Rus kökenli ABD'li gazeteci ve yazar Masha Gessen, Gazze'yi Nazi işgali altındaki bir Doğu Avrupa kasabasına benzettiği için eleştirildi ve bu yorumları nedeniyle Heinrich Böll Vakfı, Gessen'e verilecek Hannah Arendt Ödülü'nden çekildiğini açıkladı. Gessen'in bu yorumları Almanya'daki Yahudiler tarafından tepkiyle karşılandı ve ödülün askıya alınması talep edildi. Hannah-Arendt Ödülü Siyasi Düşünce Derneği, ödül töreninin 16 Aralık'ta daha dar bir çerçevede gerçekleştirileceğini duyurdu.
14 Aralık 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Kayıp Rıhtım kültür sanat portalı, sekiz bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği geleneksel 'yılın en'leri anketinin sonuçlarını duyurdu. Anket, 60 farklı kategoride yapıldı ve katılımcılar toplamda 126 bin 667 seçenek işaretledi. Sonuçlar, edebiyattan sinemaya, televizyon yapımlarından video oyunlarına kadar geniş bir yelpazede yılın öne çıkan eserlerini ve sanatçılarını belirledi. Ödüller arasında 'Yılın En İyi Yerli Romanı', 'Yılın En İyi Yabancı Filmi', 'Yılın En İyi Dijital TV Platformu' gibi kategoriler yer aldı.
4 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

ABD merkezli haftalık yayın yapan Time dergisi, her yıl geleneksel olarak verdiği 'Yılın Kişisi' ödülü için 2023 yılı finalistlerini duyurdu. Finalistler arasında Hollywood grevcileri, şarkıcı Taylor Swift, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, OpenAI CEO'su Sam Altman, Barbie filmi, İngiltere Kralı 3. Charles, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Trump davasındaki sorumlu savcılar yer alıyor. Önceki yılın kazananı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski idi.
5 Aralık 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları elemeleri B Grubu’ndaki ilk maçında Porto Riko’yu 3-0 yendi. İlk seti 25-19, ikinci seti 25-16 ve final setini 25-14 alarak galibiyeti elde ettiler. Ebrar Karakurt 16, Vargas da 15 sayıyla galibiyete katkıda bulundu. Ay yıldızlılar, grup maçlarında Japonya, Brezilya, Belçika, Bulgaristan, Porto Riko, Arjantin ve Peru ile mücadele edecek.
16 Eylül 2023

Suriye iç savaşından kaçarak Almanya'ya sığınan Ryyan Alshebl, Almanya'nın güneyindeki Ostelsheim kasabasında belediye başkanı seçildi. Yeşiller Partisi üyesi olmasına rağmen bağımsız aday olarak yarışan Alshebl, oyların %55,41'ini alarak seçimi kazandı. Alshebl, Suriye'den 21 yaşında ayrıldıktan sonra Almanya'ya 2015 yılında ulaştı, Almanca öğrendi, işletme stajı yaptı ve vatandaşlık aldıktan sonra yerel siyasete atıldı.
4 Nisan 2023

Karabük'te Filyos Çayı'nda cesedi bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina'nın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında dördüncü kez gözaltına alınan şüpheli D.A., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmiş ve tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Daha önce üç kez gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan D.A. hakkında, ölümün suda boğulma sonucu gerçekleştiği belirlenen Dina ile ilgili soruşturma devam etmektedir. Olayla ilgili daha önce gözaltına alınan sekiz şüpheli serbest bırakılmıştı.
10 Nisan 2023

İstanbul Sarıyer'de 52 yaşındaki Ümmiye Güzel, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oy kullanmak için evinde beslediği kuzusunu, Pamuk'u da yanında getirdi. Pamuk ile birlikte seçim kabinine giren Güzel, kuzuyu iki ay önce sahiplenmiş ve onu evladı gibi görmeye başlamış. Pamuk, Güzel'in komutlarını anlayabiliyor ve onunla güçlü bir bağ kurmuş durumda. Olay, sandık müşahidi Erdal Aslım tarafından kaydedildi.
28 Mayıs 2023

Azerbaycan'da düzenlenen Dünya Taekwondo Şampiyonası'nda Kadınlar 49 kiloda yarışan Merve Dinçel, son olimpiyat şampiyonu Taylandlı Panipak Wongpattanakit'i yenerek altın madalya kazandı. Instagram üzerinden yaptığı paylaşımda, bu başarısını Türkiye'nin pes etmeyen kadınlarına ve çocuklarına adadığını belirtti. Ayrıca, ailesine, nişanlısına, antrenörlerine, Türkiye Taekwondo Federasyonu'na, İBB Spor Kulübü'ne ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teşekkürlerini iletti ve halkın desteğinin kendisi için çok kıymetli olduğunu ifade etti.
1 Haziran 2023

ABD Açık'ta tek kadınlar finalinde Aryna Sabalenka'yı 2-1 yenen Coco Gauff şampiyon oldu. Maçın ilk setini kaybeden Gauff, sonraki setleri kazanarak kariyerinin ikinci grand slam finalinde ilk zaferine ulaştı. Gauff, 2022 Roland Garros finalinde Iga Swiatek'e yenilmişti.
10 Eylül 2023

Real Madrid ve Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda forma giyen 18 yaşındaki Arda Güler, Golden Boy ödülünde finale kaldı. Golden Boy, Avrupa'daki genç oyunculara verilen bir ödül olup, 2003'te İtalyan spor gazetesi Tuttosport tarafından başlatıldı. Üst düzey futbol oynayan 21 yaş altı sporcuların aday gösterildiği bu ödül için finale kalan 25 kişilik liste yayınlandı ve Güler bu listede yer alıyor.
13 Ekim 2023

Latin müziğinin popüler gruplarından Gipsy Kings, bu yıl İstanbul'da ikinci kez konser verecek. Grup, 19 Eylül'de Zorlu PSM'de sahne alacak ve sevilen şarkılarından bir seçki seslendirecek. Daha önce Haziran ayında İstanbul ve Ankara'da konserler veren grup, dünya genelinde 60 milyonun üzerinde albüm satışıyla tanınıyor.
4 Eylül 2023

World Aquatics, Berlin'deki dünya şampiyonasında tüm yüzme stillerini kapsayan yeni bir kategori açıyor. Bu adımın çeşitliliğe ve tüm cinsiyet ve cinsel kimliklere açık olma tavrının bir göstergesi olduğu belirtildi. Trans sporcuların yarışmalara kabul derecelerinin de ileriki günlerde açıklanacağı kaydedildi. Yarışmalara kabul edilebilmek için, yüzücülerin bir uluslararası federasyona bağlı olması gerekiyor.
17 Ağustos 2023

1964 yılında BBC Yaban Hayatı Dergisi tarafından başlatılan ve bugün Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin sürdürdüğü, yılın en iyi vahşi yaşam fotoğraflarının seçildiği yarışmanın adayları açıklandı. Yarışmada farklı dallarda ve yaş gruplarında fotoğraflar değerlendirilecek. Ödüller 10 Ekim’de açıklanacak ve seçilen 100 fotoğraf Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenecek.
1 Eylül 2023

Konya'nın Karatay ilçesinde Yılmaz G. isimli şahıs, boşanma aşamasında olduğu eşi Ebru G'yi tabancayla vurarak ağır yaraladı. Ebru G, kaldırıldığı Konya Şehir Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olay sonrası kaçan şüpheli Yılmaz G, polis ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin daha önce 'hırsızlık' ve 'kasten yaralama' gibi suçlardan kaydının olduğu öğrenildi.
4 Nisan 2023

Sosyal medyada fenomen olan 'Gibi' dizisinin beşinci sezon çekimleri başladı. Feyyaz Yiğit, Kıvanç Kılınç ve Ahmet Kürşat Öçalan'ın başrollerini paylaştığı dizi, Exxen platformunun en çok ilgi gören yapımlarından biri. Dizi, günlük hayatta yaşanan ilginç ve absürt olayları konu alıyor ve 1 Ocak 2021'den bu yana popülerliğini sürdürüyor. Şu ana kadar 42 bölümü yayınlanan 'Gibi', 2024 yılında beşinci sezonuyla izleyicilerle buluşacak.
7 Aralık 2023

Giresun'un Eynesil ilçesinde 12 yaşındayken şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan'ın ölümü üzerine babası Şaban Vatan'ın adalet mücadelesi anlatılan 'Yokluk' adlı belgesel, YouTube üzerinden izleyiciyle buluştu. Rabia Naz, 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunmuş ve hastanede hayatını kaybetmişti. Baba Şaban Vatan, kızının ölümüne bir otomobilin neden olduğunu ve bu otomobilin AKP'li Eynesil belediye başkanının yeğenine ait olduğunu iddia etmiş, ancak savcılık şüpheliler hakkında takipsizlik kararı vermişti. Belgeselde, konuyu araştıran gazeteciler ve Şaban Vatan'ın görüşlerine yer veriliyor.
13 Nisan 2023

Lübnan Meclisi'nde 31 Ekim 2022'de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan 12'nci oturumda, hiçbir aday gerekli olan oyların üçte ikisini alamadı. Eski maliye bakanı Cihad Azur 59, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye 51, Ziyad Barud 7, Joseph Avn bir oy aldı ve 10 oy geçersiz sayıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, bir sonraki oturumun tarihini açıklamadı. Hizbullah ve müttefikleri Franciyye'yi, bazı Hristiyan partileri ve bağımsız muhalif milletvekilleri ise Azur'u destekliyor.
14 Haziran 2023
İşaretlediklerim