Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 78'inci Genel Kurulu'nda düzenlenen İklim Zirvesi'nde iklim krizine dair uyarılarda bulundu. Guterres, dünyadaki 'korkunç sıcakların' etkilerine dikkat çekti ve iklimin değişmemesi halinde dünyanın 'tehlikeli ve istikrarsız' bir durumla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Küresel sıcaklıktaki artışın halen 1,5 dereceyle sınırlandırılabileceğini belirten Guterres, dünya liderlerine emisyonları azaltma çağrısında bulundu.
20 Eylül 2023

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, çevreyi kirletenlere daha fazla vergi alınması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı. Raporda, İngiltere'deki yoksulların iklim krizi sonuçlarına katlandığı ve emisyonlardan en çok sorumlu olanların hedef alınarak önemli miktarda fon toplanabileceği vurgulandı. Fosil yakıt üreticilerine aşırı kar vergisi getirilmesi, sık uçuş yapanlar ve yüksek emisyonlu lüks seyahatlerin adil şekilde vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, İngiltere'nin 2022'de çevreyi kirletenlere ve en zenginlere ödeme yaptırmayarak iklim eylemi için 23,1 milyar sterlini kaçırmış olabileceği tahmin edildi.
18 Eylül 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi'nde konuştu ve G20 ülkelerini iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz bulduğunu ifade etti. Macron, G20 ülkelerinin birkaç yıl önce ortaya koyduğu hedeflerde ilerleme sağlandığını ancak bunun yoksullukla mücadeleyle gezegeni koruma arasında tercih yapmak anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bazı G20 ülkelerinin 2045'e kadar petrol üretme ajandalarının olduğunu ve bu durumun 2030'a kadar sıfır karbon hedefiyle tutarsız olduğunu söyledi.
10 Eylül 2023

Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'nde 5 Eylül'den bu yana devam eden şiddetli yağış ve sel nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, Pinio nehrinin taşması sonucu birçok köyün sular altında kaldığını ve dört kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Doğal Afetlerle Mücadele ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, selin ülkedeki tarımsal üretime vereceği hasarın 1 milyar avroyu aşabileceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının bu hafta sonu Karadeniz üzerinden gelecek serin havayla birlikte azalacağını tahmin ediyor. Pazar gününden itibaren iç ve doğu bölgelerde 4 ila 7 derece azalarak mevsim normallerinin altına düşmesi bekleniyor. Serin hava, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde 15 Eylül Cuma gününe kadar etkili olması öngörülüyor.
8 Eylül 2023

İstanbul Üniversitesi ve Küresel Denge Derneği tarafından yapılan bir çalışma, İstanbul ve İzmir'deki deniz seviyesi yükselmesinin olası etkilerini ortaya koydu. Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre, İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan ve İzmir'de Kordon ve tatil beldeleri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, İstanbul'daki 16 atık su arıtma tesisinin 12'si ve İzmir'deki 20 atık su arıtma tesisinin dördü de tehdit altında. Deniz sularının yer altı sularına karışması durumunda, özellikle İzmir'deki tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenebilir.
7 Eylül 2023

Çin'deki bilim insanları, yaklaşık 930 bin yıl önce başlayan ve 120 bin yıl süren bir popülasyon krizinin, küresel nüfusu 1280 üreyebilen bireye düşürdüğünü belirtti. Bu dönemde, buzul döngülerinin daha uzun ve yoğun hale geldiği, Afrika'da uzun süreli kuraklık yaşandığı belirtildi. Araştırma, günümüz insanlarından elde edilen genetik örneklere dayanarak eski nüfus dinamiklerini yeniden inşa etmeye olanak sağlıyor. Araştırmacılar, popülasyon krizinin başında insanın ilk atalarının yaklaşık yüzde 98,7'sinin yok olduğunu ve daha sonra modern insanın ortak atasının ortaya çıktığını savunuyor.
6 Eylül 2023

Darbe girişiminden sonra boşaltılan İstanbul'daki askeri alanlardan Şehit Onbaşı Azim Özdemir kışlasına TRT kampüsü ve film platosu için yeni bir imar planı hazırlandı. İmar planları daha önce iki kez idare mahkemeleri tarafından iptal edilmişti. Yeni planda inşaat alanı oranı 1'den 0,8'e çekildi, ancak yapı yüksekliği hâlâ 36,5 metre. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın askıya çıkardığı yeni imar planında idari ve teknik hizmet alanları, set alanları ve otoparklar yer alıyor.
6 Eylül 2023

Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkede son 125 yılın en sıcak yaz mevsimini yaşadığını açıkladı. Haziran-Ağustos döneminde 15 farklı bölgede yapılan ölçümler sonucunda yaz mevsimi ortalama sıcaklık sapmasının 1,76 santigrat derece yükseldiği belirlendi. 16 Temmuz-23 Ağustos tarihleri arasında ülke genelinde 915 noktanın 106'sında şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık kaydedildi. Ayrıca, Ağustos ayında Fukuşima'da sıcaklık 40 santigrat derece olarak ölçüldü ve bu sıcaklık 2023 yılının en sıcak günü oldu.
2 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, iklim değişikliği nedeniyle göçlerin artacağını ve resmi olarak iklim göçü çağına girildiğini belirtti. Pope, Afrika'da 2022'de 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afetler nedeniyle yerinden edildiğini ve eğer etkin ve sürdürülebilir eylemlere geçilmezse, 2023 yılına kadar sadece Afrika'da 105 milyon kişinin iklim değişikliği nedeniyle göçmen haline gelebileceğini ifade etti. Pope, 1 Ekim'den itibaren 5 yıllık bir dönem için Genel Direktörlük görevini Antonio Vitorino'dan devralacak.
2 Eylül 2023

Almanya'daki koalisyon hükümeti, zayıflayan Alman ekonomisini canlandırmak için 'Ekonomik Büyüme Fırsatları Yasası' adlı bir paket üzerinde anlaştı. Bu yasa, yatırım ve inovasyonu teşvik etmeyi, şirketlere iklim dostu yatırımlar yapma konusunda teşvikler sağlamayı ve araştırmalara ve şirketlere vergi teşvikleri sunmayı hedefliyor. Toplamda 7 milyar avroluk bir kurumlar vergisi indirimi planlanıyor. Bu anlaşma, hükümet içindeki ekonomik ve sosyal politikalar konusundaki anlaşmazlıkların ekonomiyi olumsuz etkilediği bir dönemde geldi.
29 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

Temiz Hava Hakkı Platformu ve Türk Tabipleri Birliği'nin Hatay Antakya'da yaptığı ölçümlere göre, hava kirliliği limit değerlerin çok üzerinde. 6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonrası oluşan enkaz ve toz bulutları hava kirliliğini artırdı. Depremden bu yana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın resmi hava kalitesi izleme istasyonunda hiçbir hava kalitesi ölçümü düzenlenmedi. Kuruluşlar, hava kirliliğinin halk sağlığını yaşamsal düzeyde tehdit ettiğini belirtti ve alınması gereken önlemleri sıraladı.
29 Ağustos 2023

Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisi nedeniyle Türkiye'de eylül ayı sıcaklık ortalamasının normal değerlerin üzerinde olacağını belirtti. El Nino'nun Türkiye'ye yağış getireceğini ve bu sayede geçen seneki kuraklığın yaşanmayacağını umduğunu ifade etti. Kurnaz, 2024 yılında dünya genelinde ölçülen rekor sıcaklıklardan çok daha yüksek değerlerin görüleceğini de belirtti.
29 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, imar affı olmayacağını ifade etti. Özhaseki, bu beklentiyle iş yapanların başlarına bela alabileceğini ve kaçak yapıların kesinlikle yıkılacağını belirtti. İktidarın son imar affı düzenlemesini 2018'de getirdiği ve bu uygulamanın dört defa uzatılarak 2019'a kadar sürdüğü belirtildi. Ancak bu uygulamanın olası depremlerde can ve mal kaybını artıracağına dair uyarılar yapılmıştı.
26 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi'nin Adalar için hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı imar planı hakkında İBB'den açıklama geldi. İBB, imara açılan sit alanlarının derecesinin Bakanlık tarafından düşürüldüğünü belirtti. İmar planlarına göre, Burgazada'da sit derecesi düşürülen yerlere konut alanı ve günübirlik tesis alanı yapılması planlanıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, planlarla ilgili detayları paylaştı.
25 Ağustos 2023

Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Avlan Gölü, tarım arazisi oluşturmak için açılan kanallar ve küresel ısınmanın etkisiyle kurumaya başladı. Gölün büyük bir bölümü kurudu ve çobanlar artık göl tabanında çadır kurup sürülerini otlatıyorlar. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, gölün Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olduğunu ve kurumasının bölgedeki iklimi olumsuz etkilediğini belirtti. Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş ise gölün kurumasıyla balıkların öldüğünü ve bölge ikliminin değiştiğini vurguladı.
24 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen 'Deprem ve İstanbul' konulu panelde, İBB'nin deprem konusunda bir dizi görüşmeleri olduğu ve İstanbul'a özgü yapı güçlendirme yönetmeliği çalışması hazırlığı yaptıkları belirtildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, binalara sertifika verileceğini ve risk durumlarına göre etiketlendirme yapılacağını ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da depremde risk görecek 207 bin 17 bina olduğunu, bu sayının azaltılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
17 Ağustos 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi, mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklar nedeniyle arazi ve sahada görev yapan belediye personelinin çalışma saatlerini kısaltma kararı aldı. Belediye, zorunlu haller haricinde personelinin saat 10:30 ile 15:30 saatleri arasında çalıştırılmayacağını duyurdu.
17 Ağustos 2023
İşaretlediklerim