Afrika penguenlerinin sayısı, endüstriyel balıkçılık, akaryakıt sızıntıları ve iklim değişikliği gibi insan kaynaklı faktörler nedeniyle azalmaktadır. Güney Afrika'nın Western Cape bölgesindeki Simon’s Town sahilinde yaşayan bu penguenler, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer almaktadır. Balık eksikliği, su altı gürültü kirliliği ve bazı salgın hastalıklar da nüfus düşüşünün önemli sebepleri arasında yer almaktadır.
8 Eylül 2024

M çiçeği virüsünün sık görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul’a gelen yolcular takibe alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği bu virüs için İstanbul Havalimanı'nda önlemler alınmaya başlandı. Henüz Türkiye'de vaka görülmemiş olmasına rağmen, şüpheli yolcular izole edilerek sağlık kontrolleri yapılıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, virüsün Türkiye'ye gelmemesi temennisinde bulunurken, İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, alınan önlemler hakkında bilgi verdi.
23 Ağustos 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere Afrika'da M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlatılıyor. Avrupa Birliği, ABD, Japonya ve biyoteknoloji şirketi Bavyera Nordic'in aşı tedarikine ilişkin taahhütlerinin ardından, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi kısa sürede aşı dozlarına ulaşacaklarını açıkladı. Afrika'da bu yıl yaklaşık 19 bin M çiçeği vakası tespit edildi ve çoğu KDC'de görüldü. Avrupa Birliği, Afrika ülkelerine 200 bin doz aşı bağışlarken, Fransa 100 bin doz aşı sözü verdi.
21 Ağustos 2024

TBMM'de TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantıda, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert eleştirileri üzerine AKP'liler Şık'a saldırdı. Saldırıda Koçyiğit'in kaşı açıldı. Bu olayın ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Nelson Mandela'nın torunu Nkosi Zwelivelile ve karma dövüş sanatları ustası Jeff Monson ile Meclis'te bir araya geldi. Kurtulmuş, Monson'ın Müslüman olduktan sonra ilk cuma namazını Meclis'teki camide kılmasını anlamlı bulduğunu belirtti.
16 Ağustos 2024

Türkiye, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına Uluslararası Adalet Divanı'nda müdahillik beyanını sundu. Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini iddia ediyor. Türkiye'nin müdahilliği, uluslararası kamuoyunu Gazze'deki insani krize çözüm üretmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Dava, Sözleşmenin 9'uncu maddesine dayanarak açıldı ve yargılamanın dört-beş yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.
7 Ağustos 2024

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda İsrail milli futbol takımının sahaya çıkmasıyla 'Özgür Filistin' sloganları yükseldi. Bu yıl olimpiyattan men edilen iki ülke Rusya ve Belarus oldu. Tarihte de çeşitli siyasi sebeplerle ülkeler olimpiyatlardan men edilmiştir; örneğin, 1920'de Birinci Dünya Savaşı'ndaki rolleri nedeniyle Türkiye, Almanya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan men edilmişti. 2024'te ise Rusya ve Belarus, Ukrayna Savaşı'ndaki faaliyetleri nedeniyle men edildi, ancak bazı sporcular 'Bireysel Tarafsız Sporcu' statüsüyle katılabiliyor.
26 Temmuz 2024

Lenacapavir adlı enjekte edilebilir HIV tedavisinin, enfeksiyona karşı neredeyse yüzde 100 etkili olduğu belirlendi. Güney Afrika ve Uganda'da yaklaşık 5 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada, aşı olan kadınlarda enfeksiyon görülmedi. Amerikan ilaç üreticisi Gilead tarafından üretilen bu aşı, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa ve diğer ülkelerde HIV tedavisi için onaylanmış durumda. Kadınlarda elde edilen sonuçlar New England Journal of Medicine’de yayınlandı ve Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen bir AIDS konferansında tartışıldı.
25 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO liderler zirvesinde Gazze'deki Filistin halkına yönelik katliamları gündeme getireceğini belirtmişti. Ancak, açıklanan 38 maddelik sonuç bildirgesinde Filistin, İsrail veya Gazze'ye dair hiçbir ifade yer almadı. Erdoğan, zirve sonrasında yaptığı basın toplantısında İsrail'i Lahey Adalet Divanı'na şikayet ettiklerini söyledi, ancak bu şikayeti tek başına Güney Afrika yapmıştı ve Türkiye davaya sonradan müdahil olmuştu. NATO'nun ABD'nin kontrolünde olduğu ve Türkiye'nin etkisinin sınırlı olduğu vurgulandı.
13 Temmuz 2024

Yunanistan'da haftalık mesai günü beşten altıya çıkarıldı ve bu düzenleme 24 saat hizmet veren özel işletmeler için geçerli olacak. Halk, dünya genelinde daha kısa mesai programlarının uygulandığını savunarak bu karara tepki gösteriyor. Başbakan Kyriakos Miçotakis, bu düzenlemenin azalan nüfus ve kalifiye işçi sıkıntısı gibi tehlikeler nedeniyle gerekli olduğunu belirtti. Sendikalar ve halk, düzenlemeyi protesto etmek için sokağa çıktı.
2 Temmuz 2024

Türkiye, gri listeden çıkmasına rağmen henüz beklenen ekonomik faydaları göremedi. Yabancı yatırımcılar hala temkinli davranıyor ve tahvil alımlarını sınırlı tutuyor. Mehmet Şimşek'in açıklamaları ise eyleme dönüşmeden sönümleniyor ve piyasada spekülasyonlara yol açıyor. Halk, gri listeden çıkmanın somut faydalarını henüz hissedemedi.
2 Temmuz 2024

Ipsos tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, 17 G20 ülkesindeki vatandaşların yaklaşık üçte ikisi, ekonomide ve yaşam tarzında büyük değişiklikleri finanse etmek için varlıklı kişilerden servet vergisi alınmasını destekliyor. Türkiye'de bu destek oranı yüzde 78 olarak belirlenmiş. Ankete katılanların çoğunluğu ayrıca daha yüksek karbon vergileri ve büyük işletmeler için daha yüksek vergi oranlarını da destekliyor. İklim değişikliği ve doğanın korunması konusunda da büyük eylemler yapılması gerektiğine inanılıyor.
25 Haziran 2024

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarının durdurulması talebini değerlendirdi ve İsrail'in saldırıları derhal durdurması gerektiğine karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insanların yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini ve insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. İsrail'in saldırılarında ölen Filistinli sayısının 35 bin 647'ye çıktığı ve dört gazetecinin daha öldürüldüğü bildirildi. İsrail, saldırıların sınırlı olacağını belirtse de ateşkes niyetinde olmadığını açıkladı.
24 Mayıs 2024

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın talebi üzerine İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. Mahkeme ayrıca, insani yardım için Mısır'daki Refah kapısının açılmasını ve gözlemcilerin Gazze Şeridi'ne girişine izin verilmesini talep etti. İsrail'in bu talimatların uygulanmasındaki ilerlemeyi bir ay içinde raporlaması gerekiyor.
24 Mayıs 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklanmaları için resmi başvuruda bulundu. Hamas liderleri hakkında da tutuklama talebinde bulunulmasına rağmen, Netanyahu ve Gallant'ın devlet görevlisi olarak dokunulmazlığa sahip olmaları bu durumu hukuki ve siyasi açıdan önemli kılıyor. İsrail ordusunun Gazze'de 35 bin sivili öldürdüğü ve insani yardımları engellediği iddiaları, bu suçlamaların temelini oluşturuyor.
21 Mayıs 2024

Türkiye, 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını %41 azaltmayı ve 2053'te sıfır karbon üretmeyi hedefliyor. Ancak, bugüne kadar atılan adımlar bu hedeflere ulaşmak için yetersiz görünüyor. Türkiye'nin sera gazı emisyonları 2021'de 1990'a göre %157 artarak 564 milyon tona yükseldi. Uzmanlar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçiş yaparak bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini vurguluyor.
15 Mayıs 2024

Bilim insanları, Batı Afrika'da yaşanan ve Mali'de 48 dereceyi aşan sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan mümkün olamayacağını belirtiyor. Mali'nin başkenti Bamako'da bir hastane, aşırı sıcaklar nedeniyle yüzlerce ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmalar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bölgedeki sıcaklıkları ortalama 1.4 derece artırdığını gösteriyor. Bilim insanları, küresel sıcaklıkların artmasıyla bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını öngörüyor.
21 Nisan 2024

Akif Beki'nin yazısında, Hollanda'nın İsrail'e silah ambargosu uygulaması ve Avrupa Birliği'nin İsrail'e yönelik tutumunun eleştirildiği bir girişin ardından, Türkiye'nin de İsrail'e ticari kısıtlamalar getirdiği belirtiliyor. Bu kısıtlamalar arasında Mescid-i Aksa'ya dikenli tel, jet yakıtı, savaş makinesine palet ve yağla demir, çelik satışlarının kısıtlanması yer alıyor. Yazıda, daha önce bu tür ticaretin yapılmadığı yönündeki iddiaların yanlış olduğu ve Türkiye'nin İsrail'e karşı somut adımlar attığı vurgulanıyor.
11 Nisan 2024

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye dahil G20'nin gelişmekte olan ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların dünya ekonomisini yüzde 4 oranında etkilediği belirtiliyor. Raporda, bu ekonomilerin 2000'den bu yana küresel GSYH'deki paylarını iki katından fazla artırdığı ve özellikle Çin'deki şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, politika yapıcılara gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şokları yönetmek için tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme çağrısında bulunuluyor.
10 Nisan 2024

ABD, Gazze'deki durumu hafifletmek için Mısır aracılığıyla ateşkes anlaşması yapmaya çalışırken, BM Güvenlik Konseyi Filistin'in devlet olarak tanınması meselesini ele alıyor. Aynı zamanda, Lahey Uluslararası Adalet Divanı, Nikaragua'nın Almanya'ya karşı açtığı, Almanya'nın Soykırım Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmediği ve soykırım suçuna yardımcı olduğu iddiasını içeren dava ile ilgileniyor. Bu dava, uluslararası hukukta devletlerin sorumlulukları ve soykırım suçlarına ilişkin daha geniş tartışmaları da beraberinde getiriyor.
10 Nisan 2024
İşaretlediklerim