Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenen vergi ve cezalarda uzlaşma mekanizması, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın talimatıyla 24 Haziran'da durdurulmuştu. Ancak gelen tepkiler üzerine bu karardan geri adım atıldı ve mekanizmanın devam etmesine karar verildi. Bu mekanizma, ceza tebligatından itibaren üç ay içinde ödeme yapacağını taahhüt eden mükelleflere yüzde 50 oranında indirim sağlıyor.
26 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herhangi bir ürün almadan vergi ödeme sistemini tanıttı. Bu yeni sistemde, vergi kelimesi yerine 'Zorunlu Afet Sigortası' ifadesi kullanılıyor. Sigorta kapsamında sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi afetler yer alıyor. Bu sigortayı yaptırmayanlara ceza uygulanacak.
8 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Nuray Sancar, yeni vergi kanununun büyük şirket ve firmalara ayrıcalıklar sağladığını, bu durumun ise toplumun alt kesimlerine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor. AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve bazı sanayi ve ticaret odaları başkanlarının vergilerini ödemediği iddiaları gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca liralık borcun silindiğini açıkladı. Kamu harcamalarında tasarruf yapılırken, tarikat ve cemaatlere büyük miktarda hibe ve indirimler sağlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ekonomik göstergelerin iyileştiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini açıkladı. Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Kripto para düzenlemesi komisyondan geçti ve bu konuda daha fazla detayın ilerleyen aşamalarda paylaşılacağı ifade edildi.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi taslağı çalışmasını iş dünyasının önde gelen isimleriyle paylaşacak. Taslak, vergide adaleti ve etkinliği sağlamak, kayıt dışılığı azaltmak ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak gibi amaçlarla hazırlandı. Şimşek, taslağın detaylarını reel sektörün önde gelen kuruluşlarıyla paylaşarak onların görüş ve önerilerini alacak. Toplantıya TOBB, TİM, MÜSİAD, DEİK, ASKON, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜSİAD ve YASED gibi kuruluşların başkan ve yöneticileri katılacak.
29 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) X'teki ulaştırma hesabından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in paylaşımına küfürlü bir yanıt verilmesi üzerine resen soruşturma başlatıldı. İBB'ye bağlı 'Ulaşım İstanbul' hesabı, siber saldırıya uğradıklarını ve söz konusu mesajın kendilerine ait olmadığını açıkladı. İstanbul Başsavcılığı ise 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama' suçlamalarıyla soruşturma başlattı.
28 Haziran 2024

1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında, kira geliri elde eden mülk sahipleri kira beyannamelerini vermek zorunda. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracıları da sürece dahil ederek, mülk sahipleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırmayı amaçlıyor. Kira gelirlerinde belirli bir tutarın altında olanlar gelir vergisi ödemeyecekken, belirli şartları taşıyanlar istisnadan yararlanamayacak. Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak. Kira beyanıyla tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ve taksitlendirilerek ödenebilecek.
2 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 552 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını duyurdu. Vergi Denetim Kurulu, kuyumculuk sektöründe düşük vergi beyanlarını incelemek amacıyla dokuz büyükşehirde 707 adrese denetim gerçekleştirecek. Denetimlerde faturasız altın ve değerli taş alım-satımı, yetki belgesiz döviz alım-satımı gibi konular incelenecek. Riskli olduğu tespit edilen mükellefler daha sonra vergi incelemesine tabi tutulacak.
31 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplam 47 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini tespit etti. Bu eksik beyan üzerinden hesaplanan vergi alacağı 17.4 milyar lira, önerilen ceza tutarı ise 37.2 milyar lira olarak belirlendi. En fazla eksik beyanın yapıldığı vergi türü katma değer vergisi (KDV) olurken, VDK'nın vergi incelemeleri bir önceki yıla göre %84.4 artış gösterdi.
13 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Geçmiş yıllara ait vergi borçlarının 48 taksitle ödenmesine imkan tanıyan yapılandırma uygulaması için son başvuru tarihi bugün. Başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresi daha önce cumhurbaşkanı kararıyla birer ay uzatılmıştı. Yapılandırma kapsamında peşin ödemelerde faiz indirimi ve idari para cezalarında asıl alacak üzerinden indirim yapılacak. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.
3 Temmuz 2023

İsmet Berkan, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gelirleri kayıt dışı olan bir grubu korumaya ve onları vergi ödemeden yaşatmaya kararlı olduğunu belirtiyor. Meclis'e sunulan yeni vergi düzenlemeleri teklifinde, Mehmet Şimşek'in önemle üzerinde durduğu asgari gelir vergisi ve 'Bu geliri nereden buldun' sorusunun sorulmasına olanak tanıyan maddelerin yer almadığına dikkat çekiliyor. Berkan, bu durumun ülkede demokrasi ve ekonomik düzelme açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını savunuyor.
18 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kâr dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Bu araçlardan 500'ü vergi incelemesine sevk edildi. İncelemeler sonucunda, bazı araç sahiplerinin gelir beyanında bulunmadığı veya şirketlerinin kâr dağıtımı yapmadığı belirlendi. Vergi Denetim Kurulu, yasal bir kaynak tespit edilemeyen araçlarla ilgili kara para araştırması yapılacağını duyurdu.
29 Temmuz 2024

Murat Muratoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç ay önce yeni vergi getirmeyeceklerine dair verdiği sözleri hatırlatarak, yeni vergi paketinde birçok yeni verginin yer aldığını belirtti. Muratoğlu, toplanan verginin artmaması durumunda hükümetin rahatının kaçacağını ve yandaşların yeterince ihale alamayacağını ifade etti. Ayrıca, benzer durumların Güney Amerika gibi diğer bölgelerde de yaşandığını vurguladı.
22 Haziran 2024
İşaretlediklerim