Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

Paleontologlar, İspanya'nın Tenerife adasında 700 bin yıl öncesine ait, mükemmel biçimde korunmuş bir kertenkele iskeleti keşfetti. Buluntu, soyu tükenmiş dev kertenkele türü 'Gallotia goliath' olabilir. Keşif, Kanarya Adaları'nın tarih öncesi yaban hayatına ve paleoekolojisine dair değerli bilgiler sağlıyor. Gelecekteki araştırmalar, fosilin anatomik özelliklerinin ayrıntılı incelenmesine odaklanarak bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve çevresel değişiklikler hakkında daha geniş çalışmalara katkıda bulunacak.
3 Temmuz 2024

İstanbul Fatih'teki tarihi Topkapı surlarının bitişiğindeki boş alanda kimliği belirsiz bir erkek cesedi bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Polis, kimliği belirsiz kişinin kim olduğunu tespit etmek için çevrede araştırma başlattı. Olay yerine getirilen bazı evsizler, ölen kişiyi tanıyıp tanımadıkları konusunda sorgulandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
15 Ekim 2023

Çin'deki bilim insanları, yaklaşık 930 bin yıl önce başlayan ve 120 bin yıl süren bir popülasyon krizinin, küresel nüfusu 1280 üreyebilen bireye düşürdüğünü belirtti. Bu dönemde, buzul döngülerinin daha uzun ve yoğun hale geldiği, Afrika'da uzun süreli kuraklık yaşandığı belirtildi. Araştırma, günümüz insanlarından elde edilen genetik örneklere dayanarak eski nüfus dinamiklerini yeniden inşa etmeye olanak sağlıyor. Araştırmacılar, popülasyon krizinin başında insanın ilk atalarının yaklaşık yüzde 98,7'sinin yok olduğunu ve daha sonra modern insanın ortak atasının ortaya çıktığını savunuyor.
6 Eylül 2023

Çin, halkının ruhuna zarar veren veya duygularını inciten konuşma ve giyinmeyi yasaklayan bir yasa tasarısı yayınladı. Tasarı, yerel kahramanların ve şehitlerin isimlerine hakaret etmeyi, iftira atmayı veya başka bir şekilde ihlal etmeyi ve anıt heykellerine zarar vermeyi de yasaklıyor. Ancak, yasa tasarısı neyin yasak olduğunu net olarak ortaya koymuyor ve bu durum halkta endişe yaratıyor. Ülkedeki hukuk uzmanları da yasa tasarısındaki belirsizliğin kişilik haklarının ihlaline yol açabileceğini belirtiyor.
8 Eylül 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, 2 bin 175 yıl öncesine tarihlenen 'Dans Eden Musa' heykeli bulundu. Helenistik döneme ait olan ve kaidesiyle birlikte çıkarılan heykel, başı ve kolları eksik olmasına rağmen günümüzde bilinen tek Dans Eden Musa heykeli olarak kayıtlara geçti. Heykel, daha sonra Muğla Müzesi'nde sergilenecek. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte Philiskos'un ilham perilerine ait toplam dokuz Musa heykelinin olduğunu ve diğerlerini de bulmayı umduklarını belirtti.
7 Aralık 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu enkaz altında kalanların arama kurtarma çalışmaları devam ederken, hayatını kaybeden vatandaşlar için toplu mezarlar hazırlanıyor. Kapıçam Şehir Mezarlığı'nda yeni alanlar açılarak defin işlemleri için hazırlıklar yapılıyor.
9 Şubat 2023

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, bir evde yapılan aramada sekiz parça kabuklu deniz canlılarına ait fosil bulundu. Bu fosillerin 10 milyon yıl öncesine, Miyosen dönemine ait olduğu müze yetkililerince belirlendi. Ev sahibi Ç.Y, 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alındı. Olay, tarihi eserlerin korunması ve kaçakçılığa karşı yapılan mücadele çerçevesinde gerçekleşti.
27 Mart 2024

Galata Kulesi'nde süren onarım çalışmaları tamamlandı ve kule 25 Mayıs'ta tekrar ziyaretçilere açılacak. Restorasyon çalışmaları, hem kültürel mirası koruyacak hem de ziyaretçilere ve göçmen ebabil kuşlarına ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Çalışmaların profesyonel dağcılar tarafından desteklendiği belirtildi. Ziyaretçi yönetim planı çerçevesinde, saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde kontrollü girişlere izin verilecek.
24 Mayıs 2024

Çin, 3 Mayıs'ta Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere uzaya gönderdiği 'Çang'ı 6' keşif aracının Ay yörüngesine giriş yaptığını duyurdu. Araç, Ay'a yaklaşırken gerçekleştirdiği fren manevrası ile yörüngeye oturdu ve 'Çüeçiao-2' adlı aktarım uydusu yardımıyla irtifa ve eğim ayarlamalarını tamamladı. Misyonun sonraki aşamasında, Ay'ın Güney Kutbu-Aitken Çanağı'ndaki Apollo Çanağı kraterine yumuşak iniş yapılması ve yüzeyden örneklerin toplanması planlanıyor.
8 Mayıs 2024

Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda, ormanlık bir alanda eski bir Maya kentinin kalıntıları bulundu. Keşfedilen alanda 15 metreden yüksek piramit benzeri yapılar ve MS 600 ile 800 yılları arasına tarihlenen çanak çömlekler yer alıyor. Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nün yürüttüğü saha çalışması sonucunda bulunan kent, havadan lazer taraması ile desteklenmiş. Arkeologlar, bölgeye Ocomtún adını vermişler ve bulguların analiziyle yerleşim sıralamalarına dair daha güvenilir veriler elde edilmesi bekleniyor.
1 Temmuz 2023

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023

Çin'de boşanma oranları artarken, genç kadınlar evliliklerinin sonunu kutlamak için partiler düzenliyor. 2000 yılında %0,96 olan boşanma oranı, 2020'de %3,10'a yükseldi. Aynı dönemde evlilik oranı ise %6,7'den %5,8'e düştü. Boşanma davalarının %73'ünden fazlası kadınlar tarafından açılırken, boşanma nedenlerinin %77,5'i duygusal anlaşmazlık, %14,9'u ise aile içi şiddet olarak belirlendi. Bu durum, Çin'deki toplumsal tutumların değiştiğini ve boşanmanın daha kabul edilebilir hale geldiğini gösteriyor. Ancak, demografik bir kriz ve yaşlanan nüfusla karşı karşıya olan Çin hükümeti, evlilikleri teşvik etmeye ve boşanma oranını azaltmaya çalışıyor.
11 Ekim 2023

4 bin yıllık bir kafatası üzerinde yapılan araştırmalar, eski Mısırlı doktorların kanserli lezyonları cerrahi olarak çıkarmaya çalıştıklarına dair kanıtlar ortaya koydu. İspanya, Britanya ve Almanya'dan bilim insanları, Cambridge Üniversitesi'nin Duckworth Koleksiyonu'nda saklanan iki kafatası üzerinde çalışarak, kanserli lezyonların çevresinde kesik izleri buldular. Bu bulgular, insanlık tarihinde cerrahi kanser tedavisinin belgelenmiş ilk örneği olabilir. Araştırma sonuçları, Frontiers in Medicine dergisinde yayınlandı.
31 Mayıs 2024

İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Çin'in batısında bulunan Siçuan eyaletinin Ganzı Tibet Özerk İli'ne bağlı Luding ilçesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonucunda henüz can kaybı veya maddi hasar rapor edilmedi ancak bölgeye yaklaşık 100 kurtarma görevlisi gönderildi. Ayrıca, bölgedeki kara yollarında toprak kaymaları meydana geldiği belirtildi. Eylül 2022'de aynı bölgede yaşanan ve 90'dan fazla kişinin ölümüne yol açan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bu depremin bir artçı sarsıntı olabileceği düşünülüyor.
26 Ocak 2023

Çin ile ABD arasında 51 yıldır süren 'panda diplomasisi', Pekin'in sözleşmeleri uzatmama kararı nedeniyle sona eriyor. 1972'de başlayan bu diplomasi, Çin'den ABD'ye pandaların gönderilmesiyle başlamıştı. 7 Aralık'ta Mei Şiang, Tian Tian ve üç yaşındaki yavru Şiao Qi Ji, ABD'den Çin'e gönderilecek. Çin'in pandaları ulusal değer olarak gördüğü ve bu hayvanları diğer ülkelerle dostluğu pekiştirme, gerginlik yaşanan ülkelerle buzları eritme ve ülke imajını güçlendirme adına kullandığı biliniyor.
29 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiği Hatay'daki Rönesans Sitesi'nin mühendislerinden E.D. tutuklandı. Hatay Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında E.D. hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve gözaltına alındı. Daha önce, Rönesans Sitesi'nin müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun ve yapı denetim sorumlusu Ali Onur Çinçinoğlu da tutuklanmıştı.
22 Eylül 2023
İşaretlediklerim