Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl ocak ayında endekslerini revize eder ve sepetini günceller. Bu yıl yapılan güncellemeyle, bazı ürünlerin sepet ağırlığı azaltılırken, votka, kadın montu ve düğün nişan gibi etkinlikler için salon kirası gibi yeni maddeler sepete eklendi. Çocuk ayakkabısı sepetten çıkarılan tek ürün oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı azalırken, ulaştırma ağırlığı arttı.
7 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,37 kazançla 8.346,28 puandan kapattı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 19,01 ile Kocaer Çelik olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 2,17 ile Türkiye İş Bankası (C) oldu. Sektörel endekslerden Hizmetler Endeksi yüzde 6,37, Teknoloji Endeksi yüzde 5,72, Mali Endeksi yüzde 2,71 ve Sanayi Endeksi yüzde 5,46 değer kazandı. En değerli şirketler sıralamasında Koç Holding 405 milyar 743 milyon lira ile ilk sırada yer aldı.
27 Ocak 2024

CHP'nin Hatay Belediye Başkanı adayı Lütfü Savaş, 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan binalarla ilgili sorumluluk iddialarına yanıt verdi. Savaş, ruhsat verdiği binalardan kaçının yıkıldığını bilmediğini söyledi ve deprem yönetmeliği ile teknik personel eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca, bazı yıkımların AK Partili yöneticiler tarafından verilen izinlerle ilgili olduğunu ve kendisinin ova bölgesinde yapılaşmaya izin vermediğini belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Savaş'ın anketlerde önde olduğunu ve alternatif aday bulamadıklarını ifade etti.
18 Ocak 2024

Merkez Bankası'nın paylaştığı verilere göre, Kasım 2023'te Türkiye genelinde Konut Fiyat Endeksi (KFE) yıllık yüzde 82,8 artış gösterdi. KFE, kalite etkisinden arındırılmış konut fiyat değişimlerini göstermekte olup, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 artarak 1150,4 seviyesine ulaştı. Reel olarak ise yükseliş yüzde 12,4 olarak kaydedildi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise aylık bazda sırasıyla yüzde 0,8, 1,8 ve 2,8 artış yaşandı.
17 Ocak 2024

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, AKP'nin İstanbul belediye başkanı adayı Murat Kurum için destek ifadelerini kullandı. Murat Kurum, ziyaretler kapsamında Beşiktaş Jimnastik Kulübü ve Galatasaray Kulübü'nü ziyaret etti. Özbek, basın toplantısında Kurum'un İstanbul için büyük bir şans olduğunu ve özellikle İstanbul'un ihtiyaçlarına yönelik faaliyetlerini sürdüreceğine inandığını belirtti.
17 Ocak 2024

TOKİ'nin 2019 yılında başlattığı '100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi' kapsamında evleri teslim edilmeyen yurttaşlar, konut fiyatları ve aylık taksitlerin artırılmasına tepki göstererek Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü önünde toplandı. Eylemciler, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve şimdiki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'a yönelik protesto düzenledi. Fırat Balta adlı bir mağdur, maliyet artışlarının yansıtılmayacağına dair verilen sözlerin tutulmamasından şikayetçi oldu ve dar gelirli vatandaşlara yapılan haksızlıklara dikkat çekti.
7 Ocak 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin yayınladığı rapora göre, 2023 yılında Türkiye'de en az bin 929 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Aralık ayında meydana gelen 154 ölümle birlikte, inşaat sektöründeki ölümlerin son dört aydır arttığı belirtildi. Raporda, motokuryelerin güvencesiz çalışma koşulları ve çocuk işçi ölümleri gibi konulara da dikkat çekildi. Özellikle yüksekten düşme vakalarının sıklığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine işaret etti.
4 Ocak 2024

Ankara'nın Sincan Saraycık Mahallesi'nde yaşayan çarşı mahalle bekçisi Orkun Oruç, tartıştığı eşi Ayşe Oruç'u tabancayla öldürdü. Olayın ardından Orkun Oruç, aynı silahla intihar etti. Polis ve sağlık ekiplerinin olay yerine gelmesiyle çiftin cansız bedenleri bulundu. Çiftin bir çocuğunun olduğu bilgisi paylaşıldı.
28 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da beklenen büyük Marmara depremine karşı alınacak önlemler kapsamında 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla 350 bin konutun dönüştürülmesini ve belirlenen rezerv alanlara 400 bin yeni konut inşa edilmesini duyurdu. Vatandaşlara 1,5 milyon lira destek sağlanacak, bu destekten 100 bin lirası kira desteği, 800 bin lirası hibe ve 700 bin lirası uygun şartlarda kredi olarak verilecek. Kredilerin ödemesi evler tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk yıl faizsiz olacak. İstanbul'da 600 bin bağımsız bölümün acilen dönüştürülmesi gerektiği ve toplamda 1,5 milyon riskli bölümün dönüştürülmesi hedeflendiği belirtildi.
23 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Ekim 2023'te Konut Fiyat Endeksi (KFE) aylık yüzde 3,8 artışla 1129,6 seviyesine ulaştı. Yıllık artış oranı yüzde 86,5 olarak kaydedilirken, reel artış yüzde 15,4 oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de aylık bazda sırasıyla yüzde 2,9, 4,7 ve 3,3 artış yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre ise bu şehirlerdeki artış oranları İstanbul'da yüzde 74,4, Ankara'da yüzde 101,5 ve İzmir'de yüzde 80,1 olarak belirlendi.
18 Aralık 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul'daki kira fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kiralık ev bulamadığını ve ailesinin yanında kaldığını belirtti. İstanbul Planlama Ajansı (İPA), bu durumun nedenlerini maaşların enflasyon karşısında değer kaybetmesi ve konut kiralarındaki büyük artış olarak sıraladı. 2019'dan 2023'e kiralık metrekare fiyatlarının 8,5 kat arttığını ve kiralık konut ilan sayısının azaldığını belirten grafikler paylaştı. Ayrıca, ortalama bir evin kirasının asgari ücretin bir buçuk katı olduğunu ve asgari ücretle çalışan bir hanenin gelirinin yüzde 75'inin kira giderlerine gittiğini vurguladı.
16 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar ve Konutlar Şube Müdürü Bünyamin Acar, üniversite yönetiminin kendisine ve diğer bazı şube müdürlerine lojman tahsis ettiği, ancak bu tahsislerin yönergelere uygun olmadığı iddiaları üzerine bir personele tazminat davası açtı. Personel, Acar'ın haksız yere lojmanda kaldığını iddia ederek bu durumu e-posta grubunda paylaşmıştı. Acar, bu paylaşımın ardından personel hakkında hakaret ve hedef gösterme iddiasıyla şikayetçi oldu, ancak savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Acar'ın şube müdürlüğüne hülle yöntemiyle atandığı ve lojman tahsislerinin büyük bir kısmının yönetime yakın isimlere verildiği belirtiliyor.
11 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 1,06 artışla 7.853,36 puana yükseldi. Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım hissesi yüzde 15,71 ile en çok prim yapan hisse oldu. Altının gram satış fiyatı yüzde 2,46 artışla bin 830 lira, Cumhuriyet altını yüzde 2,50 artışla 12 bin 300 lira oldu. Dolar yüzde 0,46 değer kazanarak 28,6980 lira, avro yüzde 2,15 artışla 31,1840 lira ve İngiliz sterlini yüzde 2,26 artışla 35,7340 lira oldu.
18 Kasım 2023

ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, enerji, tarım, ulaştırma, konut ve kentsel gelişim bakanlıklarına 19 Ocak'a, Pentagon dahil hükümetin geri kalanına ise 2 Şubat'a kadar finansman sağlıyor. Tasarı, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da kabul edildi ve şimdi yasalaşması için Başkan Joe Biden'ın imzasını bekliyor. Bu tasarı, 2024 mali yılında hükümetin kapanmasını önlemek için alınan ikinci geçici önlemdir.
16 Kasım 2023

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını 336'ya karşı 95 oyla kabul etti. Tasarı, çeşitli bakanlıklara 19 Ocak'a, Pentagon dahil hükümetin geri kalanına ise 2 Şubat'a kadar finansman sağlıyor. Tasarının kabulü, yeni Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson için bir başarı olarak görülüyor. Tasarı, şimdi ABD Senatosu'nun onayına sunulacak ve ardından yasalaşması için Başkan Joe Biden'ın imzası gerekecek.
15 Kasım 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksitlendirme yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele ve tüketimi dizginleme amacı güdüyor. Programda, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önlemek için uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksit sayısına ilişkin sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
26 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 12 yılda yüzde 950 artan enflasyonla liranın değeri ciddi oranda düştü. Bu durum, İstanbul'da ortalama bir ev almak için 27 kilo ya da yan yana koyulduğunda 3,8 kilometreye ulaşan 200 TL'lik banknotlar bulundurmak gerekliliğini ortaya çıkardı. 2009'dan bu yana en büyük banknot 200 lira olmaya devam ederken, Türkiye'nin yeni fiyat düzeyine uygun banknot ihtiyacı arttı. Özellikle büyük işlemlerin nakit lirayla yapılması pratik olmaktan çıktı.
26 Ekim 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

Türkiye'de Eylül ayında gerçekleşen konut satışları, Ağustos ayına göre yaklaşık yüzde 16 azaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Eylül ayında ülke genelinde 280 bin 58 gayrimenkul satış işlemi gerçekleşti. Bu satışlardan 4 milyar 808 milyon 937 bin 276 lira tapu harcı geliri elde edildi. Eylül ayında en çok gayrimenkul satışı 26 bin 627 ile İstanbul'da gerçekleşti.
5 Ekim 2023
İşaretlediklerim