Güney Kore'nin Jinju kentinde, bir erkek market çalışanı kadına 'feminist olduğunu' düşünerek saldırdı. Saldırgan, kadının kısa saçlı olmasından yola çıkarak bu sonuca vardığını ve kendisinin bir erkek şovenisti olduğunu belirtti. Saldırıya müdahale etmeye çalışan başka bir müşteriye de zarar verildi. Saldırgan sarhoştu ve daha önce şizofreni teşhisi almıştı. Kadın çalışan ciddi yaralanmalar yaşarken, müdahale eden müşteri de yüz ve omuzlarında kırıklarla karşı karşıya kaldı. Güney Kore'de cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan sorunlar ve feminizm karşıtlığı bağlamında bu olay, daha geniş bir toplumsal sorunun göstergesi olarak değerlendiriliyor.
6 Kasım 2023

Filistinli aktivist Ahid Temimi, İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. İsrail ordusu, Temimi'nin 'terör ve kışkırtıcılık faaliyetleri' suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Temimi'nin gözaltına alınmasını sosyal medyada paylaşarak askerleri tebrik etti. Temimi daha önce 2017 yılında sekiz ay hapis cezası çekmiş ve Hanzala Cesaret Ödülü'nü kazanmıştı.
6 Kasım 2023

ABD merkezli dijital yayın platformu Paramount+ Türkiye'de marka başvurusu yaptı. Ücretli aboneliğe dayanan video-dizi-film sağlayıcısı Paramount+'ın 11 Ekim 2023'te Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yaptığı belirtildi. Başvurunun henüz giriş aşamasında olduğu ve başvuru kararının yaklaşık altı ay sonra sonuçlanacağı ifade edildi.
5 Kasım 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Karpuz, Filistin dayanışmasının bir sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesiyle başladı. İsrail hükümeti, Filistin bayrağının Gazze ve Batı Şeria'da sergilenmesini suç saymıştı. Bu yüzden Filistinliler, bayrağın renklerini temsil eden karpuzu sembol olarak kullanmaya başladılar. 2021'de, bir İsrail mahkemesinin Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin yerleşimcilere yer açmak için evlerinden çıkarılacağına dair kararının ardından karpuzun sembol olarak kullanılması yeniden gündeme geldi.
3 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine 218 saldırıyı doğruladıklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. DSÖ, sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladı, bunlardan 218'i Filistin topraklarında, 19'u İsrail'de gerçekleşti.
2 Kasım 2023

ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

İşadamı İnan Kıraç'ın evlatlıktan reddettiği kızı İpek Kıraç, sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak, devam eden hukuki süreçler hakkında yorum yapmayı doğru bulmadığını, ancak babasının basına verdiği ve gerçeği yansıtmayan haberler nedeniyle bir açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti. İpek Kıraç, babasının attığı adımların kendisini üzdüğünü ve aile olarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. İnan Kıraç, kızı İpek Kıraç'ı 'tüm mal varlığına el koymak istediği' gerekçesiyle evlatlıktan reddettiğini duyurmuştu.
1 Kasım 2023

Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar, sakatlığı nedeniyle sahalardan 10 ay uzak kalacak. FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri’nde sakatlanan Neymar, ülkesinin Belo Horizonte kentinde ameliyat edilecek. Sol diz ön çapraz bağı ve menisküsünde yırtık tespit edilen 31 yaşındaki oyuncu, sezon başında Paris Saint-Germain’den Suudi Arabistan temsilcisi Al Hilal’e transfer olmuştu.
1 Kasım 2023

Anayasa hukuku alanında saygın bir isim olan Prof. Dr. Ergun Özbudun, 86 yaşında hayatını kaybetti. Özbudun, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans ve doktora yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Harvard, Chicago, Princeton, Columbia, Georgetown ve Paris Sorbonne üniversitelerinde misafir profesör olarak ders verdi. Özbudun, siyasi partilerle ilgili birçok makale ve kitap yazdı ve Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu'nun üyeliğini yaptı.
1 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonunda yüzde 40'a çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, kasım ve aralık aylarında Merkez Bankası'ndan 250'şer baz puanlık artış bekliyor. JPMorgan'ın 2023 yıl sonu için önceki tahmini yüzde 35'ti. Banka, yüzde 45 olan 2024 yıl sonu tahminini ise sabit bıraktı.
1 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki çocukların susuzluk nedeniyle ölme tehlikesinin arttığını belirtti. İsrail'in Gazze'ye gıda, su, elektrik ve yakıt aktarımını yasaklaması sonucu bölgede bir kamu sağlığı felaketi yaşanıyor. UNICEF sözcüsü James Elder, Gazze'nin günlük su ihtiyacının sadece yüzde 5'ine sahip olduğunu ve çocukların arıtılmamış ve tuzlu su içtiği için hasta olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023

Deprem bölgesindeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) sağlanacak faizsiz finansman desteğinin detayları paylaşıldı. Destek, işletmenin bulunduğu il, hasar durumu ve işletme ölçeğine göre artacak ve 36 aylık bir süreci kapsayacak. İlk 2 yılı geri ödemesiz olup 3’üncü yılda 3 eşit taksitte geri ödemesi tamamlanacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek.
31 Ekim 2023

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan Ahmet Selçuk Maral ve Mehmet Caner Bahçivancı, aynı zamanda fakültenin hastanesinde temizlik personeli olarak çalışıyorlar. İki öğrenci, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) başarılı olduktan sonra Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek hastanenin destek personeli alımına başvurmuşlar. İki yıldır tıp eğitimi alırken aynı zamanda hastanede temizlik görevlisi olarak çalışıyorlar.
31 Ekim 2023

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve X-Işını Görüntüleme Polarimetri Gezgini (IXPE), içine çökmüş bir ölü yıldızın etrafında oluşan manyetik alanın 'hayalet el' şeklindeki görüntüsünü fotoğrafladı. Bu görüntü, PSR B1509-58 adlı pulsar ve onun kutuplarından yayılan enerji yüklü madde ve antimadde parçacıklarından oluşan MSH 15-52 Bulutsusu'ndan kaynaklanıyor. Araştırma, bu süper enerjili madde ve antimadde parçacıklarının nasıl davrandığını ortaya çıkardı ve pulsarların parçacık hızlandırıcı olarak nasıl hareket edebileceğini gösterdi.
31 Ekim 2023

2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak tek ülke Suudi Arabistan oldu. Avustralya Futbol Federasyonu, adaylık sürecinin bitmesine birkaç saat kala başvurusunu çekti. Suudi Arabistan, 2018'den bu yana futbol, Formula 1, golf ve boks gibi birçok önemli spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Körfez krallığı, uluslararası itibarını artırmak için yüksek profilli etkinlikler düzenliyor.
31 Ekim 2023

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde Türkiye'deki tüketicilerin altın talebi 41,4 ton oldu. Yılın ilk üç çeyreğinde Türkiye'nin toplam altın talebi 159,3 tonla 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Aynı dönemde, Merkez Bankası'nın altın alımları da arttı ve net 39 tonluk alım gerçekleştirdi. Küresel merkez bankalarının altın talebi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 120 artışla 337 ton oldu.
31 Ekim 2023

Elon Musk, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın değerini bir yılda 19 milyar dolara düşürdü. Musk, platformun adını X olarak değiştirdi ve bir dizi kutuplaştırıcı karar aldı. Bu kararlar sonrasında platformun reklam gelirleri %60 düştü ve nefret söylemi, ırkçılık ve tacizde artış yaşandı. Musk, Twitter'ı 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, Çin merkezli dev platform WeChat'i örnek alıyor.
31 Ekim 2023
İşaretlediklerim