Beşiktaş Kulübü, Hırvat futbolcu Ante Rebic’in sözleşmesini karşılıklı anlaşarak feshettiğini açıkladı. Rebic, geçen sezon 23 resmi maçta 691 dakika forma giyip bir gol atmıştı. Bu gelişme, Beşiktaş'ın kadro planlamasında önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.
31 Temmuz 2024

Yeni e-Ticaret kanununda, Trendyol’un lisans ödemelerini hafifletecek bazı düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemeler kapsamında, platformlarda yapılan e-İhracat rakamının 2024 için 4 katı, 2025 için 3 katı ve 2026 için 2 katı indirilerek hesaplanacak. Ayrıca, yapılan yatırımlar da benzer şekilde cirodan düşülerek lisans ücreti tanımlanacak. Bu düzenlemeler sayesinde Trendyol’un ödeyeceği lisans ücreti önemli ölçüde azalacak. Ancak, ihracat ve yatırım rakamlarının nasıl denetleneceği ve bu düzenlemelerin yerel ticareti nasıl etkileyeceği konusunda endişeler bulunuyor.
29 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,83 değer kazanarak 11.156,20 puandan kapattı. Hafta içinde endeks en düşük 11.045,57, en yüksek 11.252,11 puanı gördü. En çok prim yapan hisse senedi yüzde 11,78 ile 1000 Yatırımlar Holding olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 8,66 ile Katılımevim Tasarruf Finansman AŞ oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Garanti BBVA ve Türkiye İş Bankası (C) olarak sıralandı.
20 Temmuz 2024

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarılmasının olumlu etkilerine dikkat çekti. Moody’s Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, bu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası itibarını artıracağını ve yabancı yatırımları güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, bu adımın Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği ilerlemenin bir göstergesi olduğu vurgulandı.
28 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, CHP'nin ekonomik krizle ilgili önerilerinin eksik ve yanlış olduğunu savundu. Vergi artışlarının krizi derinleştireceğini ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayrıca, tüketici kredilerindeki faiz oranlarının yüksek olmadığını ve devlet yardımlarının daha adil dağıtılması gerektiğini vurguladı. Korkmaz, CHP'nin krizden çıkış için somut bir plan sunmadığını eleştirdi.
26 Haziran 2024

Veysel Ulusoy, TÜİK'in sunduğu istatistiklerin yanlış hesaplandığını ve bu durumun ekonomik politikaları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının çiftçilerin reel kazançlarını kayba dönüştürdüğünü ve bu durumun gıda güvenliği açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Ayrıca, sanayi üretimi ve milli gelir gibi verilerin de doğru olmayan enflasyon oranları ile hesaplandığını ve bu nedenle ülke gerçeklerinden sapıldığını ifade ediyor. Ulusoy, bu durumun sabit gelirli halkın birikim ve varlıklarının erimesine yol açtığını ve ek vergi ve ücret baskılaması ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.
16 Haziran 2024

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, açıklanan kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin enflasyonu önlemede etkili olabilmesi için iktisadi ajanların güven duyması gerektiğini belirtti. Korkmaz, kamu ihale kanunu ve kamu-özel iş birliği anlaşmalarının eleştirildiğini, mali disiplinin sağlanamadığını ve tasarrufun altyapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 10 milyon yabancıyı besleyen bir ülkenin yapacağı tasarrufun önemsiz olduğunu ve seçimlerin israfı kronikleştirdiğini ifade etti.
14 Mayıs 2024

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (BJKAS) hisseleri, Borsa İstanbul'da son 11 işlem gününde büyük bir düşüş yaşayarak yüzde 68 değer kaybetti. Hisseler, 19 Nisan'da 89,30 lira seviyesinden işlem görürken, bu süreçte 28,14 liraya kadar geriledi. Bu düşüş, hisselerin önceki 12 işlem gününde yaşadığı yüzde 74'lük artışın ardından geldi. Yıl başından bu yana hisse değeri toplamda yüzde 52 artış göstermişti.
8 Mayıs 2024

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı şubat ayında 3,27 milyar dolar açık verdi. Beklentiler 3,65 milyar dolar açık yönündeydi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2.1 milyar dolar fazla verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.75 milyar dolar olarak gerçekleşti. Doğrudan yatırımlardan net çıkışlar 142 milyon dolar, portföy yatırımlarından net girişler ise 4,4 milyar dolar oldu. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2 milyar 381 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
17 Nisan 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de ekonomik istikrarsızlığın ve hukuk sisteminin yetersizliğinin yabancı yatırımcıları nasıl etkilediğini tartışıyor. Honda, Volkswagen, LG, Ford, Chery, Saıc Motor, Skywell ve Great Wall gibi büyük şirketlerin Türkiye'deki yatırım planlarını iptal ettiği veya askıya aldığı belirtiliyor. Türk Lirası'nın değerli tutulması nedeniyle Türkiye'nin artık ucuz bir ülke olmadığı, ancak Türk halkının gelirlerinin Avrupa seviyesine ulaşmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, meslek liselerinin durumu ve mavi yakalı iş gücü eksikliği gibi sorunlar da ele alınıyor.
12 Nisan 2024

Borsa İstanbul'da 2024 yılının ilk ayında en çok değer kazanan hisse senedi Kuzey Boru (KBORU) olurken, yüzde 226'lık bir artış gösterdi. Diğer kazandıran hisseler arasında Bayrak EBT Taban ve Mega Metal de yüzde 100'ün üzerinde değer kazançlarıyla dikkat çekti. En çok değer kaybeden hisse ise Sekuro Plastik (SEKUR) oldu ve yüzde 58,44'lük bir düşüş yaşandı. Sönmez Pamuklu ve Qua Granite de en çok değer kaybeden hisseler arasında yer aldı.
29 Ocak 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Euro Kapital Yatırım Ortaklığı AŞ ve Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar AŞ şirketlerinin pay piyasasındaki işlemlerinde usulsüzlük şüphesi nedeniyle dört kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım-satım işlemlerinde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı davranışlar suç teşkil ediyor.
17 Kasım 2023

Beşiktaş Kulübü, Burak Yılmaz'ın ayrılığının ardından teknik direktörlük görevine Rıza Çalımbay'ın getirildiğini duyurdu. Çalımbay, takımın yarın yapılacak antrenmanında görevinin başında olacak. Ayrıca, Beşiktaş Kulübü Çalımbay'ın yarın BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.
10 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (BJKAS) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması sebebiyle üç kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. Bu madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasını engelleyen davranışları kapsıyor.
9 Kasım 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Ayrıca, döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu hamle ile KKM'den TL mevduata geçiş teşvik edilecek. Altı aya kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
2 Kasım 2023

Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu kura çekimi İstanbul'da gerçekleştirildi. Trendyol Süper Lig, Trendyol 1. Lig, TFF 2. Lig, TFF 3. Lig ve 2. eleme turu müsabakalarında tur atlayan takımlar olmak üzere toplam 68 ekip mücadele edecek. Karşılaşmalar 31 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında oynanacak. Eşleşmeler arasında MKE Ankaragücü-Malatya Arguvanspor, Boluspor-Karaman FK, Gaziantep FK-Efeler 09 Spor ve İstanbulspor-Kepezspor gibi maçlar bulunuyor.
17 Ekim 2023

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, son 20 yılda Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımların yüzde 68'inin Avrupa'dan geldiğini belirtti. Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2003'ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım çektiğini ve bu yatırımların büyük bir kısmının Avrupa ülkelerinden geldiğini ifade etti.
6 Ekim 2023
İşaretlediklerim