Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, trans kadın sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci'nin eski eşi Gökhan Çıra ile evlat edindikleri yönündeki iddialarının ardından suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Ciğerci, evlat edinmek için gerekli başvuruların yapıldığını ve çocuğun yakında kendisine geleceğini ifade etmişti. Ancak Bakanlık, Ciğerci ve Çıra'nın evlat edinme için resmi bir başvuruda bulunmadıklarını ve konuyla ilgili gerekli tüm tedbirlerin alınması için savcılığa başvurulduğunu belirtti.
27 Ocak 2023

Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının ardından Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) en fazla başvuru yapılan ülke konumuna geldi. AİHM'in 2022 yıllık raporuna göre, Türkiye hakkındaki dava sayısı 20 bin 100'e ulaştı. Bu davaların yarısından fazlası, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan tutuklamalar, yargılamalar ve kamudan ihraçlarla ilgili. Türkiye'yi Rusya, Ukrayna, Romanya ve İtalya takip ediyor ve bu beş ülke AİHM'in iş yükünün %74'ünü oluşturuyor.
27 Ocak 2023

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan eski orgeneral İlhan Kılıç ve eski tümgeneral Kenan Deniz, Adli Tıp'ın verdiği 'kocama hali' raporu sonrasında Resmi Gazete'de yayımlanan 'cezalarının kaldırılması' kararı üzerine tahliye edildiler. Aileleri tarafından Silivri Marmara Cezaevi otoparkında karşılanan Kılıç ve Deniz, diğer tutuklu komutanların durumuna dikkat çekerek buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade ettiler. Daha önce emekli korgeneral Hakkı Kılınç da tahliye edilmiş, Adalet Bakanlığı hasta ve yaşlı hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
26 Ocak 2023

Zoe Saldana, 'Avatar: Suyun Yolu' filmiyle birlikte dört farklı filmde rol alarak her biri iki milyar dolardan fazla hasılat yapan ilk oyuncu unvanını kazandı. Bu filmler arasında 'Yenilmezler: Son Oyun' ve 'Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı' da bulunuyor. Ayrıca, yönetmen James Cameron, gişe rekortmeni 10 filmden üçünde imzası olan tek yönetmen oldu. Zoe Saldana'nın kariyeri, 'Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti', 'Star Trek' ve 'Guardians of the Galaxy' gibi filmlerle yükselişe geçmiş ve Marvel Evreni'ndeki 'Gamora' rolüyle tanınmıştır.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından ve Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç, 87 yaşında hayatını kaybetti. TGC tarafından yapılan açıklamada, Erinç'in gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet ettiği ve sevilen bir kişilik olduğu belirtildi. Erinç, TGC ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda başkanlık görevlerinde bulunmuş, Cumhuriyet davasında yargılanmış ve hüküm giymiş, ancak Yargıtay kararı bozmuştu. Erinç'in cenaze töreniyle ilgili bilgilerin daha sonra paylaşılacağı ifade edildi.
23 Ocak 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, bir röportajda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanabilecek aday olduğunu düşündüğünü belirtti. İYİ Parti'nin 'kazanacak aday' konusundaki itirazlarına rağmen Uysal, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının doğal ve uygun olduğunu, ikinci bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakasının yaşanmayacağını ve Kılıçdaroğlu'nun siyasi akıl ve birikimle süreci yönetecek iddialı bir isim olduğunu ifade etti. Ayrıca, karar alma süreçlerinin erkene alınması gerektiğini vurguladı.
23 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminde yazar Polat Onat'ın 'Su Katılmamış Taşralı' adlı metnini izinsiz kullandığı iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, filmin anlatısına büyük etkisi olan mektup bölümünün izinsiz kullanıldığını tespit ederek, esere tecavüz olduğuna ve maddi-manevi tazminat talebinin kabulüne karar verdi. Yazar Polat Onat, yaşanan süreçten dolayı buruk bir sevinç duyduğunu ve telif hakkını aramaktan kaçınmadığını ifade etti.
23 Ocak 2023

Bülent Arınç, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği oylamasında parti kapatmaları zorlaştıran maddenin geçmediğini ve HDP'nin selefi BDP'nin oylamaya katılmadığını ifade etti. Arınç, oylamada sekiz AKP milletvekilinin katılmadığını 'unuttuğunu' belirtti. Oylamada parti kapatmaları zorlaştıran madde 327 kabul oyu ile referanduma gitmeyerek düşmüş, bu durum AKP içindeki fireler nedeniyle gerçekleşmişti.
19 Ocak 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu ele geçirmesiyle birlikte, kritik komitelere aşırı sağcı milletvekillerinin atanması ülkede tartışma konusu oldu. Marjorie Taylor-Greene, Lauren Boebert ve Paul Gosar gibi isimlerin Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komitesi'ne atanması, Biden yönetimine yönelik baskının artacağının sinyalini verdi. Cumhuriyetçiler, Biden ailesinin ticari faaliyetlerini de dahil olmak üzere bir dizi konuyu soruşturmayı planlıyor. Öte yandan, özgeçmişinde yalanlar söylediği ortaya çıkan George Santos'un da iki komiteye atandığı belirtildi.
19 Ocak 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'İzmir Roman Buluşması'na katıldı. Konuşmasında, herkesin eşit haklara sahip olduğunu ve adaletin önemini vurguladı. Romanların haklarının uzun süre göz ardı edildiğini belirterek, adalet ve hak talebinde bulunan herkesin yanında olduğunu ifade etti. Ayrıca, adaleti sağlamak için destek istedi ve hiçbir çocuğun aç yatmadığı bir Türkiye için mücadele edeceklerini söyledi.
15 Ocak 2023

ABD'nin New Orleans şehrinde düzenlenen 71. Kâinat Güzellik Yarışması'nda, ABD adına yarışan R'Bonney Gabriel birinci seçildi. Gabriel, yarışmada birinci olan ilk Asya kökenli kişi olarak tarihe geçti. Yarışmada Rusya ve Ukrayna arasındaki rekabet dikkat çekerken, Ukrayna adına yarışan Viktoria Apanasenko 'Karnaval Ruhu' ödülünü kazandı. Türkiye'yi temsil eden Aleyna Şirin ise ilk 16'ya giremedi. Ayrıca, Venezuala güzeli Amanda Dudamel'in annesinin jüride yer aldığı iddiaları torpil tartışmalarını beraberinde getirdi.
15 Ocak 2023

Kıbrıs'ta Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın bir seminerde evlilik ve kadınlar hakkında yaptığı açıklamalar tepki çekti. Ünsal, kadınların kocalarının yatak davetine icabet etmek zorunda olduğunu ve evliliğin amacının çoğalmak olduğunu ifade etti. Bu sözler üzerine sekiz kadın milletvekili Ünsal'ı kınayan bir açıklama yaptı. Ünsal ise kendisinin İslam'ı anlattığını ve kendi görüşlerini değil, İslam'ın görüşlerini dile getirdiğini savundu. KKTC Din İşleri Başkanlığı ise Ünsal hakkındaki haberlerin asılsız olduğunu ve medyada çarpıtıldığını iddia etti.
13 Ocak 2023

Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu dijital yayın platformu Exxen, RTÜK'ün denetimine giren ve platformların yıllık gelirlerinin binde 5'ini RTÜK'e ödemelerini zorunlu kılan yönetmeliğe karşı dava açtı. RTÜK, Danıştay'a savunma yapması gereken son tarihi olan 12 Eylül 2022'yi unutarak süreyi kaçırdı ve savunmasını sekiz gün gecikmeli olarak iletebildi. Bu durum, Danıştay'ın RTÜK'ün savunmasını almadan karar vermek zorunda kalmasına yol açabilir. CHP kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumun kamu zararına ve Exxen için maddi avantaja yol açabileceğini belirtti ve savunmanın neden zamanında yapılmadığının araştırılması gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla açılan ve ceza almasına yol açan davanın önceki hakimi Hüseyin Zengin'in yerinin değiştirilmesi ve yerine Mehdi Komşul'un atanması sonrasında, İmamoğlu'nun avukatları HSK'ya başvurarak Zengin'in ifadesinin alınmasını talep edecekler. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verilmesi konusunda baskı gördüğünü ve bu baskıya direnince görev yerinin değiştirildiğini iddia etmişti. İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Adalet Bakanı Bozdağ'a hakime baskı yapılıp yapılmadığını araştırması çağrısında bulundu.
13 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in yönettiği iddia edilen ve sosyal medya üzerinden operasyonlar yürüten 'Ebabil Harekatı' adlı bir troll organizasyonunun varlığını ve faaliyetlerini açıkladı. Özel, bu organizasyonun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik sosyal medya üzerinden sistematik bir karalama kampanyası yürüttüğünü belirtti. Telegram üzerinden 8 bin kişilik bir trol ağına içerik servis edildiği ve bu içeriklerin İmamoğlu ile ilgili olumsuz algı oluşturmayı amaçladığı ifade edildi.
12 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Hukuk ve Siyasi İşler Başdanışmanı Nuşirevan Elçi, Rudaw'a verdiği röportaj sırasında Türk bayraklarının kaldırıldığı iddiası üzerine konuştu. Elçi, bayrağın kaldırılmasından haberdar olmadığını ve durumu haberlerden öğrendiğini belirtti. Rudaw'ın özür dilediğini ancak konuya açıklık getirmediğini ifade etti. Elçi, CHP'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağına ve milli değerlerine bağlı bir parti olduğunu vurgulayarak, bu tür iddialarla partisinin ve kendisinin hedef alındığını ve bu konuda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim