ABD Merkez Bankası (Fed), Mart 2020'den bu yana ilk kez politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Bu karar, enflasyon ve risk dengeleri göz önünde bulundurularak alındı. Fed, Mart 2022'den bu yana 11 kez faiz artırarak faiz oranını yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkarmıştı. Enflasyon, Haziran 2022'de yıllık yüzde 9 ile zirve yapmış, Ağustos 2024'te ise yıllık yüzde 2,5 seviyesine gerilemişti.
18 Eylül 2024

Norveç Yol Federasyonu (OFV), 16 Eylül itibarıyla ülkede kayıtlı 2,8 milyon özel otomobilin 754 bin 303'ünün tam elektrikli, 753 bin 905'inin ise benzinli olduğunu açıkladı. OFV Direktörü Oyvind Solberg Thorsen, bu durumu tarihi bir olay olarak nitelendirdi ve Norveç'in elektrikli araçların hakim olduğu bir binek araç filosuna sahip ilk ülke olma yolunda ilerlediğini belirtti. Ülkede dizel araçların sayısının da düşmeye devam ettiği ifade edildi.
17 Eylül 2024

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, 2025 başında altın fiyatının 2 bin 700 doları bulabileceğini tahmin etti. Banka, merkez bankalarının güçlü talebini ve Fed’in faiz indirimi beklentilerini bu tahminin temel nedenleri olarak gösterdi. Yatırımcılar, Fed’in bu hafta faiz indirimine 50 baz puanlık mı yoksa 25 baz puanlık mı bir adımla başlayacağı konusunda bölünmüş durumda.
17 Eylül 2024

Bu hafta TCMB, BOJ ve BOE’nin faizleri sabit tutması beklenirken, FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor. FED’in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi piyasalar için moral kaynağı olacak. Türkiye’de yüksek enflasyon kaygıları nedeniyle Merkez Bankasının faizi sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin defter değerinin altında olan hisseleri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
17 Eylül 2024

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens'in Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli parçaları geciktirmesinin projeyi aksattığını belirtti. Siemens ise gecikmenin Alman hükümetinin ihracat ve gümrük izinlerini vermemesinden kaynaklandığını açıkladı. Şirket, ihracat izinlerinin Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'na bağlı Ekonomi ve İhracat Kontrolü Dairesi tarafından verildiğini ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle sıkı denetim altında olduklarını belirtti.
14 Eylül 2024

45’inci Dünya Satranç Olimpiyatı'nın üçüncü turunda Türkiye A Milli Kadın Takımı, İran karşısında 2,5-1,5 galip geldi. Kadın takımında Ekaterina Atalık, Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, Kübra Öztürk Örenli ve Hayale İsgenderova yer aldı. Erkek takımı ise Slovakya ile 2-2 berabere kaldı. Dördüncü tur karşılaşmaları yarın Türkiye saatiyle 16.00’da başlayacak.
13 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi yönündeki teklifi oy çokluğuyla kabul etti. Bu kararla, İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün görev alanına cami, mescit, kilise ve havranın yanı sıra cemevleri de dahil edildi. CHP Grup Başkan Vekili Ülkü Sakalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay'daki cemevleri kararlarına atıfta bulunarak, bu adımın eşit hizmet sağlama amacı taşıdığını belirtti.
13 Eylül 2024

45'inci Dünya Satranç Olimpiyatı'nda Türkiye, ikinci turda da başarılı sonuçlar elde etti. Kadın A Milli Takımı, Bosna Hersek'i 3,5-0,5 skorla yenerken, Erkek A Milli Takımı Faroe Adaları'nı 3-1 mağlup etti. Türkiye Satranç Federasyonu, kadınlar kategorisinde IM Ekaterina Atalık, WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WIM Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova'nın mücadele ettiğini belirtti. Erkek takımında ise GM Mustafa Yılmaz, GM Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş ve GM Emre Can yer aldı.
12 Eylül 2024

45’inci Dünya Satranç Olimpiyatı'nın birinci turunda, Türkiye A Milli Kadın ve Erkek takımları rakiplerini 4-0 mağlup etti. Kadın takımı Honduras'ı, erkek takımı ise Porto Riko'yu yenerek turnuvaya güçlü bir başlangıç yaptı. Turnuva, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 23 Eylül'e kadar devam edecek. Organizasyonda erkeklerde 197 ülkeden 978, kadınlarda ise 184 ülkeden 915 sporcu mücadele ediyor.
11 Eylül 2024

ABD'nin Chicago eyaletinde, yanlış yere cinayetten hüküm giyerek 10 yıl cezaevinde yatan Marcel Brown'a 50 milyon dolar tazminat ödenecek. Brown, 18 yaşında hapse girmiş ve 2018'de suçsuz olduğunun ortaya çıkmasının ardından tahliye edilmişti. Avukatı, Brown'ın anayasal haklarının ihlal edildiğini ve sorgu sırasında yanlış ifade vermeye zorlandığını belirtti. Brown, tahliyesinin ardından açtığı davada bu tazminatı kazandı.
10 Eylül 2024

45’inci Dünya Satranç Olimpiyatı, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başlayacak ve 23 Eylül'e kadar sürecek. Türkiye, organizasyonda beş kadın ve beş erkek olmak üzere toplam 10 sporcu ile temsil edilecek. A Milli Erkek Takımı'nda Uluslararası Usta Oğulcan Kanmazalp kaptanlığında Büyükustalar Ediz Gürel, Yağız Kaan Erdoğmuş, Mustafa Yılmaz, Vahap Şanal ve Emre Can yer alacak. A Milli Kadın Takımı'nda ise GM Nijat Mammadov kaptanlığında IM Ekaterina Atalık, WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WGM Kübra Öztürk Örenli, WIM Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova mücadele edecek.
9 Eylül 2024

Milli judocu İbrahim Tataroğlu, Estonya'nın başkenti Tallin'de düzenlenen Avrupa Gençler Judo Şampiyonası'nda erkekler +100 kiloda altın madalya kazandı. Finalde İspanyol rakibi Davit Kevlishvili'yi yenerek şampiyonluğa ulaşan Tataroğlu, Türkiye'ye şampiyonadaki ikinci madalyasını getirdi. Şampiyona, yarın yapılacak karışık takım maçlarıyla sona erecek.
7 Eylül 2024

Beşiktaş’ın genç oyuncusu Semih Kılıçsoy, sol kasığındaki zorlanma nedeniyle A Milli Futbol Takımı’nın aday kadrosundan çıkarıldı. Türkiye Futbol Federasyonu, Kılıçsoy’un tedavisine kulübünde devam etmesinin uygun bulunduğunu açıkladı. UEFA Uluslar B Ligi 4’üncü Grup’ta Galler ile karşılaşacak olan milli takımda bu değişiklik yapıldı. Ayrıca, Mustafa Hekimoğlu’nun Ümit Milli Takımı’nın aday kadrosuna dahil olduğu belirtildi.
4 Eylül 2024

Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig'de ertelenen 3 hafta maçlarıyla birlikte 5'inci ve 6'ncı haftaların maç programını açıkladı. 6'ncı haftadaki Fenerbahçe-Galatasaray derbisi 21 Eylül'de, 5'inci haftadaki Trabzonspor-Beşiktaş derbisi ise 15 Eylül'de oynanacak. Bu açıklama, futbolseverler arasında büyük bir heyecan yarattı.
4 Eylül 2024

2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanan milli atlet Serkan Yıldırım’ın madalyası, Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin (IPC) sınıflandırma itirazı üzerine üst mahkemenin kararıyla geri alındı. Yıldırım, Dünya Para Atletizm Federasyonu’nun sınıflandırma durumunu inceleme kararına Alman mahkemesinde itiraz ederek oyunlarda mücadele etme hakkını elde etmişti. Ancak IPC’nin itirazı sonucu üst mahkeme, Yıldırım’ın yarışmaya uygun olmadığına karar verdi ve madalyası geri alındı. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, bu karara karşı yasal mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
4 Eylül 2024

Trendyol Süper Lig'in dördüncü haftasında toplam dokuz maç oynandı ve Gaziantep Futbol Kulübü bu haftayı bay geçti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), haftanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından yayınladı. Ayrıca, güncel puan durumu da açıklandı.
2 Eylül 2024

İspanyol spor basını, Arda Güler’in Real Madrid’in oynadığı dört lig maçında az forma şansı bulmasından ve takımdaki rekabetten dolayı iyi bir dönem geçirmediğini savundu. Gazeteler, Arda Güler’in Real Betis maçının bitiş düdüğüyle birlikte hemen soyunma odasına gitmesine dikkat çekti. Teknik direktör Carlo Ancelotti'nin, Arda Güler'i ilk 11'de tartışmasız bir oyuncu olarak görmediği ve diğer oyunculara daha fazla şans verdiği belirtildi. Ancelotti, Arda Güler'in performansını yeterli bulmadığını ifade etti.
2 Eylül 2024

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024

A Milli Futbol Takımı’nın UEFA Uluslar B Ligi dördüncü grupta Galler ve İzlanda ile oynayacağı maçlar için aday kadrosu açıklandı. Kadroda yer alan oyuncular, 2 Eylül’de Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva’daki tesislerinde toplanacak ve ilk antrenmanlarını aynı gün yapacak. Teknik direktör Vincenzo Montella tarafından belirlenen kadroda, Altay Bayındır, Hakan Çalhanoğlu ve Arda Güler gibi isimler bulunuyor.
30 Ağustos 2024

Hollanda'da polisler, erken emeklilik ve daha iyi sosyal haklar talebiyle mayıs ayından beri grevde. Bu grev nedeniyle pazar günü oynanması planlanan Feyenoord-Ajax derbisi ertelendi. Polis sendikaları, futbol maçlarını seslerini duyurmak için bir fırsat olarak görüyor ve bu nedenle Eredivisie maçlarında stadyumlarda görev almıyor. Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) ve her iki kulüp de erteleme kararından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi.
28 Ağustos 2024
İşaretlediklerim