Türkiye Mart ayında son 50 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşarken, Yunanistan da Nisan ayında benzer sıcaklıklarla karşılaştı. Uzmanlar bu yazın çok sıcak geçeceğini öngörüyorlar. Yunanistan, orman yangınlarına karşı özel yangın söndürme birlikleri kurarak tatbikatlara başladı. Melih Aşık, Türkiye'nin de benzer hazırlıklara şimdiden başlaması gerektiğini vurguluyor ve yangın söndürme ekipmanları ile ilgili anlaşmaların yapılıp yapılmadığını sorguluyor.
4 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin kuzey ve iç kesimlerinde sıcaklıklar 2-4 derece artacak ve yurt genelinde mevsim normallerinin 4-10 derece üzerinde seyredecek. Bazı şehirlerde sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, artan sıcaklıklar nedeniyle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşları uyardı ve halkı orman yangınları konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
16 Nisan 2024

IQAir tarafından yayınlanan 2023 'Dünya Hava Kalitesi' raporuna göre, Türkiye'nin hava kirliliği ortalaması 20.5 ile WHO'nun belirlediği eşik değerlerin dört katı seviyesinde. Raporda, Türkiye havası en kirli 44'üncü ülke olarak sıralanırken, Iğdır şehri Avrupa'nın en kirli havasına sahip kenti olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Türkiye'de hava kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ve kirliliğe yol açan başlıca faktörlere de değiniliyor. Hava kirliliği nedeniyle dünya genelinde her yıl 7 milyon insanın öldüğü belirtiliyor.
20 Mart 2024

Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 132'ye yükseldi. Valparaiso ve Vina del Mar kentlerindeki yangınlar nedeniyle 43 bin hektar alan kül oldu ve yaklaşık 15 bin ev yandı. Vali Rodrigo Mundaca yangınların kasıtlı çıkarıldığına dair güçlü inançlarını dile getirdi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınlara müdahale etmek için olağanüstü hal ilan etti ve ekipleri bölgeye yönlendirdi.
14 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 131'e ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangınların hızla yayıldığı ve bazı kasabalarda tahliye işlemlerinin başlatıldığı belirtildi. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini, İçişleri Bakanı Toha ise bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini açıkladı.
7 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 122'ye ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
6 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 110'a çıktı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
5 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 51'e yükseldi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, ölü sayısının artacağını belirtti. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü bildirildi. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini, İçişleri Bakanı Toha ise bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini açıkladı.
4 Şubat 2024

Şili'nin orta ve güney kesimlerinde meydana gelen orman yangınlarında en az 19 kişi yaşamını yitirdi. İçişleri Bakanı Carolina Toha, ölü sayısının artabileceğini ve bazı yangınların kasıtlı olarak çıkarıldığını düşündüklerini belirtti. Yangınlar, 43 bin hektarlık alanı kül etti ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Concon, Quintero ve Maitencillo şehirlerine doğru hızla yayıldı. Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.
4 Şubat 2024

Şili'nin orta ve güney kesimlerinde meydana gelen orman yangınları sonucunda 10 kişi hayatını kaybetti. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınlara müdahale etmek için olağanüstü hal ilan ettiklerini ve ekiplerin yangın bölgelerine yönlendirildiğini açıkladı. Yangınlar, Valparaiso ve Vina del Mar kıyı kentlerinde etkili olup, Concon, Quintero ve Maitencillo şehirlerine doğru hızla yayılıyor. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangınlar nedeniyle bazı kasabalarda tahliye işlemleri başlatıldı.
3 Şubat 2024

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

Antalya'nın Alanya ilçesinde, Üzümlü Mahallesi Dim Barajı kıyısında bulunan Akköprü mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Rüzgarın etkisiyle alevler Gümüşkavak Mahallesi'ne sıçradı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının yaklaşık 190 hektarlık bir alanı etkilediğini belirtti ve herhangi bir can kaybının olmadığını, sadece bir evde hasar meydana geldiğini ve tedbiren 17 evin boşaltıldığını ifade etti.
17 Eylül 2023

Bursa'nın Mudanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangın devam ediyor. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle dün saat 16:00 sıralarında çıktı. Söndürme çalışmaları gece görüşlü helikopterler ile havadan, 132 araç ve 420 personelle karadan yürütülüyor. Bölgedeki şiddetli rüzgar, yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor.
3 Eylül 2023

Yunanistan'da 19 Ağustos'ta başlayan orman yangınları, dokuzuncu gününde de kontrol altına alınamadı. Özellikle Dadias ormanlık alanındaki yangın genişlemiş ve bölgedeki bazı köyler tahliye edilmiştir. Meriç İli Bölge Valisi Yardımcısı Dimitris Petroviç, 1 milyon 600 bin dönümlük ormanlık alanın 750 bin dönümünün şimdiden yandığını belirtti. Petroviç, rüzgarın yön değiştireceğini ve bu durumun yangının daha tehlikeli boyuta ulaşabileceğini ifade etti.
27 Ağustos 2023

Yunanistan'ın farklı bölgelerinde, özellikle Dedeağaç ve Meriç Bölgesi'nde 19 Ağustos'tan beri devam eden orman yangınları, şiddetli rüzgarlar nedeniyle altıncı gününde de kontrol altına alınamadı. Yangınlar, başkent Atina'nın 50 kilometre kuzeyindeki Parnita Dağı'ndaki yerleşim birimlerine yaklaştı. Yangınlar nedeniyle onlarca yerleşim birimi tahliye edildi, onlarca bina yandı ve 600 bin dönümün üzerinde ormanlık alan, tarım arazisi ve yerleşim alanı kül oldu.
24 Ağustos 2023

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına karadan ve havadan müdahale ediliyor. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, çevre belediyelerin itfaiye ekipleri ve AFAD ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangının yerleşim bölgeleri için tehdit oluşturmadığı bildirildi.
23 Ağustos 2023

Çanakkale merkeze bağlı Kayadere köyü yakınında çıkan orman yangını nedeniyle dokuz yerleşim yeri tahliye edildi. Yangına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen rüzgarın etkisiyle yangın büyümeye devam etti. Tahliye edilen köyler arasında Kayadere, Ulupınar, Belen, Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla bulunuyor. Tahliye edilen vatandaşlar Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecek.
22 Ağustos 2023

Adıyaman'ın Karadağ mevkiinde bir orman yangını çıktı. Yangını gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi. Adıyaman Orman Bölge Müdürlüğü ve Adıyaman Belediyesi'ne bağlı ekipler, yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.
5 Ağustos 2023

Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın, 4 buçuk saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başlandı. Yangına 72 personel, 15 arazöz, dört su ikmal aracı, altı dozer, dört ilk müdahale aracı, üç uçak ve altı helikopterle müdahale edildi. Komşu illerden gelen dört helikopter ve bir uçağın da yardımıyla yangın kontrol altına alındı. Ekipler, hasar gören alanın boyutunun ve yangının çıkış nedeninin tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
27 Temmuz 2023

Antalya'nın Kemer ilçesindeki Göynük Değirmendere Mahallesi'nde 24 Temmuz Pazartesi akşamı başlayan orman yangını, dört gündür kontrol altına alınamadı. Karadan ulaşımın güç olduğu bölgedeki yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale edildi. Günün ilk ışıklarıyla havalanan çok sayıda helikopter ve uçak, söndürme çalışmalarına katıldı. Bölgedeki helikopterler, denizden aldıkları suyu yangın alanlarına taşıyarak söndürme çalışmalarına destek veriyor.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim