Ekonomim gazetesi başyazarı Osman Arolat, 80 yaşında hayatını kaybetti. Arolat, 22 Ekim Pazar gününden bu yana Koç Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamlayan Arolat, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu ve 1962’de gazeteciliğe başladı. Uzun yıllar haber ajansçılığı, yabancı radyo muhabirliği ve televizyonculuk yaptı. Son olarak Ekonomim gazetesinin kuruluşunda yer aldı ve başyazarlığını üstlendi.
31 Ekim 2023

Dünya Bankası, Ortadoğu'daki çatışmaların yayılması durumunda petrolün varil fiyatının 150 doları aşabileceğini ifade etti. Banka, 1970'lerdeki gibi bir petrol krizine sebep olabilecek İsrail-Hamas çatışmasına dikkat çekti. Ancak çatışmaların yayılmadığı bir durumda petrolün varil fiyatının 81 dolara kadar düşebileceği belirtildi. Şu an petrolün varil fiyatı 90 dolar civarında.
31 Ekim 2023

Arjantinli futbolcu Lionel Messi, yılın futbolcusuna verilen Altın Top (Ballon d’Or) ödülünü kazandı. Bu, Messi'nin kariyerinde sekizinci kez bu ödülü kazandığı anlamına geliyor. Oylamada Norveçli Erling Haaland ikinci, Fransız Kylian Mbappe üçüncü sırayı aldı. Ayrıca, en iyi kadın futbolcu ödülüne İspanya Milli Takımı ve Barcelona’nın yıldızı Aitana Bonmati layık görüldü.
31 Ekim 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Dünya Kupası kutlamaları sırasında kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpen eski İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, futbolla ilgili etkinliklerden üç yıl süreyle men edildi. Rubiales, önce görevinden uzaklaştırıldı ve sonrasında istifa etti. FIFA Disiplin Komitesi, Rubiales'in futbolla ilgili tüm faaliyetlerden üç yıl boyunca men edilmesine karar verdi. Hermoso, Rubiales'i savcılığa şikayet etmişti ve Rubiales hakkında uzaklaştırma kararı verilmişti.
30 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Gazze'deki çatışmalara son verilmesi için tarafları ateşkese çağırdı. Papa'nın bu çağrısı, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlaması sonrasında geldi. Çatışmalarda iki taraftan da siviller hedef olmaya devam ederken, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'ten fazla İsraillinin, İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 8 binden fazla kişinin öldüğü bildirildi.
30 Ekim 2023

Zorlu Holding, Zorlu Enerji'deki hisselerinin bir kısmını kurumsal yatırımcılara sattı. Bloomberg HT'nin aktardığına göre holding, cuma günü 34,1 milyon tutarında hisse sattı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada bu işlemle birlikte holdingin Zorlu Enerji'deki payının yüzde 35,33'e gerilediği belirtildi. Zorlu Enerji, geçtiğimiz ayın sonunda hisselerinin bir kısmının halka arz edilmesi için çalışmalara başlandığını duyurmuştu.
30 Ekim 2023

2023 yılında Borsa İstanbul'da 47 şirket halka arz edildi ve bu şirketlerin toplam halka arz büyüklüğü 59,8 milyar lira oldu. Halka arz edilen hisseler, yatırımcılara kısa sürede büyük getiri sağladı. Şu anda 80 şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz için onay bekliyor. Onay bekleyen şirketler arasında n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda ve Penti gibi markalar bulunuyor.
30 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 28 ilde 1691 kişiyle yaptığı anket sonuçlarına göre, Türkiye'deki 10 kişiden dördü yurt dışında yaşamak istiyor. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların %39.1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediklerini belirtirken, %56.4'ü bu fikre karşı çıktı ve %4.5'i kararsız kaldı. Yurt dışında yaşamak isteyenler arasında Yeşil Sol Partililer ilk sırada yer alırken, onları İYİ Partililer ve Zafer Partililer takip etti.
29 Ekim 2023

Koroplast Temizlik Ambalaj Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtma kararı aldı. Temettü dağıtımı 17 Kasım’da yapılacak ve hisse başına net 0,055555 lira ödenecek. Şirketin genel kurul toplantısında brüt 9.700.000,00 TL’nin nakit olarak dağıtılmasına karar verildi ve dağıtım tarihi 17 Kasım 2023 olarak belirlendi.
28 Ekim 2023

6 Şubat depremlerinin vurduğu Kahramanmaraş ve Adıyaman'da yapılan incelemelerde asbest tespit edildi. Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yürütülen analizler sonucunda, Adıyaman'dan alınan 30 örneğin ikisinde, Kahramanmaraş'tan alınan 21 örneğin sekizinde, Elbistan'da ise 15 örneğin ikisinde farklı türlerde asbest bulundu. Asbestin, 40-50 yıl sonra akciğer, karın zarı, gırtlak, yumurtalık kanserleriyle akciğer ve kalp zarlarında sertleşme, solunum ve dolaşım yolu hastalıklarına yol açtığı biliniyor. THHP ve TTB, asbest risk değerlendirmesi, atık yönetim altyapısının güçlendirilmesi, asbest analiz altyapısının geliştirilmesi ve asbestle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması için önerilerde bulundu.
27 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

Yönetmen David Fincher, 'Dünya Savaşı Z' devam filminin iptal edilmesinden memnun olduğunu belirtti. Fincher, devam filminin 'The Last of Us' ile benzer temaları ele alacağını ve bu nedenle iptalinin doğru bir karar olduğunu ifade etti. Fincher, 'The Last of Us'ın aynı temaları keşfetmek için daha fazla alanı olduğunu belirtti.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

Yeni bir araştırma, Samanyolu galaksisindeki iki yıldızın nadir bir çarpışmasının Dünya'nın koruyucu ozon tabakasını ortadan kaldırabileceğini ve bu durumun gezegendeki tüm yaşam formlarının kitlesel olarak yok olmasına neden olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, bu tür bir patlamanın Dünya'ya yakın bir yerde meydana gelmesi halinde yaşam için tehlike oluşturabileceğini belirtti. Bu tür yıldız çarpışmalarından kaynaklanan en büyük tehdit, gama ışınları ve ürettikleri X-ışını da dahil olmak üzere radyasyon patlamasıdır.
24 Ekim 2023

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023

Guinness Dünya Rekorları tarafından 'dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği' ilan edilen 31 yaşındaki 'Bobi' öldü. Bobi, Portekiz'in Leiria kentine bağlı Conqueiros köyünde yaşayan Leonal Costa'nın köpeğiydi. Bobi'nin uzun bir yaşam sürmesinin nedenleri, bilim insanları tarafından araştırılıyordu.
23 Ekim 2023

İzlanda'da kadınlar ve non-binary'ler, ücret eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet temelli şiddeti protesto etmek için bir günlük iş bırakma eylemi düzenliyor. Başbakan Katrin Jakobsdottir de greve katılacak. Bu eylem, ülkede 48 yıl sonra yapılan ilk 'kadın grevi' olma özelliği taşıyor. Grev organizatörleri, toplumsal cinsiyet temelli ücret eşitsizliğine ve cinsel şiddete dikkat çekmek için toplumu durma noktasına getirmeyi hedefliyor.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim