Hazine ve Maliye Bakanlığı, 50 ilde vergi kaçıranlara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Mehmet Şimşek'in talimatıyla başlatılan bu süreçte, 230 vergi müfettişi sahte belge kullanarak vergi kaçıran 5 bin 100 mükellefi hedef alıyor. Toplamda 17 milyar liralık sahte faturanın incelendiği bu çalışmada, sahte belge kullanma incelemeleri yapılacak. Geçen yıl 47 milyar liralık vergi matrahının eksik beyan edildiği belirtiliyor.
15 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, yıl başından beri kira gelirlerini beyan etmeyen ev sahiplerini takip ediyor ve bu kişilere bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderiyor. Şimşek, beyanname vermeyen mükellefler için 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, kira gelirlerinin hızlı ve kolay tespiti için Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e 'Kira bildirim formu' eklendi.
25 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin 'çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması' ilkesiyle hazırlandığını ve dar gelirli vatandaşlara yönelik hükümler içermediğini belirtti. Şimşek, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenlemeler önerdiklerini ifade etti. Ayrıca, kayıt dışılıkla mücadele ve gönüllü uyumu artıracak adımlar atacaklarını vurguladı.
16 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek ve bürokratik süreçleri azaltmak amacıyla vergi işlemlerinin dijital ortama taşınacağını duyurdu. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil edilmesi, Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması ve elektronik tebligat sisteminin genişletilmesi planlanıyor. Ayrıca, fatura, irsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin elektronik olarak düzenlenmesi sağlanacak.
12 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’ten geçen yeni vergi düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, düzenlemenin amacının çok kazananlardan daha fazla, az kazananlardan ise daha az vergi almak olduğunu belirtti. Yeni düzenleme, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi, asgari kurumlar vergisi ve yurt dışı harcının 500 liraya çıkarılması gibi maddeleri içeriyor. Şimşek, bu düzenlemelerin vergi adaletini ve etkinliğini artırmayı hedeflediğini ve vatandaşlara ek bir yük getirmeyeceğini vurguladı.
28 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurumlar vergisinde yeni düzenlemeler yaptı. İhracatçılara uygulanan kurumlar vergisi indirimi bir puandan beş puana çıkarıldı. Yeni düzenlemelerle bazı istisna ve indirimler kapsam dışı bırakılırken, büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Ayrıca, yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye'ye transfer edilmesi şartı getirildi.
28 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de yaptığı açıklamada, enflasyonist etki yaratacak yeni bir vergi, KDV artışı veya yeni kurumlar vergisi uygulanmayacağını belirtti. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, Şimşek ayrıca kurumlar vergisi ve gelir vergisinde bir artış olmayacağını, genel KDV oranının artırılmayacağını ve vergi istisnaları, muafiyetleri ile indirim oranlarının yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.
17 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminin tamamen elektronik ortama taşınacağını duyurdu. Yeni sistemle mükelleflerin yurt dışından gelmesine gerek kalmayacak ve farklı şehirlerdeki müfettiş ve mükellefler elektronik ortamda bir araya gelebilecek. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları ile dijital dönüşüm hedefleniyor. Bu sistem, mükelleflerin ve müfettişlerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasını sağlayacak.
19 Ağustos 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Yeni düzenlemeye göre, iş yeri ve konut kirası ödemeleri bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak ve elden ödeme yapanlara ceza kesilecek. Kirayı elden ödeyenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza uygulanacak ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Ayrıca, 7 bin liranın üzerindeki tüm ödemeler kartla yapılmak zorunda olacak.
11 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında 29 ildeki vergi dairelerini defterdarlık olarak yeniden yapılandırdı. Resmi Gazete'de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mevcut defterdarlıklar kapatılarak, vergi dairesi başkanlıklarının unvanı defterdarlık olarak değiştirildi. Yeni defterdarlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlanacak ve taşrada sunulan hizmetler ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşacak. Ayrıca, İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı da kaldırıldı.
3 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflerin vergi cezalarını indirimli ödemesi için bir bilgilendirme broşürü hazırladı. Broşürde, indirim kapsamına giren cezalar, kimlerin bu indirimden yararlanabileceği, indirim oranları ve dava süreçlerinde indirim uygulamasının nasıl yapılacağı gibi detaylar yer alıyor. Mükellefler, belirli şartları yerine getirdiklerinde cezalarda yüzde 50'ye varan indirimlerden faydalanabilecekler. Ayrıca, dava açan mükellefler davadan vazgeçmeleri halinde ceza indiriminden yararlanabilecekler.
20 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katma değer vergisi (KDV) istismarını önlemek amacıyla yapay zeka destekli saha denetimlerine başlanacağını açıkladı. Bu denetimler, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Risk Analizi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmek için yapılacak. Şimşek, düşük KDV oranlarını istismar eden firmalara yönelik denetimlerin vergi kayıp ve kaçağını önlemeyi ve haksız rekabeti engellemeyi amaçladığını belirtti.
8 Nisan 2024

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançların basit usulde vergilendirileceğini açıkladı. Yeni düzenleme ile motokurye gelirlerine ve garsonların bahşişlerine yeni vergi getirilmeyecek, muafiyet sağlanacak. Ayrıca, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak. Bu düzenleme, 226 milyar liralık vergi paketinin bir parçası olarak sunuldu.
22 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir restoranda yemek vergisi yerine içecek vergisi kesildiğini Twitter üzerinden paylaşan bir kullanıcıya teşekkür etti. Kullanıcı, restoranda yemek yemesine rağmen faturasında yüzde 1 içecek vergisi kesildiğini belirtti ve bu durumu sosyal medyada paylaştı. Bakan Şimşek, kullanıcının hassasiyeti için teşekkür ederek, bu ve benzeri durumların Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimleri tarafından takip edileceğini belirtti.
29 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında açıkladığı defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirilmesi adımı, 1 Eylül itibarıyla uygulamaya geçti. 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı defterdarlıklar bünyesinde yerine getirilecek. 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülürken, 52 ilde yeni defterdarlıklar kuruldu. Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına tabi defterdara bağlı çalışması sağlandı.
2 Eylül 2024
İşaretlediklerim