Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Tuğrul Belli, Türkiye'de politika faizinde bir artış beklenmediğini belirtiyor. 25 Aralık'ta 146 milyar dolar ile zirve yapan brüt döviz rezervleri, yerel seçimler yaklaşırken 123 milyar dolara kadar düşmüş. 19 Nisan itibarıyla rezervler 126 milyar dolara yükselmiş, ancak bu artış büyük ölçüde Merkez Bankası'nın altın rezervlerinin değerlenmesinden kaynaklanmış. Belli, yüksek TL mevduat faizlerine rağmen yatırımcıların TL'ye geçiş konusunda tereddütlü olduğunu ve bir devaluasyon beklentisi olduğunu ifade ediyor.
25 Nisan 2024

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesini ve bu süreçte 20 milyar dolarlık döviz rezervinin kullanılmasını eleştirdi. Yılmaz, Ağustos'tan bu yana devam eden faiz artırımı trendinin geçen ay sona erdiğini ve bu dönemde döviz baskısını azaltmak için büyük miktarda rezervin kullanıldığını belirtti. Ayrıca, faiz artışının siyaset kurumuna rağmen gerçekleştiğini ve Merkez Bankası'nın bu kararlı tutumunun takdir edilmesi gerektiğini ifade etti, ancak siyasi liderlerin olumsuz tutumlarının tüm çabaları boşa çıkarabileceğini de vurguladı.
21 Mart 2024

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 5 milyar dolarlık mevduatı ve altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Ayrıca, yurttaşların döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü.
23 Mart 2023

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Merkez Bankası (MB) bu ay politika faizini yüzde 45'te sabit tutacak. MB, ocak ayında faizi yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltmişti ve genel seçimler sonrası haziran ayından itibaren politika faizini toplamda 3,650 baz puan artırmıştı. Ankete katılan 11 ekonomistin tamamı faizin bu ay sabit kalacağını öngörüyor. Ayrıca, ankete göre yıl sonunda politika faizinin yüzde 37.5 seviyesinde olması bekleniyor, ancak tahminler yüzde 35 ile yüzde 45 arasında değişiyor.
16 Şubat 2024

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın döviz ve altın rezervlerindeki ciddi düşüşe dikkat çekti. Son iki ayda rezervler 25 milyar dolar azaldı ve net rezervler 21 yıl sonra ilk kez negatif değere düştü. Acemoğlu, ekonomideki sorunların temelinde bu azalan rezervlerin yattığını ve mevcut şartlarda durumun sürdürülemez olduğunu ifade etti. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin bütçeye yük getirdiğini ve Türkiye'de paralel kurların oluştuğunu, bu durumun 1990'lara dönüş anlamına geldiğini belirtti.
27 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı, TL mevduatlarını cazip kılmak ve yurt dışından portföy girişini desteklemek amacıyla önemli bir adım olarak değerlendirilmiştir. Ancak, yabancı para ve KKM mevduatlarının TL varlıklara dönüşümü ve yabancıların portföy akımlarının artması zaman alacaktır. Ayrıca, turizm kaynaklı döviz girişinin düşük olması ve yüksek yabancı para ödeme ihtiyacı nedeniyle kur ve rezervler üzerinde hızlı bir iyileşme beklenmemektedir. Ekonomik ve yapısal politikaların, ekonomik aktörlerin güvenini tesis ederek bu süreci desteklemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
29 Mart 2024

Merkez Bankası, döviz kurlarını baskılamak amacıyla son beş haftada toplamda 25 milyar dolar sattı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçim öncesi döneme göre önemli ölçüde yükseldi. Dolar/TL ve avro/TL kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrasında daha da artış gösterdi. Uzmanlar, döviz kurlarının hala baskılandığını belirtiyor.
26 Mart 2024

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara'ya göre, Merkez Bankası döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla son bir ayda net 20 milyar dolar sattı. 28 Mayıs seçimlerinden önce ve sonra döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, Merkez Bankası'nın piyasa dışı düzenlemeleri ve arka kapı satışları ile baskılanmıştı. Seçimlerden sonra dolar/TL ve avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Uzmanlar, döviz kurlarının hala baskılandığını belirtiyor.
19 Mart 2024

Merkez Bankası'nın (MB) zorunlu karşılıklarla ilgili yeni uygulaması sonrasında, bankacılık sistemindeki likidite fazlası azaltıldı. 10 Kasım itibarıyla net fonlama 75,6 milyar lira artarak pozitife geçti. Ekim sonunda bu rakam 228,6 milyar lira likidite fazlası olarak kaydedilmişti. MB'nin kur korumalı mevduatlar ve yabancı para mevduatları için getirdiği zorunlu karşılık oranı artışı ve ilave TL karşılık uygulaması ile sistemden toplamda 350 milyar TL'nin çekilmesi hedefleniyor.
13 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın döviz kuru piyasalarına Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar 128 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu ve bu süreçte rezervlerin eridiği belirtiliyor. Bu durum karşısında Banka, 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın satarak rezervlerini desteklemeye çalıştı. Ekonomist Hakan Kara, Twitter üzerinden paylaştığı grafiklerle Merkez Bankası'nın altın ve fiziki döviz banknotlarını likit rezerve çevirme çabasında olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

19 Mart 2024 tarihli yazıda, seçim sonrası dövizin değer kazanacağı beklentisinin, sınırlı miktarda döviz alım kapasitesine sahip olan vatandaşları döviz büfelerine yönlendirdiği belirtiliyor. 29 Mayıs 2023 seçimlerine kadar doların 20 liranın altında tutulması için yapılan müdahalelerin ardından, kurun %35 artarak 27 liraya çıkması, bu beklentileri güçlendiriyor. Yazıda, herkesin seçim sonrası dövizde bir artış beklemesi durumunda, bu beklentinin kendiliğinden gerçekleşme eğiliminde olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

Merkez Bankası, 2023 yılının ikinci yarısında dış finansman koşullarının iyileştiğini, rezervlerin arttığını ve talep koşullarının cari işlemler açığını azaltacak şekilde düştüğünü belirten bir mektup gönderdi. Mektupta, TL varlıklara olan talebin arttığına dikkat çekilirken, bu durumun dış borç bulma yeteneğinin artmasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca, iç talebin azalmasının cari açığın düşmesine yol açtığı, ancak bu durumun ülke ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesinin eleştirildiği ifade edildi.
7 Nisan 2024

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası Aralık 2021'den itibaren döviz kurlarını dengelemek amacıyla piyasaya 128 milyar dolarlık bir müdahalede bulundu. Bu müdahaleler, Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden itibaren devam ediyor. Muhalefet partileri, bu satışların nereye gittiğini sorguluyor. 2023 yılında müdahalelerin hız kazandığı ve Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolarlık destekle artabileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak amacıyla 'arka kapı' satışları yaparak 3 Mart-14 Nisan tarihleri arasında 43 ton altın satarak 2,3 milyar dolar değerinde döviz rezervlerini desteklemeye çalıştı. Bloomberg'e göre, banka Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu müdahaleler son bir ayda arttı. Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın likit döviz ihtiyacını karşılamak için altın satışlarının yanı sıra yabancı para efektiflerini de döviz hesaplarına geçirdiğini ve toplamda 5,5 milyar dolarlık varlığın likit dövize çevrildiğini belirtti.
24 Nisan 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim