ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık askeri yardım paketi gönderileceğini duyurdu. Bu paket, karadan havaya füze sistemleri, Stinger füzeleri, top mühimmatları ve antitank silahları gibi Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu silahları içeriyor. Ayrıca, Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık ilave desteği de içeren ve Senatodaki Cumhuriyetçilerin engellediği bir paketi yeni yılda geçirmek için çalışmalarına devam edecek. Cumhuriyetçiler, ABD'nin güney sınırlarının güvenliğini artıracak tedbirlerin olmamasını gerekçe göstererek bu tasarıya destek vermemişlerdi.
28 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki savaş bağlamında İsrail yönetimini eleştirerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Adolf Hitler ile kıyaslamıştır. Netanyahu, bu eleştirilere sosyal medya üzerinden yanıt vererek Erdoğan'ı Kürtlere soykırım yapmakla ve muhalif gazetecileri hapse atmakla suçlamış ve İsrail Silahlı Güçlerini 'dünyanın en ahlaklı ordusu' olarak nitelendirerek Hamas ve IŞİD'e karşı mücadele ettiklerini belirtmiştir.
27 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 110'a yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatmasının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının son 24 saatte 195 kişi arttığını ve yaralı sayısının da 55 bin 243 olduğunu duyurdu.
27 Aralık 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bir törende yaptığı konuşmada İsrail'e sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, İsrail'in Gazze politikalarını eleştirerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, AB ve gazeteci örgütleri gibi kurumların bu konuda yetersiz kaldığını ifade etti. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun politikalarını Nazi lideri Adolf Hitler'le karşılaştırarak, aralarında bir fark olmadığını öne sürdü.
27 Aralık 2023

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Türkiye'de bir gaz merkezinin 2024 yılında kurulmasını beklediklerini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım boru hatlarının hasar görmesinin ardından Türkiye'de gaz merkezi kurma teklifinde bulunmuş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi desteklemişti. Rusya, projenin karmaşık ve zaman alıcı olduğunu belirtmiş ve Türk ortakların deneyim kazanmak için St. Petersburg'u ziyaret edeceklerini ifade etmişlerdir.
27 Aralık 2023

Somali lideri Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu, 30 Kasım'da İstanbul'da bir motokuryeye çarparak ölümüne neden oldu. Gözaltına alınıp serbest bırakılan ve yurt dışına çıkış yasağı konulan Mahmud, 'asli kusurlu' bulununca yakalama kararı çıkarıldı ancak yurt dışına çıktığı tespit edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, motokurye Yunus Emre Göçer'in eşi Öznur Göçer'in başlangıçta şikayetçi olduğu ancak sonradan şikayetten vazgeçtiği belirtildi. Savcılık, Mahmud için 'taksirle ölüme neden olma' suçundan iki ila altı yıl arası hapis cezası talep etti.
27 Aralık 2023

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun şikayeti üzerine, Apple'ın yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch Series 9'un ABD'de satışını yasakladı. Karar, Apple Watch'un kandaki oksijen seviyelerini okuma özelliğinin Masimo'nun nabız oksimetresi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle alındı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından veto edilmeyen bu karar sonucunda Apple'ın söz konusu modellerinin satışı durduruldu. Apple ise karara itiraz için ABD Federal Temyiz Mahkemesi'ne başvurdu.
27 Aralık 2023

Göteborg Üniversitesi ve Friedrich Alexander Üniversitesi tarafından hazırlanan Akademik Özgürlük Endeksi 2023 raporuna göre Türkiye, 179 ülke arasında 166. sırada yer alıyor. Türkiye, Kuzey Kore, Belarus ve Türkmenistan gibi ağır insan hakları ihlalleri ve özgürlük kısıtlamalarıyla suçlanan ülkelerle aynı grupta bulunuyor. Endeks, ülkeleri 'en iyi yüzde 10' ile 'en kötü yüzde 10' arasında on gruba ayırıyor ve Türkiye 'en kötü yüzde 10' grubunda sınıflandırılıyor.
26 Aralık 2023

İsveç'in NATO'ya katılımı için gerekli olan katılım protokolü, Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı. Protokolün, İsveç Genel Kurulu'ndan da onay alması gerekiyor. Şu ana kadar NATO üyesi 31 ülkeden 29'u İsveç'in üyeliğini onayladı. Türkiye ise İsveç'teki Kuran yakma eylemleri ve terörle mücadele yasasının yetersizliği nedeniyle protokolün onayını geciktiriyor.
26 Aralık 2023

Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım'da İstanbul'da bir motokuryeye çarparak ölümüne sebep olmuş ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Mahmud'un 'taksirle ölüme neden olma' suçundan iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şüphelinin yakın zamanda yurt dışından gelerek ifade vereceğini belirtti. Somali Cumhurbaşkanı ise oğlunun kaçmadığını, işi nedeniyle yurt dışına çıktığını ifade etti.
26 Aralık 2023

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye'deki komutanlarından Razi Musevi, İsrail'in Şam yakınlarına düzenlediği bir saldırıda öldürüldü. Musevi, İranlı general Kasım Süleymani'nin yakın arkadaşı olarak biliniyor ve Suriye'deki 'direniş cephesine' destek vermekle görevliydi. Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in bu eyleminin bedelini ödeyeceğini belirten bir açıklama yaptı. İsrail ordusu, Suriye topraklarına zaman zaman hava saldırıları düzenlemekte ve bu saldırılar sonucunda daha önce de İran Devrim Muhafızları Ordusu mensupları öldürülmüştü.
25 Aralık 2023

Hollywood Reporter'ın film eleştirmeni David Rooney, Hollywood tarihindeki en erotik filmleri listeledi. Listede 'Zavallı Şeyler' filmiyle başlayan Rooney, 'High Art', 'Gazeteci Çocuk', 'Vahşi Şeyler', 'Beni Adınla Çağır', 'The Big Easy', 'Aşk ve Para', 'Temel İçgüdü', 'Şiddetin Tarihçesi', 'Tuhaf İlişkiler' ve 'Vücut Ateşi' gibi filmleri sıralıyor. Bu filmler arasında lezbiyen ilişkiler, tehlikeli aşk üçgenleri, ilk aşklar ve neo-noir türündeki erotik gerilimler yer alıyor.
25 Aralık 2023

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, yerel televizyonlara yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile savaş devam ettiği sürece NATO üyesi olamayacağını söyledi. Podolyak, NATO ile somut anlaşmalarının olduğunu ve işbirliğinin sürdüğünü belirtti. Ayrıca, savaşın devam ettiği bir durumda NATO'nun kapılarının Kiev'e açılmayacağını ve tüm teorik önerilerin gerçek dışı olduğunu vurguladı.
24 Aralık 2023

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Ukrayna'ya 18 F-16 savaş uçağı gönderileceğini duyurdu. Rutte, bu kararın Hollanda'nın Ukrayna'ya askeri destek konusundaki kararlılığını gösterdiğini belirtti ve jetlerin teslimatı için gerekli ihracat izni ve altyapı kriterlerinin tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Şubat 2022'den bu yana Rusya ile savaşan Ukrayna, Batılı ülkelerden savaş uçakları talep ediyordu ve ABD, F-16'ların Ukrayna'ya gönderilmesi için Hollanda ve Danimarka'ya onay vermişti.
24 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'de beş yaşın altındaki 335 bin çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski ile karşı karşıya olduğunu bildirdi. Açıklamada, Gazze'deki açlık durumunun acil seviyeye ulaştığı ve yarım milyondan fazla kişinin gıda yetersizliği riski altında olduğu ifade edildi. Ayrıca, şiddet olaylarına da maruz kalan Gazzeli çocuklar ve ailelerinin durumunun insan ürünü, öngörülebilir ve önlenebilir bir felaket olduğu belirtildi. Dünya Gıda Programı da 570 binden fazla kişinin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu uyarısında bulunmuştu.
23 Aralık 2023

ABD'li oyuncu Angelina Jolie, yaklaşık 20 yıl boyunca Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde çalıştığını ve insan haklarına yönelik hedeflerinin olduğunu belirtti. Adaletin ve insan haklarının herkese eşit olmadığını, bazı kişilerin suçları için hesap vermediğini ifade etti. Jolie, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve BM'nin bu konudaki tutumunu eleştirerek, dünya liderlerinin bu suçlara ortak olduğunu söyledi. Ayrıca, BM görevini bırakacağını ve yerel kuruluşlarla doğrudan çalışacağını duyurdu.
23 Aralık 2023

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal eden finans kuruluşlarına yaptırım getiren bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu. Yeni yaptırımlar, Rus savunma sanayisine finansman sağlayan bankaları hedef alacak. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, bu kararnamenin Türkiye, Çin ve BAE gibi ülkelerdeki bankalar üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti. ABD daha önce de Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'den kişi ve şirketlere yaptırım uygulamıştı.
22 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sunulan ve Gazze'de insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için acil adımların atılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Tasarı, 15 üyeli BMGK'da 13 'evet' oyu alırken, ABD ve Rusya 'çekimser' kaldı. ABD, Rusya'nın çatışmalara acilen ara verilmesi talep eden değişiklik önerisini veto etti. Daha önce ABD, Gazze ile ilgili BMGK'da sunulan diğer karar tasarılarını veto etmişti.
22 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Gazze'de yaşayan dört haneden birinin aşırı açlıkla karşı karşıya olduğunu ve yaklaşık 576 bin 600 kişinin felaket düzeyinde açlık riski ile yüz yüze olduğunu belirtti. Gazze nüfusunun tamamının akut gıda güvensizliği içinde olduğu ve mevcut çatışma ile sınırlı insani erişim koşullarının devam etmesi halinde altı ay içinde kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.
22 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin seçim zaferini telefonla tebrik etti. Görüşmede İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Gazze'ye insani yardım konuları ele alındı. Erdoğan, İslam ülkelerinin kalıcı ateşkes için birlikte çalışmasının önemini vurguladı ve Sisi'nin yeni döneminin Türkiye-Mısır ilişkileri için hayırlı olmasını temenni etti. Geçmişte Erdoğan'ın Sisi'ye karşı sert bir tutum sergilediği, ancak son dönemde ilişkilerde yumuşama olduğu belirtildi.
20 Aralık 2023
İşaretlediklerim