Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

Çin'in son imparatoru Aisin-Gioro Puyi'ye ait olan ve dünyada sadece sekiz adet bulunan Patek Philippe marka kol saati, Hong Kong'daki Phillips Asia Müzayede Evi'nde yaklaşık 51,5 milyon liraya satıldı. Saatin Puyi'ye nasıl ulaştığı tam olarak bilinmese de, Paris'teki bir lüks mağazadan alındığı ve Puyi tarafından İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaş esiri olarak kaldığı Sovyetler Birliği'nde tercümanına hediye edildiği biliniyor. Müzayede evi, saatin hikayesini doğrulamak için üç yıl süren bir araştırma yürüttü.
24 Mayıs 2023

İstanbul Modern'in yeni müze binası, BBC News tarafından hazırlanan 'Inside Museums' belgesel serisinin ilk bölümünde yer aldı. Belgeselde, müzenin mimarı Renzo Piano'nun anlatımı ve Türkiye sanatına dair söyleşiler bulunuyor. Ayrıca, The New York Times, La Repubblica ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi dünya basınında müze binası ve açılış sergileri olumlu eleştiriler aldı. İtalyan gazetesi La Repubblica, binayı 'uçan bir gemi' ve 'ışık ve suyun dansı' olarak tanımlarken, Alman gazetesi ise İstanbul Modern'i 'Türkiye'nin Centre Pompidou'su' olarak nitelendirdi.
8 Temmuz 2023

Metropolitan Sanat Müzesi, Edgar Degas'ın 'Rus Dansçılar' adlı eserinin adını 'Ukrayna Elbiseli Dansçılar' olarak güncelledi. Bu değişiklik, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında Batı'da Rusya ile ilgili referansların değiştirilmesi eğilimi çerçevesinde gerçekleşti. Londra'daki Ulusal Galeri ve Los Angeles'taki J. Paul Getty Müzesi de benzer ad değişiklikleri yapmıştı. Müzeler, eserlerin Ukrayna ile olan ilişkilerini öne çıkarmak için yeniden inceleniyor. Ayrıca, Ivan Konstantinoviç Ayvazovski'nin etnik kökeni konusunda yaşanan tartışmalar sonucunda, Met onu 'Ermeni, Rusya (şimdiki Ukrayna) doğumlu' olarak sınıflandırdı.
21 Mart 2023

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

Fransa Sosyal Ekonomi Bakanı Marlene Schiappa, Playboy dergisine kapak olduğu için ülke gündeminde tartışılıyor. Başbakan Élisabeth Borne, Schiappa'ya bu dönemde dergiye poz vermenin uygun olmadığını belirtirken, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Schiappa'nın cesur bir kadın politikacı olduğunu savundu. Schiappa, dergiye verdiği röportajda cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ ve kadın hakları konularında görüşlerini paylaştı. Playboy'un Fransız edisyonu, Schiappa'nın kadın hakları konusundaki güçlü sesi nedeniyle dergiye uygun olduğunu ifade etti.
4 Nisan 2023

Anadolu Ajansı, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 100 yaşını aşmış 10 kadını fotoğrafladı. Bu kadınlar arasında Malatya'dan Fatma Göçer, Emine Yeşil, Güllü İçli, Hafi Can, Sultan Kaya ve Zeliha Boyraz, Eskişehir'den Elife Gündüz ve Meryem Şan, Ankara'dan Ümmügülsüm Gürsoy ve Erzurum'dan Aliye Göker bulunuyor. Kadınlar, fotoğraflar çekilirken Atatürk ve Cumhuriyet hakkındaki düşüncelerini ve anılarını paylaştılar.
27 Ekim 2023

Türk yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un New York'taki Museum of Modern Art'ta (MoMA) açılan 'Unsupervised' sergisi, hem olumlu yorumlar aldı hem de ABD'nin önde gelen sanat eleştirmenlerinden Jerry Saltz tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Saltz, Anadol'un eserlerini 'yarım milyon dolarlık ekran koruyucu' olarak nitelendirirken, Washington Post yazarı Sebastian Smee ise Anadol'un yaratım sürecini ve sanat tarihindeki yerini olumlu bir şekilde ele aldı. Anadol, Twitter üzerinden eleştirilere yanıt vererek, yapay zeka ile yapılan sanatın değerini ve eleştirmenlerin önyargılı yaklaşımlarını dile getirdi.
24 Şubat 2023

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, eski eşi İspanyol futbolcu Gerard Pique ile olan 12 yıllık ilişkisini 'aldatma' iddiaları sonrası bitirdikten sonra, ayrılık temalı yeni şarkısı 'Music Sessions #53'ü yayınladı. Şarkının sözleri, Pique'ye yönelik bir intikam şarkısı olarak yorumlandı ve Shakira'nın Pique ve yeni sevgilisine atıfta bulunduğu düşünülen ifadeler sosyal medyada büyük ilgi gördü. Şarkı, yayınlandığı ilk günde YouTube'da 63 milyondan fazla dinlenme sayısına ulaştı.
13 Ocak 2023

Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, eski eşi İspanyol futbolcu Gerard Pique ile olan 12 yıllık ilişkisini 'aldatma' iddiaları sonrası bitirdi. Shakira'nın Pique'ye gönderme yaptığı düşünülen yeni şarkısı 'Music Sessions #53', sosyal medyada büyük ilgi gördü ve üç gün içinde YouTube'da 110 milyondan fazla izlendi. Shakira, şarkının kendisi için bir 'arınma ve rahatlama' olduğunu ve bu yaşta İspanyolca bir şarkıyla dünyada bir numaraya ulaşmayı asla düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, kendisini önemsiz hisseden kadınlara destek mesajı verdi.
15 Ocak 2023

İstanbul Sinema Müzesi'nde yer alan ve sinema tarihinin önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick'in eserlerini kapsayan serginin gösterim süresi, yoğun ilgi nedeniyle 2 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Sergi, Kubrick'in kariyerine kronolojik bir bakış sunuyor ve yayınlanmamış belgeler, objeler, senaryolar, kameralar, lensler ve orijinal kostümler içeriyor. Alman Sinema Müzesi, Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi Stanley Kubrick Arşivi iş birliğiyle düzenlenen sergi, çeşitli desteklerle gerçekleştirildi.
9 Mart 2023

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü, 40 çeşit baharat kullanarak 3 metrekarelik bir alanda çiçek motifli bir mozaik tablo oluşturdu. Bu eser, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları fuarında sergilendi. Sökücü'nün amacı, Gaziantep'in zengin mutfağını mozaik sanatı aracılığıyla tanıtmaktır.
29 Aralık 2023

New York'taki Metropolitan Müzesi'nde gerçekleşen Met Gala 2023, bu yıl geçtiğimiz yıllarda pankreas kanserinden vefat eden ünlü Alman tasarımcı Karl Lagerfeld anısına düzenlendi. Ünlüler, Lagerfeld'in siyah beyaz renklerine olan düşkünlüğünü yansıtan kostümlerle etkinliğe katıldılar. Jared Leto, Lagerfeld'in kedisi Choupette temalı bir kostümle dikkat çekti. Etkinlikte biletler 50 bin dolardan, masalar ise 300 bin dolara satıldı ve Metropolitan Museum of Art'ın Kostüm Enstitüsü için milyonlarca dolar gelir elde edildi.
2 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planını savunduğu bir televizyon programında, saatini çıkardı. Bu hareketi, Macron'un halktan kopuk olduğu eleştirilerine yol açtı. Saatin maliyeti konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılırken, Élysée Sarayı saatin Bell & Ross marka olduğunu ve kişiselleştirilmiş bir arma taşıdığını belirtti. Benzer modellerin yaklaşık 2 bin 400 avro olduğu ifade edildi.
25 Mart 2023

Sürrealizmin önde gelen isimlerinden Salvador Dali, vefatının 34. yıl dönümünde İstanbul'da bir dijital ajans tarafından düzenlenen lokma dağıtımı etkinliğiyle anılacak. 22 Ocak Pazar günü Caddebostan'da gerçekleşecek olan etkinlik, Dali'nin sanatseverleri tarafından 'sürreal' bir şekilde anılmasını amaçlıyor. Etkinlik, 'Sürreal Bir Kroppa Etkinliği' adı altında geleneksel hale gelmiş ve bu yıl da çeşitli mecralarda duyurulmuştur.
19 Ocak 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmiş ve bu yüzden iktidar kanadından eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı Metin Akpınar, bir YouTube programında Dizdar'ın sözlerini destekleyerek Türkiye'de son on yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü belirtti ve ciddi bir kültür ihtilali yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Türkiye'nin 1938'den beri 'alacakaranlıkta' yönetildiğini söyleyerek yeniden bir Mustafa Kemal Atatürk figürü beklediğini dile getirdi.
4 Haziran 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 19. yılını kutluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yeni müze binasının Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul'a kazandırılmasının mutluluğunu dile getirdi. İstanbul Modern, açıldığından bu yana birçok sergiye ev sahipliği yapmış ve binlerce filme yer vermiş. Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bina, ilk altı ayında 500 bin ziyaretçiyi ağırladı.
10 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın restorasyon çalışmalarının ardından açılan Artİstanbul Feshane, Tate Modern ile iş birliği yaparak 'Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde' sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eseri yer alıyor ve Tate Modern'in küratörü Valentina Ravaglia tarafından düzenleniyor. 23 Ocak-19 Mayıs tarihleri arasında ziyarete açık olan sergi, optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle ele alıyor ve 20'nci yüzyıl sanatına bir yolculuk sunuyor.
22 Ocak 2024

Ev kadınlığından milyarlar kazanarak ünlü olan iş insanı Martha Stewart, 81 yaşında ABD'de yayınlanan Sport Illustrated dergisinin mayo sayısının kapak modeli olarak tarihe geçti. Dominik Cumhuriyeti'nde çekilen fotoğraflarla derginin en yaşlı kapak modeli olan Stewart, bu deneyimi 'tarihi bir fırsat' olarak nitelendirdi ve yaşlı bir kadının da güzel görünebileceğini ve kendini iyi hissedebileceğini göstermek istediğini belirtti.
16 Mayıs 2023
İşaretlediklerim