ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), SpaceX'i CEO Elon Musk'ı eleştiren çalışanları yasa dışı bir şekilde işten çıkarmakla suçladı. 2022 yılında, Musk'ın cinsel taciz suçlamalarına yönelik sosyal medya yorumlarına tepki gösteren ve şirketin taciz politikalarını gözden geçirme çağrısı yapan 8 çalışanın işten çıkarıldığı iddia ediliyor. Ayrıca, çalışanların bu konuda mektup dağıtmasının engellendiği ve benzer eleştirilerde bulunan diğer çalışanlara yönelik kovma tehditleri yapıldığı belirtiliyor.
4 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, İran'ın Kirman eyaletinde meydana gelen ve 103 kişinin ölümüne yol açan patlamalarla ABD'nin herhangi bir ilgisinin olmadığını belirtti ve iddiaları gülünç olarak nitelendirdi. Ayrıca, İsrail'in de bu patlamalarda bir dahli olduğuna inanmak için bir nedenleri olmadığını ifade etti. Miller, patlamalarda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti.
3 Ocak 2024

Antalya'da, çeşitli suçlardan dolayı Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan 18 yabancı uyruklu kişi, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Bu kişiler arasında Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Moldova, İran ve Kanada vatandaşları bulunuyor. Yakalanan şahıslar, emniyetteki işlemlerinin ardından Antalya İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilecek.
3 Ocak 2024

Avrupa Birliği, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tehdit ettiği gerekçesiyle Rusya merkezli dünyanın en büyük elmas madenciliği şirketi Alrosa ve üst düzey yöneticisi Pavel Alekseevich Marinychev'i yaptırım listesine ekledi. AB Konseyi, Alrosa'nın Rus devletine önemli miktarda gelir sağladığını belirtti. Aralık ayında AB, 12'nci yaptırım paketi çerçevesinde Rusya'dan elmas ithalatını yasaklamıştı ve bu son kararla yasak tamamlanmış oldu. AB'nin yaptırım listesindeki kişi ve kuruluş sayısı 1950'ye ulaştı.
3 Ocak 2024

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, kampüste düzenlenen İsrail'e tepki gösterilerini 'düşünce özgürlüğü' kapsamında değerlendirdiği için üzerinde baskı oluştu ve bu baskılar sonucunda istifa ettiğini açıkladı. Gay, istifasını yazılı bir açıklama ile duyurdu ve üniversitenin tartışmalardan bağımsız hedeflerine devam edebilmesi için bu kararı aldığını ifade etti. ABD Kongresinde antisemitizmin tartışıldığı bir oturuma katıldığı ve İsrail'e tepki gösterilerine verdiği destek nedeniyle özellikle İsrail yanlısı kesimlerden gelen tepkilerin arttığı belirtildi.
3 Ocak 2024

İsrail, Beyrut'ta Hamas ofisine düzenlediği İHA saldırısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'yi öldürdü. Bu olayın ardından İsrail, Hizbullah'tan beklenen büyük misillemeye karşı alarma geçti. İsrail devlet televizyonu ve haber siteleri, İsrail'in tüm cephelerde Hizbullah'a karşı hazırlık yaptığını bildirdi. İsrail kabine toplantısını iptal ederek, savunma konseyi toplantısı düzenlemeyi planlıyor ve bakanlardan olay hakkında yorum yapmamaları isteniyor.
2 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da oynanması planlanan ancak Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve tişörtüne izin vermediği için iptal edilen Süper Kupa finali hakkında konuştu. Erdoğan, bu durumu Türkiye'ye yönelik 'sinsi bir operasyon' ve 'açık bir sabotaj girişimi' olarak nitelendirdi. Ayrıca, muhalefetin bu konudaki tutumunu eleştirerek, Türkiye'nin ticari ortaklarından biri olan Suudi Arabistan'ın hedef alınmasının tesadüf olmadığını ifade etti.
2 Ocak 2024

İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü uluslararası casusluk soruşturması kapsamında, Mossad adına Türkiye'de yabancı uyruklulara yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulunduğu öne sürülen 46 şüpheliden 33'ü gözaltına alındı. İstanbul merkezli sekiz ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda 57 adrese baskın yapıldı ve halen 13 şüphelinin arandığı belirtildi.
2 Ocak 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Ercan Türeci, Alman sivil toplum örgütü Cadus ile Ukrayna'da sivil ve asker yaralıların tahliyesinde görev yapıyor. Türeci, daha önce 14 farklı ülkede 31 insani misyona katılmış bir doktor. Cadus, tehlikeli bölgelerden yaralıları güvenli hastanelere taşıyor ve tıbbi malzeme desteği sağlıyor. Türeci'nin görevi, yaralıları medikal olarak stabilize edip sağlık merkezlerine taşımak. Güvenlik önlemleri kapsamında, iletişim için Signal kullanılıyor ve Ukrayna telefon kartı verilmiş. Türeci, Ukrayna'daki görev süresini beş hafta olarak planlamış.
2 Ocak 2024

İran donanmasına ait 'Elburz' adlı savaş gemisi, Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi. İran donanması, 2009 yılından bu yana nakliye hatlarını koruma, korsanlarla mücadele ve diğer görevleri yerine getirmek amacıyla açık sularda faaliyet gösteriyor. Bu gelişme, Kızıldeniz'de ABD ve İran destekli Husiler arasında artan gerilim ortamında yaşandı. Husiler, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki olarak İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve ABD güçleri Husilere ait dron ve tekneleri imha etmişti.
1 Ocak 2024

ABD donanması, Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine saldırı girişiminde bulunan Husilere ait üç tekneyi batırdı. Husiler, İsrail'i hedef alacaklarını ve Kızıldeniz'den İsrail'e gidecek ticari gemileri engelleyeceklerini duyurmuştu. Bu tehdit üzerine uluslararası bir görev gücü oluşturulmuş ve ABD önderliğindeki bu güç, Husilerin saldırı girişimine karşılık vermiştir. Olay sonucunda üç teknedeki mürettebat öldürüldü ve dördüncü tekne kaçtı.
31 Aralık 2023

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği eylemlerle BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtı. Güney Afrika, İsrail'in soykırımı önlemede başarısız olduğunu ve soykırıma yönelik kışkırtmaları kovuşturmadığını öne sürdü. İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin Filistinlileri yok etme amacı taşıdığı iddia edildi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve altyapının tahrip edildiği belirtildi.
31 Aralık 2023

Suudi parfüm markası Laverne, Türk oyuncu Hande Erçel'in Instagram hesabından Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı paylaşım sonrasında rahatsızlık duyarak Erçel ile olan reklam anlaşmasını sonlandırdığını açıkladı. Bu gelişme, Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa finalinde Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve ilgili sloganlara itiraz etmesi sonucu iki takımın maçı oynamama kararı almasının ardından yaşandı. Hande Erçel, bu duruma tepki olarak Atatürk'ün fotoğrafını paylaşmıştı.
30 Aralık 2023

Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Süper Kupa finali, Türk takımlarının Atatürk posteri, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ve 'Ne mutlu Türküm diyene!' sloganlarını içeren pankartlar nedeniyle Suudi yönetiminin itirazı üzerine iptal edildi. Türk kulüpleri, bu engel kaldırılmadığı sürece maça çıkmayacaklarını açıkladı. Suudi Arabistan tarafı, iki takımın anlaşmaya uymadığını belirterek maçın iptaline yol açan durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
30 Aralık 2023

Riyad'da oynanması planlanan Süper Kupa finali, Suudi Arabistan yönetiminin Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Atatürk temalı pankart ve tişörtlerine itiraz etmesi üzerine iptal edildi. Her iki kulüp de bu engel kaldırılmadığı sürece maça çıkmayacaklarını açıkladı. Suudi yönetimi geri adım atmayınca, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kararıyla iki takım ve TFF yetkilileri Türkiye'ye dönme kararı aldı. Fenerbahçe, Galatasaray ve TFF'den ortak bir bildiri beklenmektedir.
29 Aralık 2023

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Riyad'da düzenlemeyi planladığı Süper Kupa finali, Suudi yönetiminin Atatürk posteri, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' pankartı ve Atatürk tişörtüne itiraz etmesi sonucu iptal edildi. Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri, bu engel kaldırılmadığı sürece maça çıkmayacaklarını açıkladı. İptal kararı sonrası sosyal medyada TFF'ye yönelik eleştiriler ve iki kulübe destek mesajları yayımlandı.
29 Aralık 2023

TFF'nin Riyad'da düzenlenmesine karar verdiği Süper Kupa finali öncesinde, Suudi yönetimi Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Atatürk posteri ve barışçıl sloganlarını içeren pankartlarına itiraz etti. Her iki kulüp, bu engel kaldırılmadığı sürece maça çıkmayacaklarını duyurdu. Türkiye'deki farklı futbol kulüpleri ve oyuncuları sosyal medya üzerinden Atatürk'ü anarak birlik mesajları yayınladı. Resmi bir dönüş kararı açıklanmamış olmasına rağmen, Galatasaraylı oyunculara maçın oynanmayacağı bildirildi.
29 Aralık 2023

İran, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın yönlendirmesiyle ülkenin savunma sistemlerine sabotaj yapmakla suçladığı biri kadın dört kişiyi idam ettiğini açıkladı. İdam edilenlerin Türkiye'deki bir Mossad görevlisiyle iş birliği yaptıklarını itiraf ettikleri bir video yayınlandı. Bu kişilerin Ocak 2022'de İran'a sızdıkları ve dört ay boyunca İran istihbaratı tarafından izlendikleri belirtildi. İran, İsrail'i nükleer programına yönelik saldırılar ve bilim insanlarını öldürmekle suçlarken, İsrail bu iddialara ne yanıt verdi ne de doğruladı.
29 Aralık 2023

Suudi Arabistan'da oynanacak olan Süper Kupa finalinde, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 'Yurtta sulh, cihanda sulh' yazılı Atatürk pankartı ile maça çıkmak istemesine Riyadlı yetkililer izin vermedi. Bu durum üzerine her iki takımın da maça çıkmayı reddetme ihtimali ortaya çıktı. Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Suudi Arabistan'ın taahhütnameye uymak zorunda olduğunu ve toplantıların devam ettiğini belirtti. Taraftarlar sosyal medyada takımlarının maça çıkmaması yönünde tepki gösteriyor.
29 Aralık 2023

İsrail güvenlik güçleri, Batı Şeria'da yer alan döviz büroları ve şirketlere baskın düzenleyerek yaklaşık 2 milyon 700 bin dolar değerindeki 10 milyon şekele el koydu. Operasyon, ordu, polis ve iç istihbarat teşkilatı Şin Bet (Şabak) tarafından gerçekleştirildi ve el konulan paranın Hamas'a ait olduğu iddia edildi. Ramallah, Cenin, El Halil, Tul Kerim ve Bire kentlerinde 21 şüpheli gözaltına alındı ve gözaltı süreleri uzatılacak. Baskında ayrıca kasalar, belgeler, kayıt cihazları ve cep telefonlarına da el konuldu.
28 Aralık 2023
İşaretlediklerim