Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Sinan Ateş cinayeti hakkında sorulan bir soruya 'İşine bak' diyerek tepki göstermesini eleştirdi. Bahçeli'nin tepkisini ve sorulan soruyu sosyal medyada paylaşan Özdağ, 'Katilin kim olduğunu hepimiz biliyoruz derken bir bildiğim vardı elbet' ifadesini kullandı. Bahçeli'nin özel kalem müdürünün ise soruyu soran gazeteciyi iterek uzaklaştırdığı belirtildi.
24 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlere kısa bir süre kala altılı masanın henüz bir aday açıklamamasını eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etrafında birleşme çağrısında bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise Bahçeli'nin bu çağrısına, onların defterlerinde yeni bir sayfa kalmadığını ve adalet ile güveni bitirdiklerini belirterek sert bir dille yanıt verdi. Erdem ayrıca, altılı masanın aday belirleme sürecine başladığını ve büyük bir organizasyonla açıklanacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın MHP ve AK Parti hakkındaki eleştirilerine Twitter üzerinden sert bir dille cevap verdi. Yalçın, Arınç'ı cumhur ittifakını sabote etmekle suçlayarak, onun FETÖ ile işbirliği yaptığını ve MHP'ye karşı kin beslediğini iddia etti. Ayrıca, Arınç'ın politik sahnede milli görünüp gayrimilli unsurlara hizmet verdiğini ve cumhur ittifakına zarar verdiğini belirtti. Bülent Arınç ise daha önce yaptığı açıklamalarda MHP'yi ve siyasi ilişkileri eleştirmiş ve Sinan Ateş cinayeti hakkında bilgi sahibi olduğunu ancak bunları paylaşmak istemediğini ifade etmişti.
20 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını açıklamasının ardından kendi adının da adaylar arasında geçmesi üzerine bir açıklama yaptı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada aktif siyasete girmeyi düşünmediğini belirtti ve HDP'nin, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ve desteklenecek adayın başarısı için elinden geleni yapacağını ifade etti.
18 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 'emek ve özgürlük ittifakı' mitinginde konuşma yapmama kararını, ittifak içindeki seçim tavrına ve hassasiyetlerine özensiz davranıldığı gerekçesiyle aldığını açıkladı. TİP milletvekilleri mitinge katıldı ancak diğer partilerin yöneticileri konuşma yaparken TİP'li vekiller mikrofon hakkını kullanmadı ve platform yerine katılımcılar arasında yer aldı. Ayrıca, TİP'in 20 milletvekili talep ettiği yönündeki iddialar hem TİP hem de HDP tarafından yalanlandı.
16 Ocak 2023

Birgün gazetesinde yer alan ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) TBMM'de grup kurabilmek için 20 milletvekili talep ettiği iddiası, HDP tarafından yalanlandı. HDP, bu tür iddiaların partiyi ve ittifak bileşenlerini töhmet altında bıraktığını belirtti. Ayrıca, HDP'nin basına konuşan yöneticilerinin isimlerini gizlememe konusunda ilke kararı aldığını ve Emek ve Özgürlük İttifakı'nın hiçbir bileşeninin vekil sayısı üzerinden tartışma veya pazarlık yürütmediğini açıkladı.
16 Ocak 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Birgün gazetesinde yer alan ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) TBMM'de grup kuracak sayıda milletvekili talep ettiği iddialarını içeren bir habere tepki gösterdi. Kadıgil, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve TİP'in üç yıldır net olan planının kendi adı ve adaylarıyla seçime girmek olduğunu belirtti. Ayrıca, kaç vekil çıkaracaklarının yurttaşların takdirine bağlı olduğunu ifade etti.
14 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin milletvekilliği seçimlerine ortak listeyle girmeyi planlaması CHP içinde adaylık endişelerine neden oldu. Bazı bölgelerde CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girilecek olan diğer partilerin, grup kuracak kadar vekil talebinde bulunduğu ve bu durumun CHP'de adaylık bekleyen isimler arasında hayal kırıklığı yarattığı belirtiliyor. CHP yönetiminin bazı partililerden fedakarlık beklediği ve özellikle Kılıçdaroğlu'nun 'A takımı'ndan bazı isimlerin bu dönemde aday olmayacağı ifade ediliyor.
11 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaşanan polemikte, Özdağ'ın babası Muzaffer Özdağ'ı da eleştirerek, 12 Mart 1971 askeri muhtırasından bir gün önce Alparslan Türkeş'i yalnız bırakıp istifa etmekle suçladı. Yalçın, ayrıca Devlet Bahçeli'nin 'ajan' olarak anıldığı iddialarını yalanladı ve Ümit Özdağ'ı 'meşrebi bulanık bir istihbaratçı artığı' olarak nitelendirdi. Özdağ'ın geçmişte MHP'den ayrılmasını ve FETÖ ile ilişkilerini sorgulayan sorular yöneltti.
11 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, HDP'ye yönelik kapatma davasının ve Hazine yardımının kesilmesinin MHP'nin baskısı ve iktidarın yargıya talimatıyla gerçekleştiğini öne sürdü. Sancar, HDP'nin siyasi baskılara karşı dirençli duruşunu vurguladı ve muhalefete cesur olma çağrısında bulundu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'ye bilgi vermeden hareket ettiğini ve bu durumun siyasi bir operasyon olduğunu belirtti. Muhalefetin daha etkili reform vaatlerinde bulunması gerektiğini ifade ederek, HDP'nin kendi politikalarını belirleme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.
10 Ocak 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve partinin milletvekilleri, İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelerek seçim takvimi ve ittifaklar hakkında soruları yanıtladı. Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın sadece bir seçim ittifakı olmadığını, aynı zamanda bir mücadele ittifakı olduğunu belirtti. 15 Ocak'ta Kartal'da yapılacak mitingin ittifak için önemli olduğunu ve adaylık konusunun bu mitingden sonra netleşeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kapatılması durumunda seçimlere katılım için mevcut seçenekler ve İyi Parti'nin HDP'ye yönelik yaklaşımı hakkında görüşlerini paylaştı.
9 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme talebini, partilerine yönelik kapatma davası, hesaplarına konan bloke ve iktidarın antidemokratik uygulamaları nedeniyle reddettiklerini açıkladı. AKP'nin başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı düzenlemeler için diğer partilerle görüşme arayışında olduğu, ancak HDP'nin bu görüşmeleri seçim manevrası olarak gördüğü ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik yapılmasını önerdiği, ancak bu önerilere cevap alamadığı belirtildi.
9 Ocak 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adaylarıyla gireceklerini açıklamasına anlayışla yaklaştıklarını belirtti. Özel, HDP'nin siyasi gücünü ve kilit rolünü vurgulayarak, kendi adaylarını çıkarma kararlarının doğal olduğunu ifade etti. Ayrıca HDP'nin sol kanattaki partilerle kurduğu ittifakın da dikkate alınması gerektiğini söyledi.
9 Ocak 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidara gelmeleri durumunda altılı masayı oluşturan genel başkanlara stratejik kararlarda imza yetkisi verileceğini belirtti. Bu durum bazı çevrelerce vesayet olarak değerlendirildi. Davutoğlu, geçmişteki parlamenter sistemde bakanların da kararlarda imza yetkisine sahip olduğunu ve bu durumun vesayet anlamına gelmediğini ifade etti. Ayrıca, genel başkanların yürütmede etkin rol almasının Cumhurbaşkanı-TBMM ilişkileri açısından da önemli olduğunu vurguladı.
8 Ocak 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 'Kızılcahamam Seçime Hazırlık Kampı' öncesinde yaptığı açıklamada, partisinin Milli Görüş zihniyetinin iktidara gelmesini hedeflediğini ve bu doğrultuda herhangi bir ittifakın içerisinde yer almayacaklarını belirtti. Erbakan, diğer siyasi partilere Milli Görüş'ün ekonomi, sosyal ve dış politikadaki temel esaslarına uygun bir deklarasyon oluşturma çağrısında bulundu. Ancak, mevcut şartlarda bu prensipleri benimseyen tek parti olarak gördükleri Yeniden Refah Partisi'nin seçimlere tek başına gireceğini ifade etti.
7 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Radyo Sputnik'te yaptığı açıklamada, altılı masanın olası cumhurbaşkanı adayları arasında isim olarak sadece Mansur Yavaş'a karşı çıktıklarını belirtti. Beştaş, HDP olarak ilkeleri önemsediklerini ve Kürt meselesine yaklaşım, ırkçılığa karşı olma, adil yargılamalar, kadın eşitliği ve özgürlüğü, doğaya yönelik politikalar gibi konuların önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, HDP seçmeninin Yavaş'ın adaylığına sıcak bakmayacağını ve kendisinin HDP için denklemde olmadığını ifade etti.
7 Ocak 2023

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal, CHP'den istifa ettikten sonra partiyi eleştiren açıklamalar yapmıştı. Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Aslı Baykal'ın AKP'ye geçiş yapabileceğine dair iddialarda bulundu. Ancak Aslı Baykal, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, babası Deniz Baykal'ın Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde adaylık konusunun gündeme gelmediğini iletti. Odatv'ye konuşan Baykal, milletvekili adaylığı için AK Parti dahil birçok seçeneğin mümkün olduğunu ve Zafer Partisi'ne de girebileceğini söyledi.
5 Ocak 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 'altılı masa' toplantısında, ortak aday konusunun ele alınacağını ifade etti. Karamollaoğlu, adayın altılı masadan biri de olabileceğini veya dışarıdan biri olabileceğini, önemli olanın seçilme şansı yüksek bir aday olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çoklu aday ihtimaline sıcak bakmadığını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık şansını anketlere dayanarak yüksek gördüğünü belirtti.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim