İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un, Göbeklitepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi, 15 Haziran – 17 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaretçilere açılacak. Sergi, Muñoz'un 'Tepetype' adını verdiği özel baskı tekniği ve Karahantepe Neolitik Alanı'ndaki sembolik insan başı figürüne EEG ile yansıttığı elektriksel dalgaları içeren otoportreyi de içerecek. Ayrıca, Pera Müzesi sergiyle paralel olarak Türkiye ve İspanya'dan arkeoloji deneyimlerini konu alan 'Zamanın Sislerini Kaldırmak' başlıklı uluslararası bir seminere de ev sahipliği yapacak.
30 Mayıs 2023

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'a ait olan ve onun kimliğinin bir parçası olarak kabul edilen siyah kunduz keçe şapka, Fontainebleau'daki Osenat müzayede evinde 1,9 milyon avroya (yaklaşık 59 milyon lira) satıldı. Şapkanın 19. yüzyıl boyunca Napolyon'un sarayının levazım subayının ailesinde kaldığı ve iyi korunduğu belirtildi. Ayrıca müzayedede Napolyon'a ait diğer eşyalar da satışa sunuldu.
19 Kasım 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Rijksmuseum'da, Johannes Vermeer'in 37 eserinden 28'inin yer aldığı en kapsamlı sergi açıldı. Sergi, 4 Haziran'a kadar açık olacak ancak biletler şimdiden tükendi. The Guardian gazetesi sergiyi 'ıskalanmayacak bir şölen' olarak tanımladı. BBC, sergi vesilesiyle Vermeer'in beş ünlü tablosundaki gizemleri ve simgesel mesajları inceledi. Vermeer'in yaşadığı dönemde eserlerinin değeri anlaşılmamış olmasına rağmen, günümüzde sanatı büyük değer görüyor.
25 Şubat 2023

ABD'nin Los Angeles kentindeki Barakat adlı galeriden 18 Eylül'de tarihi bir Buda heykeli çalındı. Yaklaşık 114 kilo ağırlığında ve 1,5 milyon dolar değerinde olan heykelin hırsızlar tarafından galerinin arka bahçesinden bir kamyonete yüklenip götürüldüğü güvenlik kameralarına yansıdı. Galeri sahibi Fayez Barakat, heykeli 55 yıl önce satın aldığını ve Japonya'nın Edo Dönemi'ne ait olduğunu belirtti.
24 Eylül 2023

Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi'nde düzenlenen Sırp performans sanatçısı Marina Abramović'in retrospektif sergisine giriş için ziyaretçilerin iki çıplak model arasından geçmesi gerekiyor. Bu durum, ziyaretçileri çıplaklık, cinsiyet, cinsellik ve arzu konularıyla yüzleşmeye zorluyor. İlk kez 1977'de Abramović ve ortağı Ulay tarafından sahnelenen bu giriş yöntemi, istemeyenler için alternatif bir girişin bulunduğu sergide tekrar kullanılıyor.
21 Eylül 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Arjantinli futbolcu Lionel Messi'nin 13 yaşında Barcelona'ya transfer olurken atılan ilk imzaların yer aldığı peçete, İngiliz müzayede evi Bonhams tarafından açık artırmayla satılacak. Peçetenin açılış fiyatı 300 bin sterlin olarak belirlendi. Peçete, Messi'nin Barcelona ile sözleşme imzalanacağını kabul eden bir anlaşmayı içeriyor ve dönemin Barcelona Sportif Direktörü Carles Rexach tarafından bir tenis kulübünde imzalandı. Messi, Barcelona forması altında 21 yıl boyunca sayısız başarıya imza attı ve 2021'de PSG'ye, 2023'te ise Inter Miami'ye transfer oldu.
1 Şubat 2024

Prenses Diana'nın beyaz koyunların arasında tek bir siyah koyunun yer aldığı ünlü kazağı, New York'taki Sotheby's Müzayede Evi tarafından 1,14 milyon dolara satıldı. Kazak, 1981'de Diana'nın Galler Prensi Charles'la evliliğinden haftalar önce giydiği ve Kraliyet ailesi içindeki yerinin sembolü olarak tanımlanan bir parçadır. Kazanan kişinin kimliği açıklanmadı.
15 Eylül 2023

Fransa'da emekli bir çift, yazlık evlerindeki eşyaları satması için bir tüccarla anlaştı. Tüccar, çiftin atalarından kalan ve Gabon'un koloni valisi Rene-Victor Fournier'e ait olduğu belirtilen bir tahta maskeyi 150 avroya satın aldı. Maske daha sonra bir müzayedede 4,2 milyon avroya satıldı. Çift, tüccarın kendilerini yanılttığını iddia ederek dava açtı, ancak mahkeme tüccarın lehine karar verdi. Ayrıca, Gabon hükümetinin maskenin ülkeye iadesi talebi de mahkeme tarafından reddedildi.
19 Aralık 2023

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

Fransız vatandaşı ve Çek asıllı ünlü yazar Milan Kundera, uzun süren bir hastalığın ardından Paris'te 94 yaşında hayatını kaybetti. Çekoslovakya'nın Sovyet işgalini eleştiren ve bu yüzden sürgüne gönderilen Kundera, Fransa'ya göç etmişti. 'Şaka' adlı ilk romanıyla Çekoslovak komünist rejimini eleştiren Kundera, 'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' adlı eseriyle dünya çapında tanınmıştı.
12 Temmuz 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

Sotheby's müzayede evinde, 1700'lerin ortalarında Çin'de imparatorluk fırınlarında üretilmiş ve Yasak Şehir'de boyanmış 11,5 cm çapındaki 'falancai' türü nadir bir porselen kase, 25,3 milyon dolara satıldı. Kase üzerinde iki kırlangıç, çiçek açan bir kayısı ve bir söğüt ağacı tasviri bulunuyor. Bu kase, çift olarak üretilmiş olup, eşinin Londra'daki British Museum'da sergilendiği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Pamela Anderson'ın anı kitabı 'Love, Pamela' yakında piyasaya çıkacak. Kitabın tanıtımı sırasında gündeme gelen Anderson, eski eşi Jon Peters tarafından anıldı. 2020 yılında 12 gün süren evliliklerinin ardından dostça ayrılan çiftten 77 yaşındaki Peters, mirasının 10 milyon dolarlık kısmını Anderson'a bırakacağını açıkladı. Peters, bu kararından Anderson'ın haberdar olmadığını belirtti.
28 Ocak 2023

Fransız bir tüccar, emekli bir çiftten 150 avro karşılığında satın aldığı maskenin 4,2 milyon avro karşılığında satışını gerçekleştirdi. Maske, çiftin atası olan Gabon’un 1900’lerdeki koloni valisi Rene-Victor Fournier’den kalmaydı. Satışın ardından çift, maskenin 19. yüzyıldan kalma nadir bir Ngi maskesi olduğunu öğrendi ve satışın iptali için dava açtı. Ayrıca Gabon hükümeti de davaya müdahil olarak maskenin Gabon halkından çalındığını ve geri gönderilmesi gerektiğini belirtti.
1 Kasım 2023

İstanbul Modern tarafından düzenlenen Gala Modern'in 11'inci etkinliği, müzenin sergi ve eğitim programlarına destek sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Ali Alışır'ın 'Melez Ruhlar V.4 2023' adlı fotoğraf eseri 2 milyon 700 bin liraya satıldı. Toplamda 11 sanatçının bağışladığı eserlerden elde edilen gelir 16 milyon 200 bin lira oldu. Ayrıca, özel öğrenme gereksinimli çocuk ve gençlerin sanatla buluşmasını amaçlayan 'Buluşma' projesine destek olunması için çağrı yapıldı.
17 Aralık 2023

Fransız 'terörle mücadele' polisi, Paris'te peçeli bir kadını 'tehdit ettiği' gerekçesiyle vurdu. Polis kaynağına göre, kadın kendisini havaya uçurmakla tehdit etmiş ve polisin emirlerine uymamış. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, kadının 'peçe taktığını' ve 'cihatçı imalar içeren saldırgan ifadeler' kullandığını belirtti. Olayla ilgili iki ayrı soruşturma başlatıldı.
31 Ekim 2023

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın 'La Manuela' adlı malikanesi, havadan çekilen fotoğraflarla gösterildi. Malikane, 1990'ların sonunda Kolombiya hükümeti tarafından ele geçirildi ve 1993 yılında Escobar'ın rakipleri tarafından yakılıp harabeye dönüştürüldü. Şu anda harabe halinde olan malikaneden eski ihtişamının sadece birkaç kalıntısı görülebiliyor.
22 Mayıs 2023

Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi'nin 2022 FIFA Dünya Kupası'nda giydiği altı forma, Sotheby müzayede şirketi tarafından açık artırmaya çıkarılacak. Messi'nin bu formalarının 8 milyon sterlin (yaklaşık 288 milyon lira) üzerinde bir bedelle satılması öngörülüyor. Daha önce Diego Maradona'nın 'Tanrının Eli' olarak bilinen forması 7,1 milyon sterline satılarak bir rekor kırmıştı.
21 Kasım 2023

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim