıyor.
11 Ekim 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş cinayetinin soruşturma savcısıyla görüşüp, ona Yargıtay üyeliği teklif ettiğine yönelik iddiayı haberleştiren DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, MHP'li isimler tarafından hedef gösterildi. Yönter ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Uludağ'ı tehdit ederken, Uludağ tehditlere boyun eğmeyeceğini ve davayı takip etmeye devam edeceğini belirtti. Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
11 Ekim 2023

2014 yılında Okmeydanı Cemevi'nde cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt'u öldüren polis Sezgin Korkmaz'ın yargılandığı davada, mahkeme görüntülerin izlenmesi ve bilirkişi raporu alınması talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ihlal kararında olayla ilgili görüntülerin mahkeme heyeti tarafından izlendiği ancak bu konuda bir bilirkişi incelemesi yapılmadığı belirtilmişti. Duruşmada, Kurt'un eşi Narin Kurt, 'Görüntüleri izlemeden haklıyı haksızı nasıl ayıracaksınız? Biz dokuz yıldır adalet bekliyoruz' dedi.
10 Ekim 2023

Amazon'un akıllı kapı zili girişimi Ring, kullanıcılarına 'dünya dışı varlık veya aktivite' görüntüleyebilme fırsatı sunuyor. Bu kapsamda düzenlenen yarışmada, Ring'in akıllı sensörlerle donatılmış kapı zili kameralarından dünya dışı varlık veya aktivite görüntüleyen kullanıcılar 1 milyon dolarlık ödül kazanacak. Yarışma, meteorolog ve astrobiyolog Jacob Haqq Misrad'ın juriliğinde düzenleniyor. Ayrıca, katılımcılar yaratıcılıklarını kullanarak kurgu bir video yaratabilirse küçük ödüller de kazanabilir.
9 Ekim 2023

Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023

Çin, Filistin ve İsrail arasında tırmanan gerilime ilişkin, taraflara ateşkes ve sivillerin korunması çağrısı yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistin-İsrail çatışmasını önlemenin temel yolunun iki devletli çözüm ve bağımsız Filistin devletinin kurulması olduğunu belirtti. Ayrıca, uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve Filistin sorununun çözümüne desteğini artırması gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını ifade etti. Ayrıca, Yargıtay'ın Gezi davası kararını yorumlayan Tunç, Gezi'nin bir suç olduğunu ve seçilmiş hükümete yönelik bir kalkışma hareketi olduğunu belirtti. Tunç, AİHM'in Kavala ve Yalçınkaya kararlarına ilişkin olarak ise Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamayan bir ülke gibi gösterilmek istendiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını savundu.
6 Ekim 2023

HDP İzmir il eşbaşkanları ve birçok ilçe yöneticisi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında il eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan da bulunuyor. Gözaltı sebebiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Ayrıca, Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal da Mardin'deki evine yapılan baskında gözaltına alındı.
6 Ekim 2023

Türkiye'de son 42 yılda pestisit kullanımı yaklaşık yüzde 700 arttı. 1980'lerde yıllık pestisit kullanımı 7-8 bin ton iken, bu rakam 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022'de ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yasaklanan pestisit türlerinin Türkiye'de kullanımı halen yaygın. Bu durum, AB'ye ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı. 2022 yılında pestisit başta olmak üzere tarım zehiri kalıntılarının bulunmasıyla ilgili en çok bildirim yapılan menşe ülke Türkiye oldu.
6 Ekim 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2023 yılı için küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1,7'den 0,8'e düşürdü. Bu düşüşün nedenleri arasında yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, Çin emlak piyasasındaki sıkıntılar ve Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi gösterildi. Öte yandan, ekonomilerin gelecek yıl istikrarlı büyümesiyle birlikte küresel mal ticaretinin 2024'te yüzde 3,3 artacağı tahmin ediliyor.
5 Ekim 2023

Çin'in nükleer güçle çalışan denizaltısı, Sarı Deniz'de düşman denizaltıları için kurulan bir tuzağa yakalanarak deniz dibinde mahsur kaldı ve 55 kişilik mürettebat hayatını kaybetti. İngiliz istihbaratının sızdırdığı iddia edilen bir rapora göre, denizaltı altı saat boyunca yüzeye çıkamadı ve bataryalarının tükenmesi ve oksijen sistemlerinin çalışmaması nedeniyle mürettebat oksijen yetmezliğinden hayatını kaybetti. Çin henüz olayı doğrulamadı ve İngiliz Kraliyet Donanması da konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
5 Ekim 2023

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

Amerikan uydu şirketi Dish Network, uzayda bıraktığı çöp nedeniyle Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından 150 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Bu, uzay çöpü konusunda verilen ilk ceza olarak dikkat çekiyor. Şirket, 2002 yılından bu yana yörüngede bulunan EchoStar-7 adlı uydusunu düzgün bir şekilde çıkarmadığı için ceza aldı. Uzayda bir bilye büyüklüğünde yarım milyon ve yaklaşık bir milimetre ölçülerinde yüz milyon atık parçası bulunuyor ve bu atıklar, uzay araçları için potansiyel bir tehlike oluşturuyor.
3 Ekim 2023

Komedi serisi Kolpaçino'nun yeni filmi 'Kolpaçino 4 4'lük'ün tanıtımı yayınlandı. Şafak Sezer, Aydemir Akbaş, Ebubekir Öztürk gibi isimlerin rollerine geri döndüğü film, 24 Kasım'da vizyona girecek. Seri, üç filmle yaklaşık 2,6 milyon seyirciye ulaşmıştı. 2016'da gösterime giren 'Kolpaçino 3. Devre'yi 1,4 milyonu aşkın seyirci izlemişti.
3 Ekim 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 12 aylık enflasyonun yüzde 130,13 olduğunu belirtti. Eylül ayında aylık enflasyon yüzde 6,24 artarken, ocak-eylül dönemi enflasyonu yüzde 95,33 olarak hesaplandı. Ayrıca, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'daki 12 aylık enflasyonun yüzde 73,18 olduğunu açıkladı.
3 Ekim 2023

Fenerbahçeli futbolcu Joshua King'in özel şoförü Murat Adkovayçin'i döverek öldürdüğü iddia edilen Muhammed Can U. tutuklandı. Adkovayçin, Muhammed Can U. ile çıkan bir tartışma sonucu dövüldü ve hastaneye kaldırıldı. Adkovayçin'in ölümünün ardından Muhammed Can U. hakkında tekrar yakalama kararı çıkarıldı ve tutuklandı. Joshua King, Fenerbahçe'nin Rizespor'u 5-0 yendiği maçta attığı golü ölen şoförüne armağan etmişti.
3 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ’a giden bir heyetin, Ermeni sivillere yönelik şiddet uygulandığına ya da sivil altyapının hedef alındığına dair bir tespitte bulunmadığını bildirdi. Heyet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) temsilcilerden oluşuyordu. Heyetin insani durum ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştığı, bölgedeki Ermeni toplumun temsilcileriyle de bir araya geldiği belirtildi.
2 Ekim 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'da eylül ayında fiyatı en çok artan ürünler okul malzemeleri oldu. Bu gruptaki artış yüzde 98'lere kadar ulaştı. İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 166'sının perakende fiyatı arttı. Eylülde önceki aya göre 'Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubu'nda yer alan defter yüzde 98,94 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim