Rusya'da eski savunma bakan yardımcısı Pavel Popov, Patriot Park'ın geliştirilmesi ve işletilmesi sırasında devleti dolandırdığı şüphesiyle gözaltına alındı. Popov'un yanı sıra, daha önce de çeşitli savunma bakanlığı yetkilileri dolandırıcılık ve rüşvet iddialarıyla tutuklanmıştı. Patriot Park, Rusya'nın Kubinka kentinde bulunan ve askeri teçhizatların sergilendiği bir askeri temalı parktır. Park, Rus gençlerine askerlik sevgisi ve vatanseverlik duygularını aşılamayı amaçlamaktadır.
29 Ağustos 2024

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da beş Rus askerinin 'yasa dışı Ermeni güçler' zannedilerek öldürüldüğünü açıkladı. Azerbaycan Başsavcılığı, zorlu arazi koşulları, yağmur ve sis nedeniyle Rus Barış Gücü askerlerini taşıyan aracın, yasa dışı Ermeni güçlere ait araç zannedilerek ateş açıldığını belirtti. Ayrıca, aynı gün ve aynı köyün arazisinde, Rus Barış Gücü'ne ait kamyona yasa dışı Ermeni güçlerce ateş açıldığı ve bir Rus askerinin daha öldüğü, bir askerin yaralandığı ifade edildi. Her iki olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve Azerbaycan ile Rusya başsavcılarının soruşturmanın yürütülmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.
21 Eylül 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da Rus barış gücü birliğinden askerlerin bulunduğu bir araca hafif silahlarla saldırı düzenlendiğini ve askerlerin öldüğünü açıkladı. Olayın ayrıntılarının açıklığa kavuşturulması için Rusya ve Azerbaycan'dan soruşturma makamları temsilcileri olay yerinde çalışıyor. Bu olay, 2020'de Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ardından geldi.
20 Eylül 2023

Türkiye, Karadeniz'de Palau bayraklı Türk yük gemisi Şükrü Okan'a ateş açan Rusya'yı uygun bir dille uyardığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, geminin yasak kapsamına giren bir yük taşıyıp taşımadığının denetlenmesi amacıyla durdurulduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Rusya'nın eylemine sessiz kalındığı eleştirilerinin doğru olmadığını savundu. DMM, olayın gerçekleştiği yerin Türk karasuları değil, uluslararası sular olduğunu ve geminin sahibinin Türk olmasına rağmen uluslararası hukukta bayrak devletinin önemli olduğunu belirtti.
18 Ağustos 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova ve Moskova Bölgesi'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, Ukrayna İHA'larının Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu ve bir İHA'nın elektronik harp sistemiyle etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kontrolünü kaybeden bir İHA'nın Moskova-City bölgesine düştüğü ve bir gökdelenin camının kırıldığı bildirildi. Önceki saldırılarda olduğu gibi bu saldırıda da ölü veya yaralı olmadığı belirtildi.
1 Ağustos 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

Rusya, başkent Moskova'ya Ukrayna tarafından gerçekleştirilen drone saldırılarının engellendiğini açıkladı. Saldırının Rusya Savunma Bakanlığı yakınlarında gerçekleştiği belirtildi. Rusya, daha önce Ukrayna'nın limanlarına saldırılar düzenlemişti. Rus Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Moskova'ya terörist saldırı girişiminde bulunduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2023

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner paralı savaşçı grubunun lideri Yevgeniy Prigojin'e yönelik silahlı isyan nedeniyle açılan ceza davasının kapatıldığını duyurdu. İsyancıların suç içerikli eylemlerinden vazgeçtiği belirtildi. Wagner'e ait askeri teçhizatın Rusya Silahlı Kuvvetlerine devredilmesi yönünde hazırlıkların devam ettiği bildirildi. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
27 Haziran 2023

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

Rusya'nın başkenti Moskova ve iki bölgede, Rus paralı asker şirketi Wagner krizi nedeniyle 'terörle mücadele operasyonu' rejimi ilan edildi. Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesi, olası terör saldırılarını önlemek amacıyla bu kararı aldığını duyurdu. Wagner, Rostov şehrini ele geçirdi ve Moskova'ya hareket etmeye devam edeceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in 'ihanet' içinde olduğunu belirterek 'cezalandırılacaklarını' ifade etti.
24 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner paralı asker şirketi kurucusu Yevgeniy Prigojin'in isyanını 'sırttan bıçaklama' olarak nitelendirdi ve Rusya'nın geleceğinin tehlikede olduğunu belirtti. Putin, televizyondan halka seslenerek, Rusya'nın tekrar bölünmesine izin vermeyeceklerini ve halkı koruyacaklarını ifade etti. Wagner'in kurucusu Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner savaşçılarını ihtiyatlı olmaya ve kolluk kuvvetleriyle iletişime geçmeye çağırdı. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamıştı. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Wagner, Rostov'u ele geçirmişti ve Prigojin, Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov gelip onunla görüşmedikçe Wagner güçlerinin şehri ablukaya almaya ve Moskova’ya hareket etmeye devam edeceğini söylemişti.
24 Haziran 2023

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, Rus güvenlik şirketi Wagner'e dur çağrısı yaptı. Ayrıca Rus Korgeneral Vladimir Alekseyev, Wagner'in eylemlerinin Rusya ve Silahlı Kuvvetlerinin imajına büyük bir darbe olduğunu belirtti. Bu çağrılar, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlaması ve karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından geldi.
24 Haziran 2023

Rusya'da güvenlik şirketi Wagner ile yaşanan kriz nedeniyle Ukrayna sınırına yakın bölgelerde güvenlik tedbirleri artırıldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentte terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini belirtti. Rostov ve Lipetsk Bölge Valileri de güvenlik önlemlerinin artırıldığını ve vatandaşları evde kalmaya çağırdılar. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü iddia etti.
24 Haziran 2023

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçladı ve karşılık vermekle tehdit etti. Bu durum üzerine Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açtı. Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Wagner'in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin 'sahte' ve 'provakasyon' olduğunu belirtti.
24 Haziran 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde yer alan Bahmut şehrinde Ukrayna ordusuyla gerçekleşen çatışmalar sonucunda şehrin kontrolünün Rusya tarafından sağlandığını açıkladı. Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin de şehrin tamamen ele geçirildiğini bildirdi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Bahmut'taki durumun kritik olduğunu belirtirken, Ukrayna Ordusu Sözcüsü Sergey Çerevatıy, Ukrayna kuvvetlerinin şehri terk edebileceğini ifade etti.
21 Mayıs 2023

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile ABD'nin inisiyatifiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Karadeniz'de düşen ABD'ye ait MQ-9 tipi İHA'nın neden ve sonuçları ele alındı. Şoygu, ABD'nin Rusya'nın ilan ettiği uçuş kısıtlamalarına uymadığını ve istihbarat eylemlerini artırdığını belirtti. Ayrıca, büyük nükleer devletlerin askeri iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiğini vurguladı. ABD ve Rusya, İHA'nın düşüşüne ilişkin farklı açıklamalar yaptı.
15 Mart 2023

Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, Rus paralı asker şirketi Wagner'in ABD Hazine Bakanlığı tarafından 'ciddi bir uluslararası suç örgütü' olarak tanınacağını açıkladı. Bu kararın, Wagner'in uluslararası faaliyetlerinin kısıtlanmasına ve diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasına yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, Kirby Kuzey Kore'nin Wagner grubuna Ukrayna'da kullanılmak üzere silah sevkiyatı yaptığını ve bu durumun BMGK kararlarını ihlal ettiğini ifade etti.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim