ABD ve Venezuela arasında yapılan mahkum takası sonucunda, Venezuela'da tutuklu bulunan 10 Amerikan vatandaşı serbest bırakıldı. Karşılığında, ABD'de yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan ve Nicolas Maduro'ya yakınlığıyla bilinen iş insanı Alex Saab Venezuela'ya iade edildi. Ayrıca, Malezyalı iş insanı Leonard Glenn Francis'in de ABD'ye iade edildiği açıklandı. Bu takas, son haftalarda iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşamasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
21 Aralık 2023

Gabon'da cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının ilanından sonra ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. Ali Bongo'nun kazandığı ilan edilen seçim sonuçlarını iptal edeceklerini ve cumhuriyetin tüm kurumlarını feshedeceklerini belirttiler. Bango ailesi ülkeyi 53 yıldır yönetiyor.
30 Ağustos 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Final maçında 41 sayı bulan Melissa Vargas, 'Avrupa Şampiyonası'nın en değerli oyuncusu' seçildi. Kupa töreninde altın madalyalarını Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'dan alan milli oyuncular, İstiklal Marşı'nın okunması ve kaptan Eda Erdem Dündar'ın kupayı kaldırmasının ardından büyük sevinç yaşadı.
4 Eylül 2023

Belçika'nın Anvers kentinde faaliyet gösteren ve 'Kara' ile 'Narkos' lakaplarıyla bilinen Fas kökenli uyuşturucu baronu Abdelilah El M., Türkiye'de kayak tatilinden dönerken seyahat belgesindeki eksiklik nedeniyle gözaltına alındı. Belçika makamları, Türkiye'den El M.'nin iadesini talep etti. Ancak Belçika medyası, geçmişteki Fehriye Erdal kararı nedeniyle Türkiye'nin iadeyi engelleyebileceğini öne sürdü. Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, El M.'nin gözaltına alınmasını doğruladı ve şüphelinin İstanbul'daki bir geçici gözaltı merkezinde tutulduğunu ve iadesinin istendiğini belirtti.
18 Şubat 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

Ünlü piyanist Fazıl Say, oyuncu Farah Zeynep Abdullah'ın geçtiğimiz eylül ayında Yılmaz Güney hakkında yaptığı yorumlara sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Say, Abdullah'ı 'niteliksiz dizi oyuncusu' olarak nitelendirerek sanat ve sanatçılar hakkındaki görüşlerini eleştirdi. Abdullah ise Say'ın bu eleştirilerine, onun konser duyurusunu ti'ye alarak ve Say'ın kendisine yönelik tutarsız ve ahmakça olduğunu belirterek yanıt verdi. Murathan Mungan'ın Yılmaz Güney'i öven yazısına Abdullah'ın yaptığı eleştiriler sonrası başlayan tartışma, sanat camiasında ve sosyal medyada geniş yankı buldu.
22 Kasım 2023

ABD'li eski dünya ve olimpiyat şampiyonu atlet Tori Bowie'nin bir ay önce Florida'daki evinde ölü bulunmasının ardından yapılan otopsi sonucunda, ölüm nedeninin doğum komplikasyonları olduğu belirlendi. 32 yaşındaki Bowie'nin sekiz aylık hamile olduğu ve doğum sırasında tansiyonunun aniden yükselmesi sonucu solunum problemleri yaşayarak eklampsi geçirdiği tespit edildi. Eklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ve acil tıbbi bakım gerektiren nadir bir durumdur.
13 Haziran 2023

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında Türkiye'nin saygın bir müttefik olduğunu belirtti. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda Türkiye'nin tutumuna değinen Jean-Pierre, Türkiye hükümetinin bu konuda açıklama yapmasının uygun olacağını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarını desteklediğini ve bu konuda daha önce ilgili ülkelerle görüşmeler yapıldığını hatırlattı.
19 Ocak 2023

2023 Nobel Kimya Ödülü, 'kuantum noktalarının keşfi ve sentezi' çalışmaları nedeniyle Tunus kökenli Fransız Moungi Bawendi, ABD'li Louis Brus ve Rus Alexei Ekimov'a verildi. Nobel Ödülleri, İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet eden kişi veya kuruluşlara veriliyor. Ödüller, dünyada en saygın ödüller arasında kabul ediliyor.
4 Ekim 2023

Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi'nde düzenlenen Sırp performans sanatçısı Marina Abramović'in retrospektif sergisine giriş için ziyaretçilerin iki çıplak model arasından geçmesi gerekiyor. Bu durum, ziyaretçileri çıplaklık, cinsiyet, cinsellik ve arzu konularıyla yüzleşmeye zorluyor. İlk kez 1977'de Abramović ve ortağı Ulay tarafından sahnelenen bu giriş yöntemi, istemeyenler için alternatif bir girişin bulunduğu sergide tekrar kullanılıyor.
21 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve FOTON Derneği işbirliğiyle düzenlenen 'Sevgilim İstanbul' fotoğraf yarışmasının seçkileri, Mecidiyeköy Sanat'ta sergilenmeye açıldı. Sergide, binlerce fotoğrafçının katılımıyla oluşan ve jüri tarafından değerlendirilen 52 fotoğraf yer alıyor. Coşkun Aral, Mustafa Seven, Ebru Ceylan, Mehmet Turgut ve Tolga Volkan Aslan gibi isimlerin jüri üyeliği yaptığı yarışmada ödül kazanan altı fotoğraf da sergide bulunuyor. Sergi, ağustos sonuna kadar ziyaret edilebilecek ve İBB'nin kültür-sanat etkinlikleri hakkında bilgi almak için İBB Kültür sosyal medya hesapları ve web sitesi kullanılabilir.
18 Temmuz 2023

İstanbul Bahçelievler'de, yeni doğan bebeğini dördüncü kattan atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen Özbekistan uyruklu temizlik görevlisi kadın tutuklandı. Bebek, bir binanın bahçesinde poşet içinde ölü olarak bulundu. Kadın, hamile olduğunu bilmediğini ve bebeğin ölü doğduğunu iddia ederek suçlamaları reddetti. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı'na sevk edilen kadın, nöbetçi hakimlik tarafından tutuklama kararı alındı.
2 Şubat 2023

Avrupa Birliği ve Britanya'nın kara listesinde yer alan Rus oligark Roman Abramoviç'in, İstanbul Çengelköy'de Boğaz manzaralı bir villayı satın aldığı öne sürüldü. Bu villanın daha önce 'Adnan Hoca' olarak bilinen ve 891 yıl hapis cezasına çarptırılan suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'ın kiraladığı ve 190 milyon TL'ye satışa çıkarılan villa olduğu iddia ediliyor. Abramoviç'in daha önce de İstanbul'da gayrimenkul alımı için arayış içinde olduğu ve şehirde bir yalıyı kiraladığı biliniyor.
1 Mart 2023

2023 Komik Vahşi Yaşam Fotoğrafları yarışmasının finalistleri açıklandı. Yarışmaya profesyonel ve amatör fotoğrafçılar katıldı ve birbirinden komik ve hayranlık uyandıran fotoğraflar finale kaldı. Kazananlar, internet üzerinden yapılacak oylama ile belirlenecek. Finalistler arasında öpücük bekleyen bir babun, 'yalan haber' okuyan bir makak ve tartışan kuşlar gibi çeşitli hayvanların komik anları yer alıyor.
5 Ekim 2023

Attila İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen Attila İlhan Edebiyat Ödülleri'nin sahipleri belirlendi. Roman dalında 'Ölümden Uzak Bir Yer' adlı kitabıyla Kerem Eksen, şiir dalında ise 'Yavaş Yavaş Bilemiyorum' kitabıyla Süreyya Berfe ödüle değer bulundu. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü 'Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler' kitabıyla Devrim Koçak’a, İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü'ne 'Şiir Mayasıdır Uzakların' kitabıyla Zeynep Tiryaki değer görüldü. Ödül töreni 2 Kasım’da TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilecek.
23 Ekim 2023

Türkiye'nin 11 yıldır katılmadığı Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali, bu gece Britanya'nın Liverpool şehrinde yapılacak. Yarışmada 26 ülke yarışacak ve iki büyük favori olarak İsveç ve Finlandiya gösteriliyor. Britanya, İtalya, Fransa, İspanya, Almanya ve geçen yılın kazananı Ukrayna, finallere otomatik olarak katılıyor. Yarışma, İngiltere saatiyle 20.00'de (TSİ 22.00) başlayacak ve katılım sırası belirlenmiş durumda.
13 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Galaları, Brendan Fraser'ın başrolünü üstlendiği ve Oscar adaylığı beklenen 'Balina' filmi ile 2023 yılının ilk gösterimini yapacak. Darren Aronofsky'nin yönettiği ve Venedik Film Festivali'nde prömiyer yapan film, 16 ve 17 Ocak tarihlerinde İKSV Galaları'nda özel gösterimle izleyici karşısına çıkacak. Film, aşırı kiloları ve ruhsal sorunları olan bir İngilizce öğretmeninin hikayesini anlatıyor. Türkiye'de 10 Şubat'ta vizyona girecek olan filmin biletleri 6 Ocak'ta satışa sunulacak.
3 Ocak 2023

İstanbul Modern tarafından düzenlenen Gala Modern'in 11'inci etkinliği, müzenin sergi ve eğitim programlarına destek sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Ali Alışır'ın 'Melez Ruhlar V.4 2023' adlı fotoğraf eseri 2 milyon 700 bin liraya satıldı. Toplamda 11 sanatçının bağışladığı eserlerden elde edilen gelir 16 milyon 200 bin lira oldu. Ayrıca, özel öğrenme gereksinimli çocuk ve gençlerin sanatla buluşmasını amaçlayan 'Buluşma' projesine destek olunması için çağrı yapıldı.
17 Aralık 2023

France Football dergisi tarafından 1956’dan beri dağıtılan Ballon d'Or ödülü için 2023 adayları açıklandı. Listede, Barcelona'da forma giyen Türk asıllı oyuncu İlkay Gündoğan ve Bayern Münih'te forma giyen Fenerbahçe'nin eski Güney Koreli stoperi Kim Min-jae de bulunuyor. 5 kez bu ödülü kazanan Cristiano Ronaldo, 2003'ten bu yana ilk kez adaylar arasında yer almadı. Fenerbahçe'nin Hırvat kalecisi Dominik Livakovic ise Yashin Trophy'nin 10 kişilik kısa listesinde yer buldu.
6 Eylül 2023
İşaretlediklerim