ABD ve Avrupa Birliği, 23 ve 24 Mart 2023 tarihlerinde, daha önce kararlaştırıldığı üzere, Hint-Pasifik stratejileri doğrultusunda ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata ABD'den USS Paul Hamilton savaş gemisi ile AB'nin Atalanta Operasyonu'na bağlı İspanyol gemisi Reina Sofia ve İtalyan gemisi Carlo Bergamini katıldı. Tatbikatın amacı, gemiye çıkış prosedürleri, gemi navigasyonu ve entegrasyonu gibi alanlarda eğitim yapmak ve serbest ve açık bir Hint-Pasifik'i desteklemek olarak belirtildi. Tatbikatın ana hedefi, Pasifik bölgesindeki büyük güç rekabetinde Çin'e karşı bir duruş sergilemek olarak ifade edildi.
25 Mart 2023

2010 yılında açılan ve AKP iktidarına darbe planlamakla suçlanan askerlerin yargılandığı Balyoz davasında, Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden yargılanan emekli general Çetin Doğan'a 'suç için anlaşma' suçundan altı yıl sekiz ay hapis cezası verildi. Aynı suçlamayla yargılanan diğer beş sanığa da çeşitli hapis cezaları verilirken, bir sanık hakkındaki dava ölümü nedeniyle düşürüldü. Karara bir üye hakim şerh koyarak, sanıkların beraat etmesi gerektiğini savundu.
24 Mart 2023

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew, ABD Kongresi'nde Enerji ve Ticaret Komitesi'ne şirketin gizlilik politikaları, veri güvenliği ve Çin hükümetiyle olan ilişkileri hakkında ifade verdi. Komite Başkanı Cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers, TikTok'un yasaklanması gerektiğini belirtirken, Chew, TikTok'un Çin'den bağımsız olduğunu ve ABD'de 7 bin çalışanı olduğunu savundu. FBI ve Federal İletişim Kurumu'nun uyarıları ve diğer ülkelerin TikTok'u resmi cihazlardan kaldırma kararlarına rağmen, Chew ulusal güvenlik endişelerinin kanıta dayanmadığını iddia etti.
23 Mart 2023

ABD'de TikTok'un Çin merkezli çatı şirketi ByteDance'in kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişeleri nedeniyle yasaklanma ihtimali bulunuyor. FBI ve Federal İletişim Kurumu, kişisel verilerin paylaşılma riskine dair uyarılarda bulundu. Bu duruma tepki gösteren TikTok içerik üreticileri, Amerikan Kongre Binası önünde protesto düzenledi. Demokrat Partili Jamaal Bowman, TikTok'un ifade özgürlüğü için önemli bir alan olduğunu savundu.
23 Mart 2023

Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayet soruşturması kapsamında, suikastı organize etmekle suçlanan Tolga Demirbaş, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alındı. Ancak Demirbaş'ın bu evde yakalanmasına dair polis tutanağı kaybolduğu için savcılar dosyaya Kılavuz'u dahil edemedi. Bu durum, cinayetin siyasi bağlantılarına dair soruşturmayı etkileyebilir ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidara gelmesi halinde cinayetin hesabını soracağına dair sözleri de gündemde.
23 Mart 2023

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Çin'in doğusundaki Jiangxi eyaletinde evlilik oranlarını artırmak için 'Palm Guixi' adında bir çöpçatanlık uygulaması devreye alındı. Uygulama, Guixi şehrindeki bekarların verilerini kullanarak uygun eşleşmeler bulup randevu ayarlıyor. Bu girişim, düşen evlilik oranlarını yükseltmeyi hedefleyen eyalet çapındaki bir dizi çabadan biri. Ayrıca, eyalet genelinde başlık parası gibi geleneksel uygulamaların ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Weibo kullanıcıları ise bu tür devlet destekli girişimleri doğum oranlarını artırma çabası olarak eleştiriyor.
21 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın cumhurbaşkanı adaylığı başvurularını, başvuruların bizzat yapılmaması gerekçesiyle reddetti. İrfan Uzun, Davut Turan, Muhammed Ali Fatih Erbakan, Ahmet Özal ve diğer bazı aday adaylarının başvurularında eksik evraklar tespit edildi. Eksik evraklarını tamamlamayan adayların başvuruları, belirlenen süre içinde tamamlanmazsa reddedilecek.
21 Mart 2023

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

Emin Alper'in yönettiği ve başrollerinde Mehmet Günsür ile Aslı Enver'in yer aldığı 'Arayış' dizisinin ilk görselleri paylaşıldı. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve mutsuz bir karakter olan Nisan'ın, kaybolan arkadaşının izini sürerken gizemli bir tarikatla karşılaşmasını ve bu tarikata rağmen bir maceraya atılmasını konu alıyor. Dizinin yayın tarihi henüz kesinleşmemiş olup 'çok yakında' ekranlarda olacağı belirtiliyor.
20 Mart 2023

ABD, TikTok'un Çin hükümetiyle kullanıcı verilerini paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişesiyle uygulamayı federal kurumlardaki resmi telefonlardan kaldırdı ve ülke çapında yasaklamayı düşünüyor. Kanada, AB ve Danimarka da benzer adımlar attı. Çin, ABD'yi yanlış bilgi yaymakla suçlarken, TikTok, ABD kullanıcı verilerinin korunması için bağımsız denetimler yaptığını ve verileri Oracle'a yönlendireceğini belirtiyor. ABD'de bazı senatörler, TikTok'a yönelik soruşturmaların hızlandırılmasını ve gerekirse ByteDance ile TikTok'un ayrılmasını talep ediyor.
20 Mart 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Bu araçlardan bazıları Tayvan Boğazı'ndaki etki alanlarını sınırlayan hava ve deniz hattını geçerek Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. Çin, ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022 ziyaretinden bu yana Tayvan çevresindeki askeri devriyelerini artırmış ve Tayvan Boğazı'nı ayıran orta çizgiyi geçen uçuşları düzenli hale getirmişti. Pekin yönetimi, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
18 Mart 2023

Çevresel bilince dikkat çekmek amacıyla sanatçıların doğayla ilişkilerini yansıtan eserlerini bir araya getiren 'Varoluşa Saygı' sergisi, MERKUR galerisinde ziyarete açıldı. Sergide Alper Aydın, Ahmet Duru, Burcu Perçin ve diğer sanatçıların eserleri yer alıyor ve küratörlüğünü Burcu Perçin yapıyor. Sergi, insanın çevre üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekiyor ve 1 Nisan'a kadar açık kalacak. Sergiden elde edilen gelirin bir kısmı depremzedelere bağışlanacak.
17 Mart 2023

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli araç bataryalarının maliyetini düşürmek amacıyla maden ocaklarına yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Şirket, bu yatırımlarla kendi ihtiyaçlarının yarısını ve diğer müşterilerin taleplerini karşılamayı hedefliyor. Batarya üretim birimi PowerCo, bu strateji doğrultusunda ABD'li Ford için batarya hücresi üretimine başlayacak. Bu hamle, Avrupa'nın Çin ve Asya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.
17 Mart 2023

ABD'de faizlerin yükselmesiyle değer kaybeden hazine kağıtları nedeniyle Silikon Vadisi Bankası (SVB) iflas etti. 1983'te kurulan ve teknoloji sektörüne odaklanan banka, ABD'nin en büyük banka iflaslarından birini yaşadı. İflas, hem ABD hem de Avrupa hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiledi ve bankacılık hisselerinde düşüşe yol açtı. SVB'nin iflası, teknoloji sektörüne yapılan yatırımların azalması ve Facebook'un işten çıkarmaları gibi genel bir paradigma değişikliğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.
17 Mart 2023

Halktv.com.tr'de yer alan bir yazıda, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) emek ve özgürlük ittifakından ayrılabileceği iddia edildi. Yazıda, TİP'in en az 41 şehirde kendi amblemi ve adaylarıyla seçime katılma isteğinin HDP tarafından reddedilmesi durumunda ittifaktan ayrılabileceği ve bağımsız adaylar gösterebileceği belirtildi. Ancak TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Twitter üzerinden bu iddiaları yalanlayarak ittifakın 'ufak hesaplarla' dağılmayacağını ve büyük iddiaları olduğunu ifade etti.
16 Mart 2023

Hollanda'da yapılan eyalet seçimlerinde, ilk kez katılan 'Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi' (BBB) sandık çıkış anketlerine göre en çok oyu aldı. Bu sonuç, mevcut senatoda azınlıkta olan hükümet ortaklarının senatodaki sandalye sayısının düşeceğini gösteriyor. Ipsos'un verilerine göre, BBB lideri Caroline van der Plas, hükümet ortaklarının BBB ile müzakere etmesi gerektiğini ifade etti. Aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısı 17'den 9'a düşerken, koalisyon ortaklarının sandalye sayısı da 32'den 24'e geriledi.
16 Mart 2023

Türkiye'nin yerli elektrikli otomobil markası Togg, C segmenti SUV modeli T10X ile piyasaya çıkıyor. Ön siparişler 16-27 Mart tarihleri arasında alınacak ve fiyatlar 953 bin ile 1,22 milyon lira arasında değişecek. Araç, tek motorlu ve iki farklı batarya büyüklüğü seçeneğiyle sunulacak ve menzili batarya büyüklüğüne göre 314 veya 523 km olacak. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, markanın küresel rekabetçi ve tamamen Türkiye'ye ait bir mobilite teknolojisi markası olma hedefiyle yola çıktıklarını belirtti.
14 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya ve Britanya başbakanlarıyla AUKUS anlaşması kapsamında gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakın zamanda bir görüşme planladığını duyurdu. Biden, Çin'in AUKUS anlaşmasını bir saldırganlık olarak görüp görmediği sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi ve Şi ile görüşme zamanına dair ise herhangi bir bilgi paylaşmadı.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim