Interpol tarafından 'organize suç örgütüne üye olma' ve 'yolsuzluk' suçlarından aranan Kazakistan uyruklu O.O., İzmir'de yakalandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesindeki ekipler, şüphelinin yerini tespit ederek iki adrese baskın düzenledi ve O.O.'yu gözaltına aldı. Uluslararası suçlarla ilişkilendirilen ve kılık değiştirerek suç faaliyetlerine devam ettiği belirtilen O.O., işlemlerinin ardından tutuklandı ve sınır dışı edilecek.
20 Ocak 2024

Avrupa Parlamentosu, Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya kalıcı bir çözüm bulunması ve ateşkes sağlanması için ilk kez çağrı yaptı. Bu çağrı, Parlamentonun daha önceki 'insani duraklama' talebinden bir adım öteye geçerek, siyasi çabaların başlatılmasını istiyor. Karar sembolik nitelikte olup yasal bir ağırlığı yoktur ve Strazburg'daki genel kurulda 312 lehte, 131 aleyhte ve 72 çekimser oyla kabul edilmiştir. Parlamentonun sol eğilimli ve merkezci grupları bu çağrıyı desteklerken, merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) üyeleri çekincelerini dile getirmiştir.
18 Ocak 2024

ABD'deki bir mahkeme, İstanbul 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nin Sezgin Baran Korkmaz davasıyla ilgili yardım talebini, ABD'de devam eden yargılamanın olumsuz etkilenebileceği gerekçesiyle erteledi. Türkiye, ABD'den sanıklar hakkında bilgi ve mal varlıkları ile ilgili yardım talebinde bulunmuştu. Duruşmada, Korkmaz'ın avukatları müvekkilinin ABD'deki yargılamanın sonucunun beklenilmesini ve yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, avukatların taleplerini reddederek duruşmayı 3 Ekim'e erteledi.
18 Ocak 2024

Pakistan'ın İran'ın Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Seravan kentinde bir köye düzenlediği füze saldırısında üç kadın ve dört çocuk yaşamını yitirdi. İran devlet televizyonuna konuşan Sistan-Belucistan Vali Yardımcısı Ali Rıza Merhameti, bölgede ayrıca bir patlama meydana geldiğini belirtti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise saldırının 'teröristlerin saklandığı yerlere' yönelik olduğunu ve çok sayıda 'teröristin' öldürüldüğünü açıkladı.
18 Ocak 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediğini açıkladı. Kirby, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunu da desteklediklerini belirtti, ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunulacak net bir tarih veremedi. Türkiye, 2021 Ekim'inde ABD'ye F-16 satın almak için niyet mektubu göndermişti ve ABD yönetimi bu talebe destek verdiğini ancak Kongre süreci hakkında net bir zaman çizelgesi sunmadığını belirtmişti.
18 Ocak 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünya bankalarında dondurulan Rusya'ya ait varlıkların Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasını istediğini belirtti. G7 ülkeleri, Rus varlıklarının değer artışı ve faizinin bu amaçla kullanılmasını planlıyor. Zelenski, Davos'ta yaptığı konuşmada, savaşın mali yükünün Batılı vergi mükellefleri tarafından karşılanmaması gerektiğini ifade etti ve dondurulan 300 milyar dolarlık Rus varlığının kullanılmasını önerdi.
17 Ocak 2024

ABD yönetimi, Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husi grubunu, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle 'yabancı terör örgütleri' listesine tekrar ekledi. Bu kararla birlikte ABD'deki finans kuruluşları Husilerle bağlantılı varlıkları donduracak, grup üyelerinin ABD'ye girişi yasaklanacak ve ABD'deki insanlar ve şirketlerin Husilere yardımı engellenecek. Ancak, ABD'li yetkililer Yemen'e insani yardım akışının devam etmesi için istisnaların uygulanacağını belirtti. Husiler, İsrail'e yönelik tepkileri nedeniyle Kızıldeniz'de İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve bu durum bölgede gerilimi artırmıştı.
17 Ocak 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'a verilen 27 bin 300 lira para cezası hakkında konuştu. Mahmud, kaza sonrası gözaltına alınmış ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Göçer'in eşinin şikayetinden vazgeçmesi sonucu Mahmud hakkında yakalama kararı geri alınmış ve yurt dışı yasağı kaldırılarak serbest bırakılmıştı.
17 Ocak 2024

ABD, 2014 yılında Nijeryalı yetkililer tarafından yurt dışında mülk edinmek amacıyla kaçırılan 8,9 milyon doları Nijerya'ya iade etme kararı aldı. ABD'deki Kraliyet Mahkemesi'nde Başsavcı Mark Temple, bu paraların Nijerya'ya ait olduğunu ve üst düzey yetkililer tarafından kaçırıldığını belirtti. Nijerya hükümeti ile iade için müzakerelere başlandı. Bu paraların, Goodluck Jonathan döneminde Boko Haram saldırıları sırasında silah alımı için yapılan hükümet onaylı sözleşmeler olarak kamufle edildiği iddia ediliyor.
17 Ocak 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2000 ile 2030 yılları arasındaki tütün kullanım eğilimlerini incelediği yeni raporuna göre, dünya genelinde tütün kullanımı azalıyor. 2000 yılında her üç yetişkinden biri tütün kullanırken, 2022'de bu oran her beş yetişkinden birine düştü. Türkiye'de 15 yaş üstü sigara içenlerin sayısı 20 milyon civarında iken, Almanya'da bu sayı 13 milyon. DSÖ, tütün kullanım oranları düşse de tütüne bağlı ölümlerin yüksek seyretmeye devam edeceği konusunda uyarıyor. 2010-2025 arasında tütün kullanımında %30'luk bir düşüş hedeflenmiş olmasına rağmen, bu hedefin gerçekleşmeyeceği belirtiliyor.
16 Ocak 2024

İstanbul'da motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olduktan sonra kaçan ve daha sonra yakalama kararı çıkarılan Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, mahkeme tarafından iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza 27 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Göçer'in eşi şikayetinden vazgeçmiş, Mahmud ise Türkiye'ye gelerek ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı.
16 Ocak 2024

The Washington Post'un haberine göre, İsrail, ABD'nin sivil ölümlerinin azaltılması ve insani yardımın artırılması yönündeki baskılarına rağmen Gazze'deki 'yüksek yoğunluklu' saldırılarına devam edeceğini iletti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e yaptığı ziyarette düşük yoğunluklu bir savaşa geçilmesi ve aşırı agresif eylemler yerine Hamas yetkililerinin hedef alınması gerektiğini vurgulamıştı. Ancak İsrail, ABD'li yetkililerle yaptığı son görüşmelerde ocak ayı boyunca saldırılarını sürdüreceğini açıkladı ve Biden yönetimi bu konuda etkili bir müdahalede bulunamadı veya isteksiz göründü.
15 Ocak 2024

Antalyaspor'un İsrailli futbolcusu Sagiv Jehezkel, Antalyaspor-Trabzonspor maçında attığı gol sonrası yaptığı hareket sebebiyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alındı ve sorgusunun ardından sınırdışı edilmesine karar verildi. Jehezkel'in maçta gösterdiği el bileğindeki yazı ve davut yıldızı, İsrail-Hamas savaşına destek olarak algılanmış ve tepki çekmişti. Antalyaspor, Jehezkel'i kadro dışı bırakmış ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) disiplin soruşturması başlatmıştı.
15 Ocak 2024

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin 2024 yılında ilk kez bir balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Füze, Japon Denizi yönüne fırlatıldı ve Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştü. Japonya hükümeti, bölgede olası hasar tespiti için çalışmalar yürütüyor ve Başbakan Kişida Fumio, bölgedeki hava ve deniz unsurlarının güvenliğinin sağlanması için talimat verdi. Kuzey Kore'nin son balistik füze denemeleri 2023 yılının Aralık ayında gerçekleşmişti.
14 Ocak 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların devam edeceğini ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) bu konuda İsrail'i durduramayacağını belirtti. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla 29 Aralık 2023'te UAD'de dava açmış ve ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti. İsrail'in savunmasını 12 Ocak'ta yaptığı davanın ilk duruşması 11 Ocak'ta başlamıştı. Netanyahu, Hamas'ı ortadan kaldırma ve Gazze'nin tehdit oluşturmayacağından emin olma hedeflerine ulaşana kadar savaşın süreceğini ifade etti.
13 Ocak 2024

ABD'li şarkıcı Taylor Swift, Fox News'da 'Pentagon projesi' olduğu iddiasıyla gündeme geldi. Program yapımcısı Jesse Watters, Pentagon'un psikolojik operasyonlar biriminin Swift'i bir kazanca dönüştürmeye karar verdiğini ve NATO görüşmelerinde dezenformasyonla mücadele için kullanılmasını önerdiğini iddia etti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bu komplo teorisini yalanlayarak, iddiaları alaya aldı ve Pentagon'un Kongre'den ek bütçe beklediğini belirtti.
13 Ocak 2024

Avrupa Birliği, İran destekli Husilerin saldırılarına maruz kalan Kızıldeniz'deki ticari gemileri korumak için bölgeye en az üç savaş gemisi göndermeyi planlıyor. AB diplomatik servisinin belgesine göre, bu operasyonun Kızıldeniz'den Körfez'e hareket etme yetkisiyle hızlı bir şekilde uygulanması öneriliyor. Husilerin saldırıları nedeniyle birçok nakliye firması bölgeden kaçınmaya başladı ve bu durum petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca, ABD ve Britanya güçleri Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava ve füze saldırıları düzenledi.
12 Ocak 2024

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Britanya'nın Ukrayna'ya askeri birlik konuşlandırmasının bir savaş ilanı olarak kabul edileceğini belirtti. Bu açıklama, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kiev'de güvenlik alanında bir anlaşma imzalamalarının ardından geldi. Anlaşma, Ukrayna'ya 10 yıl boyunca destek sağlanmasını ve 2024'te 2,5 milyar sterlin ek yardım yapılmasını içeriyor.
12 Ocak 2024

Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul'da bir motokuryenin ölümüne sebep olduktan sonra kaçmış ve hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Motokurye Yunus Emre Göçer'in eşi şikayetini geri çekmişti. Mahmud, Türkiye'ye gelerek ifade verdi ve mahkeme tarafından serbest bırakıldı, yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı ve duruşmalardan muaf tutuldu.
12 Ocak 2024

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırılar sonucu tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle Berlin-Brandenburg'daki Gigafactory'de 29 Ocak-11 Şubat tarihleri arasında üretimi askıya aldı. Yemen'deki Husilerin Hamas'a destek amacıyla Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırı düzenlemesi, gemilerin rotalarını değiştirmesine ve Süveyş Kanalı'nı kullanmalarına neden oldu. ABD ve İngiltere, Husilere ait hedeflere hava saldırıları düzenledi. Bu durum, küresel tedarik zinciri krizine dair endişeleri artırdı.
12 Ocak 2024
İşaretlediklerim