ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki Amerikan gemilerine yönelik saldırılar nedeniyle Yemen'de Husilere ait hedeflere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Saldırılar, ABD ve Britanya orduları tarafından gerçekleştirildi ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle yapıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. ABD'li bir savunma yetkilisi, Yemen'in ABD veya İngiltere gemilerine saldırdığı iddialarını reddetti.
12 Ocak 2024

Irak'ın Erbil kentinde, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssüne bomba yüklü insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişimi engellendi. Saldırının 'yasa dışı milisler' tarafından düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, Suriye'nin Şaddadi ilçesinde ABD güçlerinin bulunduğu üsse roket saldırısı düzenlendiği, ölü veya yaralı bilgisinin olmadığı aktarıldı. ABD, önceki hafta Irak'ta bir Şii milis liderini 'tehdit' olarak gördüğü için öldürdüğünü açıklamıştı.
11 Ocak 2024

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı şirketi Henley & Partners, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre dünyanın en güçlü pasaportlarını sıraladı. 2024 yılı sıralamasında Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Singapur pasaportları 194 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer aldı. Türkiye ise 52'nci sırada kalarak pozisyonunu korudu. Listenin sonunda ise Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Afganistan gibi 35 ve daha az destinasyona vizesiz seyahat edebilen ülkeler bulunuyor.
11 Ocak 2024

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan arasında Yunan adalarına yönelik vize kolaylığı sağlayacak anlaşmanın mart ayından itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Bu uygulama ile Türk vatandaşları, gümrük kapısında alacakları vize ile 10 Yunan adasında yedi gün kalabilecekler. Anlaşma ilk etapta 10 ay süreyle geçerli olacak ve adalar arasında Sakız, Midilli, Rodos gibi popüler destinasyonlar bulunuyor.
11 Ocak 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, INTERPOL tarafından çeşitli suçlardan dolayı kırmızı bültenle aranan 10 kişi Türkiye'de yakalandı. Yakalananlar arasında İsviçre, İran, Güney Kore, Suriye, Çin ve Özbekistan'da farklı suçlardan aranan kişiler bulunuyor. Bu suçlar arasında dolandırıcılık, kara para aklama, kumar, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti gibi suçlar yer alıyor.
11 Ocak 2024

Peru hükümeti, Ekvador'da artan şiddet olayları nedeniyle kuzey sınırındaki Tumbes, Piura, Cajamarca, Amazonas ve Loreto bölgelerinde 60 gün süreyle olağanüstü hal ilan etti. Bu karar, Ekvador'da bir çete liderinin hapishaneden kaçması ve ardından polis araçlarına bombalı saldırılar düzenlenmesi sonucu Ekvador hükümetinin de OHAL ilan etmesinin ardından geldi. Peru'da ilan edilen OHAL kapsamında takviye askeri birlikler bölgeye sevk edildi. Ayrıca Kolombiya hükümeti de Ekvador sınırına ek askeri birlik gönderme kararı aldı.
11 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ziyareti sırasında Savaş Kabinesi toplantısına katılarak iki devletli çözümün uygulanmasının gerekliliğini İsrailli yetkililere iletti. Blinken, İsrail'in siyasi ilerleme kaydetmesi için iki devletli çözümün bir vizyon olarak sunulması gerektiğini ve Hamas'ı tamamen ortadan kaldırmanın imkansız olduğunu belirtti. İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ise Batı Şeria'daki Filistinlilerin büyük bir kısmının Hamas'ı desteklediğini ifade etti. Blinken'in Orta Doğu turu kapsamında bir dizi ülkeyi ziyaret ettiği ve Mısır'a da gitmesinin beklendiği bilgisi verildi.
11 Ocak 2024

Britanya'nın Manchester kentinden 26 yaşındaki üç çocuk annesi Demi Agoglia, İstanbul'da Brezilya tipi popo kaldırma (BBL) ameliyatı sonrasında kalp krizi geçirerek öldü. Ameliyatın başarılı olduğu belirtilmesine rağmen, yağ embolisi nedeniyle kalp krizi geçirdiği düşünülüyor. Agoglia'nın ailesi, onu ameliyat olmaması konusunda ikna etmeye çalışmış. Araştırmalar, Türkiye'de yapılan BBL ameliyatının yüksek risk taşıdığını ve maliyetinin Britanya'ya göre daha düşük olduğunu gösteriyor.
10 Ocak 2024

Dünya Bankası, Ocak 2024 Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nu yayımlayarak, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,4 olacağını öngördü. Raporda, son 30 yılda görülen en yavaş 5 yıllık GSYH büyümesinin yaşanacağı ve büyük ekonomilerdeki yavaşlama ile sıkı finansal koşulların gelişmekte olan ülkelerin orta vadeli ekonomik görünümünü olumsuz etkileyeceği belirtildi. Ayrıca, küresel faiz oranlarının enflasyona göre düzeltilmiş olarak son 40 yılın en yüksek seviyelerinde olabileceği ifade edildi.
9 Ocak 2024

