Türkiye, 2023 yılında iklim değişiminin etkisiyle 47 aşırı sıcak gün yaşadı. Climate Central, World Weather Attribution ve Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi tarafından yayınlanan rapor, 2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ve küresel sıcaklıkların rekor kırdığı 11 ay boyunca aşırı sıcak olaylarını inceledi. Raporda, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı sıcak günlerin sayısını artırdığı ve Türkiye'de bu etkinin 47,6 gün olarak gözlemlendiği belirtildi. İklim değişikliği olmasaydı bu sayı 18,8 gün olacaktı.
28 Mayıs 2024

Haziranda Meclise sunulacak olan 9. yargı paketi taslağında yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarları doğrultusunda araştırma yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, iktidarın hoşuna gitmeyen materyalleri hazırlayan gazeteciler, akademisyenler ve STK'lerin hedef haline gelebileceği endişesini doğuruyor. Ayrıca, yurttaşların kendilerine kuşkulu sorular soranları ihbar edebileceği ve bazı meslek gruplarının 'fondaş'lıkla suçlanabileceği belirtiliyor. İstihbaratın sadece bilgi toplamakla kalmayıp, hedefi etkilemenin de bir tür ajanlık olduğu vurgulanıyor.
24 Mayıs 2024

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin öldüğü helikopter kazasının yerini Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın tespit ettiği iddiasını yalanladı. İran Kızılayı Derneği Başkanı Pirhossein Kolivan, helikopterin konumunu kendi imkanlarıyla bulduklarını ve İran İHA'sının enkazı tespit ettiğini belirtti. TRT dahil birçok kaynak, enkazın Akıncı tarafından tespit edildiğini öne sürmüştü. İran yetkilileri, Türk İHA'sının kazanın yerini tam olarak bulamadığını ifade etti.
21 Mayıs 2024

Bilim insanları, Batı Afrika'da yaşanan ve Mali'de 48 dereceyi aşan sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan mümkün olamayacağını belirtiyor. Mali'nin başkenti Bamako'da bir hastane, aşırı sıcaklar nedeniyle yüzlerce ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmalar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bölgedeki sıcaklıkları ortalama 1.4 derece artırdığını gösteriyor. Bilim insanları, küresel sıcaklıkların artmasıyla bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını öngörüyor.
21 Nisan 2024

Osman Sert, Türkiye'de siyasi liderlerin görevlerini bırakma süreçlerini inceliyor ve bu bağlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olası kararlarını tartışıyor. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimlerin siyasetten ayrılma süreçleri üzerinden örnekler vererek, Türk siyasetinde liderlerin genellikle görevlerini son nefeslerine kadar sürdürme eğiliminde olduklarını belirtiyor. Erdoğan'ın da bu geçmiş ışığında görevi bırakmasının beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor.
14 Mart 2024

Feray Aytekin Aydoğan, depremin birinci yılında, deprem bölgesinde yaşanan acıların ve ihmallerin hala devam ettiğini belirtiyor. Arama kurtarma ekiplerinin yetersizliği, sağlık hizmetlerinin gecikmesi, temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılmaması gibi konulara değinilirken, Hatay'da 300 bine yakın bağımsız birimin yıkıldığı ve hükümetin konut teslimi vaatlerinin gerçekleşmediği vurgulanıyor. Aydoğan, deprem bölgesindeki insanların hala zorluklarla mücadele ettiğini ve sorunların artarak devam ettiğini ifade ediyor.
8 Şubat 2024

6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında toplanan bağış miktarı 128 milyar lirayı buldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, toplanan bu miktarın 106 milyar 728 milyon lirası deprem bölgesine aktarılmış ve 79 milyar 263 milyon lirası harcanmıştır. Daha önce toplanamayan bağışlarla ilgili sorunlar yaşanmış ve kampanyanın 10'uncu ayında 30 milyar liranın henüz toplanmadığı belirtilmişti.
2 Şubat 2024

İstanbul Barosu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in tarikat ve cemaatlerle işbirliği yaptığını belirtmesi üzerine, laiklik ilkesine ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bakan Tekin, TBMM'de yaptığı konuşmada, çeşitli kurumlarla yapılan protokollerden bahsetmiş ve tarikat, cemaat yapılarıyla da protokol yapmaya devam edeceklerini ifade etmişti. İstanbul Barosu, suç duyurusunda, bu tür işbirliklerinin Türk Medeni Kanunu, Tevhidi Tedrisat Kanunu ve Milli Eğitim Temel Kanunu gibi yasalara aykırı olduğunu ve laik Cumhuriyet hukukuna zarar verdiğini belirtti.
27 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Meclis'teki 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, bakanlığın tarikat ve cemaatlerle olan protokollerine devam edeceğini belirtti. Bakanlık, 2023 yılı itibarıyla toplam 2 bin 709 protokole sahip olup, bunlardan 1167'si resmi kurumlar, 550'si STK'lar ve 986'sı çeşitli STK'larla yapılmıştır. Tekin, tarikat ve cemaat olarak nitelendirilen yapılarla yapılan 10 protokolün çocukların dağa çıkmasını engellediğini ve bu yüzden protokollere devam edeceklerini ifade etti.
18 Aralık 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85 milyar lirasının toplandığını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan kampanyada toplanan bağışların AFAD ve Kızılay'a verilmesi planlanmıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, toplanan bağışların yaklaşık 56 milyar lirasının depremzedeler için kullanıldığını belirtti. Henüz bağışını yapmayan kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin devam ettiği ifade edildi.
10 Aralık 2023

Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Gazze'nin kuzeyinde bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattığını duyurdu. Kuşatma nedeniyle Kızılay ekipleri hastaneden ayrılamıyor ve yaralılara ulaşamıyor. İsrail ordusu daha önce de Şifa Hastanesi'ne girmişti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun hizmet dışı kaldığı ve önceki bir saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
16 Kasım 2023

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ödüle layık gördüğü Türk Tarih Kurumu'nun eski başkanı Ali Birinci, yolsuzluktan hapis cezasına çarptırılmış. Birinci'nin cezası, yargılamada gösterdiği pişmanlık dolayısıyla ertelenmiş. Birinci, TTK başkanıyken kurumun yayın satış bürosu için dükkan aldığı sırada kamu zararına sebebiyet vermiş. Mahkeme, Birinci'nin, alınacak taşınmazın belirlenmesinde aynı şartlara sahip daha düşük değerde başka bir binanın da alınabileceğini göz ardı ettiğini belirtmiş.
30 Ekim 2023

2023 yılında Borsa İstanbul'da 47 şirket halka arz edildi ve bu şirketlerin toplam halka arz büyüklüğü 59,8 milyar lira oldu. Halka arz edilen hisseler, yatırımcılara kısa sürede büyük getiri sağladı. Şu anda 80 şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz için onay bekliyor. Onay bekleyen şirketler arasında n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda ve Penti gibi markalar bulunuyor.
30 Ekim 2023

Türk Kızılayı, Gazze'deki yerel personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu. İsrail ordusunun hava saldırılarını artırdığı ve kara operasyonlarını genişleteceği bildirildi. Bu durumun ardından Gazze'deki tüm iletişim kanallarının kesildiği belirtildi. Kızılay, Gazze'deki insani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve sivillerin hedef olmaması gerektiğini ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına uyulması gerektiğini ifade etti.
28 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

Mısır milli takımı ve Liverpool'un oyuncusu Muhammed Salah, İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek için bağışta bulundu. Mısır Kızılayı İcra Direktörü Rami Nazar, Salah'ın bu tür bir bağışı ilk kez yapmadığını belirtti. Salah'ın bu bağışı, sosyal medyada Gazze'deki olaylara ilişkin tutumunu ifade etmesi yönündeki tepkilerin ardından geldi.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim