Veysel Ulusoy, Türkiye'nin döviz kuru politikalarının ülke ekonomisine zarar verdiğini savunuyor. Ulusoy, ucuz döviz kurunun üretimi baltaladığını, yüksek döviz kurunun ise enflasyon yarattığını belirtiyor. Ayrıca, sıcak parayı çekme amacıyla yürütülen para politikalarının uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini ve gelir eşitsizliğini artırdığını ifade ediyor. Ulusoy, sanayi, verimlilik ve teknoloji politikalarının eksikliğine dikkat çekerek, ithal ikamesi gibi stratejilerin önemine vurgu yapıyor.
19 Mayıs 2024

Türkiye'de tüketim malları ithalatı, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 56,3 artarak 47,6 milyar dolara ulaştı ve 2024'ün ilk dört ayında 17,1 milyar dolara çıktı. Özellikle binek otomobil ve dayanıklı tüketim malları ithalatında yüksek oranlı artışlar dikkat çekiyor. Binek otomobil ithalatı 2024'ün ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 164 artarken, dayanıklı tüketim mallarındaki artış yüzde 189 oldu. Buna karşılık, ihracat 2024'ün ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 12,4 azaldı.
15 Mayıs 2024

Türkiye, Avrupa'dan en çok plastik atık ithal eden ülke konumunda olup, dünya genelinde altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Plastik sektörü, yıllık 44 milyar dolar gelirle büyük bir ekonomik güç oluştururken, çevreci tedbirler bu sektörün tepkisiyle karşılaşıyor. Örneğin, 2021'de getirilen plastik atık ithalatı yasağı sekiz gün sonra kaldırılmış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito uygulaması sürekli ertelenmiştir. Çevre Bakanlığı, depozito uygulamasının 2024'te zorunlu hale geleceğini belirtmiş, ancak alınan tedbirler sınırlı kalmıştır.
25 Nisan 2024

Merkez Bankası, ihracatı teşvik etmek için reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürdü ve firma limitlerini yükseltti. Bu hamle ile ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artacak ve finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak. Ayrıca, firma reeskont limitlerini KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı alındı. Yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek.
5 Ekim 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Uluslararası piyasada geçen yıl şubatta zirveye ulaşan kahve fiyatları, bir yılda yüzde 36,5 düşerek 154 dolara geriledi. Ancak Türkiye'de kahve zincirleri, yılbaşından sonra fiyatlarına yüzde 30 zam yaptı. Uzmanlar, bu artışın Türkiye'de enerji ve nakliye maliyetlerindeki yüksek artıştan kaynaklandığını ifade ediyorlar. Gastronomi yazarı ve akademisyen Cenk R. Girginol, kahve işletmelerinin giderlerinin neredeyse yüzde 100 arttığını ve kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal edildiğini belirtiyor.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim