Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, dünya genelinde Filistinli mülteci sayısının 6 milyonu geçtiğini açıkladı. 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin savaşında 37 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Filistinlilerin işsizlik oranı yüzde 75'e çıkarken, Gazze Şeridi'nde en az 200 bin kişi işini kaybetti. Batı Şeria'da işsizlik oranı son çeyrekte yüzde 32'ye yükseldi.
20 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), mayıs ayına ilişkin iltica verilerini açıkladı. Yılın ilk beş ayında toplam 103 bin 467 iltica başvurusu yapılırken, Türkiye'den yapılan başvurular 14 bin 451 olarak kaydedildi. Türkiye, Almanya'ya iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Başvurularda genel bir düşüş eğilimi gözlemlense de Türkiye'den yapılan başvurular hız kesmiyor.
7 Haziran 2024

Ahmet Hakan, Ruanda'dan İstanbul'a sürekli uçak seferleri yapıldığı ve Ruandalı mültecilerin Türkiye'ye getirildiği iddialarının asılsız olduğunu belirtti. İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin bu iddiaları çürüten kanıtlar sunduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Ruanda ile mülteci anlaşması yaptığı iddiasının da doğru olmadığını, bu konuda da yanlış bilgilendirme yapıldığını ifade etti. Hakan, çağımızın en büyük sorunlarından birinin palavralarla mücadele olduğunu söyledi.
4 Haziran 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenledi. Saldırıda en az 40 Filistinli hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda toplamda 35 bin 984 Filistinli öldü, 80 bin 643 kişi yaralandı.
27 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, 2016 yılında Türkiye ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde Suriyeli mültecilere yardım amacıyla Türkiye'ye mali destek sağladı. Ancak Avrupa Sayıştayı, bu fonların nasıl kullanıldığına dair etkili bir denetim yapamamaktan ve gerekli verilere ulaşamamaktan şikayetçi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetçilere bilgi vermeyi reddetmesi, fonların eğitim alanında nasıl kullanıldığını belirlemeyi güçleştirmekte. Bu durum, AB tarafından finanse edilen projelerin etkisini ve sürdürülebilirliğini ölçme çabalarını olumsuz etkiliyor.
25 Nisan 2024

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de yaşayanların yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. UNRWA'nın Gazze Direktörü Thomas White, kentteki açlık sorununun 'felaket boyutta' olduğunu ve insani ateşkesin tek umut olduğunu belirtti. Gazze'de savaşın başlangıcından bu yana 21 bin 320 Filistinli öldürüldü ve 55 bin 603 kişi yaralandı. UNICEF ise beş yaşın altındaki 335 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı ölüm riski altında olduğunu duyurdu.
28 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ne yarına kadar yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını duyurdu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmesi sonucu oluşan bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayanların hayatını tehdit ediyor. UNRWA Sözcüsü Tamara er-Rifai, yakıtın 'en üst sıradaki öncelik' olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden insani yardımların girişi başladı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) temel insani yardımları Gazze'ye ulaştı. Bu yardımların, Gazze'deki insani kriz nedeniyle sağlık ve temel gıda ihtiyaçları olan halka yardımcı olacağı belirtildi. Sınır kapısının ne kadar süreyle açık kalacağına dair bilgi verilmedi.
21 Ekim 2023

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'den sığınmacıları kabul etmeye hazır olduklarını belirtti. İskoçya, bu kararıyla Filistinli mültecileri kabul eden ilk ülkelerden biri oldu. Yusuf, Suriye, Ukrayna ve diğer pek çok ülkeden sığınmacıları kabul ettiklerini ve bunu Filistin halkı için de yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Gazze'de yerinden edilen bir milyon kişi için uluslararası topluma 'dünya çapında bir mülteci programı taahhüt etme' çağrısında bulundu.
19 Ekim 2023

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait bir okulu vurdu. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu bildirildi. İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucunda, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan birçok kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Bu olay, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın bir parçasıdır.
19 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’ye artık insani yardım sağlayamadıklarını açıkladı. İsrail'in Gazze'de su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını belirten Lazzarini, Gazze'ye malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanlarının insani yardım operasyonlarına devam edemeyeceğini ifade etti.
16 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

Bazı Avrupalı moda markalarının, Kenya'daki bir mülteci kampından model devşirdiği belirlendi. Bu durum, mültecilerin kısa süreliğine modellik yapmaları ve sonrasında borçlandırılarak kampa geri gönderilmeleri şeklinde gerçekleşiyor. Moda ajansları, bu durumu mültecilere 'daha iyi bir hayat sunmak' ve modada 'çeşitlilik' sağlamak olarak savunuyor. Ancak, bu durum mültecilerin haklarının ihlal edildiği eleştirilerine neden oluyor.
10 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ’a giden bir heyetin, Ermeni sivillere yönelik şiddet uygulandığına ya da sivil altyapının hedef alındığına dair bir tespitte bulunmadığını bildirdi. Heyet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) temsilcilerden oluşuyordu. Heyetin insani durum ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştığı, bölgedeki Ermeni toplumun temsilcileriyle de bir araya geldiği belirtildi.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim