Ankara 21'inci İdare Mahkemesi, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ihraç kararlarını iptal ederek, 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attıkları için ihraç edilen dört akademisyenin görevlerine iade edilmesine ve özlük haklarının iadesine karar verdi. Mahkeme, bildiriye imza atmanın terör örgütleriyle irtibat veya iltisaklı olunduğunu göstermediğine hükmetti. Bu kararlar kesin olmayıp, tarafların bir ay içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor. Daha önce de benzer bir kararla altı akademisyenin göreve iadesine karar verilmişti.
13 Mart 2023

Daniel Kwan ve Daniel Scheinert'in yönettiği 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi, 95'inci Akademi Ödülleri'nde yedi dalda Oscar kazanarak toplam ödül sayısını 343'e yükseltti. Film, Çinli-Amerikalı bir göçmenin evrenler arası maceralarını konu alıyor ve başrollerinde Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan ve Jamie Lee Curtis yer alıyor. Düşük bütçeyle yapılan film, gişede büyük bir başarı elde etti ve çeşitli festivallerde övgüler ve ödüller topladı. Film ayrıca felsefi kavramları ve Asyalı-Amerikalı kimliği temalarını da işliyor ve Netflix'te izlenebiliyor.
13 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın Ocak 2023 ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı 12,43 milyar dolar olarak kaydedildi ve resmi rezervler 9,34 milyar dolar azaldı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' ile cari işlemlerde fazla vermeyi hedeflemesine rağmen, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları bu hedefin gerçekleşmesini engelledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi politikası ve TL'nin dolar karşısında değer kaybı, ekonomik hedeflerin tutturulamamasına yol açtı.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023

Kanada'da esaret altında yaşayan ve 'dünyanın en yalnız orkası' olarak bilinen Kiska isimli katil balina 47 yaşında öldü. 1979 yılında İzlanda sularında yakalandıktan sonra Marineland'de yaşayan Kiska, beş yavrusunu da kaybetti ve hayatının son yıllarını izole bir tankta geçirdi. PETA, Kiska'nın yaşam koşullarını eleştirerek, onun sıkışık bir tankta yalnız ve stres altında kaldığını belirtti.
12 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın desteklediği bağımsız cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Zafer Partisi'nin Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile 'ata ittifakı' kurduğunu açıkladı. Özdağ daha önce Memleket Partisi ile ittifak yapacaklarını ve adaylarının Muharrem İnce olacağını belirtmiş, ancak İnce ittifaktan ayrılmıştı. Oğan, sığınmacıların Türkiye için demografik bir tehdit olduğunu ve bu sorunun AKP ile millet ittifakının çözemeyeceğini ifade etti. Ayrıca, arkalarında dış güçlerin olmadığını vurgulayarak, her şeyin Türkiye için olduğunu söyledi.
11 Mart 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada delegelerin oybirliğiyle üçüncü kez devlet başkanı olarak seçildi. Han Cıng devlet başkanı yardımcısı, Cao Licı ise meclis başkanı olarak göreve getirildi. Şi Cinping, aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığı'na da yeniden seçilerek ordunun başındaki konumunu korudu. 2018'de anayasada yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresi sınırlaması kaldırılmış ve Şi'nin üçüncü dönem için yolu açılmıştı.
10 Mart 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin'in TikTok aracılığıyla kullanıcı verilerine ve cihaz yazılımlarına erişebileceğini ve kullanıcıların görüşlerini etkileyebileceğini belirtti. Beyaz Saray, federal kurumlara TikTok'u resmi telefonlardan kaldırmaları için 30 gün süre verdi. Wray, özel şirketler ile Çin Komünist Partisi arasında ayrım olmadığını ve Çin'in büyük veri operasyonları yapabileceğini ifade etti. ABD ve Kanada'da bazı resmi cihazlarda TikTok yasağı uygulanmakta, Avrupa Komisyonu da siber güvenlik önlemi olarak TikTok'u geçici süreyle yasakladı.
9 Mart 2023

ABD'nin Boston şehrindeki Massachusetts Üniversitesi'nde düzenlenen bir eğlence gecesinde 'TikTok BORG trendi' olarak bilinen aşırı alkol tüketimi sonucu birçok öğrenci zehirlendi ve hastaneye kaldırıldı. Olay yerine 28 ambulans sevk edildi ve zehirlenen öğrencilerin hayati tehlikesi olmadığı belirtildi. Bölge polisi olayla ilgili iki kişiyi gözaltına aldı. Üniversite yetkilileri, hafta sonu etkinliklerini gözden geçireceklerini ve alkol tüketimi konusunda eğitimi artıracaklarını açıkladı.
6 Mart 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa toplantısından çekilmesi sonrası İYİ Partili Lütfü Türkkan birlik ve sükunet çağrısı yaptı. Türkkan'ın bu mesajı CNN Türk'te okunduğunda MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Twitter üzerinden kanala ve Türkkan'a sert bir dille tepki gösterdi. Yalçın, Türkkan için 'siyasi müptezel' ifadesini kullanarak CNN Türk'ün niyetini sorguladı.
6 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Muhafazakar Birliği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Joe Biden yönetimini eleştirdi ve kendi başkanlığı döneminde savaş başlatmadığını, Rusya ve Çin'e karşı caydırıcı politikalar uyguladığını belirtti. Trump, Rusya-Ukrayna savaşını çözebileceğini ve bunun bir günden fazla sürmeyeceğini iddia etti. Ayrıca, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini eleştirerek, Taliban'ın ABD'nin bıraktığı silahları sattığını öne sürdü.
5 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de ilan edildi. Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen görevden alınarak yerine İsmail Hakkı Musa atandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde çeşitli il müdürlüklerine atamalar yapıldı ve bazı il müdürleri görevden alındı.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını 'dayatma' olarak nitelendirerek altılı masayı terk etmesi, sanat camiasında tepkiyle karşılandı. Berrak Tüzünataç, Aylin Aslım, Ceylan Ertem, Cem Adrian gibi sanatçılar, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Akşener'in kararını eleştirdiler ve Kılıçdaroğlu'na desteklerini dile getirdiler. Sanatçılar, ülkenin ekonomik ve adalet sistemi sorunlarına da değinerek değişim taleplerini ve umutlarını ifade ettiler.
3 Mart 2023

Türkiye'de elektrikli otomobiller için ÖTV matrahları yeniden belirlendi. 160 kW altı motor gücüne sahip araçlar için matrah 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, 160 kW üstü araçlar için ise 750 bin liradan 1 milyon 350 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi getirildi. Uzmanlar, bu düzenlemelerin Togg için yapıldığını ve Togg'un ortalama fiyatının 1 milyon 500 bin lira bandında olacağını tahmin ediyorlar.
3 Mart 2023

Türkiye, dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmaların Türk pazarına giriş yapmasının ardından, bu araçların ithalatına yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile sadece elektrik motorundan tahrikli Çin menşeli taşıtların ithalatında bu verginin uygulanacağı belirtildi. BYD, ALJ Türkiye, Skywell ve Chery gibi firmalar bu karardan etkilenecek.
3 Mart 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 21'i Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Çin'in tepkisi, bu askeri hareketliliğin ardından geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti de bölgede gerilimi artırmıştı.
2 Mart 2023

Twitter kullanıcıları, bugün öğle saatlerinde platforma erişmeye çalışırken ana sayfalarında bir hata mesajı ile karşılaştı. Mesaj, kullanıcıları Twitter'a hoş geldiniz diyerek takip edecek kişi ve konu bulmaya yönlendiriyordu. Ana sayfa dışındaki akışlara erişimde bir sorun görülmezken, yaşanan erişim problemi bir süre sonra çözüldü.
1 Mart 2023

ABD, federal kurumların resmi telefonlarından TikTok uygulamasını kaldırmasını isteyerek 30 gün süre tanıdı. Çin Dışişleri Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin bu adımını devlet gücünü kötüye kullanmak ve özgüven eksikliği olarak nitelendirdi. ABD, Çin'in Amerikalıların kişisel verilerini elde etme ve propaganda yapma risklerinden endişe ediyor. Kanada ve Avrupa Birliği de benzer yasaklar getirdi. TikTok ise hükümetlerin milyonlarca kullanıcının sevdiği platformu engellemesini sorguladı.
1 Mart 2023
İşaretlediklerim