Alman Ekonomi Bakanlığı tarafından sipariş edilen bir raporda, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların delinmesinde Türkiye'nin önemli bir rol oynadığı belirtildi. Münih Üniversitesi'ne bağlı ifo Enstitüsü'nün raporuna göre, yaptırıma tabi ürünlerin yüzde 13'ü Türkiye üzerinden Rusya'ya ihraç ediliyor. Bu oran 2021'de yüzde 3 iken, Çin'den yapılan ihracatın payı ise yüzde 61'e yükselmiş durumda. ABD, yaptırımları delme şüphesiyle Türkiye, BAE ve Çin'den bazı kişi ve şirketlere yaptırım kararları açıklamıştı.
9 Ocak 2024

2024 yılının ilk günlerinde Japonya, 7.6 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı ve ardından bir yolcu uçağı, depreme yardım götüren sahil güvenlik uçağına çarptı. Depremde on binlerce ev yıkıldı ve 70'ten fazla kişi hayatını kaybetti. Japonya'nın deprem yönetimi ve afetlere hazırlık konusundaki ciddi yatırımları, Türkiye'nin geçmişte yaşadığı depremlerle karşılaştırılarak ele alındı. Türkiye'nin depreme dayanıklı binalar yapma konusundaki yetersizlikleri ve afet yönetimindeki eksiklikler eleştirildi. Japonya'nın afet yönetimi ve vatandaşlarının bilinç düzeyi örnek gösterilerek, Türkiye'nin de bu konuda ders alması gerektiği vurgulandı.
7 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti. Görüşmede Türkiye'nin F-16 alım sürecinin sonuçlanması ve İsveç'in NATO üyelik süreci ele alındı. Ayrıca Gazze'deki insanlık trajedisi ve İsrail'in bölgedeki saldırganlığına dair endişeler paylaşıldı ve iki devletli çözüm için müzakerelerin başlaması gerektiği vurgulandı.
6 Ocak 2024

Gazze'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısı 22 bin 722'ye ulaştı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Son 24 saat içinde 122 Filistinli hayatını kaybederken, 256 kişi yaralandı ve toplam yaralı sayısı 58 bin 166'ya çıktı.
6 Ocak 2024

İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü uluslararası casusluk soruşturması kapsamında, İsrail dış istihbarat servisi Mossad adına casusluk yaptıkları şüphesiyle 34 kişi gözaltına alındı. İstanbul merkezli sekiz ilde düzenlenen operasyonlarda yakalanan şüphelilerden 15'i tutuklanırken, 11'ine adli kontrol kararı verildi. Kalan 8 şüphelinin sınır dışı edilmesi planlanıyor. Şüphelilerin 'siyasal ve askeri casusluk' suçlamasıyla hakimliğe sevk edildikleri belirtildi.
6 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmeler yapmak üzere İstanbul'a geldi. Blinken ve heyetini taşıyan uçak, İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. Blinken'ı havalimanında Türk ve Amerikan yetkililer karşıladı. Yapılacak görüşmede İsrail'in Gazze'ye saldırıları, bölgesel konular ve Türkiye-ABD arasındaki ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.
5 Ocak 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın Gazze'yi yönetmeyeceği ve İsrail'in bölgenin genel güvenliğini elinde tutacağı bir plan açıkladı. Plan, çok uluslu bir gücün Gazze'nin yeniden inşasını üstlenmesini ve Mısır'ın da belirli bir rol oynamasını öngörüyor. Filistinlilerin düşmanca eylemlerden kaçınmaları koşuluyla bölge yönetiminde Filistinli kurumların yetkili olacağı belirtiliyor. İsrail ordusunun Gazze'deki savaşın sonraki aşamalarında nasıl ilerleyeceği de planın içinde yer alıyor.
5 Ocak 2024

Kenya Göç İdaresi, ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başladığını duyurdu. Göç İdaresi Genel Sekreteri Julius Bitok, Elektronik Seyahat İzni (ETA) sistemi üzerinden yaklaşık beş bin başvuru alındığını ve iki binden fazlasının onaylandığını bildirdi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ülkenin bağımsızlığının 60. yılında vize şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. Ülke, bu adımla 2027 yılına kadar turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.
5 Ocak 2024

Rusya ve Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuğu ile şimdiye kadar gerçekleşen en büyük rehine takasını gerçekleştirdi. Takas sonucunda 230 Ukraynalı ve 248 Rus savaş rehinesi serbest bırakıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu adımın daha fazla rehine takasına yol açmasını ve gerginliği azaltma çabalarına katkı sağlamasını umduğunu ifade etti. Birleşik Arap Emirlikleri, bu takasın savaşın başlangıcından bu yana yapılan en büyük esir takaslarından biri olduğunu duyurdu.
5 Ocak 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Irak'ta Haşdi Şabi'ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva Saidi'nin, ABD askeri personeline yönelik tehdit oluşturduğu gerekçesiyle hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. Pentagon Sözcüsü, Saidi'nin ABD askerlerine saldırı planladığını iddia etti. Irak Başbakanı'nın Askeri Sözcüsü ise saldırıyı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. İran destekli grupların bölgedeki ABD askerlerine yönelik saldırıları son dönemde artış göstermiş, ancak İran bu saldırılarla ilgisinin olmadığını belirtmişti.
5 Ocak 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 4 Ocak'ta gerçekleştirmesi planlanan Türkiye ziyareti, iki ülke liderlerinin telefon görüşmesi sonucunda ertelendi. Erteleme kararı, İran'da gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıları sonrasında alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon görüşmesinde Reisi'ye saldırılar nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti.
4 Ocak 2024
İşaretlediklerim