Türk Tabipleri Birliği ve birçok uzmanlık derneği, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlatarak, yeni mRNA aşılarının (XBB.1.5 suşunu içeren) temin edilip yüksek riskli gruplara uygulanmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama önerilerini güncellediği ve yüksek riskli grupların belirlendiği belirtildi. Ayrıca, birçok ülkenin eski aşıları bırakıp güncellenmiş Covid-19 aşılarına geçtiği, ancak Türkiye'nin bu konuda bir adım atıp atmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2023

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da bu yıl kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 94'e çıktı. Ülkenin 23 eyaletinde son bir ayda 201 yeni kolera vakası kaydedildi. Ocak ayından bu yana ülkede toplamda 2 bin 860 kolera vakası görüldü. Nijerya'da temiz su yetersizliği ve etkin tıbbi müdahale yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
25 Eylül 2023

Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Suadiye Mahallesi'nde ormanlık alanda çalışan bir çiftçi, iskelet haline gelen bir ceset buldu. İhbar üzerine bölgeye polis, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ceset, incelemelerin ardından Kocaeli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
25 Eylül 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde avcılar tarafından maden sahasında bitkin halde bulunan bir Fransız gezgin hastaneye kaldırıldı. Avcıların yardım çağrısını duyduğu kadın, yerde bitkin halde bulundu ve sağlık ekipleri tarafından Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Kadının omurgasında kırık tespit edildi ve yoğun bakımda tedaviye alındı. 61 yaşındaki kadının yüksek bir noktadan düştüğü tahmin ediliyor.
25 Eylül 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, depremler sonucu ağır hasar gören bir binanın yıkım çalışması sırasında bina kontrolsüz bir şekilde çöktü. İş makinesiyle birlikte çöken binanın altında kalan operatör, AFAD ekiplerinin çalışması sonucu bulunduğu yerden çıkarıldı ancak hayatını kaybetti. Olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
24 Eylül 2023

İngiltere'deki Great Ormond Street Hastanesi'nde uygulanan yeni bir tedavi yöntemi sayesinde, sekiz yaşındaki Aditi Shankar'ın vücudu, nakil böbreği reddetmedi. Aditi'nin bağışıklık sistemi, annesinden alınan kök hücrelerle yeniden inşa edildi ve böbrek nakli sonrasında vücudu, nakledilen organı kendi organı gibi kabul etti. Bu sayede Aditi, organ reddini önlemek için genellikle günlük olarak alınması gereken ilaçların uzun vadeli yan etkilerinden korundu.
24 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, grip salgınlarının etkilerini azaltmak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasının 15 Eylül itibarıyla başladığını duyurdu. 65 yaş üzeri bireyler ve kronik hastalığı olanlar grip aşısını ücretsiz olabileceklerini belirtti. Ayrıca, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini vurguladı.
24 Eylül 2023

Gazeteci ve yazar Metin Münir, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve 79 yaşında hayatını kaybetti. Münir, Turkish Daily News, BBC, London Times, Financial Times ve Sunday Times'ın Türkiye temsilciliğini yapmış, Güneş Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği ve birçok gazetede köşe yazarlığı yapmıştı. 2012 yılında Milliyet'teki işine son verilen Münir, 2015-2020 yılları arasında T24'te yazılarına devam etmişti.
24 Eylül 2023

Adli tıp uzmanı Dr. Ayşe Uğurlu, sağlık, hukuk ve insan hakları örgütlerinin ortak basın açıklamasına katıldığı için kamu görevinden açığa alındı. Uğurlu, 2020'de avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevi sürecinde, avukatların sağlık durumlarının kötüleşmesi ve zorla müdahalenin gündeme gelmesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısına katılmıştı. Uğurlu, adli süreç tamamlanmadan sağlık müdürlüğü ve sağlık bakanlığı üzerinden soruşturma açıldığını ve memuriyet görevinden ihracının talep edildiğini belirtti. Uğurlu'nun durumu, İnsan Hakları için Hekimler, Latin Amerika ve Karayipler İşkence Cezasızlık ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Sağlık Kuruluşları Ağı ve Dünya Tabipleri Birliği tarafından kınandı.
23 Eylül 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirüs varyantları Eris ve XXB’den korunmak için risk grubundakilere maske takmayı önerdi. Azap, Covid-19'un henüz mevsimsel bir hastalığa dönüşmediğini, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişebileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundakilerin test yaptırmalarının önemini vurguladı ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade etti. Üçüncü nesil mRNA aşısının Türkiye'ye henüz gelmediğini belirten Azap, risk grubunda olmayanların eski aşıyı olmalarına gerek olmadığını, ancak yüksek riskli gruptakilerin mRNA aşısını yaptırabileceklerini söyledi.
23 Eylül 2023

Sayıştay Başkanlığı, Kamu Özel İşbirliği Modeli (KÖİ) ile yapılan şehir hastanelerinde bir dizi usulsüzlük tespit etti. Denetim raporunda, KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinde sözleşmeye aykırılıklar ve yükümlülüklerin gereği gibi yerine getirilmediği belirtildi. Ayrıca, şehir hastanelerinde görevli şirketlerin ticari alanlarda ihale dokümanı ve projelerde yer alandan daha fazla alanda faaliyet yürüttüğü ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı ruhsatsız beş sağlık tesisinin faaliyette olduğu tespit edildi.
22 Eylül 2023

İstanbul Valiliği, Esenyurt'ta bir köpek tarafından ısırılan altı yaşındaki bir kız çocuğunun kuduz olduğu yönündeki sosyal medya iddialarını yalanladı. Valilik, çocuğun hastaneye kaldırıldığını ve rutin prosedür gereği kuduz aşısı yapıldığını belirtti. Çocuğun sağlık durumunda herhangi bir olumsuzluk belirtisi görülmediği ve tedavisinin devam ettiği bildirildi. Ayrıca, çocuğu ısıran köpeğin Esenyurt Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğüne bağlı barınakta gözlem altına alındığı ifade edildi.
22 Eylül 2023

Bolu'nun Gerede ilçesinde bulunan Esentepe Huzurevi'nde kalan 33 yaşlı, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Yaşlılarda mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri görüldü. İlk etapta 23 kişi hastaneye kaldırılırken, gün içinde 10 kişi daha hastaneye götürüldü. İl Sağlık Müdürlüğü, zehirlenme ihtimaline karşı huzurevindeki gıdalardan ve içme suyundan numune aldı.
21 Eylül 2023

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir kişi, N.A, tabancayla bacağından vuruldu ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıyla yapılan görüşmede, olayın yağma suçundan aranan M.A. tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. Polis, M.A'ya ulaştığında, zanlı polisin 'dur' ihtarına uymayarak silahını başına doğrulttu ve evine gitti. Polisin ikna çabalarına rağmen M.A, evinde silahla intihar etti ve hastaneye kaldırıldığı sırada hayatını kaybetti.
20 Eylül 2023

Osmaniye'de bir apartman dairesine uyuşturucu baskını düzenlendi. Baskın sırasında evdeki şüpheli, jandarma ekiplerine ateş açtı. İki jandarma personeli ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralılardan biri, doktorların tüm müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti. Diğer yaralının tedavisi devam ederken, şüpheli gözaltına alındı.
20 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Hastanesi'nde görevli üç doktora, hasta yakınları tarafından saldırı düzenlendi. Kavgaya dönüşen olayda doktorlar dövüldü ve olay, hastane polisi ve güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle sona erdi. Saldırıya dair tespit edilen dört kişi polis tarafından gözaltına alındı ve 'kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
19 Eylül 2023

İzmir Valiliği, Menderes ilçesinde orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken Tahtalı Barajı'na düşen helikopterdeki arama çalışmalarının, mürettebattan son kişinin de cesedine ulaşıldığı bildirdi. Baraj gölündeki üç kişilik mürettebattan tamamının cesedine ulaşıldığı ve cenazenin otopsi için Menderes Devlet Hastanesine kaldırıldığı kaydedildi. Kaza, 16 Eylül'de ormanlık alanda çıkan ve geniş bir alana yayılan yangına müdahale sırasında meydana geldi.
19 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da Daniel Kasırgası sonrası su kirliliğine bağlı hastalıkların artmasından endişe duyduğunu açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, selin yaşandığı Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin kayıp olduğunu belirtti. BM Libya Destek Misyonu, ülkede su kirliliği konusunda özellikle endişe duyduklarını ve hastalıkların yerleşmesini önlemek için dokuz BM kuruluşunun çalıştığını ifade etti. Libya Hastalıklarla Mücadele Merkezi Başkanı Haider al-Saeih, en az 150 kişinin kirli su içtikten sonra ishal olduğunu belirtti.
18 Eylül 2023

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023
İşaretlediklerim