İsviçre ve diğer ülkelerden araştırmacılar, gıda ambalajlarında inceledikleri yaklaşık 14 bin kimyasaldan 3 bin 600 tanesinin kan, saç ve anne sütünde bulunduğunu keşfetti. Bu kimyasallar arasında metaller, uçucu organik bileşikler ve kansere neden olduğu bilinen diğer kimyasallar yer alıyor. Yüksek sıcaklıklar ve ambalajın türü, kimyasalların gıdaya sızma hızını etkileyebiliyor. Araştırma, geri dönüştürülmüş kağıt ve kartonun da tehlikeli olabileceğini belirtiyor.
17 Eylül 2024

İstanbul'un Çatalca ilçesinde, Tekgıda-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Polonez işçileri, fabrika önünde 59 gündür eylem yapıyordu. Polis, işçilerin karşısına kalkanlarla çıktı ve işçiler oturma eylemine başladı. Polis, bir süre sonra işçilere müdahale ederek, aralarında Tek-Gıda-İş İl Sekreteri Furkan Seyhan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.
16 Eylül 2024

Eyüp Sabri Tuncer, Avrupa'da 'kimyasal risk' nedeniyle bazı ürünlerinin satışının durdurulması üzerine açıklama yaptı. Şirket, Mart 2022'den itibaren yasaklanan 'lilial' adlı bileşeni üretimde kullanmadığını belirtti. Avrupa tehlikeli gıda dışı ürünler için Hızlı Uyarı Sistemi'nin 12 Eylül'de yayınladığı uyarıda, 2022 Mart'tan önce üretilen bazı ürünlerde yasaklı madde tespit edildiği bildirilmişti. Şirket, sosyal medyada yayılan yanıltıcı bilgilerle ilgili hukuki süreç başlatacağını duyurdu.
15 Eylül 2024

Aydın'ın Efeler ilçesinde jandarma ekipleri, şüpheli M.E'nin evine düzenledikleri operasyonda 3 ton 980 kilogram sahte zeytinyağına el koydu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemelerde yağların sahte olduğu tespit edildi. Şüphelinin ürünleri Bursa ve İstanbul'da satmayı planladığı öğrenildi ve kendisine 680 bin lira idari para cezası verildi.
10 Eylül 2024

İstanbul'un Çatalca ilçesindeki Polonez fabrikası önünde eylem yapan işçiler, Çatalca ilçe emniyet müdürü tarafından tehdit edildi. İşçiler, Tekgıda-İş Sendikası'na üye olduktan sonra temmuz ayında işten çıkarılmıştı. Fabrikaya giden yolu kapatarak servis girişini engelleyen işçilere polis müdahale ederken, ilçe emniyet müdürü işçilere gözaltı ve adli işlem yapması durumunda çocuklarının işe giremeyeceğini söyledi. Bu tehdit anları, Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya tarafından sosyal medyada paylaşıldı.
9 Eylül 2024

Borsa İstanbul, Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret, İntema İnşaat ve Tesisat Malzemeleri Yatırım ve Pazarlama, ve Papilon Savunma Güvenlik Sistemleri şirketlerinin hisse senetlerine kredili işlem yasağı getirdi. Bu karar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi çerçevesinde alındı ve 3 Eylül 2024 ile 2 Ekim 2024 tarihleri arasında geçerli olacak. PAPIL hisseleri yüzde 9,96 düşüşle günü tamamlarken, GUNDG ve INTEM hisseleri yüzde 10'a yaklaşan yükselişlerle günü kapattı.
2 Eylül 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'ye insani yardım taşıyan Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait iki zırhlı araca silahlı saldırı düzenledi. Araçlara isabet eden mermilerden dolayı herhangi bir yaralanma yaşanmadı, ancak WFP yardımları geçici olarak durdurdu. WFP, bu tür saldırıların insani yardımları tehlikeye attığını ve bölgedeki kritik durumun daha da kötüleştiğini belirtti. WFP İcra Direktörü Cindy McCain, İsrailli yetkilileri ve çatışmanın tüm taraflarını yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamaya çağırdı.
29 Ağustos 2024

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümcül mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Federal Gıda Ajansı verilerine göre, toplam 874 hayvan virüse yakalandı ve bu hayvanların 544'ü Flamanca konuşulan bölgede bulunuyor. Hastalık özellikle koyunlar arasında yayılırken, ölümler de bu tür arasında görülüyor. Virüs insanlara bulaşmıyor ve bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.
20 Ağustos 2024

Adana'nın Yüreğir ilçesinde polis, gece devriyesi sırasında arka tarafı çökmüş bir hafif ticari aracı durdurdu. Araçta yapılan aramada, 1,5 ton tek tırnaklı hayvan eti bulundu. Aracın sürücüsü kasap Nurettin S. gözaltına alındı ve etlerin akrabalarına dağıtmak için olduğunu iddia etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, etlerden numune alarak imha edilmesi için belediye görevlilerine teslim etti.
19 Ağustos 2024

Sağlık Bakanlığı, M çiçeği (MPox) hastalığına karşı yapılması gerekenler, izolasyon ve izlenme sürecine ilişkin rehberini güncelledi. Rehberde, hastalığın belirtileri, bulaşma yolları, tanısı, tedavisi ve aşısı hakkında detaylı bilgiler yer aldı. M çiçeği hastalığının çiçek hastalığına benzer belirtiler gösterdiği, ancak daha hafif seyrettiği ve çiçek hastalığı aşısının belirli oranda koruma sağladığı belirtildi. Ayrıca, olası vakalarda alınması gereken enfeksiyon kontrol önlemleri ve tedavi süreçleri de rehberde açıklandı.
17 Ağustos 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,86 değer kaybederek 9.821,96 puandan kapattı. Hafta içinde en çok değer kazanan hisse senedi yüzde 10,29 ile Şekerbank olurken, en çok değer kaybeden hisse senedi yüzde 10,49 ile Anadolu Grubu Holding oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Garanti BBVA ve Türk Hava Yolları olarak sıralandı.
17 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kesimhanelerde belirli noktalara kamera sistemi kurulmasını zorunlu hale getirecek yeni bir yönetmelik taslağını kamuoyunun görüşüne açtıklarını açıkladı. Bu düzenleme, 2011'de yürürlüğe giren Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliklerin bir parçası olarak sunuluyor. Amaç, tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak ve kesimhanelerde istenmeyen görüntülerin önüne geçmek. Ayrıca, kesilen hayvanların dijital takibi için gerekli altyapının oluşturulması da planlanıyor.
11 Ağustos 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 3,84 değer kaybederek 10.473,47 puandan kapattı. Hafta içinde en çok yükselen hisse yüzde 10,80 ile Kontrolmatik Teknoloji olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 15,78 ile Arçelik oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler arasında Koç Holding, Garanti BBVA ve Türk Hava Yolları yer aldı.
3 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) dünya gıda fiyatları endeksi, hazirandaki 121 seviyesinden temmuzda 120,8'e düştü. Bu düşüş, tahıl fiyatlarındaki gerilemenin bitkisel yağ, et ve şeker fiyatlarındaki artışla dengelenmesi sonucu gerçekleşti. Gıda fiyatları, beş ay sonra küresel bazda ilk kez azaldı. Ancak, Türkiye'de gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor.
2 Ağustos 2024

Sahipsiz sokak köpeklerini uyutmayı öngören 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların rehabilitasyon merkezlerinde toplanmasını ve tehlike arz eden hayvanların uyutulmasını öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi teşvik edilecek ve yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurması zorunlu hale getirilecek. Kanun, hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilirken, hükümet yetkilileri düzenlemenin insan, hayvan ve çevre sağlığını korumayı amaçladığını belirtti.
30 Temmuz 2024

Türkiye, Avrupa'da satılan dönerin 'geleneksel yemek statüsü' kazanması için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulundu. Almanya, bu talebin döner fiyatlarını artıracağı ve bürokratik yük getireceği gerekçesiyle itiraz etti. Eğer talep onaylanırsa, dönerin belirli üretim yöntemleri ve et türleriyle yapılması zorunlu olacak. Almanya'da döner satışlarının ekonomik önemi ve kültürel etkisi nedeniyle bu talep tartışmalara yol açtı.
25 Temmuz 2024

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gıdaların üzerinde mikroorganizmaların üremesi kolaylaşıyor ve bu durum ishal vakalarında artışa neden oluyor. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akdoğan, ishalin önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. İshal vakalarında sıvı kaybının yerine konması ve uygun beslenme önem taşıyor. Özellikle çocuklarda ishal vakalarının arttığı yaz döneminde, gıdaların açıkta bekletilmemesi ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.
23 Temmuz 2024

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, sıkı para politikasına vurgu yapılarak yapılan not artışlarının halkın işine yaramadığını belirtti. Gıda enflasyonunu düşürecek reformların eksikliğine dikkat çeken Zelyut, Hal Yasası'nın uygulanmadığını ve aracılar nedeniyle üretici ve tüketicinin zarar gördüğünü vurguladı. Ayrıca, sanayinin dışa bağımlı çalıştığını ve yüksek teknoloji içeren ürünlerin ihracatının yetersiz olduğunu ifade etti. Zelyut, bu koşullar altında enflasyonun devam edeceğini ve reel gelirlerin düşeceğini öne sürdü.
21 Temmuz 2024

Son dönemde ekmeğin dolapta mı yoksa dışarıda mı saklanması gerektiği konusunda büyük bir tartışma yaşanıyor. The Great British Bake Off’un yıldızı Paul Hollywood, ekmeğin buzdolabında saklanmasının bayatlamayı hızlandırdığını ve kendisinin ekmeğini kahverengi bir kese kağıdında mutfak tezgahında sakladığını belirtti. Ancak birçok kişi, ekmeğin küflenmemesi için buzdolabında saklanması gerektiğini savunuyor. Tartışma, uzmanların farklı görüşleri nedeniyle sonlanmış değil.
20 Temmuz 2024
İşaretlediklerim