Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu, görevden alınmadan önceki son gününde piyasaya 1,5 milyar dolar satarak bankanın rezervlerini eksi 65,3 milyar dolara düşürdü. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın 8 Haziran itibariyle 52 milyar TL zarar ve 432 milyar TL 'gerçekleşmemiş zarar' ile 'enkaz' durumda olduğunu belirtti. Kavcıoğlu'nun yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı ve Kavcıoğlu BDDK başkanlığına getirildi.
9 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) başkanlığına atandı. Yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı. Kavcıoğlu'nun başkanlık döneminde dolar/TL kuru ve enflasyon oranlarında rekor seviyelere ulaşıldı.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) başkanı olarak atandı. Erkan, Boğaziçi Üniversitesi mezunu olup, finans alanında Princeton ve Harvard üniversitelerinde eğitim görmüş ve Goldman Sachs'ta çalışmıştır. Ayrıca, Erkan MB'nin en genç ve ilk kadın başkanı olarak kayıtlara geçmiştir. Önceki MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirildi.
9 Haziran 2023

Türkiye'de döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan önden prim ödemesi uygulaması sonlandırıldı. Bu değişiklik sonrasında TL bazında KKM'de son iki ayın en yavaş artışı görülürken, dolar bazında ise bir gerileme kaydedildi. Merkez Bankası, bankalara KKM'de önden ödemeli prim uygulamasını sonlandırmalarını istemiş ve 1 Haziran'dan itibaren yeni açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemelerinin vade sonunda yapılacağını belirtmişti.
8 Haziran 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Q Yatırım Bankası AŞ'ye faaliyet izni verilmesine karar verdi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Karar, 5411 sayılı bankacılık kanununun ve bankaların izne tabi işlemleriyle ilgili yönetmelikler çerçevesinde alındı. Q Yatırım Bankası için daha önce 12.10.2022 tarihinde kuruluş izni verilmişti.
3 Haziran 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla devreye alınmıştır. Ancak bu uygulama, bankaların karlılığını olumsuz etkilemektedir. Bankalar, Merkez Bankası'nın döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmak için KKM hesaplarına yüksek faizler sunmuş ve bu durum faiz oranlarının %35-40 seviyelerine çıkmasına neden olmuştur. Bankacılık kaynakları, bu durumun Mayıs ayında bankacılık sektörünün kar artışını sıfırlayabileceğini belirtiyor.
3 Haziran 2023

BloombergHT'nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'de tüketici kredilerindeki büyüme oranı yüzde 77,8'e geriledi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 100,47 idi. Ticari kredilerde de benzer bir düşüş gözlemlenerek büyüme oranı yüzde 37,6'ya düştü. Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi artarken, toplam mevduat miktarı azaldı.
1 Haziran 2023

European Policy Information Center (EPICENTER) tarafından hazırlanan ve Avrupa'daki yaşam tarzı düzenlemelerini değerlendiren Dadı Devlet Endeksi'ne (DDE) bu yıl Türkiye de dahil edildi. Türkiye, içki, tütün, e-sigara ve fast-food/meşrubat alanlarında uyguladığı yasaklar, düzenlemeler ve vergi oranlarına göre değerlendirilerek endekste birinci sırada yer aldı ve 'en az özgür' ülke olarak tespit edildi. Türkiye'nin genel skoru 54,2 olurken, en yakın rakibi 43,3 puanla Norveç oldu. Türkiye, dört temel kalemde üçünde birinci, tütün politikalarında ise üçüncü sırada yer aldı.
1 Haziran 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'deki bankaların net karı 2022 yılının ilk dört ayında yüzde 47,4 oranında artarak 144,7 milyar liraya ulaştı. Nisan ayında bankacılık sektörünün toplam net karı yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı nisanda yüzde 1,86'ya düşerken, çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 16'dan yüzde 14'e geriledi. Sermaye yeterliliği rasyosu ise yüzde 17 olarak kaydedildi.
31 Mayıs 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Türk Lirası mevduatlarının (32-91 gün) aldığı faiz ortalaması yüzde 30 seviyesini geçti, bu oran son olarak Ekim 2003'te görülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentisi yaratmıştı ancak ekonomistlerin uyarıları doğrultusunda enflasyon arttı ve TL değer kaybetti. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını çeşitli yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgi artarken, bankalar TL mevduatını çekmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
22 Mayıs 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı artış göstermeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, 12 Mayıs haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 346 milyon 755 bin lira olarak kaydedildi. Bu miktar, önceki haftalara göre artış göstermiş durumda. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından faiz sınırı kaldırılarak teşvik ediliyor.
18 Mayıs 2023

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance, Kanada'daki sıkı regülasyonlar sebebiyle pazardan çekilme kararını duyurdu. Şirket, Kanada'daki sabitkoinler ve kripto borsalarına getirilen yatırımcı limitleri gibi yeni düzenlemelerin pazarı kendileri için dayanılmaz hale getirdiğini belirtti. Binance, Kanadalı düzenleyicilerle ilişki kurmaya devam etmeyi ve Kanadalı kullanıcıların daha geniş dijital varlık erişimine sahip olmaları durumunda pazara geri dönmeyi umduğunu ifade etti.
13 Mayıs 2023

Bankalar, hükümetin belirlediği hedeflere ulaşmak amacıyla müşterilerini kur korumalı mevduat (KKM) hesapları açmaya teşvik etmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bu çabalar sonucunda KKM hesaplarındaki toplam mevduat miktarı rekor bir artışla 2,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bankacılık sektörü çalışanları, düzenlemelerden kaynaklanan cezalardan kaçınmak için mayıs ayının ilk iki haftasında da bu yönde çalışmalarını sürdürecekler.
8 Mayıs 2023

Aralık 2021'de başlatılan ve Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmayı amaçlayan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında biriken para miktarı 2,1 trilyon liraya ulaştı. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yaparak yatırımcıları korumayı hedefliyor. İktidar, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için KKM'ye olan ilgiyi artırmak amacıyla bir ay içinde dört yeni düzenleme getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 28 Nisan haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 117 milyon 590 bin lira olarak kaydedildi.
6 Mayıs 2023

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kumarı yasal hale getirmeye yönelik adımlar atabileceği yönünde sinyaller veriyor. Bloomberg ile konuşan kumar sektörü temsilcileri, hükümetin bu yönde bir adım atacağı konusunda umutlu olduklarını belirtiyor. Bazı hükümet yetkilileri kumarın yasallaştırılması için yakın gelecekte bir planları olmadığını ifade ederken, gayri resmi görüşmeler yapıldığına dair bilgiler de mevcut. ABD merkezli Wynn Resorts şirketi, BAE'de planladığı 3,9 milyar dolarlık yatırımın bir kısmının kumarı da içereceğini açıkladı. Şu anda İslami kurallarla yönetilen ülkede kumar oynamak iki yıl hapis cezası gerektiriyor.
5 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), SLM Yatırım Bankası A.Ş.'ye kuruluş izni verdi. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. BDDK'nın son iki ay içinde üç bankaya faaliyet izni verdiği ve iki bankanın kuruluşuna onay verdiği belirtildi. SLM Yatırım Bankası'nın kuruluş sermayesi 1 milyar TL olarak açıklandı.
5 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Dışişleri Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi çeşitli kurumlarda üst düzey görevlere yeni atamalar gerçekleştirildi. Atamalar arasında genel müdür, genel müdür yardımcılıkları ve bölge müdürlükleri gibi pozisyonlar bulunmaktadır.
3 Mayıs 2023

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) Fon Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) görüşünü takiben, 1913 yılında kurulan ve 2001 yılında bankacılık lisansı kaldırılarak tasfiye edilen Türk Ticaret Bankası'nın İhracatı Geliştirme AŞ'ye (İGE) devrini onayladı. TMSF tarafından düzenlenen satış ihalesinde İGE, 455 milyon TL teklifle en yüksek bedeli sunarak ihaleyi kazandı.
3 Mayıs 2023
İşaretlediklerim