Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, ABD'de satılan araçlarının neredeyse tamamını, gösterge panelindeki fren, park ve kilitlenmeyen fren uyarı lambalarının federal güvenlik standartlarına göre çok küçük yazı tipi boyutuna sahip olduğu gerekçesiyle geri çağırdı. Bu durumun çarpışma riskini artırabileceği endişesi taşınıyor. Tesla, sorunun çözümü için yazılım güncellemesi yayınlamaya başladı ve araç sahiplerini bilgilendirme sürecini 30 Mart'tan itibaren mektupla gerçekleştirecek. Geri çağrılan modeller arasında 2012-2023 Model S, 2016-2023 Model X, 2017-2023 Model 3, 2019-2024 Model Y ve 2024 Cybertruck bulunuyor.
2 Şubat 2024

Yunan Kathimerini gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışı için Yunan adaları üzerinde uçmama şartı getirdi. ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kararından sonra F-16 satışını onaylamıştı. Ancak son kararı Kongre verecek. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, bu koşulun ihlal edilmesi durumunda F-16 programını sonlandırma tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.
30 Ocak 2024

ABD ve Britanya savaş uçakları, Yemen'in ham petrol ihraç ettiği Ras İsa Limanı'na iki kez hava saldırısı düzenledi. Saldırının, Husi militanların Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. ABD ordusu, Husilere ait bir gemisavar füzesini imha ettiğini açıkladı. Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle ticari gemiler rotalarını değiştirerek Süveyş Kanalı'nı kullanmaya başlamış ve bu durum küresel tedarik zinciri krizine ilişkin endişeleri artırmıştı.
27 Ocak 2024

Çekya Senatosu, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir belge olarak görülen İstanbul Sözleşmesi'ni sadece iki oy farkla onaylamama kararı aldı. Muhafazakar kanat, toplumsal cinsiyet rollerinin değişimine karşı çıkarken, Başbakan Petr Fiala sözleşmenin reddinin ülkenin şiddetle mücadelesini etkilemeyeceğini belirtti ve daha geniş tartışmaların gerekliliğini vurguladı. Çek Cumhuriyeti'nin sözleşmeden çekilmesi için Meclis'in de onayı gerekiyor, ancak bu konunun ne zaman ele alınacağı belirsiz.
26 Ocak 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yayımladığı 2023 istatistikleri raporuna göre, mahkemeye yapılan başvuruların en yüksek sayısı Türkiye'den geldi. Toplam 68 bin 450 dava içinde 23 bin 397'si Türkiye ile ilgili olup, bekleyen davaların yüzde 34,2'sini oluşturuyor. Türkiye'nin çoğu başvurusu 2016 darbe girişimi sonrası yapılmış ve en çok 'adil yargılanma hakkının ihlali' ve 'güvenlik ve özgürlük hakkının ihlali' konularında mahkumiyetler söz konusu. Ayrıca, Rusya ve İtalya ile ilgili başvuruların azaldığı belirtilmiş.
25 Ocak 2024

Ukrayna doğumlu 26 yaşındaki Karolina Shiino, Japonya güzellik yarışmasını kazanarak Japonya'da kimlik tartışmalarının alevlenmesine neden oldu. Shiino, beş yaşında Japonya'ya gelmiş ve 2022'de Japon vatandaşlığına geçmişti. Yarışmayı kazandıktan sonra ırksal engellerle mücadele ettiğini ve bu ödül sayesinde Japon olarak kabul edildiğini hissettiğini ifade etti. Ancak sosyal medyada, Shiino'nun Japon kökenli olmaması ve Japon güzellik standartlarına uymadığı yönünde eleştiriler yapıldı. Benzer bir tartışma, 2015'te Japon ve Afro-Amerikan kökenli Ariana Miyamoto'nun yarışmayı kazanmasıyla da yaşanmıştı.
24 Ocak 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılında motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) geliri 441,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu miktar, hükümetin 203 milyar lira olarak belirlediği hedefin iki katından fazladır. 2022 yılında elde edilen ÖTV geliri ise 167,1 milyar lira idi. Dolar bazında da 2023 yılı, 18,6 milyar dolar ile rekor bir gelir elde edilmesine sahne oldu. Son dört yılda dolar bazında motorlu taşıtlardan toplanan ÖTV yüzde 675 artış gösterdi.
24 Ocak 2024

Antisemitik ve ırkçı nefreti teşvik etmekle suçlanan Elon Musk, Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Nazi toplama kampını ziyaret etti. Ziyaret, Avrupa Yahudi Derneği'nin Krakow'da düzenleyeceği antisemitizm konulu konferansa katılacak isimlerle birlikte gerçekleşti. Musk, daha önce bir sosyal medya kullanıcısının antisemitizmle ilgili yorumuna destek verdiği için eleştirilmiş ve bu durum bazı reklam verenlerin platformdan çekilmesine yol açmıştı. Musk, satın aldığı sosyal medya platformu üzerinden antisemitik mesajlara göz yumduğu gerekçesiyle Yahudi sivil toplum kuruluşları tarafından suçlanmaktadır.
22 Ocak 2024

Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express yörünge aracı, Mars'ın ekvator bölgesinde büyük buzlu su yatakları buldu. Bu keşif, Mars'ın geçmişte yaşamı destekleyebilecek koşullara sahip olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, buzlu suyun ekvator bölgesinde bulunmasının beklenmedik olduğunu ve bu durumun insanlı keşif görevleri için potansiyel olarak önemli olduğunu belirtiyorlar. Buz tabakalarının kalınlığının 3,7 kilometre olduğu tahmin ediliyor ve erimesi durumunda önemli miktarda su ortaya çıkabileceği düşünülüyor.
20 Ocak 2024

Eurostat'ın açıklamasına göre, 2022 yılında Avrupa Birliği'nden ihraç edilen 32 milyon ton atığın yüzde 39'u olan 12,4 milyon tonu Türkiye'ye gönderildi. Türkiye, geri dönüştürülebilir plastik atık ithalatında da birinci sırada yer aldı. AB'nin ihraç ettiği demirli metal atıklarının yüzde 60'ı ve kağıt atıklarının yüzde 15'i Türkiye'ye ihraç edildi. Hindistan ise kağıt atık ihracatında ilk sırayı aldı.
18 Ocak 2024

Avrupa Parlamentosu, Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya kalıcı bir çözüm bulunması ve ateşkes sağlanması için ilk kez çağrı yaptı. Bu çağrı, Parlamentonun daha önceki 'insani duraklama' talebinden bir adım öteye geçerek, siyasi çabaların başlatılmasını istiyor. Karar sembolik nitelikte olup yasal bir ağırlığı yoktur ve Strazburg'daki genel kurulda 312 lehte, 131 aleyhte ve 72 çekimser oyla kabul edilmiştir. Parlamentonun sol eğilimli ve merkezci grupları bu çağrıyı desteklerken, merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) üyeleri çekincelerini dile getirmiştir.
18 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 verilerine göre, Türkiye'de kadınlar erkeklere kıyasla daha az ücret almakta. Ücretli çalışanların %67'si erkek, %33'ü kadın ve her iki ücretli çalışan kadından biri üniversite mezunu. Tüm eğitim seviyelerinde erkeklerin maaşları kadınlardan yüksek çıkarken, üniversite mezunları arasında bu ücret farkı %17.1 ile en yüksek seviyeye ulaşıyor. Saatlik ortalama brüt maaşta da erkekler lehine bir fark bulunuyor.
18 Ocak 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünya bankalarında dondurulan Rusya'ya ait varlıkların Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasını istediğini belirtti. G7 ülkeleri, Rus varlıklarının değer artışı ve faizinin bu amaçla kullanılmasını planlıyor. Zelenski, Davos'ta yaptığı konuşmada, savaşın mali yükünün Batılı vergi mükellefleri tarafından karşılanmaması gerektiğini ifade etti ve dondurulan 300 milyar dolarlık Rus varlığının kullanılmasını önerdi.
17 Ocak 2024

Avrupa Birliği, İran destekli Husilerin saldırılarına maruz kalan Kızıldeniz'deki ticari gemileri korumak için bölgeye en az üç savaş gemisi göndermeyi planlıyor. AB diplomatik servisinin belgesine göre, bu operasyonun Kızıldeniz'den Körfez'e hareket etme yetkisiyle hızlı bir şekilde uygulanması öneriliyor. Husilerin saldırıları nedeniyle birçok nakliye firması bölgeden kaçınmaya başladı ve bu durum petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca, ABD ve Britanya güçleri Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava ve füze saldırıları düzenledi.
12 Ocak 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 ile birlikte grip, rinovirüs ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarında dünya genelinde bir artış yaşandığını bildirdi. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, JN.1 varyantının yayılmasıyla Covid-19 vakalarının arttığını ve aralık ayında yaklaşık 10 bin ölümün rapor edildiğini, hastaneye yatışların ise yüzde 42 arttığını belirtti. Tedros, önlenebilir ölümlerin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, hükümetleri gözetimi sürdürmeye ve tedavi ile aşılara sürekli erişim sağlamaya çağırdı.
11 Ocak 2024

ABD'de 44 yıl boyunca haksız yere hapis yatan Ronnie Wallace Long, Concord Şehir Meclisi ile 25 milyon dolarlık tazminat konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, şehrin Long'tan resmi olarak özür dilemesini de içeriyor. Concord Şehir Meclisi, geçmişteki hatalar ve kasıtlı suiistimaller için sorumluluk kabul ettiğini ve geçmişteki yanlışları düzeltmek için her şeyi yaptığını belirtti. Long, 1976'da bir kadına tecavüz etmekle suçlanmış ve tamamı beyazlardan oluşan bir jüri tarafından hırsızlık ve tecavüz suçlarından mahkum edilmişti, ancak 2020'de mahkumiyeti iptal edilerek serbest bırakıldı.
10 Ocak 2024

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Vatikan'a akredite büyükelçilere yaptığı konuşmada taşıyıcı annelik uygulamasının yasaklanması çağrısında bulundu. Taşıyıcı anneliği 'aşağılık' olarak nitelendiren ve çocuğun ticaret nesnesi olmaması gerektiğini vurgulayan Papa, bu uygulamanın kadın ve çocuk onurunu ihlal ettiğini belirtti. Vatikan'ın doktrin ofisi ise taşıyıcı annelikle çocuk sahibi olan eşcinsel ebeveynlerin çocuklarını vaftiz ettirebileceklerini açıklamıştı. Eleştirenler taşıyıcı anneliğin yoksul kadınları hedef aldığını, destekleyenler ise bu uygulamanın çocuksuz çiftlere yardımcı olduğunu ve tarafları koruduğunu savunuyor.
8 Ocak 2024

İran'ın Kirman kentinde, eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanı General Kasım Süleymani'nin kabrinin bulunduğu mezarlık yakınında gerçekleşen iki ayrı patlamada 84 kişi hayatını kaybetti, 284 kişi yaralandı. ABD'nin suçlanmasına rağmen, Washington yönetimi bu iddiaları reddetti. Euronews Türkçe'nin haberine göre, radikal İslamcı örgüt IŞİD, saldırının sorumluluğunu üstlendi.
4 Ocak 2024

Amerikan Nöroloji Akademisi'nin tıp dergisi Neurology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, orta yaşlarda uykusu sık bölünen kişilerin, seyrek bölünenlere göre ileride bilişsel sorunlarla karşılaşma olasılığı iki kat fazla. Araştırma, 500'den fazla katılımcının 10 yılı aşkın süre izlenmesiyle elde edilen verilere dayanıyor. Uyku süresi veya kalitesi ile bilişsel işlevler arasında doğrudan bir bağlantı bulunamazken, uyku kesintilerinin bilişsel işlevlerin kötüleşmesine yol açtığı gözlemlendi. Daha önce yapılan araştırmalar az uyumanın yaşlı yetişkinlerde demans riskiyle ilişkilendirildiğini ortaya koymuştu.
4 Ocak 2024

Türkiye'de ekonomik krizin etkisiyle yüksek eğitimli bireylerin maaşları, diğer eğitim seviyelerine göre daha az arttı. TÜİK verilerine göre, 2006-2022 arasında ilköğretim mezunlarının maaşı %987 artarken, üniversite mezunlarının maaşı %622 artış gösterdi. 2022'de ortalama brüt maaşlar eğitim seviyesine göre farklılık gösterirken, yüksek öğretim mezunlarının maaş artış oranı diğer eğitim seviyelerine kıyasla daha düşük kaldı.
2 Ocak 2024
İşaretlediklerim