İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'Kıskaca alındık, dayatma var' diyerek altılı masayı terk etti ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını aday olmaya çağırdı. Bu durum iktidar kanadını memnun ederken, muhalefeti kızdırdı. HDP içinde ise tepkiler karışık oldu; bazıları şaşırmadıklarını ifade ederken, bazıları olumlu bir rahatlama ifade eden 'oh' yorumunda bulundu. Twitter üzerinden yapılan paylaşımlarda Akşener'in bu hareketi eleştirildi ve İYİ Parti'nin siyasi konumlandırması tartışıldı.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar sonucu altılı masa toplantısından ayrıldığını açıkladı. Akşener, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, partilerinin milletin sesini dinleyen bir parti olduğunu ve İYİ Parti'nin masaya 'milleti duyun' teklifini sunduğunu ifade etti.
3 Mart 2023

Altı muhalefet partisinin liderleri, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek için toplandı. Toplantıda İYİ Parti'nin çekinceleri vardı ve Meral Akşener, İstanbul ve Ankara belediye başkanlarını aday olarak önerdi. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda anlaşmazlık yaşandı ve Akşener toplantıyı terk etmeyi düşündü, ancak diğer liderlerin araya girmesiyle bu durum önlendi. İYİ Parti'nin Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin kararı, ilerleyen toplantılarda netleşecek.
3 Mart 2023

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, altılı masanın cumhurbaşkanı adayı konusunda bir uzlaşmaya vardığını ve adayın kamuoyunun beklediği bir isim olacağını ifade etti. Ancak İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, aday üzerinde bir mutabakat sağlanmadığını söylemişti. Altı liderin ortak açıklamasında 'ortak cumhurbaşkanı adayında ortak bir anlayışa ulaşıldığı' belirtilmiş ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı kaydedilmişti. İYİ Parti'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına mesafeli durduğu, diğer dört partinin ise adaylığına yakın durduğu biliniyor.
3 Mart 2023

Millet İttifakı'nın toplantısında 'ortak cumhurbaşkanı adayında ortak bir anlayışa ulaşılması' konusu ele alındı. CHP'liler bu durumu Twitter üzerinden olumlu mesajlarla karşılarken, İYİ Partililerin tepkileri ve endişeleri de sosyal medyada kendini gösterdi. İYİ Parti'nin başından beri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına mesafeli durduğu bilinmekteydi. 6 Mart'ta yapılacak olan nihai açıklama öncesinde, diğer dört parti CHP liderinin adaylığına daha yakın bir duruş sergiliyor. İYİ Parti'den farklı sesler yükselirken, partinin Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır'ın yaptığı ve daha sonra sildiği bir paylaşım dikkat çekti.
2 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı içinde bazı illerde kendi amblemiyle seçime girmeyi önermişti. Bu öneriye, ittifakın diğer bileşeni olan SOL Parti'den destek geldi. SOL Parti, tüm sosyalist partileri parlamento seçimlerinde sosyalist bir blok oluşturmaya çağırdı ve seçimlere katılma hakkı olan tüm partilerin kendi adı ve amblemiyle yer almasını önerdi. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, farklı partilerin amblemleriyle seçime girmenin ittifakın oy potansiyelini genişleteceğini belirtti.
2 Mart 2023

İYİ Parti kurmayları, CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatması durumunda Millet İttifakı'ndan ayrılarak 'yalnız kurt' olarak seçim sürecine devam etmeyi ve milliyetçi bir ittifak kurmayı değerlendiriyor. İYİ Parti'nin, CHP'nin Ekrem İmamoğlu yerine Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybetme riskine karşılık Türkiye'yi kazanmanın daha önemli olduğunu düşündüğü belirtiliyor.
2 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), depremle ilgili yayınlar nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası, FOX TV'ye ise para cezası verdi. TELE1'in ekranı üç gün süreyle karartıldı. PEN Yazarlar Derneği, bu cezalara yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve 'devlet yok' eleştirilerine RTÜK'ün verdiği cezalarla 'devlet var' mesajı verildiği ifade edildi.
24 Şubat 2023

Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat, AKP yetkililerinden aldığı bilgiye göre Türkiye'de seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Depremzedelerin oy kullanabilmesi için memurların uyguladığı formülün benzeri bir yöntem denenerek, depremzedelerin yaşadıkları kenti terk etmiş olsalar bile gittikleri illerde oy kullanabilecekleri ifade edildi. Seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına rağmen, anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten bir maddeye atıfta bulunularak, seçimlerin ertelenemeyeceği vurgulandı.
23 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarın deprem konusunda ortak hareket etmeye yanaşmaması durumunda muhalefet partilerinin bir araya gelerek iş birliği yapmaları gerektiğini belirtti. Demirtaş, olası bir iş birliği yapılmaması halinde 100 binden fazla insanın hayatını kaybedebileceğini ifade etti ve muhalefet partilerine, belediyelere, AFAD'a, Kızılay'a, TSK'ya ve büyük şirketlere depremle mücadelede somut adımlar atmaları için çağrıda bulundu. Türkiye, 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı ve depremdeki ölü sayısı 3 bin 549 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın iddialarını yalanladı. Okuyan, Kılıçdaroğlu'na bir yıl önce Meral Akşener hakkında bir dosya verdiğini ve bu bilgiler yüzünden Akşener'in cumhurbaşkanı adayı olamayacağını iddia etmişti. Kılıçdaroğlu, böyle bir dosyanın kendisine sunulmadığını ve aralarında bir sorun olmadığını, Millet İttifakı liderleri arasındaki ilişkilerin sağlam olduğunu belirtti.
5 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı ve altılı masa ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Özlale, CHP'nin masayı sadece Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı çıkarak, İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde halkın iradesinin nasıl rol alacağını kestiremediklerini ifade etti ve itirazının şahıslara değil, yaklaşıma olduğunu vurguladı.
4 Şubat 2023

Televizyoncu Metin Uca, 'devlet büyüklerine hakaret' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Ancak, Osmaniye'de 12 Şubat'ta gerçekleştireceği gösteri, il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından iptal edilmiştir. Uca, iptal kararının, Fatih Sultan Mehmet'in deniz kabuklarına olan merakını anlattığı bir kitap bölümünü yanlış değerlendiren bir kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın bir sonucu olduğunu belirtmiştir. Gösteri için 200'den fazla bilet satılmıştı.
3 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti'nin bilgilendirilmediğini ve aday belirleme sürecinin TV'den öğrenildiğini ifade etti. Özlale, aday belirlemenin 12 gün içinde aceleye getirilmesinin doğru olmadığını belirtti ve CHP'nin bu süreci Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını vurguladı. Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmemesi durumunda altılı masanın dağılacağı yönündeki açıklaması Kılıçdaroğlu'nu sinirlendirmiş ve parti içi genelgeyle uyarıda bulunulmuştu.
3 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP MYK üyesi Şamil Tayyar'ın bir tweetinden esinlenerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için 'Bay bay Kemal' lakabını kullanmıştır. Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki grup toplantısında yaptığı, seçim sonrası iktidara geleceğini ima eden konuşmasının ardından Tayyar bu ifadeyi Twitter üzerinden paylaşmış, Erdoğan da bu ifadeyi kendi partisinin grup toplantısında kullanmıştır.
1 Şubat 2023

AKP MYK üyesi Mücahit Birinci, HDP'nin altılı masayla üç bakanlık için pazarlık yaptığını iddia etti. İddialarına göre HDP, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı talep ediyor. HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, bu iddiaları kesin bir dille yalanlayarak, HDP'nin hiç kimseyle bakanlık pazarlığı yapmadığını ve yapmayacağını belirtti. Oluç, AKP'yi siyasi etikten yoksun olmakla suçladı.
1 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefet güçlerine müzakere çağrısı yaparak, Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda HDP ile kameralar önünde görüşme teklif edebileceğini belirtti. Demirtaş, Millet İttifakı'nın aday belirleme sürecinde HDP'nin de dahil edilmesi gerektiğini ve müzakerelerin açık ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Millet İttifakı'nın adayının HDP'nin 2021'de açıkladığı 11 maddelik tutum belgesiyle uyumlu olması durumunda HDP'nin destekleyebileceğini ifade etti. Demirtaş, Mansur Yavaş'ın Kürtler için bir kırmızı çizgi olup olmadığına dair soruya ise, isimlerden ziyade ilkelerin önemli olduğunu ve güven veren bir uzlaşma sağlandığında her ismin aday olabileceğini söyledi.
30 Ocak 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede seçimlerin konuşulduğunu ve cumhur ittifakına katılmak üzere teklif alındığını belirtti. Yapıcıoğlu, daha önce de farklı bir kanaldan teklif geldiğini ve şu anda partisiyle bu teklifi değerlendirdiklerini, görüşmelerin devam ettiğini ve olumsuz bir durum olmadığını ifade etti.
27 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nin oluşturduğu ittifakın ortak cumhurbaşkanı adayını belirleme süreci devam ederken, Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, partisinin genel başkanı Temel Karamollaoğlu'nun aday olması gerektiğini savundu. Karaduman, adayın kazanma ihtimalinin yüksek olması ve altılı masayı taşıyabilecek vasıflara sahip olması gerektiğini, ayrıca dindar ve muhafazakar çevrelere hitap edebilecek bir ismin önemli olduğunu belirtti.
26 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 'altılı masa' toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini açıklayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ortak aday belirleme konusunda anket yapılmasını savunuyor. Toplantıda ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve yönetim mekanizmaları gibi konular da ele alınacak. Ancak toplantıdan bir adayın resmi olarak açıklanması beklenmiyor.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim