Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yapılan bir araştırmada, bonoboların farklı sesleri birleştirerek anlamlı cümleler kurabildiği gözlemlendi. Araştırmacılar, 30 yetişkin bonobodan 700 ses kaydı alarak bu seslerin 300 farklı bağlamda nasıl kullanıldığını inceledi. Bonoboların yedi farklı ses türünü 19 farklı şekilde birleştirerek cümleler oluşturduğu belirlendi. Bu bulgular, bonoboların iletişim yeteneklerinin insanlar ve diğer primatlarla benzerlikler taşıdığını gösteriyor.
6 Nisan 2025

Türkiye'de antibiyotik direnci, solunum yolu enfeksiyonları gibi basit enfeksiyonların tedavisini zorlaştırıyor. Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan rapor, antibiyotik direncinin artışını ve tanı süreçlerindeki gecikmeleri vurguluyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ve bu durum, direnç oranlarının artmasına neden oluyor. Raporda, yerli moleküler tanı kitlerinin geliştirilmesi ve ulusal veri tabanlarının oluşturulması gerektiği belirtiliyor.
2 Mart 2025

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeybatı bölgesinde, henüz tanımlanamayan bir hastalık nedeniyle 53 kişi hayatını kaybetti. Hastalık, ilk olarak yarasa yiyen üç çocukta keşfedildi ve semptomlar arasında ateş, kusma ve iç kanama bulunuyor. Araştırmacılar, hastalığın Ebola, Dang, Marburg veya sarı humma gibi bilinen viral kanamalı ateşlerden biri olmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların son on yılda yüzde 60'tan fazla arttığını raporladı.
25 Şubat 2025

Papa Franciscus, Vatikan'da düzenlenen bir ayin sırasında nefes almakta güçlük çektiği için konuşmasını yardımcısına devretti. 88 yaşındaki Papa, bronşit nedeniyle bazı görüşmelerini ertelemişti. Ayinin sonunda, Papa bizzat konuşarak Ukrayna, Filistin, İsrail, Myanmar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Sudan'da barış için dua çağrısında bulundu. Papa'nın sağlık durumu ve barış çağrısı uluslararası dikkat çekti.
9 Şubat 2025

Papa Franciscus, Vatikan'da düzenlenen bir ayin sırasında nefes almakta güçlük çektiği için konuşmasını yardımcısına devretti. 88 yaşındaki Papa, bronşit nedeniyle bazı görüşmelerini ertelemişti ve soğuk havada gerçekleşen ayin sırasında yorgun olduğu gözlendi. Ayinin sonunda Papa, dünya genelinde barış çağrısında bulunarak Ukrayna, Filistin, İsrail, Myanmar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Sudan için dua edilmesini istedi.
9 Şubat 2025

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M23 isyancıları, Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'yı ele geçirdiklerini açıkladı. M23, 2009'da imzalanan barış anlaşmasının bozulmasıyla ortaya çıkmış ve Ruanda'nın desteğiyle suçlanıyor. Çatışmalar nedeniyle 400 binden fazla kişi yerinden oldu. M23 lideri Corneille Nangaa, hükümetle diyaloğa açık olduklarını belirtirken, KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi isyancılara karşı askeri seferberlik çağrısı yaptı.
31 Ocak 2025

Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, ülkede ölüm cezasını kaldırarak 60 mahkumun cezasını müebbet hapse çevirdi. Mnangagwa, 1960'lardaki bağımsızlık savaşı sırasında idama mahkum edilmiş ancak cezası hapse çevrilmişti. Uluslararası Af Örgütü, bu kararı insan hakları açısından önemli bir adım olarak nitelendirdi. Diğer Afrika ülkeleri de benzer adımlar atmakta ancak henüz yasalaştırmamış durumda.
2 Ocak 2025

Kongo'da askeri mahkeme, orduda disiplini sağlamak amacıyla 13 askere idam cezası verdi. Askerler, Ruanda destekli M23 isyancı grubuna karşı mücadelede mevzilerini terk etmekle suçlandı. Duruşmaların, ordunun halkla olan güvenini yeniden tesis etmeye yardımcı olması amaçlanıyor. Karara itiraz etmeyi planlayan askerlerin beş gün süreleri var.
1 Ocak 2025

Kongo'da askeri mahkeme, orduda disiplini sağlamak amacıyla 13 askere idam cezası verdi. Askerler, Ruanda destekli M23 isyancı grubuna karşı mücadelede mevzilerini terk etmekle suçlandı. Askeri savcı, bu yargılamaların ordunun halkla olan güvenini yeniden tesis etmeye yardımcı olacağını belirtti. Karara itiraz etmeyi planlayan askerlerin beş gün süreleri var.
1 Ocak 2025

Kongo'da askeri mahkeme, orduda disiplini sağlamak amacıyla 13 askere idam cezası verdi. Bu karar, Kongo güçlerinin Ruanda destekli M23 isyancı grubuyla mücadele ettiği bir dönemde alındı. Askerlerin mevzilerini terk etmesi üzerine verilen cezalar, ordunun halkla olan güvenini yeniden tesis etmeyi amaçlıyor. Karara itiraz etmeyi planlayan askerlerin beş gün süreleri var.
1 Ocak 2025

ABD Başkanı Joe Biden, idam cezası bekleyen 37 federal mahkumun cezalarını şartlı tahliye imkanı olmaksızın müebbet hapse çevirdiğini duyurdu. Biden, idam cezasına karşı olduğunu belirterek, bu cezaların yeniden başlatılmasına vicdanının izin vermeyeceğini ifade etti. Biden, 2021 yılında idam cezalarını geçici olarak durdurmak amacıyla bir moratoryum ilan etmişti. Bu karar, Biden'ın oğlu Hunter Biden'ı affetmesi nedeniyle aldığı tepkilerin ardından geldi.
23 Aralık 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Panzi kasabasında ortaya çıkan ve 143 kişinin ölümüne neden olan 'bilinmeyen hastalık' vakalarının şiddetli sıtma olduğu açıklandı. Sağlık Bakanlığı, hastalığın solunum yolu hastalığı şeklinde görüldüğünü belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, bu tespiti henüz doğrulamadı ancak sıtmanın yetersiz beslenmeyle alevlenebileceğini ifade etti. Kongo'da sıtma yaygın bir hastalık olup, 2021'de 30,5 milyondan fazla vaka kaydedilmiştir.
18 Aralık 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Kwango Eyaleti'nde, Panzi kasabasında etkili olan ve henüz tanımlanamayan bir hastalık nedeniyle 143 kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın nedenini belirlemek için bir hızlı müdahale ekibi gönderdi ancak yağmur mevsimi ve silahlı gruplar nedeniyle bölgeye ulaşmakta zorluk yaşanıyor. Hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, öksürük ve anemi bulunuyor. Uzmanlar, hastalığın akut zatürre, grip, Covid-19, kızamık veya sıtma olabileceğini düşünüyor.
9 Aralık 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Kwango eyaletinde, Panzi kasabasında etkili olan ve henüz tanımlanamayan bir hastalık nedeniyle son iki haftada 143 kişi hayatını kaybetti. Hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, öksürük, solgunluk ve anemi bulunuyor. Kongo Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar bölgede incelemelere başladı. Halktan, Covid-19 salgını sırasında uygulanan önlemlere benzer şekilde tokalaşmaktan kaçınmaları, ellerini düzenli yıkamaları ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları istendi.
3 Aralık 2024

Dünya Sağlık Örgütü, Japonya'da geliştirilen LC16m8 aşısını M çiçeği virüsüne karşı acil kullanım için onayladı. Bu aşı, 1 yaş üstü çocuklar için listelenen ilk aşı olma özelliğini taşıyor. M çiçeği virüsü, özellikle çocuklar arasında yayılmaya devam ederken, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde vakaların yarısı 12 yaş altındaki çocuklarda görüldü. DSÖ, bu gelişmeyi salgın ortamlarında çocukları korumak için hayati bir adım olarak nitelendirdi.
20 Kasım 2024

Dünya Sağlık Örgütü, 2023 yılında dünya genelinde 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konulduğunu ve bunun 1995'ten bu yana en yüksek sayı olduğunu açıkladı. Tüberküloza bağlı ölümlerde ise art arda iki yıl düşüş gözlendi. Kovid-19 salgınının neden olduğu aksaklıkların ardından tüberkülozun önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda yeniden ilerleme kaydedildi. Ayrıca, Afrika'da M çiçeği virüsüne karşı aşılamalar devam ediyor.
1 Kasım 2024

2023 yılı, kaydedilen en sıcak yıl olarak tarihe geçti ve bu dönemde ormanlar, bitkiler ve topraklar neredeyse hiç karbon emmedi. Araştırmacılar, toprak tarafından emilen karbon miktarının geçici olarak çöküşte olduğunu belirtiyor. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerini daha da artırabilir ve doğal karbon yutaklarının işlevselliğini kaybetmesine yol açabilir. Dünya genelinde artan sıcaklıklar ve kuraklık, ekosistemleri alışılmadık durumlara itiyor ve bu da karbon emilimini olumsuz etkiliyor.
15 Ekim 2024

Hindistan, M çiçeği (mpox) virüsünün daha bulaşıcı Clade 1 varyantının bir kişide tespit edildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, bu varyant için küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmişti. Virüs, Dubai’den Kerala’ya dönen 38 yaşında bir erkekte tespit edildi. Hindistan daha önce bulaşıcılığı daha az olan Clade 2 varyantından 30’dan fazla vaka bildirmişti.
24 Eylül 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'ye karşı darbe girişimi suçlamasıyla yargılanan 37 kişi idam cezasına çarptırıldı. Bu kişiler arasında ABD, Belçika, Britanya ve Kanada vatandaşları da bulunuyor. 51 sanığın yargılandığı davada 14 kişi beraat etti. Kongo'da yaklaşık yirmi yıldır idam cezası uygulanmıyordu, ancak hükümet mart ayında bu cezayı ömür boyu hapse çevirme uygulamasını kaldırmıştı.
13 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika ülkelerindeki M çiçeği virüsü salgınının kontrol altına alınabileceğini belirtti. DSÖ, virüsü kontrol altına almak için küresel stratejik hazırlık ve müdahale planı başlattı ve bu plan kapsamında 135 milyon dolar finansmana ihtiyaç duyulacağını açıkladı. Plan, test ve aşılara eşit erişim, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesi ve toplumların salgın önleme sürecine katılımını hedefliyor. Virüs, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor ve vücutta lezyonlara neden oluyor.
26 Ağustos 2024
İşaretlediklerim