Çip üreticisi Nvidia, beklentileri aşan bir bilanço açıklaması ve yapay zeka sektöründe kullanılan çiplerin arzının artırılacağına dair açıklamaların ardından hisse değerinde yüzde 28'lik bir artış yaşadı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin çok yüksek olduğunu ve ek siparişler verildiğini belirtti. Ayrıca, Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler sonucunda Nvidia'nın borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 950 milyar doların üzerine çıktı ve şirket, dünyanın en değerli yonga üreticisi ve Wall Street'in en değerli beşinci şirketi konumuna yükseldi.
25 Mayıs 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştirdi. Bu değişikliklerin ardından Twitter'ın reklam gelirleri yarı yarıya düştü. Uzmanlar, bu değişikliklerin etkileri üzerine farklı görüşler belirtti. Bazıları bu değişikliği 'saçma' olarak nitelendirirken, bazıları ise bu tür yeniliklerin özellikle başı dertte olan şirketlere olumlu sonuçlar verebileceğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, Twitter'a daha az vakit ayıracağını açıklayarak Tesla yatırımcılarının endişelerini hafifletti. Musk'ın Twitter'a odaklanması Tesla hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı. Ancak Musk'ın Twitter'dan istifa etmeyi düşündüğünü belirtmesi ve Linda Yaccarino'yu Twitter'ın yeni CEO'su olarak ataması, Tesla'ya daha fazla zaman ayırabileceği beklentisini güçlendirdi. Musk, Tesla yatırımcılarıyla yaptığı yıllık toplantıda Twitter'ın artık daha dengeli bir şirket olduğunu ve bu nedenle Tesla'ya daha fazla odaklanabileceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

Elon Musk, Twitter'ın yeni CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu atadı. Analistler, bu atamanın Musk'ın Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyacağını ve bu durumun Tesla yatırımcıları için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Musk'ın Twitter'a olan yoğun ilgisi, Tesla hisselerinin performansını olumsuz etkiliyordu ve yatırımcılar arasında yönetim zafiyeti endişelerine yol açıyordu. Musk'ın Twitter'dan ayrılma ihtimalinin artması Tesla hisselerinin değer kazanmasına sebep olmuştu.
13 Mayıs 2023

Toyota'nın CEO'su Akio Toyoda, 2009 yılından bu yana sürdürdüğü görevini şirketin CBO'su Koji Sato'ya bırakıyor. Akio Toyoda, şirketin yönetim kurulu başkanlığını üstlenecek. Geçtiğimiz yıl bir şirket toplantısında görevi devretme niyetini açıklayan Toyoda'nın yerine geçecek olan Koji Sato, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren şirketin operasyonlarını yönetecek.
26 Ocak 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, birleşme ve satın almalarla ilk halka arzlardaki artış nedeniyle 2020 ve 2021'de işe alımları artırmıştı. Ancak anlaşmalarla ilgili sürecin duraklaması ve satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle düşen ücretlerden olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle banka, dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılacaklar arasında en az 125 genel müdür bulunuyor.
25 Haziran 2023

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs, karlılık hedeflerini tutturma ve zorlu ekonomik koşullara hazırlık amacıyla işten çıkarmalara başlayacağını duyurdu. Bloomberg ve Reuters'a göre, banka yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve işlemler çarşamba günü başlayacak. Pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yaparak mali belirsizliklere yanıt veriyor; Meta ve Amazon, büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın hisse değeri, Çin'deki fabrikalarda yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone arzındaki endişeler sebebiyle düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi. Bu düşüş, şirketin hisse fiyatının yılın ilk işlem gününde 124,19 dolara kadar inmesiyle gözlemlendi. Apple daha önce 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış ve 3 Ocak 2022'de kısa süreliğine 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Ayrıca, zayıflayan talep nedeniyle Apple'ın bazı tedarikçilerine daha az parça üretmelerini söylediği bildirildi.
4 Ocak 2023

Twitter'ın mevcut CEO'su Elon Musk, Twitter için yeni bir CEO işe aldığını ve bu kişinin yaklaşık 6 hafta içinde göreve başlayacağını açıkladı. Musk, yeni CEO'nun göreve başlamasıyla birlikte kendi rolünün Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan (CTO) olarak değişeceğini ve ürün, yazılım ve hizmetleri denetleyeceğini belirtti. Musk daha önce, yöneticilik görevini üstlenecek birini bulduğunda CEO'luktan istifa edeceğini ifade etmişti.
12 Mayıs 2023

Türk market teslimat uygulaması Getir, Almanya'daki 1800 çalışanını işten çıkardı ve 15 Mayıs'tan itibaren ülkeden çekilmesi bekleniyor. Şirket, Türkiye iç pazarına odaklanmayı planlıyor ve Avrupa pazarındaki faaliyetlerini de durduracak. Ayrıca, Getir'in büyük hissedarı Mubadala, şirketin iş modelinden memnun olmadığı ve Almanya'daki Gorillas operasyonlarını tek bir marka altında birleştirmediği için yönetime olan sabrının tükendiği belirtiliyor. Getir ayrıca Britanya'dan da çekilmeye hazırlanıyor ve e-ticaret sitesi N11'i satmayı düşünüyor.
25 Nisan 2024

Getir, salgın döneminde hızlı büyüme gösterdi ancak sonrasında finansal sıkıntılar yaşamaya başladı. Şirket, Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya'dan çekildikten sonra Almanya ve İngiltere pazarlarından da çıkmak zorunda kaldı. Bloomberg'in raporlarına göre, Getir'in Avrupalı yöneticileri arasında strateji anlaşmazlıkları yaşandı ve şirketin nakit yakma oranı ayda yaklaşık 50 milyon dolara ulaştı. Bu durum, yatırımcılarla çekişmelere yol açtı ve şirketin küçülmesine neden oldu.
5 Haziran 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023

Microsoft, maliyetleri düşürmek ve Activision Blizzard'ın entegrasyonunu tamamlamak amacıyla Xbox biriminden 650 kişiyi işten çıkaracak. Xbox başkanı Phil Spencer, işten çıkarmaların çoğunlukla kurumsal ve destekleyici işlevleri etkileyeceğini belirtti. Şirket, ocak ayında da Activision Blizzard ve Xbox'taki 1,900 çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. Xbox, oyun geliştirme maliyetlerinin artması nedeniyle mayıs ayında birçok oyun stüdyosunu kapatmıştı.
12 Eylül 2024

Popüler video oyunu üreticisi Electronic Arts (EA), yıllık satış tahminlerini 7,65-7,85 milyar dolardan 7,07-7,17 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı. Bu revizyonun nedeni olarak, insanların kötü ekonomik koşullar altında video oyunlarına daha az para harcama eğiliminde olmaları gösterildi.
1 Şubat 2023

Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023

Coca Cola, 2024 yılına ait satış hacmi beklentisini düşürdüğünü açıkladı. Şirket, Ortadoğu'daki hassasiyetler ve alım gücünün azalması nedeniyle Türkiye'de düşük-orta tek haneli, uluslararası operasyonlarda ise düşük tek haneli satış hacmi daralması bekliyor. Şirket, makroekonomik zorluklar karşısında fiyat artışları konusunda temkinli davranacağını ve ciro büyümesi sağlamak için diğer aksiyonlara güveneceğini belirtti. Ayrıca, FVÖK marjı beklentisini de geçen yıla göre hafif düşüş veya yatay olarak revize etti.
20 Ağustos 2024

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim