Alpler'in en yüksek dağı Mont Blanc, 2021'den bu yana 2,2 metre daha kısa oldu ve yakın geçmişteki en düşük yüksekliğe indi. Küresel ısınma nedeniyle dağ silsilesindeki buzullar son yıllarda hacminin üçte birini kaybetti. Mont Blanc'ın yeni resmi yüksekliği 4 bin 805,59 metre olarak belirlendi. İklim ve buzul bilimi uzmanları, Mont Blanc'ın zirvesindeki kaybın Alpler'deki genel buzul örtüsünün kaybıyla ilişkili olmadığına dikkat çekiyorlar.
6 Ekim 2023

Hatay'da 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak kamu kurumlarına açılan 'sorumluluk' davasına Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da eklendi. Hatay İskenderun'da depremde ölen dört çocuk babası M.T'nin ailesi, çeşitli kamu kurumları ve bakanlıklar aleyhine tazminat davası açmıştı. Hatay 3'üncü İdare Mahkemesi, AFAD'ı da 'sorumlu' listesine ekledi.
6 Ekim 2023

Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşanan tarihi kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, Tefe Gölü'nde 140'tan fazla yunusun ölümüne neden oldu. Hükümet, tehlike altındaki hayvanların kurtarılması için acil operasyon başlattı. Ölen yunuslar arasında, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan Haliç yunusu ve Amazon nehir yunusu türleri de bulunuyor.
6 Ekim 2023

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne göre, Eylül ayı sıcaklıkları bir önceki en yüksek değeri büyük farkla aşarak kayıtlara geçen en sıcak ay oldu. Uzmanlar, El Niño hava olayına ek olarak küresel ısınmaya yol açan gazların salınımlarının devam etmesinin de sıcaklığa neden olduğuna inanıyor. Bazı bilim insanları sıcaklık artışının fazlalığı karşısında şok olduklarını belirtti. Eylül ayındaki sıcaklık artışı, kuzey yarımkürede kayıtlara geçen en sıcak yazın ardından geldi.
6 Ekim 2023

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

Türkiye'de Eylül ayında gerçekleşen konut satışları, Ağustos ayına göre yaklaşık yüzde 16 azaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Eylül ayında ülke genelinde 280 bin 58 gayrimenkul satış işlemi gerçekleşti. Bu satışlardan 4 milyar 808 milyon 937 bin 276 lira tapu harcı geliri elde edildi. Eylül ayında en çok gayrimenkul satışı 26 bin 627 ile İstanbul'da gerçekleşti.
5 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmayı planladığını belirtti. Bu başkanlık altında üç genel müdürlük olacak: biri sadece İstanbul'u, diğeri Türkiye'yi takip edecek ve üçüncüsü kaynak oluşturacak. Kentsel dönüşümde kaynak olarak hazine arazileri düşünülüyor. Bakanlık, kentsel dönüşüm süreçlerini kısaltmayı hedefliyor ve bu bağlamda İstanbul depremi için büyükşehir ve 39 ilçe belediyesiyle toplantılar düzenlendi.
4 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ağrı, Bitlis, Hakkari, Mardin, Siirt, Van ve Şırnak illeri için gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. Bu illerde beklenen hava durumu nedeniyle sarı kodlu uyarı yapıldı.
4 Ekim 2023

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak için özel bir birim kuracaklarını duyurdu. Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını yeterince hızlandırmayan belediye başkanlarını eleştirdi. İstanbul'da 188 yerde dönüşüm olduğunu ve 600 bin civarında konutun dönüşümünün sağlandığını belirtti. Ayrıca, İstanbul'daki kentsel dönüşümü yönetmek üzere özel bir genel müdürlük kurmayı planladıklarını ifade etti.
2 Ekim 2023

İran Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Muhammed Cevad Askeri, ülkedeki arazilerin her yıl yaklaşık 1,5 milyon hektar çölleştiğini belirtti. Askeri, bu durumun tehlike arz ettiğini ve kuraklıkla etkin mücadele etmenin önemli bir görev olduğunu ifade etti. İran Ulusal İklim ve Kuraklık Krizi Yönetimi Merkezi Başkanı Ahad Vazife ise son 50 yılda ülkede yağış miktarının azaldığını, bu yıl mart ayında düşen yağmur miktarının geçen seneye oranla yüzde 16 azaldığını belirtti.
1 Ekim 2023

Çevre sorunlarından kadınların daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Bu durumun sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere dayandığı ve yoksulluk koşullarında yaşayan insanların yüzde 70'inin kadın olmasının bu durumu etkilediği belirtiliyor. Ekofeminizm, kadın hakları ve çevre aktivizminin birleşimini temsil eden bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşıma göre, hem kadınların hem de doğanın haklarının korunması birbirine bağlı ve birine dair sorunların çözülmesi diğerinin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.
30 Eylül 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Parkı'nı yapılaşmaya açacak SİT derecesi değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. İstanbul 9'uncu İdare Mahkemesi, Yıldız Parkı'nın ekolojik, fizyografik ve biyolojik yapısı itibariyle bütün olarak korunması gerektiğini belirtti. Yıldız Parkı, İstanbul'da koruma derecesi değiştirilen toplam büyüklüğü 58 bin hektarı geçen 506 doğal SİT alanından yalnızca biri.
28 Eylül 2023

Japonya'nın Hokkaido bölgesinde, bozayı yavrularının yüzde 80'i somon kıtlığı nedeniyle öldü. Uzmanlar, somon kıtlığının ana nedenini iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıkları olarak belirledi. Pembe somon, bölgedeki yaklaşık 500 bozayı için önemli bir besin kaynağıdır. Hokkaido Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut hızıyla devam etmesi halinde ada çevresindeki deniz suyu sıcaklığının 1980’lerdeki seviyelere kıyasla 2090’larda 10°C’ye kadar artacağı konusunda uyarıda bulundu.
28 Eylül 2023

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ortalamaları nedeniyle nehir seviyelerinde tarihi düşüşler yaşanıyor. Bu durum, özellikle balıkçılıkla geçinen 500 bin kişinin temel gıdalara erişiminde sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Devlet Bakanı Luiz Inacio Lula da Silva, bölgeye 20 milyon dolar kaynak sağlayacağını bildirdi.
27 Eylül 2023

İklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Ela Naz Birdal ve Seren Anaçoğlu, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na uymadığı gerekçesiyle dava açtı. Gençler, Türkiye'nin sera gazı emisyon artırım kararının, iklim değişikliğini 1.5 derecede durdurma hedefiyle bağdaşmadığını ve bu durumun insan haklarını ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca gençler, Change.org'da bir imza kampanyası da başlattı.
26 Eylül 2023

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Tahtaköprü Barajı'nı besleyen Karasu Çayı'ndaki suyun rengi değişti ve balık ölümleri yaşandı. Durumu fark eden vatandaşlar yetkililere bildirdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çayda inceleme başlattı ve sudan numune aldı. İnceleme sonuçlanana kadar çayda balık tutulması ve çevresinde hayvan otlatılması yasaklandı.
25 Eylül 2023

Britanya Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) yayımladığı analize göre, 2022'de Britanya'da hava sıcaklığına bağlı olarak 4 bin 507 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, son 32 yılda iki kattan fazla artış gösterdi. En yüksek ölüm riski, sıcaklıkların 29 derecenin üzerine çıktığı başkent Londra'da görüldü. Ayrıca, 2022'de ülkede ölçülen en yüksek sıcaklık 40,2 derece olarak kaydedildi.
22 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler zirvesinde iklim krizi konuşulurken, Türkiye'nin hava kirliliğine katkıda bulunduğu ve bu durumu liyakatsiz personele yetki belgesi vererek gerçekleştirdiği belirtildi. Sayıştay'ın 2022 denetim raporuna göre, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, eğitimsiz personele egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmış. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri tespit edilmesine rağmen, tutanak düzenlenmemiş ve idari para cezası uygulanmamış.
22 Eylül 2023

Darbe girişiminden sonra boşaltılan askeri arazilerden biri olan İstanbul Maltepe'deki Nurettin Baransel Kışlası için yeni projeler hazırlanıyor. Arazinin doğusuna dar gelirliler için konut projesi, kuzey kısmına ise sporcuların konaklayabileceği birimler yapılması planlanıyor. Ayrıca, CHP'li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın Cumhurbaşkanı'na onaylattığı Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo da buraya inşa edilmek isteniyor. Fenerbahçe'ye tahsis edilen 125 bin metrekarelik alana da spor tesisleri yapılması öngörülüyor.
21 Eylül 2023
İşaretlediklerim