2024 Avrupa Futbol Şampiyonası A grubu son maçında Macaristan, İskoçya’yı 1-0 mağlup etti. Stuttgart Arena’da oynanan karşılaşmada, Macaristan 90+10’uncu dakikada Kevin Csoboth’un attığı golle galip geldi. Maçın 70’inci dakikasında Szoboszlai’nin ortasında kaleci Gunn ve Varga çarpıştı, Varga baygınlık geçirerek ambulansa götürüldü. Macaristan, bu galibiyetle grubunu üç puanla üçüncü sırada tamamlayarak en iyi üçüncülük yolunda büyük bir avantaj yakaladı.
24 Haziran 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 19 Haziran'da üç maç oynandı. B Grubu'nda Arnavutluk, Hırvatistan ile 2-2 berabere kaldı. A Grubu'nda Almanya, Macaristan'ı 2-0 mağlup etti. Aynı grupta İsviçre ile İskoçya 1-1 berabere kaldı. Maçlarda toplamda sekiz gol kaydedildi.
20 Haziran 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) A grubu ikinci maçında İsviçre ile İskoçya 1-1 berabere kaldı. Köln Stadyumu'nda oynanan maçta İskoçya, Scott McTominay'in 13. dakikada attığı golle öne geçti. İsviçre, Xherdan Shaqiri'nin 26. dakikada attığı golle beraberliği sağladı. A grubundaki üçüncü maçlarda İsviçre, Almanya ile, İskoçya ise Macaristan ile karşılaşacak.
19 Haziran 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) A grubu ikinci maçında Almanya, Macaristan'ı 2-0 yendi. Almanya'nın gollerini Jamal Musiala ve İlkay Gündoğan kaydetti. Macaristan, turnuvadaki ilk maçında İsviçre'ye de yenilmişti ve henüz puan alamadı. Almanya, A grubundaki üçüncü maçında İsviçre ile karşılaşacak, Macaristan ise İskoçya ile mücadele edecek.
19 Haziran 2024

EURO 2024'ün ilk üç gününde yedi müsabaka oynandı ve maç başına gol ortalaması 3'ün üzerinde seyrediyor. 14 takımın 12'si gol bulurken, Hırvatistan gol atamayan tek takım oldu. Beş takım üçlü savunma ile sahaya çıkarken, sadece İsviçre galibiyet elde etti. Dikkat çekici bir detay olarak, dört ülkenin çift santrforla sahaya çıkması vurgulandı.
17 Haziran 2024

Uğur Meleke, EURO 2024'ü takip eden gazetecilerin karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Münih'teki organizasyonun girişindeki zayıf güvenlik önlemlerinden ve tren biletlerinin pahalılığından bahsediyor. Ayrıca, İskoç ve Arnavut taraftarların şehirlerdeki etkilerini anlatıyor. Meleke, futbolun peşinde koşmanın bir 'kaçıklık işi' olduğunu vurguluyor.
16 Haziran 2024

2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) A Grubu ikinci maçında İsviçre, Macaristan'ı 3-1 yendi. İsviçre'nin gollerini Kwadwo Duah, Michel Aebischer ve Breel Embolo kaydetti. Macaristan'ın tek golü Barnabas Varga'dan geldi. İsviçre, gruptaki ikinci maçında İskoçya ile karşılaşacak.
15 Haziran 2024

Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) açılış maçında Almanya, İskoçya'yı 5-1 mağlup etti. Maç, Almanya'nın ev sahipliğinde Allianz Arena'da oynandı. Almanya'nın gollerini Florian Wirtz, Jamal Musiala, Kai Havertz, Füllkrug ve Emre Can kaydetti. İskoçya'nın tek golü ise Rüdiger'in kendi kalesine attığı golle geldi. Almanya, A Grubu'nda üç puanla turnuvaya başlarken, İskoçya puansız kaldı.
15 Haziran 2024

Netflix'in 'Baby Reindeer' dizisinde 'Martha' karakterini canlandıran Fiona Harvey, dizinin yazarı ve yönetmeni Richard Gadd'ı yalan söylemekle suçladı. Harvey, dizide kendisine dayandırılan karakterin gerçek dışı olduğunu ve kendisinin asla dizide anlatıldığı gibi davranmadığını belirtti. Ayrıca, dizideki hikayenin gerçek olmadığını ve kendisine yönelik haksız suçlamalar nedeniyle ölüm tehditleri aldığını ifade etti. Harvey, Gadd ve Netflix'e karşı hukuki işlem başlatmayı düşündüğünü de ekledi.
10 Mayıs 2024

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, halefi belirlendikten sonra başbakanlık ve partideki genel başkanlık görevlerinden ayrılacağını açıkladı. Yusuf, hafta sonunu İskoçya Ulusal Partisi, hükümet ve ülke için en iyisinin ne olduğunu değerlendirerek geçirmiş ve bu süreç sonunda istifa kararı almıştır. İstifa, İskoç Parlamentosu'nda kendisine yönelik güvensizlik oylamaları ve İskoçya Ulusal Partisi ile Yeşiller arasındaki koalisyonun çökmesi sonrası gerçekleşmiştir.
29 Nisan 2024

Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi, geri dönüşüm oranları, hava kirliliği seviyeleri, bisiklet yolu miktarı ve çevre dostu sertifikalı otel odalarının yüzdesi gibi 69 göstergeyi inceleyerek dünyanın en sürdürülebilir şehirlerini belirledi. İsveç'in Göteborg şehri, 2016-2021 yılları arasında her yıl endekse liderlik ederken, Oslo ve Glasgow da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler, toplu taşıma araçlarının yenilenebilir enerjiyle çalışması, bisiklet ve elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
5 Nisan 2024

EURO 2024 Elemeleri Play-Off C Yolu Final maçında Gürcistan, Yunanistan ile karşılaştı ve maç 0-0 sona erdi. Uzatma dakikalarında da gol olmayınca maç penaltılara taşındı ve Gürcistan, 4-2'lik skorla Yunanistan'ı yenerek EURO 2024 biletini aldı. Bu sonuçla Gürcistan, Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024'teki son rakibi oldu. Avrupa Şampiyonası'nın grupları da belirlendi.
26 Mart 2024

Türkiye, UEFA'nın ülke puanı sıralamasında 9. sıraya yükselerek ilk 10 içindeki yerini garantiledi. Sezon başında 12. sırada olan Türkiye, İskoçya ve Çekya'nın Avrupa kupalarında takımlarının elenmesi ve Fenerbahçe'nin Konferans Ligi'nde çeyrek finale yükselmesi sayesinde bu başarıyı elde etti. Bu sonuçla birlikte, önümüzdeki sezon Süper Lig şampiyonu, Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılım hakkı kazanacak.
15 Mart 2024

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, futbolcuları kısa süreli oyundan ihraç edecek 'mavi kart' önerisine karşı olduklarını açıkladı. Infantino, IFAB'ın İskoçya'daki yıllık genel kurul toplantısında bu konuda konuştu ve FIFA olarak mavi karta tamamen karşı olduklarını vurguladı. IFAB'ın mavi kart önerisini içeren raporu basına sızdıktan sonra gelen tepkiler üzerine yayımlamaktan vazgeçtiği belirtildi.
2 Mart 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında iki yerli olmak üzere toplam beş yeni film vizyona giriyor. 'Hayatla Barış' filmi, ampute futbol milli takımının ve ülke tarihinin en ilham veren sporcularından biri olan Barış Telli'nin hikayesini anlatıyor. 'Erdal ile Ece' ise günümüz evlilik ilişkilerindeki çatışmaları komik bir dille ele alıyor. Dönem filmi 'İlgi Alanı', Auschwitz kampı komutanının hikayesine odaklanırken, 'Ritüel' adlı film bir manastırda geçen gizemli olayları konu alıyor. Animasyon filmi 'Oyuncaklar Firarda' ise özellikle çocukları hedef alıyor.
22 Şubat 2024

İskoçya, HPV aşısının etkinliği sayesinde 2040 yılına kadar rahim ağzı kanserini tamamen ortadan kaldırma hedefini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserinin aşı ile dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olabileceğini belirtiyor. İskoçya'da yapılan bir çalışmada, 1988 ile 1996 arasında doğmuş ve aşılanmış kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülmedi. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşılama programına dahil etme sözünü yerine getirmesi bekleniyor.
29 Ocak 2024

Cambridge Üniversitesi başta olmak üzere uluslararası bir araştırma ekibinin Nature dergisinde yayımlanan çalışmasına göre, hamilelik sırasında bazı kadınların şiddetli bulantı ve kusma yaşamasının nedeni, bebekler tarafından üretilen ve 'Hyperemesis Gravidarum' adı verilen duruma yol açan GDF15 hormonunun miktarıyla ilişkili olduğu bulundu. Araştırma, bu hormona annenin ne kadar duyarlı olduğunun bulantı ve kusma şiddetini etkilediğini ve hormonun beyindeki alıcıya ulaşmasını engellemenin yeni bir tedavi yöntemi olabileceğini ortaya koydu.
14 Aralık 2023

İskoçya'da hapşırığını tutmaya çalışan bir adamın nefes borusunda yırtık oluştu. 30'lu yaşlardaki hasta, hapşırığı sırasında burnunu ve ağzını kapattıktan sonra şiddetli ağrılarla hastaneye başvurdu ve 2 milimetrelik yırtık tespit edildi. Cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilen hasta, iki hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınması tavsiyesiyle taburcu edildi. Dundee Üniversitesi sağlık görevlileri, hapşırık sırasında ağız ve burun kapatıldığında üst solunum yollarındaki basıncın 20 kat artabileceğini ve ciddi yaralanmalara yol açabileceğini belirtiyor.
14 Aralık 2023

UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kura çekimi sırasında canlı yayında duyulan 'seks sesleri' nedeniyle soruşturma açtı. Sesler, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleşen çekiliş sırasında İsviçre'nin grubunun belirlendiği anlarda işitildi. YouTube fenomeni Daniel Jarvis, bu seslerin arkasında kendisinin olduğunu iddia etti. İngiltere milli takımının teknik direktörü Gareth Southgate, sesin salonda oturanlar tarafından zor duyulduğunu ve bir şaka olduğunu düşündüğünü belirtti.
3 Aralık 2023

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanyalı kadınlar dünyada en çok içki tüketen kadınlar listesinde birinci sırada bulunuyor, yüzde 26'sı ayda en az bir kez altı kadehten fazla içki içiyor. Erkeklerin oranı yüzde 45 olmasına rağmen, kadınlar arasında bu oran dikkat çekici. Alkol Değişimi UK İcra Kurulu Başkanı Dr. Richard Piper, hükümetin içki tüketiminin zararlarını azaltacak tedbirler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, OECD raporuna göre Britanya'da yetişkinlerin elektronik sigara kullanımı yüksek, ancak sigara içme oranları ortalamanın altında.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim