Hatay'da sağanak yağışlar nedeniyle konteyner evler ve devlet hastanesi sular altında kaldı. Şubat ayında yaşanan depremlerden sonra hala kalıcı konutlara ulaşamayan depremzedeler, kışa hazırlıksız giriyor. Su baskını sonucunda konteynerda yaşayan bir vatandaş elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Sağanak yağışlar nedeniyle devlet hastanesi de sular altında kaldı.
2 Ekim 2023

1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yüzde 20 oranında zam yapıldı. 100 kwh tüketimde mesken abonesi için fatura bedeli 150 TL olarak aynı kalacak.
29 Eylül 2023

Konut aidatlarında fahiş fiyatlar için kamu ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonucunda, site yönetim şirketleri için yeni bir mevzuat çalışması yapılacağı, yöneticiler için eğitim ve sınav şartı olacağı, sertifika zorunluluğu getirileceği ve adli sicil kuralı uygulanacağı kararlaştırıldı. Ayrıca, sitelerin anayasası olan yönetim planları profesyonel tesis yönetim şirketleri tarafından hazırlanacak ve müteahhit firmaların yapı yönetim danışmanlığı alması gerekecek.
26 Eylül 2023

Darbe girişiminden sonra boşaltılan askeri arazilerden biri olan İstanbul Maltepe'deki Nurettin Baransel Kışlası için yeni projeler hazırlanıyor. Arazinin doğusuna dar gelirliler için konut projesi, kuzey kısmına ise sporcuların konaklayabileceği birimler yapılması planlanıyor. Ayrıca, CHP'li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın Cumhurbaşkanı'na onaylattığı Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo da buraya inşa edilmek isteniyor. Fenerbahçe'ye tahsis edilen 125 bin metrekarelik alana da spor tesisleri yapılması öngörülüyor.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Ankara'da yıllık konut fiyat artışı yüzde 105,2 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde Konut Fiyat Endeksi, 2023'ün temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 7,3 oranında artarak 988,5 seviyesine ulaştı. Ancak, aylık ortalama yüzde 7,3'lük artışa rağmen endeks, yıllık bazda geriledi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut fiyatları temmuzda bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 6,8, yüzde 8,1 ve yüzde 5,5 oranında arttı.
19 Eylül 2023

Metro İstanbul, dün akşam İstanbul'da etkili olan sel ve su baskınları nedeniyle M3 Kirazlı-Kayaşehir metro hattı seferlerinin Kirazlı-Toplu Konutlar istasyonları arasında yapıldığını duyurdu. Kayaşehir Merkez istasyonu, vatandaşların güvenliği için kapatıldı. Sefer yapılamayan Kayaşehir Merkez-Toplu Konutlar istasyonları ve Başak Konutları-İkitelli Sanayi istasyonları arasında İETT otobüsleriyle ring seferleri düzenlendi.
6 Eylül 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci konut alacak olanlara kredi kısıtlaması getirdi. İlk evini alanlar için kredi kısıtı uygulanmayacak. İkinci ev için daha az kredi kullanılabilecek. 5 milyon liraya kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5'ine, 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20'sine kredi verilecek. İkinci el konutlar için de oranlar düşürüldü. İkinci konut için kredi kullandıracak bankalarda risk ağırlığı yüksek olacak.
26 Ağustos 2023

Merkez Bankası, Haziran 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Haziranda, KFE aylık bazda yüzde 4,8 artarak 920,5 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık bazda ise yüzde 95,9 artış gösterdi. Üç büyük ildeki KFE değişimine bakıldığında, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 4,0, 5,6 ve 4,9'luk artışlar görüldü.
17 Ağustos 2023

ABD Adalet Bakanlığı, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'nin 2006 ve 2007'de ihraç edilen 40 konut ipoteğine dayalı menkul kıymet satışıyla bağlantılı olarak yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla ilgili olarak 1,435 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyurdu. Bu iddialarla ilgili olarak 2018'de açılan davanın sonuçlandığı belirtildi. Ancak, Adalet Bakanlığı, uzlaştırmada karara bağlanan iddiaların sadece iddia niteliğinde olduğunu ve herhangi bir sorumluluk tespiti yapılmadığını belirtti.
14 Ağustos 2023

İktidar, sitelerdeki yüksek aidat artışını kontrol altına almak için yeni bir düzenleme hazırlığında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte çalıştığı düzenleme, aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılmamasını öngörüyor. Ayrıca, site yönetimleri konusunda da düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında, site yönetimlerine sadece sertifika almış tesis yönetim şirketlerinin talip olabilmesi ve sektöre mesleki standart getirilmesi bulunuyor.
13 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ve maliyeti 2 milyar lirayı aşan ihaleye dair iptal talebi, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. İhale, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesinde belirtilen doğal afet, salgın hastalık, savaş gibi durumlarda başvurulan usülle yapıldı. Mahkeme, ihalenin hukuka uygun olduğunu belirtti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin iptal talebi üzerine dosya, Danıştay'a taşındı.
26 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı konut endeksine göre, Türkiye'de konut fiyatları Mayıs ayında aylık %3,6 oranında artış gösterdi. Bu artış, son iki yılın en düşük aylık artış oranı olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise fiyatlar %103,64 arttı. Enflasyondan arındırılmış fiyat artışı yıllık %45 olarak belirlendi. Üç büyük şehir arasında en yüksek yıllık artış %113,2 ile Ankara'da gerçekleşti, İzmir ve İstanbul'da da fiyatlar sırasıyla %106,2 ve %95,2 arttı.
18 Temmuz 2023

6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına katılan bazı kamu kurumları ve şirketlerin, vadettikleri bağış miktarlarını tam olarak yatırmadıkları belirlendi. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom gibi kurumlar vaatlerini yerine getirirken, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik, TMSF, Emlak Konut ve Turkcell'in bağışları konusunda eksiklikler ve belirsizlikler tespit edildi. Toplamda vadedilen 115 milyar liranın bir kısmı hala yatırılmamış durumda.
17 Temmuz 2023

6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasına Emlak Konut 1 milyar lira bağışlayacağını açıklamıştı. Ancak Emlak Konut'un 1 Ocak-31 Mart faaliyet raporuna göre, vadettiği bağışın sadece 700 milyon lirası ödenmiş ve kalan 300 milyon lira hakkında bilgi verilmemiş. Ayrıca, şirketin seyahat giderleri ve reklam giderleri artış göstermiş, reklam giderleri personel giderlerinin üç katından fazla olmuş.
14 Temmuz 2023

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Burak Demiralp, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın bağımsız yönetim kurulu üyeliklerinden 11 Temmuz 2023 tarihinde istifa etti. Bu istifalar, şirketin Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda duyuruldu. Ayrıca, 6 Temmuz'da şirketin genel müdürü ve yönetim kurulu üyesi Hakan Gedikli de görevlerinden ayrılmıştı.
14 Temmuz 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. İktidar, kiralar için yüzde 25 artış sınırı getirerek duruma müdahale etmeye çalıştı, ancak bu durum kiracı ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıkları artırdı ve mahkemeler kira davalarıyla doldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu anlaşmazlıkları çözmek için arabuluculuk sisteminin 1 Eylül'de başlayacağını açıkladı.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim