Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023

ABD'li pop yıldızı Madonna, ciddi bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve dört günlük tedavinin ardından taburcu edildi. Enfeksiyonun neyden kaynaklandığı belirsiz, ancak durumun son derece ciddi olduğu ve yoğun bakım gerektirdiği belirtildi. Madonna'nın önümüzdeki haftalarda başlaması planlanan dünya turunu ertelemek zorunda kaldığı bildirildi.
29 Haziran 2023

Harvard Tıp Fakültesi morgunun eski müdürü Cedrick Lodge ve eşi, bağışlanan kadavralardan alınan parçaları internet üzerinden satmakla suçlanıyor. Bu durumdan etkilenen aileler, Harvard Üniversitesi rektörü ve diğer yetkililere karşı toplu dava açtı. Lodge'un potansiyel alıcıları morga sokarak kadavraları incelemelerine izin verdiği ve vücut parçalarının satışı için PayPal üzerinden ödemeler alındığı iddia ediliyor. Harvard Üniversitesi, konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.
20 Haziran 2023

Demirören Medya Grubu'nun sahibi Yıldırım Demirören, grubun bünyesindeki Milliyet gazetesinin kapanacağı ve Hürriyet ile Posta gazetelerinin küçüleceği iddialarını reddetti. Demirören Holding, 2018 yılında medya grubunu 916 milyon dolara satın almış ve bu süreçte kullanılan kredi miktarı tartışma konusu olmuştu. Yıldırım Demirören, bankalara 1,3 milyar dolar ödendiğini iddia etse de, Ziraat Bankası'na olan borcunun büyük bir kısmının hala ödenmediği ve yapılandırma anlaşması yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca, Demirören Holding'in bazı varlıklarının borç karşılığında devredildiği bilgisi veriliyor.
18 Haziran 2023

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, kur korumalı mevduat sisteminin (KKM) ani bir şekilde sonlandırılmasının planlanmadığını, bunun yerine aşamalı bir geçiş yapılacağını ve bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, KKM'nin yıl sonunda sona ermeyebileceğini ve bu durumun şartlarının tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk lirası cinsi tasarruf enstrümanlarını cazip hale getirerek döviz tasarruflarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
16 Haziran 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açtıktan sonra, şimdi de ABD'nin en büyük kripto para borsası Coinbase'e dava açtı. SEC, Coinbase'in ulusal menkul kıymetler borsası veya takas kurumu olarak kaydolmamasını dava nedeni olarak gösteriyor. Binance'a dava açılmasının ardından kripto para birimlerinde değer kaybı yaşandı; Bitcoin yaklaşık yüzde 5, ether ise yüzde 3,5 düştü.
6 Haziran 2023

Cumhur İttifakı, seçim öncesinde toplumsal kesimlere yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için bir dizi düzenlemeyi içeren torba yasa teklifini Meclis'e getirmeyi hedefliyor. Teklifte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması, gençlere ÖTV'siz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gibi maddeler bulunuyor.
6 Haziran 2023

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısında milletvekillerinin bakanlık için istifa etmeyeceğini söylediğini aktardı. Önceki kabinede neredeyse tüm bakanlar milletvekiliydi ve yeni kabinede kimlerin yer alacağı merak ediliyor. Selvi, yeni kabinede olması beklenen isimler hakkında bilgi verdi ve ekonomi yönetimi için düşünülen isimleri paylaştı. Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, savunma bakanlığı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in adının geçtiğini ifade etti. Ahmet Hakan ise kabinenin açıklanacağı tarihi ve programı detaylandırdı.
1 Haziran 2023

CNN tarafından yapılan bir ankete göre, Joe Biden 2024 Demokrat başkan adayları arasında önde gelse de, Amerikalı seçmenlerin çoğunluğu Biden'ın yeniden seçilmesini ülke için olumsuz bir durum olarak değerlendiriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33'ü Biden'ın zaferini olumlu bir adım olarak görürken, yüzde 66'sı bunun bir gerileme veya felaket olacağını düşünüyor. Biden'ın başkan olarak güven oyu oranı yüzde 40'ta kalırken, Demokrat ve Demokrat eğilimli seçmenlerin yüzde 60'ı Biden'ı, yüzde 20'si Robert F. Kennedy'yi ve yüzde 8'i Marianne Williamson'ı aday olarak görmek istiyor.
27 Mayıs 2023

Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı ve Merkez Bankası'nın düşük net rezervleri nedeniyle dolar/TL kuru 20 seviyesinin üzerine çıkarak tarihi bir rekor seviyeye ulaştı. Türkiye ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler uyguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim politikasına devam edeceğini belirtmesiyle döviz talebinde artış yaşandı ve bu durum kurların yükselmesine neden oldu.
26 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerinin Türkiye'nin finans sistemine döviz depo ederek Merkez Bankası'nın rahatlamasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Türkiye Merkez Bankası'nın net rezervleri 19 Mayıs haftasında eksiye düşmüş ve swap hariç net rezerv eksi 60,3 milyar dolara gerilemişti. Erdoğan, bu durum için Körfez devletlerinin araya girdiğini ve geçici bir süre için döviz likiditesi sağladığını söyledi. Türkiye'nin Çin, Katar, BAE, Güney Kore ve Rusya ile swap anlaşmaları ve Suudi Arabistan'dan doğrudan finansman aldığı bilgisi verildi.
26 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında yaptığı açıklamalarda, Sinan Oğan'ın Cumhur İttifakı'na desteğini ve siyasi duruşunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. Erdoğan, Oğan'ın ittifakın bir parçası gibi çalışmalara başladığını ve bu durumun taban tarafından farklı değerlendirileceğini belirtti. Ayrıca, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası bir seçim zaferinin terör örgütleri ve yabancı tefecilere yarayacağını iddia etti ve diğer siyasi konulara da değindi.
25 Mayıs 2023

Japon dondurma markası Cellato'nun 'Byakuya' adlı ürünü, porsiyon başına 880 bin yen (yaklaşık 126 bin lira) fiyatıyla Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Dondurmanın içeriğinde İtalya'nın en iyi beyaz trüf mantarı, iki çeşit peynir, sake üretiminden elde edilen 'sakekasu' ve yenilebilir altın yaprak bulunuyor. Cellato, bu özel dondurmayı 1,5 yıl süren denemeler sonucunda geliştirdiğini ve Avrupa malzemeleriyle Japon yemeklerini birleştirmeyi amaçladığını belirtiyor. Dondurma, Japonya'da özel bir kaşık ve tüketim talimatlarıyla satışa sunulmuş.
22 Mayıs 2023

Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor ve bankalar arası piyasada Dolar/TL kuru ilk kez 20 seviyesini geçerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler uyguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim politikasına devam edeceğini belirtmesiyle, döviz talebinin artması ve kurların yükselmesi bekleniyor. Dolar/TL kuru sabah saatlerinde %4,3'lük bir artışla 20,6588 seviyesine ulaştıktan sonra 19,82 seviyesine geriledi.
22 Mayıs 2023

Fransız uzay turizmi şirketi Zephalto, Michelin yıldızlı şeflerin hazırladığı menüler ve nadir Fransız şarapları eşliğinde Dünya manzarasına karşı yemek yeme deneyimi sunuyor. 2024 sonu ve 2025 ortası için planlanan ilk uçuşlar için koltuklar satılmış durumda ve şirket şimdi 2025 sonrası için ön rezervasyonlar alıyor. Deneyim, stratosferdeki bir balona bağlı Celeste adlı basınçlı kapsülle gerçekleşecek ve yolcular yerden yaklaşık 25 kilometre yükselecek. Ön rezervasyon için 10 bin avro ödenmesi gerekiyor ve bilet fiyatı kişi başı 120 bin avro.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN International'a verdiği röportajda, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda destek karşılığında taleplerde bulunan Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan'ın taleplerini kabul etmeyeceğini ifade etti. Erdoğan, müzakere tarzı olarak bu tür bir yaklaşımı benimsemediğini söyledi. Sinan Oğan'ın talepleri arasında sığınmacıların gönderilmesi, terörle bağlantılı partilerin hükümette yer almaması, cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bakanlık pozisyonları bulunuyor. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Oğan'ın tutumunu eleştirdi.
19 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması sonrasında, yüzde 5 oy alan ata ittifakının adayı Sinan Oğan'ın desteğinin önemi arttı. Oğan, destek karşılığında cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık talep ediyor. CNN Türk'te konuşan Binali Yıldırım, Oğan'ın bu taleplerine ve tavrına dair eleştirilerde bulunarak, seçmenin oylarının pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini ve cumhur ittifakının menfaat odaklı olmadığını ifade etti. Ayrıca, Yıldırım'ın bir videonun sesini duyunca Kemal Kılıçdaroğlu'nun stüdyoda olduğunu zannetmesi dikkat çekti.
18 Mayıs 2023

Nijeryalı şef Hilda Effiong Bassey, sosyal medyada Hilda Baci olarak tanınmakta ve Nijerya'nın Lagos şehrinde 100 saat boyunca durmaksızın yemek pişirerek dünya rekoru kırmayı amaçlamıştır. 2019'da Hintli şef Lata Tondon tarafından kırılan 87 saat 45 dakikalık rekoru geçmeyi hedefleyen Bassey, Nijerya yemeklerini dünyaya tanıtma arzusuyla motive olmuştur. Guinness'in resmi onayı beklenirken, Bassey'e ülkesinden geniş destek gelmiştir. Nijerya mutfağı, çeşitli etnik grupların yemeklerini, aromalı soslar, baharatlar ve tropikal meyvelerle zenginleştirmektedir.
18 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ve Sinan Oğan yüzde 5,17 oy aldı. İkinci turda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yarışacakken, Oğan'ın seçmenleri kritik bir rol oynayacak. Oğan, ikinci turda destek için bazı taleplerde bulunuyor. Numan Kurtulmuş, Oğan'ın seçmenlerinin milli birlik ve terörle mücadele konusunda Cumhur İttifakı ile benzer düşündüğünü ve bu nedenle ikinci turda Erdoğan'ı destekleyeceklerini öne sürdü.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim