İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a getirdiği minibüsleri istemeyen vatandaşlar, protesto gösterileri düzenledi. Polis, eylemcilere müdahale ederek, sorumluluğun belediyede olduğunu belirtti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kararlarına göre Adalar'da motorlu taşıt trafiği kısıtlı olmalı. Avukat İrem Berksoy, İETT'nin yasadışı olarak araçları Adalar'a getirdiğini ve Adalıların hukuki haklarını savunmaya devam ettiğini belirtti.
17 Haziran 2024

Türkiye'de 2024'ün ocak-mayıs döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı. Otomobil satışları yüzde 10,25 artışla 375 bin 97 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 7,9 azalarak 96 bin 646'ya geriledi. Mayıs ayında ise otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 azalarak 100 bin 305 adet oldu. Uzmanlar, mayıstaki yüzde 10'luk azalışın baz etkisinden kaynaklandığını belirtiyor.
5 Haziran 2024

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

ABD Enerji Bakanlığı, elektrikli araçlara geçişi desteklemek amacıyla toplam 15,5 milyar dolarlık bir finansman ve kredi paketi duyurdu. Bu paketin içerisinde, mevcut fabrikaların elektrikli araç üretimine uygun hale getirilmesi için 2 milyar dolarlık hibe ve 10 milyar dolarlık kredi bulunuyor. Ayrıca, elektrikli araç bataryalarının ve diğer batarya bileşenlerinin yerli üretimi için 3,5 milyar dolarlık bir fon sağlanması planlanıyor.
31 Ağustos 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar bin İbrahim Alkhorayef ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından, madencilik alanında işbirliğinin önünü açacak bir mutabakat imzalandı. Bu anlaşma, elektrikli araçlar ve güneş panelleri gibi yeni teknolojilerde ihtiyaç duyulan kritik madenlerle ilgili işbirliğini içeriyor.
28 Ağustos 2023

Avrupa Birliği, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırmak ve sera gazı salımını azaltmak amacıyla bölgede her 60 kilometrede bir hızlı şarj istasyonu kurulması kararı aldı. Elektrikli araçlar Avrupa'da hızla popülerlik kazanıyor ve Avrupa Birliği, 2035'e kadar tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için AB, yasal düzenlemeler için harekete geçmişti. Yeni düzenlemeyle Avrupa otoyollarındaki şarj altyapısının genişletilmesi hedefleniyor.
25 Temmuz 2023

Çin merkezli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, altı farklı versiyonu bulunan yeni elektrikli aracı Denza N7'yi piyasaya sürdü. Araç, başlangıç fiyatı 41 bin 680 dolar olup, şu an yalnızca Çin'de satışa sunulmuş ve 20 bin üzerinde ön sipariş alınmıştır. Denza N7, Android işletim sistemiyle entegre sistemleriyle genç tüketicilere hitap etmeyi amaçlıyor. Mercedes-Benz Grup, Denza markasında yüzde 10 hisseye sahiptir ve BYD'nin elektrikli araç teslimatları bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 352 bine ulaşmıştır.
4 Temmuz 2023

Çin, otomobil satışlarını desteklemek ve ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla elektrikli ve çevre dostu yeşil araçlar için 520 milyar yuan (72,3 milyar dolar) değerinde bir vergi indirimi paketi açıkladı. Bu paket, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de satışların düşmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlaması endişeleri üzerine geldi. Yeni enerjili araçlar, 30 bin yuan'a (4 bin 170 dolar) kadar olan alım vergisinden muaf tutulacak.
21 Haziran 2023

Mayıs ayında Türkiye'de satılan 2 bin 95 elektrikli araçtan 306'sı Togg markasının T10X V2 modeline aitti. Togg için ön siparişler Mart ayında alınmış ve kura çekimi yapılmıştı. İlk teslimatların Nisan ayında yapılması planlanırken, mayıs başına kadar ertelendiği belirtilmişti. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Togg'un Mayıs ayı elektrikli otomobil pazarında yüzde 14,61 pazar payına sahip olduğunu ifade etti.
2 Haziran 2023

Zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indirimi yüzde 50'ye kadar çıkartılırken, hasar sonrası prim artırımı yüzde 200'e kadar yükseltildi. Elektrikli araçlar için yüzde 10'luk bir prim indirimi uygulanabilecek. Trafik sigortası tavan fiyatları 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 5 artacak ve sonrasında aylık tavan fiyat artışı yüzde 2 olarak uygulanacak. Ayrıca, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi durumunda yüzde 20'ye kadar indirim sağlanabilecek.
4 Nisan 2023

Çinli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, Türkiye'de elektrikli binek ve ticari araçlarının distribütörlüğü için ALJ Türkiye ile niyet mektubu imzaladı. ALJ Türkiye, daha önce Toyota ve Lexus markalarının distribütörlüğünü yapmış bir firma. BYD Avrupa Genel Müdürü Michael Shu ve ALJ Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye pazarına olan inançlarını ve Türk tüketicilerinin BYD modellerine ilgi göstereceğini ifade ettiler.
1 Mart 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim