İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a ait bir hedefe saldırı düzenledi ve bu saldırıda üst düzey Hizbullah komutanı İbrahim Akil öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 14 kişinin öldüğünü ve 66 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in saldırısını kınayarak, İsrail'in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti. İsrail medyası, saldırının hedefinin İbrahim Akil olduğunu doğruladı.
21 Eylül 2024

İspanyol oyuncu Javier Bardem, San Sebastian Film Festivali'nde 'Donostia Ödülü'ne layık görüldü ve ödül töreninde Gazze'de yaşananları eleştirdi. Bardem, İsrail'in aşırı sağcı milliyetçi hükümetinin ne Yahudi toplumunu ne de İsrail toplumunu temsil ettiğini belirtti ve Gazze'deki eylemlerini insanlığa karşı suç olarak nitelendirdi. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin İsrail'e verdikleri koşulsuz desteği yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini vurguladı.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a nokta saldırı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda sekiz kişinin öldüğünü ve 58 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırının Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’i hedef aldığı iddia edildi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıyı kınayarak İsrail’in insani, hukuki ve ahlaki değerlere önem vermediğini belirtti.
20 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah ile yaşanan gerilim nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için yapacağı beş günlük ABD ziyaretini dört güne düşürdü. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail ordusu Beyrut'ta Hizbullah'a yönelik bir saldırı düzenledi. Netanyahu, 25 Eylül'de ABD'ye gidip 27 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacak.
20 Eylül 2024

VisaGuide.World'ün dünya çapında 199 ülke ve bölgeyi değerlendirerek yaptığı çalışmaya göre, Singapur dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında birinci sıraya yükseldi. İspanya ikinci sıraya gerilerken, ilk beşte dört Avrupa ülkesi bulunuyor. Türkiye, Moldova, Tuvalu ve Kribati'nin ardından 93'üncü sırada yer aldı. Sıralama, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebilecekleri rota sayısına ve diğer giriş politikalarına göre yapılıyor.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah’a bağlı Al-Manar TV, saldırının gerçekleştiğini doğruladı. Saldırının detayları ve sonuçları hakkında henüz daha fazla bilgi verilmedi.
20 Eylül 2024

Avrupa Birliği, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi vereceğini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın AB desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu kredi, G7 ülkelerinin haziran ayında aldığı karar doğrultusunda sağlanacak. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu ve bu tutarın 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.
20 Eylül 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Batı Şeria'da askerlerinin Filistinlilerin cesetlerini çatıdan attığını gösteren görüntüler üzerine inceleme başlattığını duyurdu. Görüntülerde, bir İsrail askerinin cesedi çatıdan aşağı ittiği ve diğer askerlerin bu durumu izlediği görülüyor. Olayın Cenin yakınlarındaki Kabatiyah kasabasında gerçekleştiği belirtiliyor. İsrail ordusu, bu olayın ordunun değerlerine uymadığını belirterek ciddi bir inceleme başlattığını açıkladı.
20 Eylül 2024

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e yönelik politikasının değişmediğini ve desteğin süreceğini belirtti. Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e sağladığı silah desteğinin durdurulması taleplerine karşılık, İsrail'in güvenliğine olan bağlılıklarının sarsılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD'nin İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiği ve bu satışın Gazze'deki ateşkes sürecinin belirsiz olduğu bir dönemde gerçekleştiği belirtildi.
20 Eylül 2024

New York Times, İsrail'in Lübnan'da patlayan çağrı cihazları için paravan şirketler kurduğunu yazdı. 17 ve 18 Eylül'de Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Eski ve görevdeki savunma ile istihbarat çalışanları, bu cihazları satan BAC Consulting KFT'nin İsrail tarafından kurulduğunu iddia etti. Cihazların pillerinin patlayıcı madde içerdiği ve Hizbullah'a yönelik saldırılarda kullanıldığı belirtildi.
20 Eylül 2024

Aksa Enerji, Özbekistan'da inşa edilen 430 megavat kapasiteli doğalgaz kombine çevrim santralinin ilk ünitelerini devreye alarak ticari üretime başladı. Santralin tamamlanmasıyla birlikte şirketin Özbekistan'daki kurulu gücü 1170 megavata yükselecek. Santralde kullanılacak doğalgaz, Özbekistan Hükümeti tarafından bedelsiz temin edilecek ve üretilecek elektrik 25 yıllık dolar bazlı garantili kapasite bedeli çerçevesinde satılacak. Aksa Enerji, bu yatırımı Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı National Electric Grid of Uzbekistan (NEGU) ile yaptığı anlaşma kapsamında sürdürüyor.
20 Eylül 2024

Dünyanın en büyük altın müşterisi olan Çin, Ocak 2021'den bu yana ilk kez ağustos ayında İsviçre'den altın ithal etmedi. Yükselen spot altın fiyatları, Asyalı perakende alıcıları uzak tutarken, İsviçre'den Çin'e yapılan tedarik haziran ve temmuzdaki düşüşün ardından ağustosta tamamen durdu. Hindistan'a yapılan altın sevkiyatları ise ülkenin altın ithalat vergisini düşürmesiyle ağustosta yüzde 38 arttı. Türkiye'ye yapılan altın sevkiyatı ise temmuz ve Ağustos 2023'ün gerisinde kaldı.
20 Eylül 2024

Europol, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama gibi suçlarda kullanılan şifreli yazılım Ghost ile bağlantılı 51 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonda, Avustralya'daki bir uyuşturucu laboratuvarı dağıtıldı ve bir milyon avronun üzerinde nakit para ele geçirildi. Ghost yazılımı, kullanıcıların mesajlarını otomatik olarak imha edebilen bir kod kullanarak suçluların izlenmekten kaçınmasına olanak tanıyor. Operasyon, dokuz ülkenin polis teşkilatlarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi.
20 Eylül 2024

Sudan Sağlık Bakanlığı, ülkede kolera salgını nedeniyle ölenlerin sayısının 348'e çıktığını ve toplam vaka sayısının 11 bin 79'a ulaştığını açıkladı. Salgın, ülkenin dokuz eyaletine yayılmış durumda. Ayrıca, beş eyalette dang humması şüphesiyle iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Haziran ayından bu yana etkili olan yağışlar ve seller, koleranın yayılmasına neden oldu. Sudan'da devam eden savaş ve etkin çalışmayan sağlık sistemi, salgın hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait füze platformları ve silah depolarını hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda 30 füze platformu ve 150 füze rampası vuruldu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 37 kişinin öldüğünü ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah lideri Nasrallah, saldırıların Lübnan halkına savaş ilanı olduğunu belirtti.
20 Eylül 2024

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu ölü sayısı 37'ye yükseldi. Patlamalar sonucunda 2 bin 800'den fazla kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, patlamaların daha çok kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. Beyrut'ta göz cerrahı olan Profesör Elias Warrak, bir günde 25 yıllık kariyerindekinden daha fazla göz alma ameliyatı yaptığını ifade etti.
19 Eylül 2024

Kuzey Kore, 4,5 ton sınıfı süper büyük harp başlığı taşıma kapasitesine sahip taktik balistik füze ve geliştirilmiş stratejik seyir füzesinin test atışlarını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Ülkenin lideri Kim Jong-un, testlerin dış güçlerin tehditlerine karşı güvenliklerini artırmak amacıyla yapıldığını belirtti. Güney Kore, Kuzey Kore'nin bu eylemlerini şiddetle kınadı ve füze testlerinin bölgedeki güvenlik durumunu tehdit ettiğini vurguladı.
19 Eylül 2024

Japon telsiz üreticisi ICOM Inc., Lübnan'da Hizbullah tarafından kullanılan IC-V82 model telsizlerin 2014'ten beri üretilmediğini açıkladı. 17 Eylül'de Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarında meydana gelen patlamalar sonucu 12 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. ICOM, bu modelin sevkiyatının 2014'te durdurulduğunu ve pillerinin artık üretilmediğini belirtti. Şirket, cihazların sahte olup olmadığını teyit edemediklerini de ekledi.
19 Eylül 2024
İşaretlediklerim