Türkiye, 2023 yılında iklim değişiminin etkisiyle 47 aşırı sıcak gün yaşadı. Climate Central, World Weather Attribution ve Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi tarafından yayınlanan rapor, 2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ve küresel sıcaklıkların rekor kırdığı 11 ay boyunca aşırı sıcak olaylarını inceledi. Raporda, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı sıcak günlerin sayısını artırdığı ve Türkiye'de bu etkinin 47,6 gün olarak gözlemlendiği belirtildi. İklim değişikliği olmasaydı bu sayı 18,8 gün olacaktı.
28 Mayıs 2024

Haziranda Meclise sunulacak olan 9. yargı paketi taslağında yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarları doğrultusunda araştırma yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, iktidarın hoşuna gitmeyen materyalleri hazırlayan gazeteciler, akademisyenler ve STK'lerin hedef haline gelebileceği endişesini doğuruyor. Ayrıca, yurttaşların kendilerine kuşkulu sorular soranları ihbar edebileceği ve bazı meslek gruplarının 'fondaş'lıkla suçlanabileceği belirtiliyor. İstihbaratın sadece bilgi toplamakla kalmayıp, hedefi etkilemenin de bir tür ajanlık olduğu vurgulanıyor.
24 Mayıs 2024

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin öldüğü helikopter kazasının yerini Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın tespit ettiği iddiasını yalanladı. İran Kızılayı Derneği Başkanı Pirhossein Kolivan, helikopterin konumunu kendi imkanlarıyla bulduklarını ve İran İHA'sının enkazı tespit ettiğini belirtti. TRT dahil birçok kaynak, enkazın Akıncı tarafından tespit edildiğini öne sürmüştü. İran yetkilileri, Türk İHA'sının kazanın yerini tam olarak bulamadığını ifade etti.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim