Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı bütçesinde kesintiler yapmak gibi kemer sıkma önlemleri üzerinde çalışacaklarını vurguladı. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya’da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Tripadvisor, 2024 yılı için dünyanın en iyi turistik cazibe merkezlerini sıraladı ve ABD'nin New York eyaletindeki Empire State Binası'nı ilk kez bir numaralı cazibe merkezi olarak seçti. Fransa'nın başkenti Paris'teki Eyfel Kulesi ikinci sıraya gerilerken, Hollanda Amsterdam'daki Anne Frank Evi üçüncü sırada yer aldı. İlk 10'da ayrıca Sagrada Familia, Cayman Kristal Mağaraları ve Roma'daki Kolezyum gibi önemli turistik yerler de bulunuyor.
26 Haziran 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO müttefikleri tarafından bir sonraki genel sekreter olarak seçildi. Jens Stoltenberg, Rutte'yi 'gerçek Transatlantikçi, güçlü lider ve uzlaşı kurucu' olarak övdü. Rutte'nin atanması, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in yarıştan çekilmesinin ardından resmileşti. Türkiye, nisan ayında Rutte'yi desteklediğini açıklamıştı.
26 Haziran 2024

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün görünümünü 'nötr'den 'iyileşiyor'a revize etti. Fitch, Türkiye'nin Mayıs 2023 seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsediğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırdığını belirtti. Azalan dış finansman baskıları ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki iyileşme, bankaların dış finansmana daha kolay erişimini sağladı. Ayrıca, Türk bankalarının borç ihracındaki artış ve risk primlerindeki düşüş, sektöre olan uluslararası güveni yeniden kazandırdı.
25 Haziran 2024

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Britanya'da tutuklu bulunduğu Belmarsh Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda gizli askeri belgeleri yayınladığı suçunu kabul etti ve 62 aylık cezasını tamamladı. Anlaşma, Assange'ın Avustralya'ya dönmesine izin veriyor. Assange'ın serbest bırakılması, ABD ve Britanya arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
25 Haziran 2024

Kurban Bayramı boyunca İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda 1 milyon 253 bin 657 yolcu ve 7 bin 18 uçuşla tüm zamanların rekoru kırıldı. İSG CEO'su Alp Er Tunga Ersoy, bu başarıda emeği geçen tüm çalışanlara ve iş ortaklarına teşekkür etti. Bayram tatili dönüşünde günlük yolcu ve uçuş sayısında bugüne kadarki en yüksek rakama ulaşıldı. İSG, Türkiye'nin ikinci, Avrupa'nın dokuzuncu en yoğun havalimanı olarak kayda geçti.
24 Haziran 2024

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

İsrail ordusu, hapishanelerdeki doluluk nedeniyle Batı Şeria'da 20 Filistinli aktivisti gözaltına almaktan vazgeçti. İsrail devlet televizyonu KAN, cezaevi ve gözaltı merkezlerindeki doluluk nedeniyle daha fazla gözaltı operasyonunun iptal edilebileceğini bildirdi. İsrail Cezaevi İdaresi, Filistinli tutuklular için 14 bin 500 kişilik kapasite bulunduğunu ancak bu sayının 21 bini aştığını açıkladı. Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 9 bin 345 Filistinli gözaltına alındı.
23 Haziran 2024

Boeing’in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü dördüncü kez ertelendi. Haziran başında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, 2 Temmuz’a kadar istasyonda kalmaya devam edecek. NASA yetkilileri, planlanan uzay yürüyüşlerinin ardından mekiğin dönüş tarihini değerlendireceklerini belirtti. Boeing, Starliner mekiğinde helyum sızıntıları ve itici sorunları olduğu iddialarına rağmen, NASA’nın mekiğe hala güvendiğini açıkladı.
23 Haziran 2024

Melih Altınok, Suudi Arabistan'da hac sırasında yaşanan ölümlerin artışını ele alıyor. 2022-23 sezonunda yaklaşık 200 kişi hacda hayatını kaybederken, bu yıl ölü sayısının artmasında kavurucu sıcakların ve kaçak hacıların etkili olduğu belirtiliyor. Altınok, Suudi Arabistan'ın sağlık hizmetleri ve acil müdahale ekiplerinin yetersizliğini vurguluyor ve hacı gönderen ülkelerin Suudi Arabistan'ı bu konuda daha fazla sorumluluk almaya zorlaması gerektiğini savunuyor.
23 Haziran 2024

Yemen'de İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde bir gemi ile ABD'ye ait bir uçak gemisini balistik ve seyir füzeleriyle vurduklarını açıkladı. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Umman Denizi'nde 'Transworld navigator' isimli bir geminin ve Kızıldeniz'de ABD uçak gemisi Eisenhower'ın hedef alındığını belirtti. Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere saldırılar düzenliyor. Bu eylemler nedeniyle birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
23 Haziran 2024

İstanbul'un Kartal ilçesinde, evinde 1,5 metre uzunluğunda timsah besleyen A.P. isimli kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, ihbar üzerine yaptıkları çalışmada, A.P.'nin timsahı evinde beslediğini ve sosyal medyada paylaştığını tespit etti. Şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, timsah Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teslim edildi.
22 Haziran 2024

Türkiye ve Yunanistan, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) için ortak aday belirledi. Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu AGİT Genel Sekreterliği’ne, Yunan hukukçu ve diplomat Mania Telalian ise AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin Direktörlüğü’ne aday gösterildi. İki ülke, seçimlerde birbirinin adaylarını destekleyecek. Bu iş birliği, Türk-Yunan ilişkilerindeki yumuşama adımlarına ve AGİT'in geleceğine olumlu katkı sağlayacak.
22 Haziran 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarının bulunduğu El-Mevasi bölgesine saldırı düzenledi. Saldırıda 25 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı'nın saldırıları durdurma kararına rağmen İsrail, Refah'ı bombalamaya devam ediyor. Görgü tanıkları, çadırlarda bombalama nedeniyle yangın çıktığını belirtti.
21 Haziran 2024

Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yer alan ve çoğunluğu Ezidilerden oluşan 23 kampın 30 Temmuz'a kadar kapatılmasına karar verdi. Kamplarda kalan yaklaşık 155 bin kişi, 2014'te IŞİD teröründen kaçan yerinden edilmiş insanlardan oluşuyor. Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı, her aileye yeniden yerleşim masrafları için 4 milyon Irak dinarı vereceğini duyurdu. Ancak kampta yaşayanlar, verilen paranın yetersiz olduğunu ve evlerine dönmenin güvenli olmadığını belirtiyor.
21 Haziran 2024

İçişleri Bakanlığı, İstanbul'da yaşayan yabancılarla ilgili güncel verileri paylaştı. Bakanlık, Göç İdaresi Başkanlığı'nın rakamlarına göre İstanbul'da 530 bin 612 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 3 bin 252 uluslararası koruma kapsamındaki yabancı ve 553 bin 153 ikamet izniyle kalan yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğunu açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise daha önce İstanbul'da 2,5 milyona yakın mülteci yaşadığını belirtmişti.
21 Haziran 2024

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar avroluk bir sipariş aldığını açıkladı. Bu sipariş, şirket tarihindeki en büyük sipariş olarak kaydedildi. Siparişin amacı, Bundeswehr ve müttefiklerinin stoklarını yenilemek ve Ukrayna'ya savunma kampanyasında destek sağlamak olarak belirtildi. Teslimatın gelecek yıl başlaması planlanıyor ve şirket, 2026 yılı için 13-14 milyar avro satış geliri hedefliyor.
21 Haziran 2024
İşaretlediklerim